Sony Ericsson Xperia ray
recenze

Sony Ericsson Xperia ray

Ta pravá Xperia!
196

Xperia ray uspokojí širokou masu uživatelů. Osloví vysokým výkonem, jemným rozlišením dotykového displeje, slušným 8 MPx fotoaparátem a dílenským zpracováním, které zaslouží pochvalu. Přidanou hodnotou je zabudovaná informační LED dioda nebo sympatické rozměry. Má vůbec nedostatky? Ano i ne.

Sony Ericsson chrlí jeden model řady Xperia za druhým. Poslední chytrá zařízení Xperia neo a arc sklízí úspěchy. Xperia mini pak doslova mizí z prodejních pultů, přičemž výrobce nechce " bodovat " pouze jedním zařízením a přidává tak obdobu Xperie mini. Co přidává navíc? Lepší dílenské zpracování, kvalitnější dotykový displej a vyšší rozlišení fotoaparátu - to jsou pouze klíčové změny. Bude střední třída patřit Xperii ray? Výrobce zatím nasadil cenovou laťku příliš vysoko, ale rozhodně nás v recenzi novinka více než mile překvapila. Trpí sice pár neduhy, ty jdou ale lehce přehlédnout. Jaký názor si vytvoříte na novinku vy? Přečtěte si recenzi a sdělte nám vaše postřehy.

Sony Ericsson Xperia ray - oficiální fotografie

Technické parametry Sony Ericsson Xperia ray

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 53 × 9,4 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 300 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, ?

Sony Ericsson XPERIA ray – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon Sony Ericsson Xperia ray
  • nabíječka
  • datový kabel
  • paměťová karta MicroSDHC 4 GB
  • nabíječka

Design a konstrukce: skálopevná síla

Xperia ray se drží striktně psaných proporcí, bez větších experimentů. Tím ale nechci tvrdit, že by novinka působila nudně, naopak. Vyvážené proporce, ostré linie, boční kovové lemy a spodní a zároveň jediná mechanická půlkruhová klávesa dávají zařízení jedinečný designový ráz.

Díky příjemné tloušťce 9,4 milimetrů a sympatickým rozměrům 111 x 53 milimetrů a hmotnosti 100 gramů se ray krásně vpasuje do jakékoliv dlaně, ať menší či větší. Výrobce tentokrát skoro zcela upustil od záměru osadit ray mechanickými klávesami. Tělo obsahuje pouze tři klávesy, jsou jimi kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti na pravé straně, klávesa ve spodní části na přední straně pro multitasking aplikací a klávesa na vrchní straně pro vypínání/zapínání telefonu, případně pořizování screenshotů displeje (až s novou verzí androidu 2.3.4).

Design je utvářen hned v několika větvích. Prvním směrem je přední strana, vyvedená v černém odstínu se dvěma senzorovými klávesami, které postrádají podsvícení a mohly by být citlivější. Mezi nimi je černá ovce v podobě mechanické klávesy, pracující s multitaskingem. U této klávesy zůstaneme i nadále, ukrývá v sobě totiž diodu indikující například zmeškané události, kdy zeleně poblikává. Při nabíjení svítí červeně a jakmile je proces nabíjení ukončen, signalizace se změní na zelenou barvu. Při běžné práci s telefonem je bíle podsvícena. Po vzoru barevné varianty zařízení je tato klávesa lemována tenkým pruhem v odpovídajícím barevném odstínu, v našem případě zlatém.

Přední strana patří hlavně dotykovému displeji s úhlopříčkou 3,3 palce. Nad ním již tradičně nechybí sluchátko spolu s kamerou, určenou pro videohovory a proximity senzorem. Marně ale hledám světločivný senzor, který by reguloval jas osvětlení displeje podle intenzity okolního osvětlení.

Další kapitolou jsou boční partie telefonu. Polovina boků se dělí o své místo s plastovým zadním krytem. Druhá polovina se přetahuje o své místo s velmi pevným kovovým pruhem, který se neprohýbá a působí skálopevně. I tyto partie signalizují, jakou barevnou variantu vlastníme. Na levém boku v horní části je umístěn datový a nabíjecí konektor microUSB. Vrchní bok poskytnul útočiště pro klávesu vypnutí/zapnutí telefonu nebo vyvolání nabídky, kde můžeme aktivovat tichý režim, přivést telefon do leteckého režimu nebo pořídit screenshot obrazovky. Vedle této klávesy pak můžeme připojit vlastní sluchátka do 3,5 mm hudebního jack konektoru.

Zadní strana má dvě centra dění. Je jím horní část, kde šéfuje optika fotoaparátu s rozlišením 8 MPx a s přisvětlovací diodou, opodál je mikrofon, který je zabijákem všech nežádoucích ruchů a zvuků při hlasovém hovoru. Přecházíme do spodní části, kde natrefíme na tradiční kulaté zelené logo výrobce, které je objímáno reproduktorem.

Zadní kryt na svém místě drží tak, jak by měl, bez větších neplech nebo rozmarů. I když by novinka mohla nabízet větší podíl kovových materiálů na svém těle, můžeme její zpracování hodnotit jako výtečné. Ať chci nebo ne, tak při různém kroucení a promačkávání jsem se jen ve výjimečných situacích dočkal nežádoucích zvuků, které navíc byly jen sotva slyšet. Rozhodně bych od raye neočekával zpracování na tak výborné úrovni. Pokud bych měl zpracování srovnávat s kolegy Xperia neo či arc, je o velký krok před nimi.

Baterie a výdrž: Android extrovert

V malém těle neutuchající síla, i tak by se dala charakterizovat použitá baterie. Výrobce pro všechny své vyšší modely řady Xperia používá baterii Li-ion o kapacitě 1 500 mAh. Ani ray nezůstal ušetřen tomuto trendu. Výrobce deklaruje pohotovostní výdrž 440 hodin a až 6 hodin 50 minut hovorového času v aktivované síti 2G.

Realita je taková, že jsme při neustálé synchronizaci, aktivované síti 3G, desítkám sms denně a pár minutám hlasového hovoru dosáhli výdrž jednoho a půl dne. Tato hodnota je slušná, nicméně zařízení nebylo zdaleka tak intenzivně využíváno jak by mělo, takřka jsem nehrál hry a hudbu do sluchátek jsem používal pouze sporadicky. Jediným "žravým" elementem tak bylo občasné prohlížení webových stránek, které by se vešlo do souhrnného limitu 15 minut denně.

S výchozí verzí operačního systému 2.3.3 byla výdrž nejenomže průměrná, ale dokonce i žalostná. S aktualizací na verzi 2.3.4, kterou jsme provedli, došlo ke zlepšení výdrže skoro o 20 %. Plné nabití telefonu zabere necelé dvě hodiny, celý proces je indikován diodou umístěnou v prostřední klávese. Jakmile je nabíjení ukončeno, rozsvítí se zeleně.

Zvuk: xLoud křikloun

Zvuk a Sony Ericsson? To je neodmyslitelná kombinace. Výrobce vždy platil za leadera v oblasti hudebních telefonů a zároveň dokázal nabídnout i patřičné know-how. Walkman je již ovšem historií. Ani nové Xperie nezaostávají, co se týče hudebních možností. S novou verzí Androidu 2.3.4 přišla i funkce xLoud, která znamená zvýšení hlasitosti externího reproduktoru.

Samotný reproduktor je velmi titěrný, tomu odpovídá i zvukový projev. Hlasitost je lehce nadprůměrná, je vidět že xLoud technologie není jen prázdným pojmem. Ovšem výrobce jaksi usnul na vavřínech co se týče samotné kvality, která by mohla být určitě mnohem lepší. Rádi bychom se dočkali výraznějšího podání basů, středy lze jen stěží očekávat.

Displej: barevný slepec

Dotykový displej můžeme označovat heslem „skoro retina“ samotné rozlišení se totiž blíží danému označení. Displeje označené jako retina nabídnou rozlišení na takové úrovni, kdy již oko nedokáže jednotlivé pixely rozlišit (samozřejmě z běžné vzdálenosti) a hustota bodů je od 300 DPI výše. Xperia ray nabídne dotykový displej s velikostí 3,3 palce a rozlišením WVGA čili 480 x 854 bodů a nabídne slušnou jemnost dpi 297. Použitá zobrazovací technologie se honosí označením BRAVIA. I přes klasickou technologii TFT s LED podsvícením musíme dát výrobci za pravdu a Bravia se činí. Barvy jsou živější, kontrast reálný, ale nikoliv přesycený. Jen pozorovací úhly jsou slabší oproti konkurenci. Čitelnost na přímém slunci je z mého pohledu nadprůměrná a rozhodně lepší, než třeba u displeje typu AMOLED.

Již od výroby se na dotykovém displeji nachází kvalitní ochranná folie. Na konci testování stále mohu říct, že drží pevně, bez jakýchkoliv bublin či odlepování.

Uživatelské prostředí: sociální " obtěžování "

Základem je operační systém Android 2.3.4 Gingerbread okořeněný o Timescape s provázaností sociálních sítí na každém kroku. Výrobce v posledních modelech Xperií pro rok 2011 předvedl, že umí připravit opravdu perfektní vyladěnou ROMku, když již první verze jsou dobře odladěné a nelze jim nic zásadního vytknout. Tím ale nechci pouze chválit, určitě jsou zde rezervy v podobě možných optimalizací typu zlepšení pohotovostní výdrže, zlepšení rychlosti přístroje, ale dál už jen stěží přemýšlím nad tím, kde by se co dalo zlepšit.

Pohotovostní obrazovky a různé typy widgetů, aplikace Timescape

Mezi velké speciality nástavby výrobce patří změna barevných schémat prostředí telefonu. Pod kolonkou schémata nalezneme 7 pestrých barevných variant. Další neoddělitelnou součástí systému je aplikace Timescape, která je centrem jakékoliv komunikace, ať textové nebo příchozí komunikace ze sociálních sítí Twitter nebo Facebook.

Z několika skutečností usuzujeme, že výrobce kladl velký důraz na to, aby začátečník s rayem netápal. Začínajícím uživatelům s Androidem celkově při zapnutí telefonu podá ruce hned několik aplikací. Průvodce nastavení v deseti krocích provede začátečníka nastavením základních služeb, důležitých pro chod telefonu. Po této proceduře na nás čeká odkaz Guide, který bude mít za následek spuštění internetového prohlížeče. Prostředí příručky je bohužel v cizím jazyce. V této cizojazyčné příručce se mohou dozvědět jak instalovat aplikaci, co je vůbec Android, jaká je nabídka aplikací a mnoho dalších voleb.

U Androidu neobvyklé - možnost nastavení schémat

Výrobce Xperii ray osadil 1 GHz procesorem Scorpion s pamětí RAM 512 MB. Nerad ovšem vidím v dnešní době malou interní paměť, která zde činí 300 MB, a to i přesto, že ceny paměťových karet jsou minimální. I když dnes většina aplikací jde přesunout na paměťovou kartu, některé nikoliv a malá interní paměť se může nepříjemně zaplnit. Do prodejního balení přidal výrobce 4 GB paměťovou kartu MicroSDHC. Maximální podporovaná kapacita karet je 32 GB.

Prostředí Androidu 2.3.4, aplikace guide, která uživateli vysvětluje principy Androidu

Fotoaparát: virus jménem komprese

Ať zmíníme Xperii arc nebo neo či ray, naše charakteristiky fotoaparátu budou stejné. Výrobce totiž všechny tyto novinky osadil fotoaparátem o stejných parametrech a velmi podobných, spíše identických výkonech. Zadní strana skrývá optiku 8 MPx fotoaparátu s technologií Exmor R a možností nahrávání videí v rozlišení 720p. Chybět nesmí ani přisvětlovací dioda, která, pokud dojde k její aktivaci, svítí permanentně. Použili bychom spíše označení svítilna.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné

Hodnocení samotného fotoaparátu má světlou a stinnou stránku a mezi tím není nic. Začneme optimisticky. Start fotoaparátu je velmi rychlý, pořízení snímků se rovná div ne rychlosti Mach 3. Osobně si nevybavuji a zřejmě bych si ani nevybavil, kdy jsem testoval obdobné zařízení, které má takto bleskurychlou prodlevu mezi zmáčknutím spouště a pořízením snímku. Dále se zastavím nad samotnými výsledky. Čočka opravdu potvrzuje svoje schopnosti co se týče světelnosti. Za denního světla snímky nevykazují žádný šum, při zhoršených světelných podmínkách exceluje Exmor R a snímky nejsou tak tmavé. Bohužel ale vykazují abnormální hodnoty šumu a všechny detaily zanikají.

Za denního světla je kvalita snímků slušná, udělil bych známku 2 – 3. Obrazová ostrost je potlačena viditelnou kompresí, která pečlivě pracuje na smývání jakéhokoliv detailu. Jak by ne, když výsledné snímky mají jen kolem 1,3 MB. Jiné fotomobily o stejném rozlišení mají datovou velikost snímku při stejném rozlišení kolem 2,5 – 3 MB.

Tradičně lépe jsou na tom samotné videosekvence, které bohaté postačující pro pořízení videonahrávky z dovolené či výletů, opět by ale neuškodil větší datový tok. Prostředí fotoaparátu je velice jednoduché. Není nic snazšího než pořízení snímku. I když chybí hardwarová spoušť fotoaparátu, tak jej plně nahradí softwarová klávesa. Stačí kliknout na jakékoliv místo plochy displeje a fotoaparát následně sám zaostří a pořídí snímek, vše v bleskurychlém čase.

Režim fotografování nabídne například detekci úsměvu nebo inteligentní rozpoznání fotografované scény. Chytrý asistent pomůže poskládat panoramatický snímek v režimu 2D nebo 3D. Pokud chceme vyfotit specifickou scénu, můžeme volit z přednastavených scén. Rozlišení snímků může být ve standardním formátu 4:3 nebo širokoúhlém formátu vhodném například pro focení krajiny 16:9. Z dalších funkcí pak jmenujme stabilizátor obrazu, vyvážení bílé nebo korekci expozice.

3D panoramatický snímek

Sony Ericsson Xperia ray – testovací video

Sony Ericsson Xperia ray – testovací video

Multimediální funkce: 3D panorama na 2D displeji

Android 2.3.4 v podobě Sony Ericssonu přináší významná vylepšení. Jedním z prvních vylepšení je galerie multimédií ve 2D a 3D podobě. Obsah v trojrozměrné podobě ovšem není korektně zobrazován na dotykovém displeji, pro správné zobrazení musí být použita adekvátní zobrazovací technologie, podporující 3D zobrazení.

Standardní 2D galerie, pořízený 3D panoramatický snímek

Hudební přehrávač je v duchu jednoduchosti a zároveň poskytuje všechny funkce na jednom místě. Úvodní nabídka se řadí do čtyř kategorií (interpreti, alba, skladby a seznamy skladeb). Hudební přehrávač si rozumí s pluginy. Na výběr je hned několik pluginů jako hledání textů písní Google, zprostředkování videa na YouTube, video karaoke YouTube či nalezení informace o dané interpretovi prostřednictvím média Wikipedia.

Hudební přehrávač a možnosti jeho rozšířený, každý song můžeme označit " Like " a sdílet je na sociálních sítích

Aktuálně přehrávaný song můžete označit jako oblíbený a vaše volba se následně objeví na sociální síti Facebook. Hlavní plochu při přehrávání songu zabírá snímek alba, pokud je přiřazený. Zvukový projev lze vylepšit pomocí vestavěného ekvalizéru s napevno danými profily (normální, klasická, taneční, ploché, folk, heavy metal, hip hop, jazz, pop, rock). Vlastní profily nelze vytvořit. Kvalita hudebního výstupu se řadí k lepšímu průměru, zvuk je čistý a kvalitní, pochválit musíme i mimořádnou hlasitost.

Aplikace Hot Shots a market PlayNow

Výrobce chce poukázat a zároveň zlákat uživatele na stahování aplikací a her. Jako vodítko používá například odkaz "Xperia Hot Shots", kde uživatel získá přístup k šesti známým tenistům světové špičky, bude s nimi sdílet různá videa, obrazové materiály i další informace, týkající se jejich života. Dále výrobce připravil odkazy na získání her a aplikací. Aby uživatel opravdu nevěděl, který zdroj použít pro stahování dat, připravil Sony Ericsson i svoji variantu marketu s názvem PlayNow, kde je k dispozici bohatý multimediální obsah.

Aplikace Hot Shots a market PlayNow

Hry a aplikace. Tato položka přichází s oblíbenými a nejstahovanějšími tituly, které posléze můžete sdílet mezi svými přáteli na sociálních sítích navzájem. Kolonka hudba a videa přenáší tento obsah ze sociálních sítí a sdílí jej směrem k vám. Vestavěný videopřehrávač standardně přehrává všechny známé formáty 3GP nebo MP4. Kontejner AVI není podporován. O tom, jaké výkony podává ray v benchmark programech, si můžete udělat sami obrázek dle screenshotů níže.

Benchmark test v programu Quadrant

Benchmark test v programu Linpack

Výsledky v programu Smartbench 2011

Telefonní seznam: zabiják šumu

Prostředí telefonního seznamu se nijak neliší od jiných zařízení Xperií roku 2011. Na úvodní obrazovce se postupným zadáváním konkrétního čísla nevyobrazují kontakty z telefonního seznamu. Telefonní seznam podporuje řazení do skupin a přiřazování nejrůznějších druhů položek, včetně přezdívek, vlastního snímku. Pokud se přihlásíte k sociálním sítím, jejich vliv se dotkne i položek telefonního seznamu. Každý kontakt může obsahovat přidružený obrázek, aktuální fotografie či alba nebo statusy.

Prostředí telefonního seznamu

Hlasové hovory přichází ve vysokém standardu. Musím vyzdvihnout vysokou kvalitu zvuku ve sluchátku, navíc ani hlučné prostředí či nežádoucí ruchy nejsou překážkou v plnohodnotném hovoru, protože se o jejich eliminaci postará sekundární mikrofon na zadní straně, vyhrazený pro jejich redukci.

Vyhledávání kontaktů přímo z pohotovostní obrazovky není podporováno

Zprávy: vysmátá konverzace

Editor zpráv nabízí prostředí, které je u Sony Ericssony léty prověřené. Při tvorbě nové zprávy se výrobce uskromnil co do počtu typů klávesnic, k dispozici jsou dva typy. Běžná alfanumerická klávesnice nebo softwarová QWERTY klávesnice. Obě klávesnice umí snadno přepínat mezi grafickými emotikonami, znaky a číselnou klávesnicí. Nedočkaví psavci mohou využít technologie T9 Trace, která je obdobou technologie Swype. Usnadňuje a především zrychluje textovou komunikaci.

Příchozí zprávy jsou striktně bez jakékoliv volby řazeny do stylu konverzací. I při větším počtu zpráv cca 600 zpráv nedochází ke zpomalení. E-mailové účty můžeme svěřit jednak klasické schránce nebo již spolehlivému Gmailu, který podporuje řazení do kategorií a označení zpráv jako oblíbené. Prostředí je dobře optimalizované a rychlé. Textová komunikace spadá pod aplikaci Timescape. Její fungování a principy jsme vám osvětlili již v jiné kategorii. Pod jednou střechou je veškerá komunikace ze sociálních sítí a zpráv shromažďována zde.

Různé typy softwarových klávesnic, nechybí ani technologie rychlého psaní T9 Trace

Organizační funkce a GPS: najdu, zafixuji, ale kam to zapsat?

Novinka chce hlavně bavit a výrobce koncipoval raye pro uživatele, kteří od telefonu požadují maximální ranec zábavy. V základní nabídce kancelářských funkcí nalezneme opuštěný kalendář, který je plně provázaný se sociálními sítěmi nebo jinými účty typu Google. Podporuje vytváření vícero typů kalendářů. U nové události můžeme vložit název, obsah či charakteristiku události, místo uskutečnění události i uživatele, který má s danou události něco společného. Je možné si navolit, zda v zadávané položce budu dostupný či nedostupný. Typ události jako takový nelze navolit.

Kalendář a jeho možnosti, nechybí různé typy náhledů

Poznámky nebo tradiční úkolovník výrobce opomenul, ale rozhodně není potřeba klesat na mysli. Android Market nabízí nepřeberné množství aplikací tohoto typu. Výstavní sítí novinky může být čip GPS. Podle dosavadních zkušeností pracuje na jedničku. Fixace je bleskurychlá, kdy do desíti sekund dokáže bez asistence operátora zafixovat a následně udržet cca 6 satelitů. Nesetkal jsem se s kolísáním či výpadkem satelitů. Automobilový řidiči zvolí při svých cestách aplikaci Wisepilot, která ovšem vyžaduje nutnost datového paušálu, nejlépe datově neomezeného. Mapové podklady od Navtequ jsou totiž průběžně stahovány. Aplikace kromě své primární funkce poskytuje i přehled o gastronomii, aktuálním počasí a dalších službách.

Navigační software Wisepilot, který nabízí pouze základní funkce pro uživatele zdarma

Bohužel radost kazí pouze 30 denní trial licence. Dokoupení hlasové navigace na měsíc stojí 120,- Kč, týdenní licence vyjde na 79,- Kč a doživotní licence z vaší kapsy odebere částku 740,- Kč. Pro náročné uživatele je ale připravena nabídka k zakoupení "Prvotřídní navigace". V ní popisuje výrobce fotorealistického znázornění, které poskytuje i přehled o aktuálních omezeních rychlosti. Pokud nevíte co s penězi, můžete si zakoupit a následně aktivovat "Radary". Konečná volba nabízí za poplatek cca 110,- Kč uložení stažených map do interního uložiště (paměťová karta). Je přinejmenším podivné, že za tuto volbu, která je u mnohých konkurentům standardem po celá léta, chce platit.

Adobe Reader a Office Suite ve verzi 1.5.341 jsou programy určené pro prohlížení a editace kancelářských dokumentů Office (Word, Office a Powerpoint) a PDF. Naštěstí oba programy jsou v plné verzi. Načtení jídelního lístku ve formátu PDF bylo velmi rychlé, bez sekání nebo prodlev.

Kancelářské programy Adobe Reader a OfficeSuite Pro

Datové funkce: ať to sviští

I když novinka neatakuje nejvyšší příčky vybavených zařízení na našem trhu, může jim směle šlapat na paty díky svému portfoliu datových technologií. Již dávno nepřekvapí byť i u nejlevnějšího zařízení přítomnost technologií GPRS a EDGE. Pokud to ovšem myslíte vážně s mobilním internetem, oceníte sítě 3G s nástavbami HSDPA 7,2 Mbps pro download a HSUPA 5,76 Mbps pro upload. S vlastní bezdrátovou sítí bude ray velký kamarád, podporuje bezdrátové sítě Wi-Fi v protokolech b/g/n. Zároveň nezapomíná ani na sdílení multimediálního obsahu DLNA. Propojení s PC pak obstará Bluetooth 2.1 s EDR či datový kabel, jenž se připojí do standardního microUSB konektoru.

Sdílení multimediálního obsahu pomocí DLNA, Možnost sdílení internetového připojení pomocí vestavěného HotSpotu

V Androidích zařízeních, zvláště pak v těch s vyšší verzí systému, nesmí chybět kvalitní a moderní internetový prohlížeč, jak se na dnešní dobu patří. Internetový prohlížeč Dolphin umí rychle a plynule vykreslovat i náročnější webové stránky. Podporován je i ve Flash v náročnějších verzích 10.2 či 10.3 po stáhnutí příslušné aktualizace. Lze pracovat s několika velikostmi písma či blokovat vyskakování nežádoucích reklamních oken.

Možnost sdílení internetového připojení pomocí vestavěného HotSpotu

Užitečnou aplikací, díky které budete mít vaše „ data „ pod kontrolou, je Monitor dat, který poskytne informace o odeslaných, přijatých datech a souhrnný výsledek. Náruživí surfaři by si měli nastavit datový limit, po jehož dosáhnutí aplikace upozorní zvukovým signálem. Neo Reader je kvalitní čtečka QR kódů, které lze za pomocí fotoaparátu sejmout.

Zhodnocení a konkurence: kouzlo v malém těle

Začnu důležitým činitelem, který se zásadně podílí při rozhodování, jaké zařízení zakoupit, a kterým je cena. Novinka vstoupila na trh v prodejní ceně pohybující se kolem 7 500,- Kč včetně daně. Osobně si říkám, kdo toto zařízení za danou cenu zakoupí. Budou to zřejmě uživatelé, kteří za každou cenu chtějí zařízení kompaktních rozměrů a příkladného dílenského zpracování. Xperia neo v době psaní recenze je dokonce o pár set korun levnější. Ano, obě zařízení jsou na tom až na detaily funkčně podobně, přesto neo nabídne o něco větší dotykový displej a místo senzorových kláves hardwarové klávesy. Pokud výrobce zamýšlí s novinkou obsadit střední třídu, rozhodně by měl promyslet svoji cenovou politiku. Pokud si uživatel například připlatí něco málo přes tisíc korun, může si už zakoupit například špičkové zařízení v podobě Optimusu 2X výrobce LG.

Sony Ericsson Xperia neo - oficiální fotografie
TIP: Recenze Sony Ericsson Xperia neo – Vivaz ovládnutý Androidem

LG Optimus 2X je dražší pouze o 1 500,-, nabídne ale funkční výbavu na jiné úrovni, které Xperia ray může jen stěží konkurovat. Mezi triumfy patří dvoujádrový procesor s čipsetem Tegra 2, 8 MPx fotoaparát s pořizováním Full HD videí nebo dotykový displej se zobrazovací technologií TFT IPS a úhlopříčkou 4 palce. Vítězí i větší interní pamětí o kapacitě 8 GB (7,5 GB).

LG Optimus 2X - oficiální fotografie
TIP: Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

V těchto týdnech vstupuje do obchodů další novinka, která se pokusí ohrozit prodejní výsledky Xperia ray. Nokia 701 patří mezi kvalitně vybavená zařízení, jejíž největší předností je podařený design a kovové kryty. Srdcem Nokie je 1 GHz procesor s 512 MB pamětí RAM. Prvenství si odnáší u dotykového displeje ClearBlack s IPS zobrazovací technologií. Potěší i špičková konektivita v podobě Wi-Fi b/g/n a Bluetooth 3.0. Nechybí ani čip NFC pro bezdrátovou komunikaci. Operační systém je tvořený novou generací Symbianu s čerstvou aktualizací Belle.

Nokia 701 - oficiální fotografie
TIP: Testujeme Nokia 701: ptejte se nás!

Novinka na sebe může být pyšná a má se čím chlubit. Zásadní nedostatky bychom sotva hledali. Pokud budeme mít rejpavou, vždy se něco najde. Ale osobně mohu říct, že novinka je sympatické zařízení, které plní to, co avizuje. Tělo novinky je precizně zpracované a design je poměrně originální, po funkční stránce neschází nic důležitého. Najde se ale pár oblastí, kde by měl výrobce zapracovat, a to hlavně na pohotovostní výdrži. Fotoaparát by si také jistě zasloužil zmírnění takto nešetrné komprese.

sony-ericsson-xperia-ray
Klady
  • LED dioda informující o zmeškaných událostech
  • dobrá pohotovostní výdrž
  • kvalitní hudební výstup
  • jemné rozlišení displeje 297 DPI
  • špičkové dílenské zpracování
Zápory
  • senzorové klávesy nejsou podsvětlené
  • vysoká komprese snímků z fotoaparátu
Diskuze ke článku
Pepa
Mohu jen souhlasit, vcera jsem ho byli s kamaradkou koupit a skutecne se jedna o velmi elegantni zarizeni :).

A kdyz jsem videl tu jemnost displeje a ty barvicky-byl jsem unesen. Tak se senzory jsem problem nemel, reagovaly rychle a presne, nemusel jsem mackat 2x.

Jinak jak jsem se tuhle ptal na caller ID a track ID v kombinaci se sluchatky MW600 tak si i sam odpovim, bohuzel to telefon nepodporuje, takze dsiplej sluchatek nenabidne zadnou textovou informaci, ale zase parovani probehlo rychleji a bez drobnych problemu, nez u U20i.

Pro me to byla ochutnavka ovladaciho prostredi Minika Pro a musim rict-ze Ray me radne namlsal :D
aikon
pozdě pozdě zase pozdě..
Milhi
Telefonek taky mam delsi dobu v nadherne bile elegantni barve. Musim vsak nesouhlasit s autorem ohledne svetelneho senzoru. Telefon svetelny senzor ma a pracuje. Dejte telefon pod silny svetelny zdroj v pravem hornim rohu v cernem pozadi uvidite obdelnicek s kulatymi rohy a svetlou teckou. Horni cast telefonu zakryjte display zacne pohasinat. Po odkryti se rozjasnuje. Telefon v menu nema automatickou regulaci jasu. Jen si nastavite nejaky stred a telefon neni hloupy na slunci se rozsviti a v optimalnim prostredi vrati na vami nastaveny jas. Neni to tedy zadne minus.
Jakub
Jedním slovem krása !!! Moc se mi líbí ve zlaté a to jsem chlap, kdybych neměl xperii mini tak jdu do ní :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze