Vyplatí se oprava rozbitého displeje? U Applu a Samsungu se pořádně prohnete

1
Vyplatí se oprava rozbitého displeje? U Applu a Samsungu se pořádně prohnete
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zjistili jsme pro vás, na kolik vyjde oprava displeje vybraných smartphonů Apple a Samsung
  • Vycházeli jsme z oficiálních cen oprav samotných výrobců
  • Porovnali jsme také, jak moc se oprava displeje vyplatí s ohledem na možnost pořízení zcela nového kusu

Nákupu nového smartphonu obvykle předchází dlouhý proces pečlivého vybírání a těšení se na nový kus hardwaru. I těm nejlépe připraveným (kteří si s novým telefonem rovnou pořídili i ochranného pouzdro či sklo) se však může stát, že dojde k „fatální“ nehodě. Mezi jednu z nejčastějších příčin oprav přitom patří rozbité sklo. Zatímco prasklé sklo na zádech je spíše designovým problémem, který se sice může pojit se ztrátou zvýšené odolnosti (ovšem stále lze zamaskovat pouzdrem), rozbité sklo displeje (či snad rovnou poškozený zobrazovací panel) je již o poznání problematičtější.

Při pořízení nového smartphonu myslete i na servis

Při pořízení nového automobilu obvykle zvažujeme kromě samotné pořizovací ceny také náklady na servis, respektive schopnost finančně pokrýt případné náklady na opravu. U smartphonů, které jsou obvykle považovány za čistě spotřební zboží s omezenou životností, však tento aspekt nikdo příliš neřeší, přestože i cena opravy rozbitého displeje se může rovnat pěkné několikadenní dovolené u moře, jak si ukážeme v tomto článku. Pokud si tak pořizujete dražší smartphone s vyšší cenou případné opravy, nemusí být na škodu se zamyslet nad tím, zda vám případná oprava neudělá díru do rozpočtu.

Pro zhodnocení cenové náročnosti oprav jsme se rozhodli porovnat na našem trhu dvě velmi populární značky, a to Apple a Samsung a vybrat od nich několik zástupců. A jelikož se může cena za výměnu rozbitého displeje výrazně lišit u různých servisů (na základě použitých náhradních dílů, odbornosti techniků, lokality apod.), rozhodli jsme se vycházet přímo z cen oprav, které uvádí sám výrobce.

Samsung mezigeneračně zlevňuje

Samsung je na českém trhu suverénní jedničkou a brzy nás obohatí o novinky z oblíbeného segmentu „foldables“. U něj jsme na základě informací dostupných na oficiálních stránkách samsung.com došli k nečekanému zjištění: cena výměny displeje je navzdory inflaci a všem dalším vlivům u posledních třech generací vlajkové řady mezigeneračně vždy o něco nižší.

Například výměna rozbitého displeje u Galaxy S23 Ultra je takřka o tři tisíce korun levnější oproti výměně obrazovky u Galaxy S21 Ultra. Netřeba přitom dodávat, že každý rok dochází k vylepšování zobrazovacího panelu, a to například v oblasti maximální jasu či použitého ochranného skla. V přiložené tabulce se o tom můžete sami přesvědčit.

Cena výměny displeje Cena nového telefonu Nákladnost opravy v poměru k pořizovací ceně*
Galaxy S23 Ultra 7 799 Kč 30 490 Kč (256 GB) 25,6 %
Galaxy S23 5 599 Kč 20 990 Kč (128 GB) 26,7 %
Galaxy S22 Ultra 8 399 Kč oficiálně se již neprodává
Galaxy S22 5 999 Kč 17 990 Kč (128 GB) 33,3 %
Galaxy S21 Ultra 10 299 Kč oficiálně se již neprodává
Galaxy S21 7 199 Kč oficiálně se již neprodává
Galaxy Z Fold4 17 599 Kč 34 990 Kč (256 GB) 50,3 %
Galaxy Z Flip4 10 599 Kč 22 990 Kč (128 GB) 46.1 %

* Nákladnost opravy v poměru k pořizovací ceně prozradí, kolik % zcela nového smartphonu byste si za cenu opravy mohli koupit

Vzhledem k tomu, že jsou ohebné displeje stále relativně nové, stojí zmínit i cenu výměny ohebného displeje u modelu Galaxy Z Fold4. Právě ta totiž vyjde na nezanedbatelných 17 599 Kč, což už je cena pěkné týdenní dovolené u moře či částka, za kterou už koupíte solidně vybavený (a třeba i vlajkový) smartphone, zejména se zohledněním různých akcí a bonusů. Výměna displeje u véčka Galaxy Z Flip4 pak vyjde na 10 599 Kč, tedy stále více než výměna obrazovky u Galaxy S23 Ultra. Opravy pro Samsung zajišťuje (podobně jako pro spoustu dalších značek) společnost VSP Data se servisem v Sezimově Ústí, kterou jsme navštívili, viz podrobná reportáž.

Prémiový Apple s „prémiovou“ cenou?

Společnost Apple, která nedávno představila své první chytré brýle Apple Vision Pro s astronomickou cenou v přepočtu zhruba 100 tisíc korun, se rozhodně neřadí k nejlevnějším ani v oblasti smartphonů. Jakožto prémiová značka tak pochopitelně není ani oprava rozbitého displeje zrovna levnou záležitostí a při srovnání konstrukčně stejných (neohebných) zařízení vychází nejdráž. Na rozdíl od Samsungu, u něhož je cena výměny displeje u nejnovější řady Galaxy S23 nižší než u předešlé generace, vyjde oprava iPhonů 14 Pro dráž než iPhonů 13 Pro. Nasnadě je jiný typ displeje, respektive rozdíl v průstřelu/výřezu, kdy nejnovější generace spoléhá na „Dynamic Island“.

Cena výměny displeje Cena nového telefonu Nákladnost opravy v poměru k pořizovací ceně
iPhone 14 Pro Max 12 100 Kč 35 990 Kč (128 GB) 33,6 %
iPhone 13 Pro Max 10 490 Kč oficiálně se již neprodává
iPhone 12 Pro Max 10 490 Kč oficiálně se již neprodává
iPhone 13 mini 7 190 Kč 19 990 Kč (128 GB) 36 %
iPhone SE (2022) 4 300 Kč 13 990 Kč (64 GB) 30,7 %
iPhone 14 8 790 Kč 26 490 Kč (128 GB) 33,2 %
iPhone 13 8 790 Kč 19 990 Kč (128 GB) 44 %
iPhone 12 8 790 Kč 19 990 Kč (64 GB) 44 %

V porovnání s prodejní cenou (vždy jsme vycházeli z oficiálních cen stanovených přímo výrobcem) pak vychází výměna displeje zhruba na třetinu pořizovací ceny iPhonu 14 Pro Max (35 990 Kč), a to při zohlednění ceny pouze základní 128GB varianty. V případě iPhonu 13 mini s cenou 19 990 Kč se pak při ceně 7 190 Kč za opravu jedná procentuálně ještě o vyšší hodnotu (více než třetina). O něco levněji výměna displeje vyjde u iPhonu SE 3. generace (z roku 2022) s cenou opravy 4 300 Kč a pořizovací cenou 13 990 Kč (v 64GB provedení).

Nejlevnější je prevence

Z našeho srovnání vyšlo najevo hned několik očekávaných, ale i překvapivých závěrů. Potvrdili jsme si například domněnku, že výměna ohebného displeje u „skládaček“ se může pořádně prodražit a v případě Galaxy Z Fold4 atakovat až polovinu pořizovací ceny nového zařízení. Právě ohebné displeje jsou přitom nejnáchylnější k poškození, neboť je nechrání tak odolné sklo jako u telefonů klasické konstrukce a zároveň jsou vystavovány nerovnoměrnému tlaku při zavírání/otevírání, nehledě na možnost poškození cizím tělesem.

Výměna displeje u vlajkové řady Galaxy S je o poznáni nižší než u telefonů od Applu.

Konkrétně Samsung nás však také mile překvapil, neboť je cena výměny displeje u vlajkové řady Galaxy S o poznání nižší než u Applu. Výměna displejů iPhonů pak vyjde s výjimkou jediného modelu vždy na více než třetinu pořizovací ceny nového modelu, v případě starších modelů, jako je iPhone 13 či iPhone 12, pak dokonce téměř na polovinu.

Závěrem lze tak doporučit maximální obezřetnost a investici do kvalitního ochranného skla (majitelé skládaček mají v tomto ohledu bohužel smůlu) a pouzdra, jehož cena je v porovnání s výměnou rozbitého displeje mizivá.

Diskuze ke článku
Jakub Dufka
Jakub Dufka
Co se týče Samsungu, tak mi v článku chybí poměrně zásadní věc - výměna displeje = téměř nový telefon.

Protože výměna probíhá tak, že se odlepí zadní sklo (v případě jeho poškození demontáží se dává nové na náklady výrobce), demontuje se baterie (pro možnost poškození se dává nová na náklady výrobce) a veškeré vnitřnosti. Použije se nový displej (včetně rámu!), do kterého se umístí původní vnitřnosti, nová baterie a zadní kryt (nový, nebo původní). Poté se provede zkouška voděodolnosti pomocí závaží.

Tedy výměnou displeje získám nejen displej samotný, ale i celý rám a novou baterii.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze