Jak se připravit na nákup nového iPhonu a proč se vyplatí záloha na iCloudu?

mobilenet.cz radí
3
Jak se připravit na nákup nového iPhonu a proč se vyplatí záloha na iCloudu?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Přenos dat z původního iPhonu do nového zvládne každý
  • Přesto je v některých případech kritická cloudová záloha dat
  • Záloha dat na iCloudu přináší oproti konkurenčním řešením mnohé výhody

Při nákupu nového je důležité promyslet, jak co nejjednodušeji přetáhnout data z původního telefonu do nového. V tomto návodu si ukážeme příklad velmi častého přechodu ze staršího iPhonu na nový a vysvětlíme si, jak v tomto ohledu může usnadnit práci záloha na iCloudu i obecné výhody ukládání dat právě na tento cloud.

Přechod z iPhonu na iPhone

Používání produktů Apple se často připodobňuje k životu v rajské zahradě, v níž uživatelům víceméně nic neschází a je velmi náročné z ní odejít. I proto pak všeobecně platí, že množství uživatelů, kteří přejdou z iPhonu na smartphone s Androidem, je výrazně nižší než počet uživatelů Androidu, jež „konvertují“ k Applu. Z toho vyplývá, že majorita uživatelů iPhonu přechází opět na nový iPhone. Dobrou zprávou je, že právě pro ně bude přechod na nový iPhone extrémně jednoduchý.

Již během aktivačního procesu nového iPhonu je uživateli nabídnuta velmi komfortní možnost bezdrátového přenosu obsahu z původního iPhonu, která kompletně přenese veškerá data, u nichž je to jen možné. Výjimku pak tvoří aplikace, respektive přihlášené účty. U nového smartphonu tak může být nutné se opětovně přihlásit (což je díky úložišti hesel velmi rychlé), případně podstoupit nutné kroky k tomu opětovně aktivovat bankovnictví apod.

Existují však také situace, kdy dojde k přechodu na nový iPhone, i když ten původní již nemá majitel k dispozici (typicky se jedná o odcizení či ztrátu) a právě u těchto případů se vyplatí mít telefon zálohovaný na cloudu.

Výhody iCloudu

Na trhu existuje nespočet cloudových úložišť, která mají různé ceny i velikosti úložného prostoru. Oblíbenou volbou je například OneDrive v rámci předplatného MS Office, pokud však doposud nevyužíváte žádný cloud (nebo používáte, ale spíše okrajově a nedělá vám problém jednoduše přejít), vyplatí se zvážit právě iCloud.

Apple nabízí zdarma 5 GB, což však není dostačující pro zálohu fotografií, natož celou zálohu telefonu včetně různých aplikací jako například WhatsApp. Za 25 Kč měsíčně si lze pak pořídit 50GB úložiště, které již může méně náročným uživatelům postačovat, pro většinu mnohem realističtější volbou je však 200GB úložiště za 79 Kč měsíčně či vyšší (a dražší) tarify.

Výhodou služby iCloud je pak 100% jistota toho, že bude záloha dat spolehlivě fungovat, neboť ne všechny cloudové služby (například dříve zmíněný OneDrive) fungují v rámci iOS vždy zcela spolehlivě. Vcelku častým jevem je pak nutnost ponechat aplikaci otevřenou, aby se veškerá data správně zazálohovala, což u iCloudu není nutné. Stejně tak má uživatel záruku toho, že bude záloha dat probíhat v rámci celého systému maximálně efektivně. Další výhodou je pak u placeného iCloudu funkce „Soukromý přenos“, která skryje IP adresu, a chrání tím soukromí uživatele, funkce Skrýt můj e-mail či podpora zabezpečeného videa v rámci HomeKitu.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Dovolím si doplnit pana redaktora. Dva až tři měsíce před nákupem pijte jen vodu a jezte jen chleba. Pokud platíte nájem, tak ho přestaňte platit. Nyní jste připraveni si koupit nový iPhone. Druhá možnost je, že si vezmete malou hypotéku. V obou případech přeji hodně štěstí.
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Naposledy upraveno: 24. 12. 2023 22:13
.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze