Samsung Galaxy Z Fold3
recenze

Samsung Galaxy Z Fold3

Odoláte jeho kouzlu?

Pomalu, ale vytrvale se rozšiřující portfolio ohebných smartphonů pod taktovkou Samsungu nově obohatil Galaxy Z Fold3. Má větší ambice než jeho předchůdci. Budou jeho argumenty o výhodnosti ohebné konstrukce dostatečně silné, aby přesvědčil i zarputilé příznivce běžných „placek“?

Samsung Galaxy Z Fold3 možná vypadá na první pohled stejně jako jeho předchůdce, ale nenechte se zmást. Tento ohebný hybrid telefonu a tabletu totiž přináší hned několik klíčových vylepšení – právě na ně se zaměříme v recenzi.

Samsung Galaxy Z Fold3 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Z Fold3 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 67,1 × 16 mm, 271 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: IPx8
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2021,

Obsah balení: zase jen ten kabel

Pořádně velký telefon si zaslouží také krabičku odpovídající velikosti (viz videorecenze). Byli byste však na omylu, kdybyste doufali v něco víc než v jeden obyčejný kabel typu USB-C/USB-C. Každopádně si však můžete dokoupit celou řadu příslušenství. Kromě nabíječky například kožené pouzdro nebo flipové pouzdro s místem pro chytré pero S Pen.

Nelíbilo se nám
  • obsah balení stejný jako u podstatně levnějších telefonů Samsung

Konstrukční zpracování: poznáte ten rozdíl?

Samsung v oblasti designu a konstrukce nijak neexperimentoval, Z Fold3 tak vychází ze svého předchůdce. Telefon je sice mezigeneračně o trochu menší a váží zhruba o 10 gramů méně, ale pořád je relativně dost velký, zvlášť pokud si na něj nasadíte pouzdro. V kapse saka nebo společenských kalhot jej tedy rozhodně pocítíte, pokud se vám tam vůbec vejde... V tomto směru je Galaxy Z Flip3, který je ve složeném stavu extrémně kompaktní, zkrátka mnohem praktičtější volbou.

Jelikož je konstrukce i design zařízení identický, stáčí se pozornost hlavně k certifikaci IPX8, která značí ochranu před tekutinami, avšak nikoliv před prachem a pevnými částicemi. To je vcelku logické, neboť ohebný displej stále chrání relativně měkká ochranná fólie, na které dokáže dočasně zanechat stopu i S Pen, pokud na pero více zatlačíte. Pevné částice by tedy mohly právě tento displej a také mechanismus pantu poškodit, ačkoliv vyšel Z Fold3 z nestandardizovaného „testu odolnosti“ se ctí.

Čtečka otisků prstů je bleskurychlá.

Rád bych zde ale popsal něco nového, co stojí za vyzdvihnutí, ale ten, kdo si četl o Galaxy Z Fold2 (nebo jej držel v ruce), může počítat s naprosto stejným zážitkem z používání. Tuhost pantu zůstala pocitově identická, stejně tak rozložení hmotnosti či prémiový pocit ze zařízení. Spíše nepodstatnou novinkou je nasazení údajně o 10 % odolnějšího hliníku. Více pak potěší ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus na zádech i vnějším displeji či nasazení sklíčka Corning Gorilla Glass DX+ na objektivy fotoaparátů, které má za úkol zvýšit kvalitu fotografií díky lepším optickým vlastnostem. Slot pro paměťové karty byste hledali marně (do šuplíčku se však vlezou hned dvě nanoSIM + jedna virtuální eSIM, ačkoliv mohou být aktivní pouze dvě najednou) a kapacitní čtečka otisků prstů je tradičně bleskurychlá a reaguje i na letmé přiložení prstu.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IPX8
  • použití Gorilla Glass Victus
  • ochranná skla Corning Gorilla Glass DX+ u fotoaparátů
  • prémiový pocit z telefonu
  • mírně nižší hmotnost a menší rozměry
  • možnost v telefonu nosit až 3 SIM
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • obecně větší rozměry a vyšší hmotnost spojená s konstrukcí

Displej: odolnější a s S Pen

Již zmíněná podpora chytrého pera je jednou z velkých novinek. Má to však jeden háček. Pokud už doma máte S Pen ze staršího zařízení Galaxy, třeba populární řady Note, nebude kvůli rozdílné technologii displeje fungovat s Foldem. Testované pero s názvem Fold Edition zase nebude spolupracovat s ničím jiným než s displejem Foldu 3... ale pouze s ohebným panelem uvnitř zařízení.

Kvůli podpoře pera nově chrání ohebný displej o 80 % odolnější fólie, navíc má samotný S Pen „pojistku“ v podobě zasunutí hrotu, kdybyste na něj tlačili až příliš silně. Jak moc zvýší podpora S Pen produktivitu, to nechám na vás, každopádně mně pouzdro se slotem pro S Pen příliš nevyhovuje a budu nadšený, až se Samsungu podaří integrovat jej přímo do těla a bude možné jej používat u obou displejů. Až tehdy podle mého názoru půjde o opravdu komfortní použití. Stylus budete mít vždy po ruce a nikde vám jen tak nevypadne.

Samotný displej, který nabídne v otevřeném stavu fantastickou 7,6palcovou uhlopříčku, je typu Dynamic AMOLED 2K a podporuje 120Hz obnovovací frekvenci a maximální jas až 1 200 nitů. Fold3 navíc obdržel speciálně upravený panel, který má mít až o 25 % nižší energetické nároky (tzv. Eco OLED). Na tento zobrazovač mohu psát jen samou chválu, má totiž pěkně tenké rámečky, krásné barvy, ale hlavně selfie kamerku schovanou přímo pod obrazovkou. V místě , kde je, je hustota pixelů nižší a selfie kamerka má tudíž jen 4megapixelové rozlišení, ale pokud by vám to bylo málo, máte k dispozici hned čtyři další fotoaparáty.

Obnovovací frekvenci mimochodem můžete neustále sledovat po aktivaci vývojářských možností. Ačkoliv by se mělo jednat o adaptivní obnovovací frekvenci s možností klesnout až na 10 Hz, telefon frekvenci na 10 Hz během používání ani jednou nesnížil a naprostou většinu času u různých aplikací jen střídá 60 a 120 Hz, což je z hlediska energetické úspornosti možná trochu škoda. Právě při čtení textu nebo prohlížení statických obrázků (například ve fotogalerii) by dávalo snížení frekvence na zmíněných 10 Hz.

Vnější displej se mezigeneračně kromě vyšší maximální obnovovací frekvence nijak moc nezměnil. Stále má logicky velmi širokoúhlý poměr stran 25:9, tudíž je hodně dlouhý. Stáhnout notifikační roletku si přitom můžete nejen gestem provedeným uprostřed displeje, ale také pohlazením čtečky otisků prstů. Tuto funkci jsem ale po chvíli vypnul, protože jsem lištu neustále nechtěně stahoval v podstatě pokaždé, když jsem vzal mobil do ruky.

Líbilo se nám
  • podpora S pen
  • 120Hz nově podporuje i vnější displej
  • obrazovka bez výřezu díky selfie kamerce pod displejem
  • vysoký maximální jas + krásné barvy
  • odolnější ochranná fólie ohebného panelu
  • úspornější technologie Eco OLED
Nelíbilo se nám
  • S Pen není integrovaný přímo v těle
  • S Pen (Fold Edition) funguje pouze s ohebným displejem Foldu3
  • zařízení nevyužívá plnou škálu obnovovací frekvence

Zvuk: super repro

Za vyzdvihnutí rozhodně stojí dvojice hlasitých reproduktorů s podporou Dolby Atmos, které vám zpříjemní zážitek při sledování videí nebo hraní her na extra velkém displeji. Oba reproduktory hrají přibližně stejně hlasitě a problémy jsem neměl ani s kvalitou hovorů. Při natáčení videa nebo zvukových poznámek zase oceníte sestavu mikrofonů, která dokáže vcelku kvalitně zaznamenat zvuk. Ačkoliv je Galaxy Z Fold3 relativně velkým telefonem, 3,5mm jack byste na těle zařízení hledali marně.

Líbilo se nám
  • kvalitní reproduktory i mikrofony

Výkon hardwaru: jen to nejlepší

Výkon je v podstatě identický jako u Galaxy Z Flip3. Liší se jen velikost RAM, která v tomto případě činí 12 GB, a také úložiště typu UFS 3.1, kde dostanou zákazníci na výběr mezi 256GB a 512GB variantou. Vzhledem k tomu, že telefon nepodporuje paměťové karty a 512GB verze stojí jen o dva tisíce korun více, rozhodně bych zvolil právě tuto verzi.

Galaxy Z Fold3 má dostatek výkonu na roky dopředu a je ideální nejen na hraní her, ale například také ke stříhání a editaci videí. Snapdragon 888 se pocitově díky rozdílné konstrukci oproti Z Flipu3 tolik nezahřívá, jedná se však pravděpodobně pouze o lepší distribuci tepla ve větším těle. Během teplých letních dní můžete samozřejmě i tak počítat, že ucítíte teplo v oblasti fotomodulů, kde se procesor nachází.

Líbilo se nám
  • větší úložiště za relativně malý příplatek
  • dostatek výkonu na roky dopředu
Nelíbilo se nám
  • Snapdragon 888 se dokáže výrazněji zahřát

Výdrž baterie: jednodenní pomocník

Kromě výkonu je důležitou oblastí také výdrž, která činila při mém stylu používání, kdy jsem často preferoval odpovědi na zprávy přes vnější displej, zhruba jeden den s plně nabitou baterií. Použitý vysoce výkonný Snapdragon 888 zkrátka umí být vcelku náročný na energii, stejně jako 120Hz obnovovací frekvence displejů s vysokým jasem.

Naprostou novinkou u telefonů Samsung je však možnost limitovat maximální úroveň nabití na 85 %. Mnozí uživatelé také ocení funkci snížení maximálního nabíjecího výkonu, který v tomto případě činí 25 W. No a nabití dvojice bateriových článků o celkové kapacitě 4 400 mAh z nuly do 100 % plným výkonem mi trvalo (v lepším případě ze dvou měření) zhruba hodinu a půl. V autě přijde vhod 11W bezdrátové nabíjení a pokud vlastníte například chytré hodinky Galaxy Watch nebo sluchátka s nabíjením standardem Qi, možná využijete i reverzní bezdrátové nabíjení výkonem 4,5 W.


Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového i reverzního bezdrátového nabíjení
  • menší baterie se nijak negativně nepodepsala na celkové výdrži
  • možnost limitovat úroveň nabití
Nelíbilo se nám
  • stále „pouze“ jednodenní telefon
  • ve srovnání s konkurencí pomalé nabíjení

Konektivita: naprosto vše

Z vychytávek v oblasti konektivity nechybí technologie ultrawideband, která vám pomůže vyhledat chytrý přívěsek, 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC a na rozdíl od Flipu3 nechybí podpora režimu DeX. Naprostou samozřejmostí jsou pak navigační služby GPS, GLONASS, BDS či Galileo.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava včetně UWB

Fotoaparát: hraje si na schovávanou

Fotovýbava je velké téma u všech telefonů, obzvlášť, pokud stojí téměř 50 tisíc korun. V případě Foldu3 došlo kromě již zmíněné 4Mpx kamerky k nasazení osvědčených snímačů, kterými telefon disponoval i u předešlé generace. Čest tedy máme s trojicí 12megapixelových snímačů na zadní straně a 10Mpx selfie u vnějšího displeje.

12Mpx snímač 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv 12Mpx teleobjektiv (2×) 10Mpx selfie kamerka 4Mpx selfie kamerka
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/2.2 f/1.8
Velikost senzoru 1/1.76" ?" 1/3.6" 1/3.0" ?"
Ohnisko 26mm 12mm 52mm 26mm ?mm
Velikost pixelů 1,8 µm 1,12 µm 1,0 µm 1,22 µm 2,00 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Typ ostření Dual Pixel AF pevný focus PDAF pevný focus pevný focus

Ačkoliv jsem, upřímně řečeno, tak trochu doufal v to, že se u Foldu3 objeví 10násobný teleobjektiv nebo 108Mpx senzor z Galaxy S21 Ultra, nemůžu si na kvalitu snímků nijak zvlášť stěžovat. 12Mpx hlavní senzor má rychlé ostření a optickou stabilizaci, snímky z něj jsou klasicky spíše saturovanější, ale právě to se většině uživatelů líbí. Navíc nepostrádají dostatek detailů, slušný noční režim, mají obvykle správně nastavenou expozici a vcelku spolehlivě funguje i HDR. Ultraširokoúhlý objektiv nabídne 123stupňový rozsah a nejvíc jej oceníte za dobrého světla, při zhoršených světelných podmínkách klesá úroveň detailů a fotky jsou měkčí. Chybí také automatické ostření, což je rozhodně škoda. Dvojnásobný teleobjektiv má stejně jako hlavní kamerka optickou stabilizaci, kterou ocení nejen majitelé s roztřepanýma rukama. Barevně je teleobjektiv sladěný se zbytkem snímačů, fotky jsou obvykle skoro bez šumu a nabídnou dostačující dynamický rozsah. V určitých situacích si je můžete z hlediska kvality klidně splést se snímky z hlavního snímače.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, dvojnásobného teleobjektivu a 4Mpx selfie kamerky

Podobně jako 108Mpx senzor schází také možnost natáčet 8K video, což ale vůbec nevadí. Natáčet lze ve stále dostačujícím 4K ve 60 FPS a níže se můžete podívat na ukázkové záběry. Kladné body si Fold3 zaslouží za rychlé přeostřování i solidní stabilizaci.

Vyfoceno 4Mpx selfie kamerkou

4Mpx selfie kamerka má sloužit primárně pro videohovory, pro které je její kvalita více než dostačující. Raději také nepočítejte s tím, že je kamerka zcela neviditelná, všimnout si jí můžete jak na tmavém, tak na bílém pozadí, ale pokud se na ni nebudete soustředit, rozhodně vás při práci nebude nijak rušit. Kvalita fotek je hodně ovlivněna postprocesingem, který částečně odstraní šum a fotky udělá ostřejší. Za mě se jedná o super vychytávku, která telefon zbavila ošklivého výřezu. Na ukázky videa ze 4Mpx i 10Mpx selfie se můžete podívat ve videorecenzi.

Samsung Galaxy Z Fold3 4K 30 FPS

Samsung Galaxy Z Fold3 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • osvědčená fotovýbava
  • inovativní 4Mpx selfie kamerka
  • kvalitní snímky i video
Nelíbilo se nám
  • potěšila by výbava z Galaxy S21 Ultra…
  • …nebo alespoň autofocus u ultraširokoúhlého objektivu

Software: „flexování“ není jen pro mladé

Podobně jako u Z Flipu máte samozřejmě i zde možnost používat telefon v takzvaném režimu Flex, takže můžete například sledovat videa na YouTube na horní části obrazovky a dole si číst komentáře, prohlížet události v kalendáři, fotky v galerii nebo si díky velkému displeji pohodlně otevřít okna dvou (nebo tří) aplikací vedle sebe. Osobně vidím největší využití režimu Flex u fotoaparátu, kde je telefon sám sobě stativem a přímo ve fotoaplikaci si můžete prohlížet relativně velké náhledy pořízených snímků. Softwarovou novinkou je také možnost upravit poměr stran aplikací, takže například Instagram může vyplňovat celou plochu obrazovky. Skvělé je také takzvané vícenásobné rozložení, které funguje u aplikace Nastavení, kontaktů, ale třeba také v hudební aplikaci Spotify. Stejně zajímavá je možnost si nechat zobrazenou lištu s oblíbenými aplikacemi či dokonce jejich dvojicemi, která má ještě navýšit produktivitu. V telefonu pochopitelně běží Android 11 s červencovými bezpečnostními záplatami a nejnovější verzí One UI 3, jehož podobu si můžete podrobněji prohlédnout ve videorecenzi.

Líbilo se nám
  • režim Flex
  • možnosti využití velkého ohebného displeje
  • Android 11 s nejnovější nadstavbou One UI

Zhodnocení

Ačkoliv ještě ohebné telefony nejsou úplně dokonalé a pořád mají podle mého názoru co vylepšovat, musím uznat, že Galaxy Z Fold3 je v současnosti nejlepší ohebný smartphone pro uživatele, kterým jde o: produktivitu, vysoký výkon, solidní fotovýbavu a technologické vychytávky, jako je skrytá selfie kamerka nebo u ohebných telefonů stála velká rarita v podobě zvýšené odolnosti IPX8. Zájemce jistě potěší také mezigeneračně značně přívětivější cena a možnost rozšířit si úložiště o 256 GB navíc za pouhé dva tisíce korun.

Samsung Galaxy Z Fold3

Osobně kvůli rozměrům inklinuji spíše k Samsungu Galaxy Z Flip3, k Foldu3 však nemám žádné zásadnější výtky a jeho nákup vám mohu s klidným svědomím doporučit. Už nyní se těším, co přinese další generace Foldu, u které bych rád viděl S Pen integrovaný přímo do těla telefonu nebo fotovýbavu z nejlépe vybavených modelů Galaxy Ultra.

Samsung Galaxy Z Fold3 512 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Samsung Galaxy Z Fold3 512 GB

Konkurence

Pokud vám nevadí absence GMS a máte příležitost se dostat k na našem trhu neprodávanému Huawei Mate X2, můžete počítat s lepší fotovýbavou (ačkoliv bez neviditelné selfie kamerky) či rychlejším nabíjením. Kvůli americkým restrikcím se však opravdovým konkurentem pro Z Fold3 model Mate X2 pravděpodobně nikdy nestane.

Huawei Mate X2

Rozměry161,8 × 145,8 × 8,2 mm, 295 g
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 9000, 1×3,13 GHz + 3×2,54 GHz + 3×2,05 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh

Alternativou je tak pouze Galaxy Z Fold2, který by se mohl s nástupem Z Foldu3 dočkat zajímavé slevy, přitom disponuje schopnými fotoaparáty, identickou konstrukcí a dokonce i o 100 mAh větší baterií.

Samsung Galaxy Z Fold2

Rozměry159,2 × 68 × 16,8 mm, 282 g
DisplejSuper AMOLED, 7,6" (2 208 × 1 768 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865+, 1×3,1 GHz + 1×2,42 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Mým osobním favoritem je Galaxy Z Flip3, který má konečně větší vnější displej (stále by však mohl povyrůst), ale hlavně podstatně kompaktnější rozměry a také stylovější design.

Samsung Galaxy Z Flip3 256 GB

Rozměry86,4 × 72,2 × 17,1 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

samsung-galaxy-z-fold3
Klady
  • zvýšená odolnost IPX8
  • podpora režimu DeX
  • 120Hz vnější panel
  • mezigeneračně mírně nižší hmotnost a menší rozměry
  • možnost v telefonu nosit až 3 SIM
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • odolnější ochranná fólie ohebného panelu
  • obrazovka bez výřezu díky selfie kamerce pod displejem
  • kvalitní reproduktory i mikrofony
  • dostatek výkonu na roky dopředu
  • větší úložiště za relativně malý příplatek
  • menší baterie se negativně nepodepsala na celkové výdrži
  • podpora bezdrátového i reverzního bezdrátového nabíjení
  • inovativní 4Mpx selfie kamerka
  • podpora chytrého pera S Pen
Zápory
  • mezigeneračně stejná fotovýbava (s výjimkou 4Mpx selfie kamery)
  • obsah balení stejný jako u levnějších telefonů Samsung
  • zařízení nevyužívá plnou škálu obnovovací frekvence
  • ve srovnání s konkurencí pomalé nabíjení
  • potěšila by fotovýbava z Galaxy S21 Ultra
  • S Pen není integrované přímo ve Foldu
Diskuze ke článku
JP
JP
Kvalitně zpracováná a vyvážená recenze 👍 Folda používám druhý týden a mám stejné zkušenosti. Foťák mě mile překvapil. Skládací konstrukce a velký displej, to je návykové. 😁
Petr Lukeš
Petr Lukeš
Naposledy upraveno: 5. 9. 2021 22:59
Věřím že je to super telefon. Já mám Folda 2, ovšem bohužel mi a opravdu nevím jak, prasknul vnitřní displej. Nezáruční oprava - 19600,- Takže bacha na to.
Xwert Is
Xwert Is
Mne tie skladacie telefóny vôbec nesedia. Dúfam, že výrobcovia ostanú aj pri klasike.
Lubomír Šťastný
Lubomír Šťastný
Odolám. Mám v úmyslu přejít na jablko. Už mě nebaví ty ciráty kolem Androidu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze