Sony Ericsson Live with Walkman
recenze

Sony Ericsson Live with Walkman

More music!
166

Po dlouhé době se na tuzemském trhu objevuje telefon, který je alespoň co do zařazení a názvu zaměřen na hudební stránku. Podívejte se, jak prozatím poslední nositel legendárního jména Walkman obstál v našem podrobném redakčním testu.

Sony Ericsson Live With Walkman - oficiální fotografie

Celý Sony Ericsson zažíval v loňském roce samé změny. Tou největší je určitě událost odkoupení 50% podílu Ericssonu japonským gigantem Sony ze společného joint-venture projektu. Stal se 100% majitelem mobilní divize a v roce 2012 tak bude postupně probíhat přechod pouze pod Sony. Další novinkou je, že výrobce nadále úplně přestává s výrobou telefonů postavených na své proprietární platformě A200, která byla mnohými označována jako vůbec nejlepší uzavřený OS. Výrobce již také před časem ukončil výrobu fotomobilů řady Cyber-shot a Symbianových komunikátorů řady Entertainment Unilimited (Satio, Vivaz atd.). Mnoho uživatelů se tedy logicky obávalo, že tato "čistka" postihne i výrobu slavných hudebních telefonů řady Walkman. Naštěstí nestalo se tak, a tato úspěšná a léty prověřená série i nadále pokračuje. Po nedávno uvedených nepovedených modelech Yendo nebo Mix Walkman tu máme konečně něco, co opravdu stojí za to. Otestovali jsme totiž historicky nejvybavenějšího Walkmana všech dob, Sony Ericsson Live With Walkman. V recenzi také přístroj srovnáváme s příbuzným modelem Xperia mini.

Technické parametry Sony Ericsson Live with Walkman

Kompletní specifikace
Konstrukce106 × 56,5 × 14,2 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 5 050 Kč

Sony Ericsson Live with Walkman – videopohled

Obsah Balení

  • Mobilní telefon Sony Ericsson Live With Walkman
  • Recyklovaný GreenHeart obal na telefon
  • Nabíječka
  • Synchronizační USB->microUSB kabel kabel
  • Pecková sluchátka MH410
  • 2GB paměťová karta microSD
  • CZ Manuály a příručky

Přítomnost základních peckových sluchátek u hudebního telefonu považujeme za fatální neodstatek

Sony Ericsson k modelu Live With Walkman dodává celkem bohaté příslušenství. Přístroj vám přijde v krabici celkem standardních rozměrů. V horním patře najdete samotný telefon, schovaný v obalu vyrobeném z recyklovaného papíru GreenHeart. Jedná se o celkem chatrný pytlíček, který vašemu telefonu rozhodně neposkytne ochranu, kterou dávají kvalitní kožená pouzdra.Ve druhé části krabice pak naleznete datový kabel s microUSB koncovkou, nepříliš kvalitní pecková sluchátka SE MH410 (podrobněji se jim budeme věnovat v kapitole zaměřené na zvuk) a manuál ve 4 různých jazycích. Již přímo v telefonu je potom vložena paměťová karta s kapacitou 2GB.

Design a konstrukce: povedená zaoblení akorát do ruky

Design Sony Ericssonu Live With Walkman je prakticky přesnou kopií modelu WT18i, který výrobce představil v květnu letošního roku. Telefon byl však určen pouze pro čínské zákazníky tamního operátora China Mobile, což nemálo uživatelů mrzelo, jelikož se jednalo o velmi pěkně provedený přístroj s dobrými parametry. Výrobce naštěstí požadavky uživatelů vyslyšel a představil právě model Live With Walkman, jehož vzhled i provedení jsou prakticky totožné.

Telefon má téměř ideální rozměry do ruky

Telefon měří na výšku 116 milimetrů, na šířku 56,5 milimetru a šířka při pohledu z profilu je 14,2 milimetru. Hmotnost se pak zastavila na 115 gramech. Díky těmto téměř ideálním rozměrům se telefon výborně a s jistým pocitem drží v ruce, čemuž napomáhají také zaoblení na horní a dolní hraně. Telefon je díky nim opravdu originálem. Většina dnes prodávaných konkurenčních kousků má totiž obě hrany víceméně rovné (odtud názvy jako "prkýnko", "placka" nebo "cihla"). Jinak je vše opravdu precizně zpracováno a oproti některým jiným přístrojům z řady Xperia, jako je například model Xperia arc, nikde nic nevrže a vše drží pevně na svém místě.

Sony Ericsson Live With Walkman - černé barevné provedení

Na recenzi jsme měli zapůjčenou černou barevnou variantu v kombinaci se zelenými barevnými prvky (loga Walkman na horní straně, na zadní straně a zelený proužek nad tatíčkem home), která vypadá velmi konzervativně, nikoliv však škaredě. Naše redakce již také na veletrhu IFA 2011 v Berlíně měla možnost vyzkoušet si bílou variantu v kombinaci s oranžovými prvky, která na nás ale takový dojem zdaleka neudělala. Toto je však ryze subjektivní pocit a záleží čistě na každém, která z obou variant vám lépe vyhovuje.

Sony Ericsson Live With Walkman - bílé barevné provedení (fotografie z IFA 2011)
Tip: přečtěte si také článek - Vyzkoušeli jsme zbrusu nové Sony Ericssony: první dojmy a video

Nyní již ale k popisu jednotlivých částí telefonu. Přední straně dominuje displej s úhlopříčkou 3,2 palce. Nad ním je pak vedle loga výrobce ještě vyveden výdech reproduktoru pro hovory. Vedle něj potom najdeme čtveřici různých prvků - VGA kamerku pro videohovory (kromě samotných videohovorů můžete také fotit i natáčet videa skrze aplikaci fotoaparát), senzor pro regulaci jasu displeje, senzor blízkosti pro zhasnutí displeje při hovoru a barevná indikační dioda, která bliká například při nově příchozí SMS zprávě, e-mailu či třeba události na Facebooku. Její umístění je o mnoho chytřeji vyřešeno než například u Xperie mini, u které se nachází na horní straně, což je velmi nepraktické.

Srovnání s příbuzným modelem Xperia mini

Pod displejem najdeme trojici ovládacích tlačítek systému. Zleva jde o šipku pro přechod o úroveň zpět, klávesu home pro návrat na domovskou obrazovku a tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky. Výrobce u ovládacích kláves v případě modelu Live použil stejné řešení jako u modelů Xperia mini/pro a Xperia Ray, tedy dvě krajová tlačítka senzorová a hlavní prostřední tlačítko mechanické (hardwarové). To je dle mého názoru dobré řešení, a výrobce se tak z části zavděčí jak vyznavačům moderních senzorů tak i těm, kteří mají v oblibě stále méně vídaná hardwarová tlačítka. Následuje spodní zaoblená hrana, na které najdeme miniaturní otvor telefonního mikrofonu a dírku pro poutko na přichycení ke klíčence apod.

Zadním kryt je matný, takže nedochází k jeho nepříjemnému upatlávání

Horní strana obsahuje 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Kolem něj je vyveden podsvětlený půlkruh (více v kapitole zaměřené na hudbu) a kolem něj z jedné strany uspávací/zamykací tlačítko a tlačítko Walkman pro spuštění hudebního přehrávače. Levý bok skrývá nezakrytý microUSB konektor, pravý bok dvoupolohovou spoušť fotoaparátu a dvojtlačítko regulace hlasitosti. Vzadu je kromě loga Walkman a Sony Ericsson umístěna také čočka 5 mpx fotoaparátu, LED dioda a na horní a dolní části výdechy dvojice hlavních reproduktorů.

Baterie a výdrž: Androidí nadprůměr

Nyní přichází na řadu pro mnoho z vás ten vůbec nejdůležitější parametr, kterým je výdrž vestavěné baterie. Sony Ericsson Live With Walkman disponuje akumulátorem typu Li-Ion s kapacitou 1200 mAh. Podle výrobce by měl telefon teoreticky poskytnout něco málo přes šest a půl hodiny 3G hovoru, 14 hodin 2G hovoru, 350 hodin ve stand-by režimu a asi 17 hodin přehrávání hudby. Těžko říci jak výrobce tyto údaje vypočítal nebo otestoval, každopádně realita je trošku někde jinde.

Sony Ericsson Live With Walkman nabízí baterii s kapacitou 1200 mAh

Telefon nám vydržel dva dny i více, při průměrném zatížení. To znamená půl hodiny surfování přes Wi-Fi, průměrně dvě hodiny poslechu hudby ze sluchátek denně, několik poslaných SMS zpráv a pár vyfocených fotek a natočených videí z fotoaparátu. Jas displeje jsme měli nastavený na poloviční hodnotu a samozřejmě nastaveny synchronizace e-mailů a RSS kanálů. Mezi Androidy jde o lehčí nadprůměr. Dobrou výdrž baterie připisujeme menšímu displeji s nižším rozlišením a hlavně dobře optimalizovanému firmwaru.

Zvuk: "repráky" ano, sluchátka ne!

Nejprve se zaměříme na reprodukci zvuku do sluchátek. Výrobce k telefonu dodává model MH410. Jsou to o kapku lepší pecková sluchátka, než které Sony Ericsson dodává k modelu Xperia mini. To ovšem ještě neznamená že bych je chtěl jakkoli chválit, ba naopak. Nemá asi cenu jejich kvalitu moc hodnotit, hrají zkrátka otřesně za všech situací. Navíc mají na ovládacím centru pouze jediné tlačítko pro přijmutí hovoru. Přepnout či zastavit aktuální skladbu tu zkrátka nejde. Připadá nám to jako velmi špatný vtip. Jak vůbec výrobce může k telefonu který by měl být zaměřený na hudbu dodávat pecková sluchátka, a ne ty nejlepší špunty jaké ve svém portfoliu má? Těžko říct zda mu to zákazníci odpustí každopádně pokud patříte mezi opravdové fanoušky hudby tak si k telefonu zaplať pán bůh můžete připojit vlastní libovolná sluchátka díky přítomnosti 3,5 mm audio jacku.

Nadprůměrně dobrý zvuk mají oba vestavěné reproduktory

Co model Live ztratil u sluchátek dohání u reproduktoru. Disponuje dvojicí výkonných stereoreproduktorů, které dovedou hrát velice hlasitě a dobře jsou slyšet hlavně basy. Napomáhá i funkce xLOUD, která hlasitost ještě o kousek zvyšuje. Upřímně zatím jsem se nesetkal s telefonem který by hrál tak hlasitě. Pokud Live postavíme vedle Xperie mini a necháme oba telefony hrát naplno tak Xperii mini prakticky nejde slyšet.

Displej: hodně jasné TFTčko

Displej u modelu Live je klasické obyčejné "LCDčko" typu TFT TN. Má úhlopříčku 3,2 palce při rozlišení HVGA (320×480 pixelů) a k dispozici má celkem 16 milionů barevných odstínů. Jas displeje je automaticky regulován, proti poškrábání je chráněn minerálním sklíčkem. Bohužel se nejedná o oblíbený Corning Gorilla Glass, ale o jeho bezejmennou levnější, avšak stále velmi dobře fungující náhražku.

Displej je poměrně jasný, horší je ale podání barev a také rozlišení
Displej Sony Ericssonu Live With Walkman mě velmi mile překvapil. Podle mého subjektivního pohledu je displej modelu Live znatelně jasnější, než u modelu Xperia mini. Oproti ní ale trošku ztrácí v živosti a věrnosti podání barev. Může za to zřejmě to, že výrobce do Live neimplementoval softwarové vylepšení Mobile Bravia Engine. Kvůli větším rozměrům displeje je také znát o něco hrubší rastr než u Xperie mini. Není to nic hrozného, ale u některých ikonek už je zkrátka vidět nějaký ten vyčnívající pixel navíc. Naopak je ale displej při některých úkonech jako je namátkou třeba psaní SMS či prohlížení webu díky svým rozměrům mnohem pohodlnější. Přece jen bychom se ale pro příště na této úhlopříčce přimlouvali za nasazení vyššího rozlišení. Výrobce by měl rovněž více zapracovat na neslavných pozorovacích úhlech displeje. Výborná je jeho čitelnost na slunci.

Výkon: rychlost, rychlost a zase rychlost!

Dnes testovaný model Live With Walkman disponuje velice slušným hardwarem, který se řadí mezi mírný nadprůměr. Základem je čipová sada Qualcomm MSM8255 Snapdragon s procesorem o jednom výpočetním jádru (Scorpion) s taktem 1000 Mhz. Dalším důležitým prvkem tentokrát z hlediska grafických operací je poměrně silný GPU čip Andreno 205. S rychlostí také významně souvisí kapacita operační paměti RAM. V případě Livu je to 512 MB, přičemž pro běh aplikací zbývá něco kolem 340 MB. Tento hardware tedy zaručuje, že až na přehrávání 1080p Full HD videa a hraní těch nejnáročnějších 3D HD her telefon zvládne veškeré běžné úkony, a rozhodně se nesetkáte s jakýmkoliv zásekem. Jeho výkon jsme se rozhodli otestovat také na několika známých benchmark testech (screenshoty níže).

Zleva: Quadrant Standard, AnTuTu, Linapack, Smartbench 2011, NenaMark2

Uživatelské prostředí: stále stejně dobrá písnička

Software Sony Ericsson Live With Walkman je postaven na operačním systému Google Android verze 2.3.4 Gingearbread s dobře známou uživatelskou nadstavbou UX Platform. Výrobce v případě tohoto modelu nasadil verzi určenou pro menší displeje, které se proslavila především u modelů s přídomkem mini. Charakteristickým rysem tohoto prostředí je čtveřice ikon libovolných aplikací ve čtyřech rozích displeje. U všech menších modelů z roku 2011 můžete mít v každém z těchto rohů dokonce až čtyři zástupce, takže celkově až šestnáct malých ikonek.

Pohotovostní obrazovky a widgety

Základní nabídku tvoří pět pohotovostních obrazovek, na které si můžete naskládat množství widgetů dle vlastní libosti. Některé z vás možná zamrzí, že není možné počet obrazovek přidávat, drtivé většině uživatelů však podle nás bude pět ploch bohatě stačit. Základní nabídka widgetů je velmi bohatá, a namátkou obsahuje například hudební přehrávač, počasí, dopravu, nebo regulaci hlasitosti reproduktoru či aktivace Bluetooth nebo Wi-Fi modulů. Na jakékoliv z pěti základních obrazovek také po podržení prstu na displeji můžete vytvářet složky, do kterých můžete ukládat aplikace z menu.

Na jednotlivých plochách můžete vytvářet složky

Pro rychlejší zprávu widgetů připravil výrobce zajímavou vychytávku. Po použití známého multitouch gesta pro oddálení se všechny widgety zmenší a začnou se pohybovat. Po kliknutí na daný widget se pak dostanete právě na jeho obrazovku. Otázkou zůstává, zda tuto bezpochyby hezkou grafickou vychytávku bude někdo používat. Zmínit nesmíme zapomenout ani horní informační lištu. Ta nabízí pouze základní informace typu nově přijaté SMS zprávy či zmeškaného hovoru. Bohužel ale po vzoru konkurence jako Samsung nebo HTC neumí například ovládat hudební přehrávač a neobsahuje ani zkratky pro přepínání stavu bezdrátových sítí.

Podoba hlavního menu a některá základní nastavení

V hlavním menu se mezi jednotlivými ikonkami na rozdíl od většiny Androidů jiných značek posouváte tahem doprava nebo doleva mezi seznam vždy 4x3 ikon, nikoliv nahoru či dolů. Bohužel ale nelze procházet jednotlivými maticemi cyklicky, ale musíte se vždy vrátit na začátek. Ikonky si můžete nechat seřadit podle abecedy nebo například podle nejpoužívanějších aplikací. Po podržení prstu na ikonce ji můžete snadno umístit na základní obrazovku. Pomocí pravé softwarové klávesy se symbolem čtyř čtverečků vyvoláte možnost odinstalování aplikací. Odinstalovat však můžete pouze aplikace, které jste sami nainstalovali, nikoliv ty systémové, jako je třeba fotoaparát nebo hudební přehrávač.

Fotoaparát: makro ano, ale co ta komprese?!

Fotoaparát modelu Live With Walkman je osazen snímačem schopným fotit fotografie v maximálním rozlišení 5 megapixelů. K dispozici je samozřejmě také automatické ostření a i v tmavších scénách velmi platná a nadprůměrně jasná přisvětlovací LED dioda. Fotoaparát je tedy stejný, jako v mnoha letošních modelech výrobce. Oproti těm dražším, jako je třeba Xperia neo, pro nebo arc/S, je bohužel snímač v případě modelu Live ochuzen o působivou a praktickou funkci Exmor R od Sony, která významně zlepšuje kvalitu fotografií při scénách s nízkou intenzitou okolního světla.

Fotoaparát nabízí bohaté možnosti různých nastavení

Fotit můžete buď pomocí softwarové spouště jednoduchým podržením a puštěním prstu anebo za pomoci hardwarové spouště na boku telefonu, která je dvoupolohová, a nutno dodat že mnohem tužší, a tím pádem i pohodlnější než u modelu Xperia mini. Velmi bohaté jsou možnosti nastavení. Lze například nastavit různé scénické režimy, rozlišení fotografií, použití blesku, stabilizaci obrazu, hodnotu expozice anebo třeba režim zaostření. Sony Ericsson byl tímto vždy znám a doufejme že takto bohatým funkčním nastavením fotoaparátu bude vybavovat i letos představené smartphony.

Nastavit lze rozlišení fotografií i videa

Výsledné snímky nejsou špatné a třeba detailní makro je za dobrých světelných podmínek velice kvalitní. Bohužel kvalitu hodně sráží velmi agresivní datová komprese, kterou výrobce z naprosto nepochopitelných důvodů v posledních letech do svých modelů implementuje. Fotografie jsou sice datově menší, zato ale postrádají detaily. Občas je znát i nepěkně vysoká hladina digitálního šumu. V horších světelných podmínkách je znát absence funkce Exmor R a tím pádem kvalita fotek rapidně klesá. Přesto však fotoaparát v modelu Live With Walkaman patří k tomu lepšímu a třeba konkurenční mobily značky HTC se mu mohou pouze se závistí dívat na záda. Zapomínat také nesmíme na to, že Live ve své cenové relaci kromě modelů z vlastní stáje prakticky nemá konkurenci.

Ukázkové fotografie fotoaparátu

U kvality fotografií mají SW updaty stále co zlepšovat
Video

Malé smartphony od Sony Ericssonu ve své cenové hladině letos z hlediska natáčení videa nechávají konkurenci daleko za sebou. Nejinak je to samozřejmě i u modelu Live, který umí natočit HD Ready video (720p) s rychlostí 30 fps a kontinuálním zaostřováním.

Sony Ericsson Live With Walkman – ukázkové testovací video

Multimédia: Walkman sto let za opicemi

V této části recenze si od nás výrobce odnese největší díl kritiky. Jedna věc je totiž uvést opravdu poctivý hudební telefon a druhá věc je jen snaha o to vydělat na slavné značce. Zdá se nám, že druhá jmenovaná možnost je přesně případem modelu Live. Jediným bonusem oproti ostatním telefonům značky Sony Ericsson je totiž logo Walkman v přehrávači, které je ale pouze designovým prvkem bez jakéhokoliv významu. Dále jsou to pak stereoreproduktory, tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače na horní straně telefonu a dioda, která se občas s větším či menším úspěchem snaží poblikávat do rytmu dané skladby. To jsou tedy všechny bonusy oproti klasickým nehudebním telefonům.

Hudební přehrávač nemá oproti klasickým Xperiím žádnou přidanou hodnotu

Nezdá se vám to v roce 2012 opravdu málo? Kde jsou ty časy, kdy výrobce ještě u hloupých Walkmanů vehementně propagoval technologie jako mega bass, Clear stereo nebo uživatelsky libovolně programovatelný ekvalizér? Kdy kompletně měnil celý design uživatelského prostředí a dodával k těmto telefonům tehdy naprosto bezkonkurenční špuntová sluchátka? Výrobce si podle nás na hudební stráncem modelu Live rozhodně nedal záležet. Hudbu lze třídit podle interpretů, alb a nebo jednotlivých skladeb. Můžete si také vytvářet vlastní playlisty. K dispozici je celkem 10 přednastavených ekvalizérů. Namátkou zmíníme třeba Rock, Hip Hop a nebo Taneční. Nastavit lze i vypnutí diody na horní straně telefonu, která bliká do rytmu skladeb. Přímo z přehrávače můžete dát písničkám "like" na Facebooku a také si najít relevantní videa na Youtube a záznamy ve Wikipedii. Doinstalovat lze také i další rozšíření z Android Marketu. Přehrávač podporuje všechny klasické formáty jako je MP3, eAAC+,WMA a WAV.

Multimediální aplikace - zleva: přehrávač videí, FM Rádio, TrackID, fotogalerie

Co se týče ostatních multimediálních aplikací, nabízí Sony Ericsson Live celkem standardní výbavu. Ta čítá základní přehrávač videí s absencí podpory formátů jako například DivX, designově nepříliš povedenou, avšak přesto plně funkční aplikaci pro FM rádio s podporou RDS, oblíbenou aplikaci TrackID, která umí zjistit název písničky a interpreta po nahrání krátkého úryvku z dané skladby, a pěkně vyvedou galerii fotografií ve stylu 3D, kterou můžete sesynchronizovat se svým účtem na Facebooku, takže se vám v této zobrazí všechny vaše fotky z této sociální sítě a také nejnovější fotky od vašich přátel.

Telefon má v základu několik trial verzí známých herních titulů

Poslední položkou týkající se multimédií jsou hry. Přístroj v základu nabízí několik ochuzených Trial verzí známých her od studia PopCap. Za všechny určitě jmenujme jednu z vůbec nejoblíbenějších her pro OS Android, oblíbenou "zahradní" arkádu Plants Vs. Zombies. Pokud vás tyto "demovky" přestanou bavit, pak není nic snazšího než sáhnout po tisících různých alternativ dostupných na Android Marketu. Přístroj zvládá i poměrně náročné 3D tituly. Z alternativních her volně dostupných na Marketu jsme vyzkoušeli například legendu všech legend, RPG Duke Nukem 3D nebo oddechovou pohybovou gamesku Speedx 3D.

Sony Ericsson Live With Walkman si bez problému poradí i s náročnějšími 3D hrami

Telefonování

Aplikace pro telefonování se skládá ze čtyř částí. Za prvé jde o číselník s možností vytáčení čísel, volání a uložení nového kontaktu. Další částí je pak seznam jednotlivých přijatých a zmeškaných hovorů, a také všech vámi volaných čísel. Dále zde najdete kontakty a "oblíbené", což je seznam vámi libovolně vybraných kontaktů. U každého kontaktu si můžete uložit spousty informací od samotného jména a telefonního čísla, přes e-mail a adresu, až po kontaktu na Skype a ICQ. Svoje kontakty také můžete sesynchronizovat s jejich Facebookovými profily, takže v daném kontaktu uvidíte jeho nejnovější fotografie nebo příspěvky na zdi.

Telefonování nepřináší žádná velká překvapení

SMS zprávy a emaily

Zprávy SMS můžete psát buď na klasické alfanumerické klávesnici s možností prediktivního slovníku T9 (nezkracuje) anebo na prostornější QWERTY klávesnici, která se vám objeví po přetočení telefonu na šířku. Ta je díky velikosti displeje už mnohem použitelnější než u modelu Xperia mini a psát se na ní bez problému dá i s většími prsty. Nastavit lze, aby vám telefon vibroval při každém stisku jakéhokoliv znaku, takže je psaní ještě pohodlnější a jistější. V telefonu jsme měli nainstalovaný nejnovější firmware obsahující Android 2.3.4, který již umožňuje psaní také oblíbenou technologií Swype za pomoci tahů z jednoho znaku na druhý. Do textu lze přidávat množství různých speciálních znaků a oblíbených smajlíků. Samozřejmě lze také jako přílohu s textem posílat obrázky, MP3 soubory, videa nebo fotografie z fotoaparátu. Potom už ale samozřejmě mluvíme o MMS zprávě.

Psaní na prostorné QWERTY klávesnici není žádný problém

Co se týče e-mailů, je telefon vybaven možností synchronizace s Exchange serverem. Vybrat si můžete z protokolů IMAP a POP3. V programové výbavě samozřejmě také nechybí samostatná aplikace pro Gmail, email od Googlu. Ta je ve své nejnovější verzi již na velmi vysoké úrovni a zvládá veškeré úkony jako je automatické stahování e-mailů, přístup ke zprávám offline (bez připojení k internetu) zobrazení zpráv podle konverzací nebo hvězdičky, které označí nejdůležitější e-maily. Přidávat můžete neomezený počet jednotlivých účtů, a lze mezi nimi velmi jednoduše přepínat.

Gmail má v telefonu vlastní předinstalovanou aplikaci

Sociální sítě

Všechny přístroje s Androidem od Sony Ericssonu z roku 2011 nabízí vysokou míru propojení s největší sociální sítí světa. Facebook má nejen svou vlastní aplikaci, ale je svázán s celým telefonem na mnoho způsobů. Jak už bylo řečeno výše, lze s ním propojit kontakty, galerii a nebo třeba hudební přehrávač. Příchozí zpráva či nová událost na Facebooku je vám také ihned dána najevo informací v horní stavové liště.

Facebook ve své nejnovější verzi je plnou součástí softwarové výbavy přístroje

I v Sony Ericssonu Live pak samozřejmě najdete již celkem známou a ve své poslední verzi docela povedenou a propracovanou aplikaci Timescape. Jde o graficky ztvárněný karusel nových událostí. V základu je připraven Facebook, Twitter, konverzace (SMS) a poslední hovory. Pomocí pluginů, které jsou k sehnání na Android marketu si můžete Timescape výrazně rozšířit, a učinit z něj něco velmi podobného jako RSS čtečce. Více o tomto tématu si můžete přečíst v našem podrobném článku - Tip: rozšiřte si ve své Xperii aplikaci Timescape pomocí pluginů.

Aplikace Timescape přijde vhod nejen milovníkům Facebooku

Organizace času a kancelář

Sony Ericsson Live With Walkman by sice měl být hudební telefon, využít jej ale také můžete pro plánování své denní agendy nebo pro základní kancelářské úkony. Předinstalovaný kalendář nabízí tři druhy zobrazení - denní, týdenní a měsíční. Přidávat můžete různé události, a také kalendář sesynchronizovat s událostmi na Facebooku a Google kalendářem. Nastavit lze připomenutí jednotlivých událostí, a to i opakovaně například každý den, jednou za měsíc nebo jednou za rok.

Kalendář nabízí bohaté možnosti včetně synchronizace s Facebookem a Google Calendar

Z dalších funkcí lze vyjmenovat například povedený a jednoduchý budík či základní, avšak v mnoha případech se velmi dobře hodící se kalkulačku. Za pozornost také stojí aplikace kancelářského balíku Office Suite. Jde sice jen o její základní verzi, i ta je ale schopna čtení všech běžných kancelářských formátů od Wordu, přes Excel až po PDF. Úprava souborů si ale už vyžádá zakoupení placené verze Office Suite Pro či stažení jiného programu.

Telefon obsahuje čtečku kancelářských souborů, budík i základní kalkulačku

GPS a internetový prohlížeč

Jednou z velkých výhod zařízení s operačním systémem Android jsou povedené aplikace od Googlu. Jedno z těch nejlepších jsou určitě Google Maps. Integrují v sobě spousty oblíbených funkcí jako je street view pro 3D zobrazení ulic velkých měst nebo Latitude, která doporučuje nejbližší užitečné věci jako jsou restaurace nebo benzínové pumpy. Samotné mapy si můžete nechat zobrazit buď klasicky anebo jako satelitní snímky. K dispozici jsou různé filtry typu doprava nebo terén. K dispozici je rovněž aplikace Google Navigation, která obsahuje docela povedenou a hlavně bezplatnou pěší a automobilovou navigaci. Přístroj samozřejmě pro lepší přesnost obsahuje i modul A-GPS. Bohužel navigace má jeden zásadní nedostatek, kterým je nutnost být připojen k internetu při navigování. Mapy totiž do telefonu nijak dopředu nahrát nelze. V zahraničí nebo pro uživatele bez datového paušálu je tak mnohdy nepoužitelná.

K dispozici jsou Google mapy i bezplatná navigace

Android byl stvořen pro internet a bez něj je v podstatě k ničemu. To ale rozhodně není případ modelu live. Připojit na internet se umí buď za pomoci 2G přenosů GPRS/EDGE nebo můžete ve vybraných destinacích (velká města a jejich okolí v závislosti na pokrytí daného operátora) využít modernějších sítí 3G, a to v včetně nástaveb HSDPA s rychlostí 7,2 Mb/s a HSUPA s rychlostí 5,76 Mb/s. Téměř samozřejmostí je také vestavěná síťová karta Wi-Fi 802.11 s podporou protokolů b/g/n.

Sony Ericsson live obsahuje standardní prohlížeč Androidu 2.3

Co se týče prohlížení internetu, tak Sony Ericson live with Walkman v základu obsahuje standardní Androidí prohlížeč. Ten zvládá všechny běžné funkce včetně multidotekového ovládání, záložek, více otevřených oken najednou a samozřejmě také plně podporuje technologii Adobe Flash 11, takže zkrátka přehraje jakékoliv webové video a zobrazí každou interaktivní reklamu. Díky výkonnému hardwaru, kterým telefon disponuje je prohlížení internetu opravdovou radostí a v žádném případě se nekonají žádné trhané pohyby nebo dlouhé vykreslování. Omezením bude trochu menší displej, díky kterému je však telefon na druhou stranu velmi kompaktní.

Závěrečné Hodnocení: ideál střední třídy?

Nejdříve se zdálo, že Sony Ericsson Live With Walkman nebude nijak extra úspěšným modelem a ztratí se v mobilních dějinách jako jehla v kupce sena. Výrobce však nasadil velmi rozumnou cenovou politiku a rázem se z něj stává velmi zajímavá koupě. Od ledna totiž můžete model Live zakoupit u operátora T-Mobile za cenu 3799 korun. Za tuto cenu na trhu aktuálně nenajdete vybavenější zařízení, a to ať už z pohledu hardwaru, softwaru, či povedeného designového provedení. Samozřejmě že se na telefonu najdou mouchy jako v některých ohledech nedoladěný fotoaparát či funkce "Walkman jen na oko". Toto mu ale právě vzhledem k velmi nízké ceně můžeme směle odpustit.

Konkurencí jsou Sony Ericssonu Live With Walkaman především modely z vlastní stáje. Xperia mini nabízí v podstatě totožnou výbavu v mnohem kompaktnějším těle, její sestřička Xperia mini pro pak zase povedenou hardwarovou QWERTY klávesnici. Díky o něco většímu displeji by mu ale také mohl zatopit třeba populární Samsung Galaxy Ace a šanci má i barevná Symbianová Nokia 500. Ve střední třídě je zkrátka aktuálně velmi těsno a až čas ukáže, zda si tam Sony Ericsson Live With Walkman udělá místo. Schopností na to má rozhodně více než dost a my jeho koupi můžeme určitě doporučit.

Sony Ericsson Xperia mini, pro, Samsung Galaxy Ace, Nokia 500
sony-ericsson-live-with-walkman
Klady
  • Bezproblémové a odladěné uživatelské prostředí
  • Líbivý design a pevná konstrukce
  • Rychlé reakce a dobrý výkon
  • Jasný displej
  • 5 Mpx fotoaparát s HD videem
  • Tlačítko Walkman s poblikávající diodou
  • Kvalitní datové funkce
  • Výborný poměr cena/výkon
Zápory
  • Absence většího množství bonusových hudebních funkcí
  • Horší rozlišení a barevnost displeje
  • Malá vnitřní paměť
  • Absence funkcí Sony Mobile Bravia Engine a Exmor R
  • Přehnaná komprese fotografií z vestavěného fotoaparátu
Diskuze ke článku
Honza
Hezká recenze. Osobně jsem z tohoto mobilu po 3 týdnech používání ještě pořád nadšený. Jak píšete: výborné zpracování, rychlost, slušná výdrž. K tomu přehrávání ve walkmanu: také jsem byl dost překvapený nemožností přepnout skladbu při přehrávání na sluchátka - po delší době, čistě náhodně, jsem přišel nato, že dvě rychlá zmáčknutí tlačítka na sluchátkách posune na další skladbu a tři o skladbu zpět. Zvědavost mi nedala a ejhle - čtyřikrát rovná se začátek alba :-)
JAkub
Telefon sem si nadělil na vánoce a jsem maximálně spokojen, konstukce je výborná, displej taktéž, zvuková stránka telefonu je špička. A prostředí od sony je krásně rychlé a vyladěné myslím že v tuto chvíli nemá konkurenci, sem zvědav na ten novej přehrávač sony o kterém se tu psalo. Jinak se chci zeptat jestli nevíte o nějaké náhradě za bluetooth sluchátka sony ericsson DS200 mám je 4 roky a nemůžu si je vynachválit bohužel jejich životnost se chýlí ke konci (asi 3x ležel na dně bazénu a nesčetněkrát sem s něma zmol) a já nemůžu najít adekvátní náhradu :(, při pokusu o přechod na nějaká jiná i klasická stejně vytáhnu ze šuplíku zas DS200.. Myslíte že sony v pondělí představí i nějaké nové příslušenství?
Otas
Pod Sim kartou slot na sims kartu :D
BigFoot007
SLUCHADLA A ZASE RAZ SLUCHADLA
Pisal som to aj na inom webe, napisem to aj sem.
Sestra brala tento telefon od T-mobilu (na Slovensku samozrejme - teraz uz Telekom), telefon dosiel v original krabici od SE, ake bolo moje prekvapenie, ked som v telefone namiesto vsade spominanych peciek nasiel Sony Ericsson LiveSound MH1 - http://www.alza.sk/mobilne-telefony/handsfree/18846356.htm#f&pg=1&prod=1715&po=1 teda sluchatka v hodnote cca 50-60€. Neviem ako je to mozne, ale zrejme sa v roznych krajinach lisia balenia, i ked v pripade CR a SR mi to pride divne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze