Sony Ericsson Xperia neo
recenze

Sony Ericsson Xperia neo

Vivaz ovládnutý Androidem
73

Rok 2011 má být ve znamení znovunastartování švédsko-japonského výrobce. Jedním z prodejních taháků má být model Xperia neo, který přichází s osvědčeným designem, 1GHz procesorem, displejem BRAVIA či perfektně vyladěným Androidem 2.3 Gingebread. Přečtěte si recenzi a zjistěte, jak se novinka povedla.

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie

Nově představené Sony Ericssony, které výrobce prezentoval v únoru v Barceloně, se již brzy dostanou do prodeje. K nám do redakce aktuálně doputoval model Xperia neo, který stejně jako ostatní novinky dostal za úkol spasit výrobce. Nutno dodat, že si Sony Ericsson dal opravdu záležet a Xperia neo je za cenu necelých deseti tisíc korun doslova napěchována všemožnými funkcemi. Za zmínku stojí gigahertzový procesor, grafický akcelerátor, displej BRAVIA, fotoaparát s technologií Exmor R či kompletní datová nabídka. Avšak jen funkce úspěch nezaručují. Ještě do nedávné doby byl Sony Ericsson kritizován za laxní přístup k operačním systémům. Zdá se, že je všemu konec. V novince najdete Android v nejnovější verzi 2.3.3, který je navíc ukázkově vyladěn. Aby si výrobce úspěch Xperie neo opravdu pojistil, vsadil na oblíbený design z loňského modelu Vivaz. Základní předpoklady stát se bestsellerem Xperia neo má. Říká se však, že není všechno zlato co se třpytí. Je to případ i dnes testovaného modelu nebo před sebou máme takřka bezchybný telefon?

Technické parametry Sony Ericsson Xperia neo

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 57 × 13 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2011, ?

Sony Ericsson Xperia neo – videopohled

Design a konstrukce: Vivaz pro rok 2011

Když na trh v loňském roce vstoupil model Vivaz, setkal s velmi kladným hodnocením svého designu. Konečně něco nového v záplavě tuctových dotykových telefonů. Často bylo také slyšet, „kdyby tak měl Android“. Rok se s rokem sešel a výrobce přání uživatelů vyslyšel. Xperia neo jakoby na první pohled Vivazu z oka vypadla. Zaoblená horní a dolní strana v kombinaci s ostrými rohy ani nedává jinou možnost. Prohnutý design zadního krytu či trojice tlačítek pod displejem vše jen potvrzuje.

Podobnost s modelem Vivaz je opravdu patrná

Nová doba projevující se větším displejem a více funkcemi si vyžádala změny v rozměrech. Ty se dotkly především výšky. Xperia neo měří 116 milimetrů, zatímco Vivaz měl pouhých 107 milimetrů. Zbylé rozměry však zůstaly v podstatě zachovány. Šířka 57 milimetrů je shodná naprosto a tloušťka činí 13 milimetrů, respektive 12,5 milimetru u Vivazu. Co z toho vyplývá? Pokud vám v ruce seděl Vivaz, padne do ní i Xperia neo. Díky ergonomickým tvarům a rozumné šířce je držení Xperie neo velmi pohodlné a jisté. Když jsem nakousl číselné hodnoty, nemohu zapomenout na hmotnost 126 gramů (Vivaz váží o 29 gramů méně).

Prohnutý design a ostře střížené hrany připomínají model Vivaz

Ačkoliv jsme design novinky už jednou viděli, stále působí velmi dobře, nebál bych se říci svěže. Zatímco ostatní výrobci produkují převážně jen černé placky, Sony Ericsson ukázal, že moderní telefon může vypadat i jinak. Prohnutá záda, zkosené hrany a chromové prvky svou práci odvádějí na jedničku. Naše testovací stříbrná varianta pak prokoukne v záplavě černo-šedi ještě více. Čelní stranu zabírá velký dotykový displej. Pod ním se nacházejí tři hardwarové klávesy. V dnešní době jde vcelku o raritu, neboť konkurence prosazuje senzory. Krok Sony Ericssonu ovšem chválím. Nad displejem poměrně šokuje obří čočka sekundárního fotoaparátu. Dnešní trend velí všechny věci nad displejem šikovně maskovat. Sony Ericsson se vydal opačným a možná ne zcela ideálním směrem.

Efektní chromová linka zkrášluje boky telefonu

Velmi elegantně působí boky telefonu, které jsou celé pochromovány, přičemž levý není ani ničím narušen. Na pravém se seskupila všechna zbylá tlačítka na těle telefonu. Od spoda jde o dvou polohovou spoušť fotoaparátu, kterou díky dvěma výstupkům snadno nahmatáte a ukazováček pravé ruky na ni přesně padne. Uprostřed pravého boku je podlouhlé dvojtlačítko regulující hlasitost, které designově kopíruje vzhled telefonu z profilu. Výčet tlačítek uzavírá uzamykací a vypínací klávesa. Těsně pod ní ještě objevíte informační LED diodu.

Veškeré konektory hledejte na horní straně

Pokud telefony sledujete pravidelně, možná si vzpomenete na kritiku umístěného hudebního konektoru u Vivazu. Nešťastného řešení si byl jistě vědom i sám výrobce, nicméně tehdy opravdu nebylo možné onen konektor umístit jinam. O rok později výrobce mírně slevil z designu a na horní hraně je telefon lehce rozšířen. Díky tomu se mohl 3,5 mm jack konektor přestěhovat. Společnost mu dělá microUSB a HDMI konektor. Oba jsou schovány pod krytkami.

Díky prohnutém designu se telefon dobře drží, ale na podložce se houpe

Zadní strana je pak s modelem Vivaz více než jen podobná. Zmenšila se jen čočka fotoaparátu. Jinak ovšem nechybí logo výrobce ani nápis HD. U čočky fotoaparátu musím zmínit, že je zapuštěna poměrně hluboko pod úrovní krytu. Je tak chráněna proti poškrábání. Stinnou stránkou je její zanášení prachem. Často je nutné ji čistit a k tomu je nutné sundat zadní kryt, protože jinak nelze řádně vyčistit. Ve spodní části zadního krytu se nachází ještě průduch hlasitého reproduktoru. Sejmutí krytu vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti. Častí měnitelé SIM karet rozhodně nebudou nadšeni.

Spodní brada společně s tlačítky vytváří tvar úsměvu

Prozatím jsem nezmínil použité materiály. I zde jde Sony Ericsson proti proudu a zkouší to s plasty, které například Samsung Galaxy S přílišnou popularitu nepřinesly. Nicméně u Sony Ericssonu se vše zdá být v pořádku. Kryty k sobě lícují a pevně sedí. Nikde nic nevrže a to ani při silném promáčkání. Jediné slabší místo představuje zadní kryt, konkrétně jeho prohnutí. Mezi krytem a baterií logicky nemůže nic být a pokud silně zatlačíte na prostředek, kryt se prohýbá. Nejde však o nic podstatného.

Baterie a výdrž: dva dny potěší

Xperia neo obdržela Li-Pol akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Jde tedy o totožnou baterii, kterou nabízí vlajkový model Xperia arc. Vzhledem k menšímu displeji se však výdrž o něco protáhla a bez větších problémů dosáhnete na jeden a půl až dva dny. To vše při aktivním používání, kdy posloucháte hudbu, hodinu denně jste na internetu, vyřídíte pár hovorů a jas displeje máte zhruba na třetinu. Dramaticky výdrž klesá, pokud například neustále vytěžujete telefon stahováním či naopak vysíláte internet prostřednictvím funkce hotspot. V takovém případě se výdrž snižuje na několik málo hodin. Každopádně je výdrž Xperie neo lehce nadprůměrná v kategorii telefonů s Andoridem ve vyšší třídě.

Snímání zadního krytu není příliš pohodlné

Pochvalu ale zaslouží rychlost nabíjení, baterie se nabije za necelé dvě hodiny. V balení se nachází nový typ nabíječky bez kabelu, stejně jako u Xperia arc. Do nabíječky se totiž zasunuje datový kabel s USB koncovkou a druhou koncovkou MicroUSB, sloužící pro připojení k telefonu.

Zvuk

Žádný koncert, ani velkolepé zvukové představení se bohužel nekoná. První Xperii jsme zazlívali její zvukový výstup skrze reproduktor. Byl nevýrazný, tichý, bez charakteru. Reproduktor této novinky patří mezi slušné křiklouny a v tomto ohledu není co kritizovat. Samotná kvalita ovšem spadá do obyčejného průměru, ve kterém chybí hlavně středy. Hloubky telefon zvládá o něco lépe než Xperia arc, nicméně k oslnivému výkonu má stále velmi daleko.

Na zadním krytu nemůže chybět nápis HD

Displej: BRAVIA není vše

Sony Ericsson Xperia neo se chlubí 3,7 palcovým LCD displejem, který na této ploše nabízí netradiční, ale velmi jemné rozlišení 854 x 480 pixelů. K tomu všemu si připočtěte paletu 16 miliónů barev a hlavně zobrazovací technologii BRAVIA. Telefon díky ní poskytuje věrné barvy a skvělou čitelnost i na přímém slunci. To vše při nastavení nižšího jasu. Svou roli v tomto ohledu sehrává i použitá antireflexní folie. Jednoduše řečeno, Xperii neo si nebudete muset neustále rukou skrývat před dotěrným sluncem.

Pod displejem se nacházejí nezvykle klasická hardwarová tlačítka

Přesto displej Sony Ericssonu rozhodně nedosahuje kvalit moderních SUPER AMOLED displejů. Zamrzí zejména špatné pozorovací úhly, kdy i při vcelku malém naklonění telefonu ztrácejí barvy na sytosti a celkově klesá čitelnost informací na displeji zobrazených.

Prostředí a ovládání: super rychlý Android

V tomto ohledu má Sony Ericsson velmi pošramocenou pověst. Snad každý si vzpomene na vleklé vydávání aktualizací, které se navíc v současné chvíli zastavilo na verzi 2.1. Nové modely však přicházejí s doufejme odlišnou strategií. I v Xperii neo proto hledejte Android ve verzi 2.3 Gingerbread. Nechybí ani nadstavba Timescape, která ale oproti původní Xperii X10 poněkud ustoupila do pozadí. Co je však mnohem důležitější, je zcela perfektní vyladěnost celého systému. Nejde o žádné přehánění. Sony Ericsson zřejmě opravdu dlouho pracoval na optimalizaci nové verze a poctivá práce se vyplatila. Prostředí je rychlé, na nic se nečeká, žádná zaseknutí. Opravdu velmi těžko budete mezi jednojádrovými telefony s Androidem hledat rychlejší kousek.

Pohotovostní obrazovky a ukázka widgetů

Ovšem zásluhu na svižném prostředí jistě nemá pouze přítomnost Gingerbreadu, ale také výkonný procesor o frekvenci 1 GHz pod označením Scorpion, architektury Qualcomm MSM8255. Přítomen je i grafický akcelerátor Adreno 205. Hodnota uživatelsky použitelné operační paměti se zastavila na 380 MB. To je o něco více, než nabízí vlajkový model Xperia arc. Nicméně stále méně, než s čím se chlubí konkurence. Ve výsledku se vám však rozhodně nestane, že by telefonu docházel dech.

Přehled tapet pozadí, live wallpapers a nabídka widgetů

Čím dále může Xperia neo s novým Androidem zaujmout? Především opět o chlup lépe optimalizované prostředí, rychlejší načítání a spouštění aplikací, menší energetickou náročnost, svižnější reakce a podporu bezdotykových plateb NFC, přičemž však čip NFC naneštěstí přítomen není. Další změny se týkají vzhledu. Hlavní menu se dočkalo nových voleb, kdy lze aplikace skládat dle nejpoužívanějších, podle abecedního seřazení nebo nedávno nainstalovaných. Jednotlivé aplikace a hry lze v menu libovolně přemisťovat, vše je limitováno jen vlastní fantazií. Z původních verzí Androidu se můžeme těšit na instalaci aplikací nebo her přímo na paměťovou kartu. Samozřejmostí je podpora Flashe ve verzi 10.1, takže nečiní problém přehrávat streamovaná videa například i na oblíbeném serveru stream.cz a dalších. Překvapením je start telefonu, který je nesmírně pomalý. Od samotného zapnutí až po zadání pin kódu se jedná o časovou prodlevu pohybující se kolem 30 sekund.

S povděkem kvitujeme, že výrobce opustil od spíše líbivého, než efektivního řešení typu Mediascape. Ale přeci jenom, ne tak zcela. Známé Timescape zde zůstalo. Jedná se o aplikaci, která sdružuje sociální sítě, poslední zprávy i aktivitu s telefonními kontakty a formou widgetu pak na pohotovostní zobrazuje nejnovější události. Animace jsou nyní již naprosto plynulé a reakce velmi rychlé. To jsou zhruba tak největší a nejviditelnější zásahy ze strany výrobce v Gingerbreadu. V základu nalezneme pár widgetů typu zprávy, počasí. Jedná se o malé widgety, které zbytečně nezahlcují obrazovku. Jisté omezení však spočívá v míste pro widgety. Sony Ericsson pevně stanovil pět obrazovek. Jejich počet nelze zmenšit ani zvýšit.

Co se týče paměťových médií, musíme se spolehnout především na externí úložiště. Interní paměť nabízí skromnou hodnotu 320 MB. Výrobce ale přibalil do prodejního balení paměťovou kartu MicroSDHC o kapacitě 8 GB. Maximální kapacita MicroSDHC karet, s nimiž dokáže zařízení operovat, je až 32 GB.

Fotoaparát: slušná práce

Nejprve začnu stručným představením. Xperia neo disponuje snímačem CMOS s rozlišením 8,1 megapixelů a automatickým zaostřováním. Nápomocna je také malá LED dioda. Pozornost si však především zaslouží technologie Exmor R. Tato technologie ze světa digitálních fotoaparátů a kamer má na svědomí lepší kvalitu a především světelnost snímků, pořízených za horších světelných podmínek, a to především na těch bez použití LED diod. Každý, kdo občas pořizoval snímky v nedostatečně osvětlených prostorech aniž by použil LED diodu či xenon ví, jak takové snímky vypadají. Exmor R by měl přinést menší revoluci, alespoň teoreticky. Dle našich testů, prováděných ve srovnání s Nokií N8 je vidět, že neo opravdu pořizuje v těchto situacích kvalitnější snímky, především více prosvětlené.

Prostředí fotoaparátu

Celkově však snímky spadají maximálně do lehkého nadprůměru. Občas se snadno stane, že vznikne rozmazaný snímek. Opět Sony Ericsson použil nešetrnou kompresi. Na druhou stranu potěší věrné podání barev a nízká hladina šumu. Švédsko-japonský výrobce však dokáže fotoaparát v telefonu zvládnout lépe.

Prostředí fotoaparátu

S funkcemi fotoaparátu budete nadmíru spokojeni. Nastavit lze scény, hladinu ISO či stabilizaci. Pořizovat snímky lze jak hardwarovou spouští na boku přístroje tak oblíbeným touch focusem. Na výběr je také fotografování ve formátu 16:9. Zde zamrzí snad jen velmi málo možností na výběr rozlišení. Konkrétně jde o 8 Mpx (4:3), 6 Mpx (16:9) a 2 Mpx v obou formátech. Díky přední kamerce můžete však vytvářet autoportréty v nižším rozlišení. Přepnutí je snadné a velmi rychlé.

Ukázkové fotografie




Fotografie v rozlišení 6 Mpx, poměr stran 16:9


Fotografie v rozlišení 8 Mpx, poměr stran 4:3

Fotografování v noci - vlevo bez blesku, vpravo s bleskem

Makro zvládá Xperia neo bez problémů

Co se týče pořizovaných videí, mohou být až v rozlišení 1280 x 720 bodů (720p) a formátu MP4. Potěší také kontinuální zaostřování a plynulost 30 snímků za vteřinu. Záznamy jsou tak poměrně kvalitní a rozhodně se nemusíte stydět je prezentovat. Při testování jsme však narazili na zajímavou chybku. Každé video se pár vteřin po natáčení na vteřinu zaseklo, ale pak už jelo plynule dál. Tento neduh však jistě bude spraven s novějším firmwarem.

Videoukázka - 1280 x 720 px, 30 FPS (22,66 MB, mp4)

Multimediální funkce: lepší průměr bez kodeků

Xperia neo je i s pouze 3,7 palcovým displejem velmi vhodná pro multimediální vyžití. Hudební přehrávač, sice jednoduchých rysů se základními funkcemi, si konečně rozumí i s ekvalizérem. Ještě ale zbývá udělat jeden krůček v podobě možnosti vytvořit si vlastní zvukové nastavení. Hudební přehrávač umí zobrazovat cover art. Lze vybírat z hudebních alb, dle seznamu skladeb či podle umělců. Při minimalizování reprodukované hudby lze využít služeb widgetu na ploše, který zobrazuje vše potřebné, čili informace o právě přehrávané skladbě a zobrazuje také náhled alba. Dále lze skladbu pozastavit, přetáčet vpřed i dozadu. K otázce samotného zvukového výstupu zmíním, že hlasitost reprodukované hudby do sluchátek je nadmíru dostatečná. Kvalita výstupu je trošku jiný šálek kávy. Neurazí, ale nesrazí ani do kolen. Jedná se o lepší průměr, který je na úrovni původní Xperie. Takže jak je vidno, zvukový čip se osvědčil již z původního modelu a výrobce jej možná ani neměnil.

Prostředí hudebního přehrávače, ekvalizér s pevně nastavenými profily

Přítomnost výkonného hardwaru i grafického akcelerátoru přímo volá po hraní moderních her v náročnější 3D grafice a výrobce na toto volání slyší. Již v základu nalezneme velmi kvalitní herní titul po stránce grafiky Lets Golf! HD grafika je opravdu výborná a hra je svižná bez jakéhokoliv sekání. Ostatně to platí i pro další hry a Xperia neo se tak řadí k nejvýkonnějším jedno jádrovým telefonům s Androidem.

Lets Golf HD - hra s velmi líbivou a kvalitní grafikou v 3D

Multimediální telefony přímo vybízejí k přehrávání filmů či seriálů. Dostatečná úhlopříčka displeje zaručuje slušnou podívanou. Při sledování filmů je ale nutno počítat s jedním háčkem v podobě špatných pozorovacích úhlů, kde při odklonu o zhruba již 30 stupňů dochází ke ztrátě barevného podání a zkreslení barev. Co se týče kompatibility, budeme muset zabruslit do Android marketu. Xperia neo je v tomto směru totiž značný introvert a rozumí si pouze s formáty 3gp, nebo MP4. Na formáty avi a kontejnery typu DivX, xVid musíte bohužel zapomenout.

Aplikace Timescape, klient Youtube a 3D galerie obrázků

Pořízené snímky z fotoaparátu lze prohlížet v líbivé 3D galerii, kterou už ale známe z předchozích Android zařízení. Stále ale přetrvává problém, že po otevření snímku je stále snímek neostrý a pořád jako by postrádá detaily. Tento neduh zůstává i v Gingerbreadu. Potěší, že přímo ve vestavěné galerii se vám zobrazí vaše alba ze služby Picasa a všem tak můžete pohodlně a rychle ukázat například snímky z dovolené, aniž byste je do nea museli jakkoliv nahrávat. Sledovat videa na YouTube lze prostřednictvím vestavěné aplikace, která dokonce zvládá přehrávání i v HD rozlišení. Aplikace je pohodlná, rychlá a přehledná.

Telefonní funkce: potlačení šumu se hodí

S Xperií neo se dovoláte ve všech běžných frekvencích sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz i v sítích 3G 800 / 2100 MHz. Kapacita telefonního seznamu je odkázána pouze na dostupnou interní kapacitu. Každý kontakt může obsahovat obrázek, vlastní vyzvánění melodii, poznámky i několik typů adres, číselných kontaktů či emailových adres. Zároveň jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány se sociálními sítěmi typu Facebook, z nichž jsou pak čerpány informace jako statusy, příslušné obrázky a jiné údaje.

V útrobách nastavení telefonu v podnabídce nastavení hovoru se ukrývá volba potlačení šumu. K tomu přičteme menší škvírku nacházející se na zadní straně telefonu a vychází nám z toho systém pro eliminaci a potlačení nežádoucích ruchů a zvuků během hovoru. Funkce je podporována i pro videohovory, které díky přední kamerce nepředstavují pro neo žádný problém. Jaká je kvalita hlasových hovorů? Hlas je opravdu velmi kvalitní, dostatečně hlasitý a čistý.

Co se týče zálohy a synchronizace kontaktů, každý kontakt nebo celý telefonní seznam může být zálohován ať už na paměťovou kartu nebo SIM kartu. S Androidem 2.3 ale přichází nová možnost v oblasti telefonování, a to přímá podpora internetové telefonie. Přímo v nastavení lze zadat SIP účet poskytovatele dané služby a účet. Rázem plní Xperia neo funkce i jako internetový telefon, který umí hovory nejenom poskytovat, ale i přijímat. Volání je možné také skrz program Skype, který si zadarmo stáhnete z Marketu. Po přihlášení lze využívat mobilních sítí i Wi-Fi k uskutečnění hovorů mezi vašimi přáteli.

Zprávy: snadná obsluha

Sony Ericsson připravil tři základní druhy softwarových klávesnic, rozdělené podle regionu. Využívat lze japonskou, čínskou nebo výchozí klávesnici. Osobně jsem hned byl nemile překvapený absencí softwarové alfanumerické klávesnice, připraveny jsou pouze QWERTY klávesnice ať v portrét režimu nebo horizontálním. Psaní v horizontálním režimu je poměrně komfortní, klávesnice je prostorná a mezi jednotlivými klávesami je vždy dostatek prostoru. Každou zprávu lze doplnit vybranou grafickou emotikonou. Editor zpráv je jednoduchý s minimem nastavení. Přijaté zprávy jsou zobrazovány ve formě konverzací. U předchozí Xperie se mi stávalo, že při psaní delší zprávy docházelo ke zpomalování tempa, editor byl s dechem u konce. V případě Xperie neo jsem se zatím s ničím takovým nesetkal.

Čínská (EN/CN) Qwerty klávesnice

Výchozí typ QWERTY klávesnice

Co se týče emailové komunikace, lze využívat služeb dvou táborů. První tábor pod taktovou Gmailu nabízí přehledného klienta, který umí pracovat s Gmail účtem s mnoha pokročilými volbami včetně štítkování a podobně. Chlubí se nízkou spotřebou dat i stahování na pozadí. Samozřejmě pracuje i s přílohami. Druhý klient se nese v podobném duchu, lze ale pracovat s mnoha účty různých poskytovatelů. Navíc nabízí v horizontálním režimu i přímý náhled aktuálně vybraného e-mailu. V jeden moment tak vidíte jak seznam mailů, tak obsah právě vybraného.

Nijak dlouze není nutné hovořit o sociálních sítích. Ty se sice snaží sjednotit aplikace Timescape, o jejím využití bych si však dovolil spekulovat. Po přihlášení sice zobrazí výpisy vašich přátel, ovšem pro podrobnější informace vás odkáže na internetovou stránku, kde své přihlašovací údaje musíte vyplnit znovu. Zdlouhavé a nepraktické. Naštěstí tuto funkci využívat nemusíte. Mnohem lepší je zvolit klienta přímo pro Android.

Organizační funkce a GPS: nepěkná čistka

Pokud preferujete telefon s perfektně zvládnutými pracovními funkcemi, neo vás příliš nepotěší. Nezbytné základy jako budík, kalendář a kalkulačka samozřejmě nechybí. Zapomenout však můžete na úkolovník a dokonce se nedostalo ani na poznámky. Funkci, kterou mají Sony Ericsson takřka od nepaměti. Naštěstí je možné zavítat do Marketu a příslušné alternativy vyhledat. Dílo zkázy však Sony Ericsson dovršil absencí jakékoliv aplikace pro správu souborů kancelářského balíku Office a PDF dokumentů. V základním stavu Xperia neo neotevře zhola nic. Jeví se mi to jako velmi nepovedený žert, neboť konkurence podobné aplikace nabízí i v modelech nejnižší třídy. Opět tedy budete muset potřebné programy stahovat a mnohdy za ně i platit.

Kalendář a jeho několik typů, tvorba nového emailového účtu, kalkulačka s goniometrickými funkcemi

S Xperií neo můžete využít i služeb navigace. Když řeknu Android, nesmí chybět jeho pravá ruka Google mapy. Tyto mapové podklady se každou verzí podstatně zlepšují. Po stažení nejnovější verze si již dokonce poradí s částečnou navigací. K plné dokonalosti chybí jen hlasová navigace. Zatím umí jen vypočítat vzdálenost, navést k cíli a říct, zda je úsek zpoplatněný nebo ne. Mapové podklady jsou stále pouze on-line, čili je zapotřebí mít datový paušál, nejlépe nijak limitovaný počtem stáhnutých dat. Největší nevýhoda Google Map tak zůstává a nejen v zahraničí je využívání Google Map tím pádem v podstatě nemožné bez velkých účtů za datové přenosy. Samotný GPS modul je citlivý, ale trošku líný. Při používání GPS modulu při Geocachingu (aplikace Handy Geocaching) trvalo několik minut i při zapnuté asistenci, než jsem se dočkal zafixování satelitů, ale i poté za jasného počasí bylo zafixováno průměrně kolem šesti satelitů.

Aplikace Google mapy a částečná automobilová navigace, chybí už jen hlasové navigování

Datové a internetové funkce: rychlostí blesku

Datové funkce a především výchozí internetový prohlížeč mě osobně přinášel neskonalé potěšení. Internetový prohlížeč vyrukoval se svižnými reakcemi. Každá stránka je načtena v závislosti na rychlosti datového připojení ihned a potěší podpora flashe lite nebo i náročnější verze 10.1, respektive 10.2 po stažení příslušné aplikace z marketu. Přehrávání videí je naprosto plynulé, ať už v rozlišení 480p nebo HD.

Špičkový internetový prohlížeč, bezproblémů si poradí i s Flashem 10.1 viz videa stream.cz

Nečiní mu problém pracovat s více okny naráz. Samozřejmostí jsou multidotyková gesta a plynulé zoomování stránek. Jednotlivé webové stránky mohou být dále sdíleny prostřednictvím sociálních sítí či jiných zdrojů. Android prohlížení webu opravdu umí a v podstatě nenajdete rychlejší a komfortnější webový prohlížečem. V našich podmínkách, kde operátoři stále prosazují směšně nízké limity FUP, se ale mnohdy vyplatí sáhnout po Opeře Mini. Ta sice nabízí o něco menší komfort, ale stránky šetrně komprimuje a vy ušetříte cenné MB.

Datové technologie začínají přítomností technologií EDGE a GPRS, dále je přítomna technologie 3G s nástavbami HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Rychlým datům pak vévodí Wi-Fi b/g. Konektivita je v režii dvou konektorů MicroUSB, který slouží jednak pro komunikaci s PC nebo pro nabíjení. O multimediální výstup se stará microHDMI konektor. Zastoupen je i starší typ připojení TV-OUT pomocí 3,5 mm jacku.

Závěrečné zhodnocení: čím dříve přijde, tím lépe

Situace okolo modelu Xperia neo je poměrně složitá. Původně již měl být na trhu. Bohužel vzhledem k nešťastným událostem v Japonsku se uvedení do prodeje odložilo. Z dubna se rázem stal červen. Otázka zůstává, jak moc to neu uškodí a zda-li vůbec. Startovací cena měla v dubnu být zhruba 9 500 Kč. Za tuto cenovku se jedná o jeden z nejlepších přístrojů do deseti tisíc. Jak se ceny pohnou do června lze jen těžko odhadovat. Avšak i kdyby Xperia neo startovala za stejnou cenu až v červnu, stále půjde o telefon s výborným poměrem cena/výkon. Prakticky jediným konkurentem je dosluhující HTC Desire, který však Xperia neo hravě přehrává. Nabídne lepší fotoaparát, novější Android, rychlejší prostředí nebo třeba microHDMI konektor. Ostatní možní konkurenti většinou stojí o minimálně tisíc korun více a rozhodně se tedy nevměstnají pod 10 tisíc korun. Navíc v jejich výbavách nenaleznete zásadnější přednosti, které by Xperia neo neměla.

Sony Ericssonu se totiž povedlo skloubit oblíbený design z modelu Vivaz, velký displej, operační systém Android, rychlé prostředí a perfektní výbavu. Vše pak ještě podtrhl velmi pěknou cenou. Vytýkat lze jen opravdu máloco. Nejvíce zřejmě zamrzí pozorovací úhly jinak slušného displeje a odfláknutí nabídky organizačních funkcí. Především absence aplikace pro správu dokumentů je tristní. I přesto má Xperia neo vynikající předpoklady stát se prodejním hitem.

sony-ericsson-xperia-neo
Klady
  • velmi dobrý poměr cena/výkon
  • díky Exmor R kvalitnější snímky za zhoršených podmínek
  • odladěné a rychlé prostředí
  • nejnovější verze OS Android
  • kontrastní a dobře čitelný displej na přímém slunci
  • konektor HDMI
  • vynikající zvuk ve sluchátku
  • zdařilý design
Zápory
  • chybí aplikace pro práci s Office a PDF dokumenty
  • paměťová karta pod zadním krytem a je třeba vyjmout baterii
  • pouze plastové materiály
  • zadní kryt má tendence povrzávat a pružit
  • velmi špatné pozorovací úhly displeje
  • v základní výbavě si neporadí s kodeky divX a Xvid
Diskuze ke článku
Milan
Má diktafon,hlas.ovládání a vytáčení.Pokud ne dá se alespon diktafon dohrát z androidu?Nemám zkušenosti s androidem.
Michal Pavlíček
Dobrý den,
bohužel se v telefonu nenachází hlasové vytáčení ani ovládání. Lze hlasově vyhledávat na internetu. Taktéž diktafon se v základní nabídce nevyskytuje. Ten však lze stáhnout z Marketu.
Milan
Díky za info.
medard
Na SEmanii se píše , že se dá stáhnout aplikace MoboPlayr , která podporuje přehrávání Avi v Neo a Pro .
I na GSMarene byla o tom zmínka ve Foru!
Vyzkoušíte to?
Předem dík za info!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze