Nejlepší smartphone bez ohledu na cenu

Nejlepší smartphone bez ohledu na cenu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na nejvybavenější telefony bez cenového stropu
  • Očekávat tak můžete výhradně vlajkové lodě a konstrukční exkluzivity
  • Výběr zahrnuje zástupce od Applu, Samsungu, Sony a Xiaomi

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší telefony bez ohledu na cenu

Na co si dát pozor?

Pohybujeme se ve vodách, kde již výrobce není kvůli ceně nucen šetřit a ruku v ruce s tím mohou vzrůstat i vaše nároky na nový telefon. Naprostou samozřejmostí je výkonný a především úsporný procesor, který se soustředí i na úsporu energie. Interní úložiště by mělo bezpodmínečně nabízet alespoň 128 GB, ale opět požadujte klidně i více, ideálně 256 GB. U dražších telefonů již také vyžadujte aktuální software. Stejně tak i informace, zda výrobce počítá s budoucími aktualizacemi. Naštěstí platí, že u těch nejdražších telefonů je situace příznivá po dlouhou dobu.

U těch nejlepších už byste neměli oželet například zvýšenou odolnost a chtít můžete i bezdrátové nabíjení. U TOP modelů se také nejdříve projevují moderní trendy, aktuálně se týkající především neznatelných rámečků, zaujme ovšem i exkluzivní skládací konstrukce.

Výběr telefonů bez ohledu na cenu

Galaxy Z Fold 3 5G

Pokud chcete něco exkluzivního a váš rozpočet nemá hranice, určitě doporučujeme zamyslet se nad Samsungem Galaxy Z Fold3 5G. Nic originálnějšího si totiž jen tak nepořídíte. Tomu odpovídá i cena cca 47 tisíc korun. Z Fold3 je tak jasně nejdražším kouskem dnešního výběru. Třetí generace dospěla, telefon je mezigeneračně o trochu menší a váží zhruba o 10 gramů méně. Jelikož je konstrukce i design zařízení identický, stáčí se pozornost hlavně k certifikaci IPX8, která značí ochranu před tekutinami.

Z Fold3 má opět dva displeje, ten vnější má úhlopříčku 6,23" a nově 120Hz obnovovací frekvenci. Vnitřní Dynamic AMOLED 2K displej má 7,6" úhlopříčku a chlubí se skrytou 4Mpx selfie kamerou, kterou maskují pixely. Vnitřní displej opět snese přísná měřítka a samozřejmě disponuje 120Hz technologií, navíc je odolnější. Stejně tak potěší, že vnitřní displej podporuje S Pen, ovšem musíte pořídit pero speciální, s řadou Note kompatibilní není.

V případě Foldu3 došlo kromě již zmíněné 4Mpx kamerky k nasazení osvědčených snímačů, kterými disponovala i předešlá generace. Jde o trojici 12megapixelových snímačů na zadní straně a 10Mpx selfie u vnějšího displeje. 12Mpx hlavní senzor má rychlé ostření a optickou stabilizaci, snímky z něj jsou spíše saturovanější, ale právě to se většině uživatelů líbí. Navíc nepostrádají dostatek detailů, slušný noční režim, mají obvykle správně nastavenou expozici a vcelku spolehlivě funguje i HDR. Natáčet lze ve 4K při 60 FPS.

Apple iPhone 13 Pro Max

Nemáte rádi Android? Nevadí, je tu iPhone 13 Pro Max, který sice vstoupil na trh v září, stále je však velmi omezeně dostupný. Jedná se tak o jeden z mála kousků dnešního výběru, na který si budete muset po objednání pár týdnů počkat. Ale čekání se vyplatí.

iPhone 13 Pro Max trochu zmohutněl. Stále však nabídne 6,7" OLED displej s ochranou Ceramic Shield, avšak jen s průměrným rozlišením 1 284 × 2 778 pixelů. Super Retina XDR zobrazovač s jemností 458 PPI s maximálním jasem 1 200 nitů nově nabídne 120Hz frekvenci, posuv je tak mnohem plynulejší. Tělo je opět tvořeno ocelovým rámečkem a je odolné i vůči vodě. Baterie o kapacitě 4 352 mAh zajistí zcela bez problémů dva dny používání.

O výkon se stará 5nm Apple A15 Bionic se šestijádrovým CPU a pětijádrovým GPU s obrovským výkonem. Apple u nové řady modelů Pro neotálel a nasadil trojici zcela nových senzorů od Sony, mezi nimiž najdeme kromě hlavního snímače a trojnásobného optického teleobjektivu rovněž ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, který tak nahradí dedikovanou makro kamerku. Ultraširokoúhlý objektiv ve dne fotí velmi pěkně, ani v noci pravděpodobně nebudete zklamaní, i když je místy patrný šum.

Za každou legraci je nutné zaplatit, v případě iPhonu 13 Pro Max nejméně 31 990 Kč, a to v závislosti na paměťové variantě. Investici si dobře rozmyslete, slot pro paměťovou kartu chybí. Na druhou stranu, iPhone 13 Pro Max je mezigeneračně levnější, takže vlastně, proč ne. Jablíčkáře cena nepřekvapí a zbytek se může inspirovat jinde.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Galaxy S21 Ultra 5G je jedním z nejvybavenějších telefonů současnosti, čemuž odpovídá cena až 38 tisíc korun v závislosti na paměťové variantě. Má zcela plochý displej, takže se nemusíte obávat nechtěných dotyků.

Samsung nasadil to nejlepší, co má momentálně k dispozici. Jedná se o 6,8palcový Dynamic AMOLED 2X panel se 120Hz obnovovací frekvencí, podporou HDR10+ a maximálním jasem 1 500 nitů. Rozlišení činí 3 200 × 1 440 px, displej kryje odolné sklo Gorilla Glass Victus. Výrobce využil procesor Exynos 2100, který nabízí výkonu na rozdávání, samozřejmostí je podpora 5G. Procesoru pak dělá společnost až 16 GB RAM a 512GB úložištěm (typu UFS 3.1).

Galaxy S21 Ultra je vybaven 5 000mAh baterií, jejíž kapacita tedy zůstala identická jako u předchozí generace. Není tak problém se dostat až na dva dny používání s Full HD+ rozlišením. Nabíjení probíhá drátově výkonem 25 W, ale i bezdrátově 15 W. Silnou stránkou mobilu je konektivita, když nabídne nejnovější Bluetooth 5.2, 5G, technologii UWB nebo Wi-Fi 6e. K dispozici je dále NFC, GPS, GLONASS, BDS či evropské Galileo.

Zadní strana je pak domovem skvělého 108Mpx snímače známého již z Galaxy S20 Ultra či Note20 Ultra. Tomu sekunduje laserové ostření. Hlavní snímač běžně skládá 9 pixelů do jednoho, tudíž mají výsledné fotografie 12Mpx rozlišení, které je však pro naprostou většinu situací zcela dostačující. Ve výbavě najdeme rovněž 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Nabízí slušný rozsah, ostatním snímačům odpovídající barevné podání a poradit si umí i s deformací zaoblení rohů. Nakonec je zde dvojice teleobjektivů – jeden trojnásobný a druhý hned desetinásobný. Oba se chlubí optickou stabilizací (který je u teleobjektivů opravdu potřeba) i ucházejícím 10Mpx rozlišením.

Xiaomi Mi 11 Ultra

Za zhruba 32 tisíc korun si můžete dopřát Xiaomi Mi 11 Ultra, které stále patří k těm nejvybavenějším kouskům na trhu. Na čelní straně je 6,81palcový AMOLED displej s jemným rozlišením 3 200 × 1 440 pixelů a 120Hz obnovovací frekvencí. Jde o nádhernou podívanou ze všech úhlů a čitelnost na slunci je perfektní. Nekompromisní je Xiaomi po stránce výkonu, kdy disponuje procesorem Snapdragon 888, 12GB operační pamětí a 256GB úložištěm.

Špatně to papírově nevypadá ani s výdrží. Baterie má kapacitu 5 000 mAh. Při méně náročném používání bude reálné se dostat na den a půl. Mi 11 Ultra podporuje skutečně rychlé 67W nabíjení. Nabití tak zabere zhruba 40 minut. To však není nejlepší tahák telefonu v tomto ohledu. Podporováno je i bezdrátové nabíjení o shodném výkonu 67 W.

Xiaomi disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 nebo LTE. Jenže to je dnes samozřejmost, stejně jako podpora 5G. Ve výbavě nechybí ani NFC. Na zadní straně má výrazný modul se třemi fotoaparáty. Xiaomi nezabíhalo ke zbytečnostem a nasadilo hlavní 50megapixelový hlavní snímač s optickou stabilizací, 48megapixelový ultraširokoúhlý snímač a nakonec 50megapixelový teleobjektiv s pětinásobným bezztrátovým zoomem. Výsledné fotografie z hlavního fotoaparátu vypadají jednoduše skvěle. Vynikající je barevné podání, stejně jako ostrost po celé ploše, v tomto ohledu patří Xiaomi mezi absolutní špičku.

Sony Xperia 1 III

Pokud vás žádný telefon z dnešního výběru nezaujal, máme tu něco pro milovníky japonské kvality. Xperia 1 III nabízí vše, co by si náročný zájemce mohl přát. Začít můžeme už designem a kvalitou zpracování. Jakožto vlajková loď Xperia 1 III využívá prémiové materiály, jako je hliník či sklo. V případě zad jde o Corning Gorilla Glass 6 a u displeje zase o nejnovější Victus. Stejně tak nechybí hned dvě certifikace zvýšené odolnosti IP65 a IP68. Dostalo se i na dedikovanou spoušť fotoaparátu.

Stejně ikonický jako vzhled telefonu je samotný displej s poměrem stran 21:9, maximálním rozlišením 1 644 × 3 840 pixelů a 120Hz obnovovací frekvencí. Na 6,5" zobrazovači si tak můžete užít neuvěřitelnou jemnost 643 pixelů na palec. Jak dole, tak nahoře najdeme v rámečcích displeje ukryté hlasité reproduktory. Stereo efekt je velmi solidní, neboť oba hrají stejně hlasitě.

Výkon zajišťuje Snapdragon 888, naprosto dostatečné je i 256GB úložiště a 12 GB RAM, zvlášť s ohledem na možnost rozšíření pomocí paměťových karet (o maximální velikosti 1 TB). Baterie o kapacitě 4 500 mAh zajistí bez problémů výdrž pro celý pracovní den. Jako jeden z mála smartphonů nabízí Xperia 1 III i 3,5mm jack.

Hlavní inovací v oblasti hardwaru fotoaparátů je variabilní teleobjektiv umístěný jako periskop. Tato novinka umožňuje přiblížení na úrovni 2,9 a 4,4násobku ohniska hlavního fotoaparátu. Jedná se přitom o 12Mpx snímač, stejně jako ultraširokoúhlý objektiv a hlavní senzor. Snímky jsou velmi kvalitní, avšak třeba noční režim je v podání Sony spíše za konkurencí, fotky spíš lehce projasní, než aby je prosvětlil a vyzdvihl detaily. Natáčet lze až ve 4K ve 120 FPS.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze