Kupujeme nový telefon: jak vybrat správně a na co si dát pozor

Průvodce
Kupujeme nový telefon: jak vybrat správně a na co si dát pozor
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Důležitý je u koupě nového telefonu pre-monitoring trhu a samozřejmě výběr správného obchodníka
  • Náš průvodce vám poradí, na co si dát pozor a jakým nákupům se raději vyhnout

Nákup nového smartphonu u většiny lidí předchází dlouhý výběr, srovnávání parametrů, ceny a výhodnosti. Ne vždy si však každý dá pozor na všechny nástrahy, které nákup nového zařízení doprovází. Obezřetnost se určitě vyplatí, zvláště, pokud nenakupujete v právě ověřeném obchodu. Zaměříme se proto na všechna rizika, která by mohla nákup nového zařízení doprovázet a nezapomeneme ani na menší cenová srovnání výhodnosti. Ne vždy totiž se pár ušetřených stokorun musí vyplatit.


Vybíráme smartphone

Asi nejpříjemnějším krokem celé naší dnešní poutě bude vybírání nového smartphonu. Zaměříme se hlavně na cenu a její variabilitu. Cena novinek je téměř ve všech případech nadsazená, což asi málo koho překvapí.

Je v podstatě jedno, jestli se bavíme o značkách Apple, Samsung, Sony, Nokia nebo Huawei. Každá novinka, a zvláště pokud se jedná o prémiový model, přichází s cenovkou, která v tu danou chvíli nemusí odpovídat cenou konkurenci nabízející podobnou výbavu. Je určitě dobré nějaký ten čas vyčkat, zvláště když téměř každá nová vlajková loď daného výrobce startuje vždy na vyšší ceně než její předchůdkyně. Při výběru je vhodné orientovat se podle porovnávačů zboží a a sledovat cenové trendy. Obsáhlé srovnání telefonů ze všech cenovek chystá například portál Vybero.cz.

V následujícím přehledu se podíváme na vybrané produkty a jejich cenové poklesy:

Model Minimální cena v květnu 2022 Minimální cena v květnu 2023 Sleva                     Vyplatí se počkat?
Sony Xperia Pro-I 12/512 GB 46 900 Kč 29 800 Kč 17 100 Kč ano
Samsung Galaxy S22 8/128 GB 18 610 Kč 13 500 Kč 5 110 Kč ano
Xiaomi 12 5G 8/256 GB 17 300 Kč 11 250 Kč 6 050 Kč ano
Apple iPhone 13 128 GB 18 200 Kč 16 900 Kč 1 300 Kč v závislosti na paměťové variantě
Huawei Nova 9 8/128 GB 7 700 Kč 6 100 Kč 1 600 Kč ne

Jak si můžete povšimnout, za rok většina z uvedených smartphonů zlevnila poměrně výrazně, pokud na nákup nespěcháte, počkat se opravdu vyplatí. Ovšem, jak čas plyne, pozměnila se struktura. Například Huawei dřív byla značka, která telefony zlevňovala často a ráda, měla velké zastoupení na trhu, což aktuálně vzhledem k restrikcím neplatí. U Applu je to vždy dílem náhody, nejvíce můžete ušetřit na vyšších paměťových variantách, naopak na výprodejových oblíbených modelech nemusíte ušetřit ani korunu. Velkých slev se rovněž dočkáte u velmi specifických modelů, což dokazuje Sony se svou Xperií Pro-I. Startovací cena atakovala hranici 50 tisíc korun a zde bylo více než zřejmé, že musí časem spadnout. My pouze doplníme, že ceny jsou ty nejnižší a navíc zprůměrované a nepromítají nárazové slevy či akce, v takových případech můžete ušetřit další tisíce navíc. Jindy může dojít k chvilkovému zdražení – třeba z důvodu výkyvu měnového kurzu.

Jaká distribuce je ta správná?

Když už se přeneseme přes výběr telefonu a počkáme nějaký ten týden na to, aby cena spadla na přijatelnou úroveň, začne pátrání po vhodném obchodě. Jistotou je samozřejmě nákup z české distribuce, na internetu samozřejmě naleznete i telefony z evropské distribuce, případně z distribuce, která není nikterak specifikována. A zde je první důvod k ostražitosti. Zatímco telefon z české distribuce je vždy možné reklamovat přímo u výrobce, ten z jiné distribuce musíte vždy reklamovat v místě, kde jste jej pořídili, což může leckdy obnášet nutnost telefon odeslat na adresu prodávajícího a veškerou komunikaci řešit sami. Výjimku tvoří například Apple, který uplatňuje roční celosvětovou záruku, reklamovat tak můžete prakticky kdekoli, ovšem pouze rok.

A proč se lidé vůbec po telefonech z jiné než tuzemské distribuce vůbec dívají? Samozřejmě hlavně kvůli ceně, která je často mnohem nižší než u telefonu z oficiální distribuce určené pro Českou republiku. Opět si pro srovnání vezmeme telefony známých značek a podíváme se na propad cen, pokud se rozhodnete pro zařízení z jiné než tuzemské distribuce. I zde platí poučka, že čím více prodejců daný telefon nabízí, tím větší je šance na slevu.

Model Oficiální obchod CZ Jiná distribuce Cenový rozdíl
Apple iPhone 14 Plus 128 GB 23 990 Kč 21 190 Kč 2 800 Kč
Samsung Galaxy Z Fold5 5G 12GB/512GB 38 390 Kč 31 990 Kč 6 400 Kč
Huawei P60 Pro 28 990 Kč 24 990 Kč 4 000 Kč

Můžete vidět, že ceny mimo tuzemskou distribuci jsou opravdu velmi lákavé. Abychom byli v našich informacích kompletní, dodáme, že ceny jsme čerpali z portálu Heureka.cz. Obchody nabízející nejnižší cenu nemusí být vůbec špatné, problém právě většinou nastane (ale nemusí) v případě záručního a pozáručního servisu. To je asi největší problém nákupu telefonu z jiné distribuce. Pokud chcete být klidnější, doporučujeme nákup ze (zákazníky) ověřeného e-shopu, vyplatí se tedy číst uživatelské recenze.

Povšimnout si lze několika faktorů, které jsou v podstatě logické. Čím déle je telefon na trhu, tím větší slevu můžete získat, pokud nakoupíte právě z evropské distribuce. Na cenu má vliv také zájem o daný telefon (ceny Samsungů se budou prodejci snažit tlačit co nejníže, protože se jim sleva vrátí na počtu prodaných kusů) a celková cena telefonu určuje, jak velkou slevu může obchodník nabídnout.

Dalším problémem je lokalizace, protože ne všechna zařízení, která u nás můžete zakoupit, musí obsahovat češtinu, a to právě z důvodu, že byla zakoupena mimo náš trh. Problém může nastat například při snaze telefon uvést do továrního nastavení, kdy zmizí čeština, protože ji prodejce do telefonu pouze uměle dohrál. Problémem je také update zařízení jako takový. Často si můžete přečíst, že ten či onen model dostal ze strany výrobce oficiální aktualizaci, která je dostupná pro evropský trh. Pokud je ale vaše zařízení zakoupené přeprodejcem na jiném trhu, aktualizace se vás může týkat například za další půl rok, kdy se výrobce rozhodne aktualizovat telefony z dané oblasti. Problémem je také to, že ne všechny značky u nás mají oficiální zastoupení.

Neméně důležitá certifikace

Před pár lety se českým internetem rozletěla informace o tom, že častý nákup tuzemských zákazníků z Číny s sebou přinesl nové problémy – telefony totiž vůbec nebyly certifikovány pro užívání na tuzemském trhu (respektive chyběla evropská homologace), tudíž zde neměly co dělat. Chybějící homologace je primárně legislativní záležitost, telefony zde samozřejmě bez problému fungují, ale nemají na to oprávnění ze zákona, což by mohl být problém, především proto, že za prodej takových zařízení hrozí velká pokuta.

A jak poznat homologované zařízení? Podle označení CE (Conformité Européenne), které musí být jak na samotném zařízení, tak také na originální krabici od výrobce. Toto potvrzení jasně deklaruje, že označený produkt splňuje všechny právní požadavky označení. Znamená to, že u daného produktu byla před uvedením na evropský trh notifikovaným orgánem ověřena shoda s příslušnými právními požadavky. V takovém případě jej lze prodávat v celé Evropské unii.

CE vesrus China Export

Na závěr ještě jedno upozornění, není CE jako CE. Řada čínských prodejců na svých zařízení sice má označení CE, ale nejedná se o homologaci Conformité Européenne, ale o obyčejné zkratky pojmu China Export. Proč by to výrobci čínských smartphonů dělali? Jednoduchá odpověď, CE vypadá prakticky stejně jako CE u homologovaných zařízení, proto si je běžný zákazník může často zaměnit a získat dojem, že kupuje homologované zařízení. Ověření je přitom jednoduché, u oficiální značky se při protažení písmene C do kružnice dotkne její obvodová hrana vnější hrany písmene E. U čínského plagiátu se při stejném postupu znaky prolnou.

Nákup ze zahraničí

O tom, že se nákup ze zahraničí může někdy vyplatit, není pochyb, u mobilních telefonů to však již nemusí platit v takovém rozsahu, jako jsme byli zvyklí. K ceně za zařízení je nutné připočíst DPH (clo se u mobilních telefonů neplatí, týká se však zbylé elektroniky) a další nemalou položkou je cena za doručení, případně za zprostředkování nákupu třetím článkem.

U nákupu z USA či jiné destinace je nutné počítat i s místní zárukou (ve většině případů 1 rok oproti námi uznávané 2leté záruce) a s dalšími problémy, například v souvislosti s překladem. Jiné je to například při nákupu z Číny, zde se už tuzemští uživatelé naučili nakupovat téměř běžně a až na delší dobu doručení (podle zvolené přepravy), vyšší cenu poštovného (opět podle zvolené dopravy) a kratší záruku (1 rok), lze poměrně pohodlně nakupovat levné smartphony i gadgety. Vstříc prodejům jdou samozřejmě i samotní prodejci, kteří umožňují zaslání zboží bez nutnosti prostředníka přímo na vaši adresu. Ale samozřejmě při platbě předem. Vždy tedy záleží na okolnostech.

Uzamknutý iPhone? Pozor!

V České republice se už nějaký ten rok blokované přístroje na daného operátora neprodávají, v zahraničí však nejde o nic ojedinělého, zvláště pak na území USA. Na co si tedy dávat pozor je víceméně jasné, každopádně u některých kousků je dobré mít se obzvlášť na pozoru – a to jak jinak než u iPhonů. Po iPhonech samozřejmě prahnou zákazníci po celém světě, a tak se nezřídka stává, že zákazníci hledají levnější a málo použité kusy například na zahraničním portále eBay.com. Tam opravdu lze narazit na výrazněji levnější iPhony, a to i v případě, že k dané ceně připočtete DPH, které vám bude na celním úřadě vyměřeno, největší kámen úrazu se však skrývá právě za blokováním na daného operátora.

iPhone blocked

V USA lze stále běžně narazit na zamčené iPhony, u kterých je cena nižší, následné odblokování (uvedení do stavu factory unlocked – odemčení pro použití pro jakéhokoliv operátora bez nutnosti speciálních SIM karet a jailbreaku, který navíc ne u všech přístrojů jde) stojí leckdy i několik tisíc korun. Koupit si odemčení lze opět například na eBay, tam se cena pohybuje od pár stokorun za staré iPhony až po několik tisícikorun za ty nejnovější. O odemčení můžete požádat i samotného operátora, telefon už ale nesmí podléhat smlouvě (například paušálu) a jde pouze o dobrou vůli bez garance. Navíc opět platí stejné pravidlo – ne ve všech případech je takový způsob odemčení možný. Nákup uzamčeného zařízení si tedy doporučujeme důrazně rozmyslet, nakonec by vám mohlo zůstat jen nepoužitelné těžítko, které od vás již nikdo nekoupí. Při nákupu zařízení ze zahraničních portálů můžeme doporučit jednoduché pravidlo – do filtrů pro vyhledávání vždy zadávejte možnost „unlocked“ (odemčený). Verze iPhonů pro americký trh už navíc nemusí mít ani klasický slot na SIM kartu, obvykle narazíte už jen na eSIM modely.

Poničený iPhone?

Když už jsme zmínili riziko nákupu uzamknutých iPhonů, nemůžeme opomenout ani nebezpečí nákupu nějakým stylem poničených telefonů. Nejčastěji se můžete setkat s rozbitým displejem. Takový iPhone pak i nadále vcelku bez problému funguje, a tak se prodávají na aukčních portálech docela běžně. iPhone v tomto stavu sice může vyjít levně, a tak se není co divit, že případného zájemce napadne, jestli se takový nákup vyplatí. Ne, nevyplatí.

Nestačí totiž pouze sehnat rozbité sklo (displej je většinou v pořádku), Apple již několik generací spojuje sklo s displejem, a tak vás nemine výměna celého dílu, respektive skla a displeje. A to je zrovna část, která vás bez problému vyjde na 4 až 20 tisíc korun + práce za výměnu. Samozřejmě se můžete pokusit vyměnit sklo sami doma podle návodů na YouTube, takto si ale můžete zničit celý přístroj definitivně. Koupit lze i neoriginální díl, v takovém případě ale riskujete, že displej a sklo nebudou dosahovat takových kvalit. Samozřejmě přijdete o záruku a autorizovaný servis vám takovou výměnu neprovede. Ze začátku výhodná cena se pak může změnit v noční můru, které se doporučujeme vyhnout, a to i přes to, že návody na internetu vypadají „tak jednoduše“.

Padělané zboží

Další nepříjemnou pastí může být nákup padělaného přístroje. To se nejčastěji stává u vlajkových lodí vyhlášených výrobců. V Číně lze na padělané přístroje narazit poměrně běžně, nepříjemnou zprávou je také fakt, že padělky nemusí na první pohled rozeznat ani zkušený uživatel. Designově se totiž mohou lišit jenom v detailech.

Padělek
Některé padělky poznáte hned, některé se tváří přesvědčivě

Méně zkušený uživatel nemusí padělek poznat do doby, než zařízení zapne – pak se většinou telefon prozradí sám velmi často nepovedenou předělávkou grafické nadstavby, případně pomalým chodem. Takové zařízení většinou nabízí i horší výbavu (v některých případech pouze neznatelně), avšak odladěnost je na bodu mrazu. Neméně velkým problémem jsou pak vnitřnosti zařízení, které mohou být životu nebezpečné. Hardware padělků často vypadá jako sletovaný v domácích podmínkách a garance kvality je tak to poslední, co byste mohli čekat. Cena se pohybuje okolo 100 až 250 dolary za povedenější repliky, což znamená úsporu v řádů tisíců, někdy i desetitisíce. Zde neexistuje přesná rada, jak se padělkům vyhnout, doporučujeme nenakupovat telefony z druhé ruky bez vyzkoušení, navíc za podezřele nízké ceny.


Z našeho dnešního článku je tedy patrné, že obezřetnost při nákupu zařízení se opravdu vyplatí, tedy pokud chcete předejít případným problémům, reklamacím, nekomunikaci ze strany prodejce a podobným problémům. Obecná rada může znít tak, že telefony je ideální nakupovat z distribuce určené pro Českou republiku, tedy u ověřených prodejců, i když u nich pochopitelně na nejnižší částky nedosáhnete. Zde se ale připlatit vyplatí, následná reklamace a řešení problémů bude mnohem snazší a rychlejší. Předejdete také problémům s aktualizacemi, s lokalizací atp.