Multitasking: co to je a jak funguje na jednotlivých systémech?

31

S nástupem chytrých telefonů se mezi širší veřejnost rozšířilo anglické slovíčko multitasking. Co to vlastně doopravdy je? Jak to funguje? K čemu je to dobré? Umí to váš telefon? Nejen na tyto otázky vám odpoví náš dnešní článek.

V poslední době se objevuje spousta nových funkcí. Některé z nich sotva známe a přesto je ve svých telefonech máme. Nicméně to není případ multitaskingu, neboť ten se v telefonech objevuje už velmi dlouho. Logicky se o něm ale začalo více mluvit až s větším rozmachem chytrých telefonů. Zároveň ale není pouze jejich výsadou. Než se dostaneme k jednotlivým systémům, které multitasking podporují, podíváme se samotnému multitaskingu podrobněji na zoubek.

Co je to multitasking?

V prvé řadě si anglické slovo zkusíme převést do češtiny. První část multi - znamená více a – task je úloha. Pokud obě části spojíme, vznikne nám více úloh. V podstatě i nejstarší telefony podporovaly multitasking, neboť například přijímaly na pozadí zprávu SMS, zatímco jste telefonovali. Dnes se však budeme bavit o multitaskingu z uživatelského hlediska, kde jde vlastně o minimalizaci běžícího programu a možnost se mezi programy přepínat podobně, jako na počítači. Příkladem může být situace, kdy si při psaní zprávy například „odskočíte“ zkontrolovat svůj Facebook, podíváte se do kalendáře a poté se vrátíte zpět k rozepsané zprávě.

Takto známe multitasking z počítačových Windows 7...

Pokud si stále myslíte, že multitasking neznáte, vězte, že se s ním setkáváte na všech dnešních počítačích. Proč je zmiňuji? Zatímco na počítačích najdeme multitasking, který vyspravujeme z větší části my (i zde však systém vyhodnocuje konkrétní případy a napomáhá udržet stabilní chod či zajišťuje rychlejší náběh často používaných aplikací tím, že je drží v RAM paměti), na mobilních telefonech se multitasking nachází v méně či více pozměněné podobě. Záleží na druhu operačního systému. Ne vždy tomu ale tak bylo.

Vzpomínáte na otevřený operační systém Windows Mobile? Věřím, že ano, neboť například HTC HD 2, na kterém tento systém běží, je i po dvou letech stále vcelku populární. Právě tento systém nabízel multitasking shodující se v podstatě s tím, který máme na stolních počítačích. Jenže Windows Mobile je minulostí. Poslední telefon s tímto systémem byl představen před dvěma lety a my se budeme zabývat současně používanými systémy, které máme v dnešních telefonech a tabletech.

HTC HD 2 se systémem Windows Mobile 6.5

Všechny dnes používané operační systémy již používají pozměněný multitasking, kde nejsme výhradními vládci na aplikacemi my uživatelé, ale sám systém. Ačkoliv to na první pohled vypadá jako nevýhoda, ve výsledku se ukazuje, že nám „mobilní multitasking“ v lecčem usnadňuje používání mobilního telefonu. Sám systém totiž dokáže spravovat aplikace, dle potřeby je uspávat, dlouho nepotřebné ukončovat a podobně. Ve výsledku tím uvolňuje paměť RAM, odlehčuje procesoru a především šetří cennou kapacitu baterie, o kterou jde u mobilních zařízení především. Každý z dnešních systémů na to jde trochu jinak, a proto se na každý podíváme zvlášť.

Symbian a multitasking

Proč jsme si na úplný začátek vybrali právě Symbian? Jeho multitasking se totiž nejvíce blíží k jakési dřívější podobě, kdy si uživatel aplikace spravuje sám. Dnes na trhu najdeme mnoho verzí tohoto operačního systému. Stále si můžete pořídit Symbian S60 třetí generace (Nokia E52, E5, C5-00 a další), která byla určena výhradně nedotykovým telefonům. Pátá generace se naopak vyskytuje jen u starších dotykových Nokiích (5800, C6-00, C5-03 a další) a Sony Ericssonech (Satio a Vivaz). Nejnovější je Symbian^3 (Nokia N8, E7, 701, E6, 500 a další) s aktualizacemi Anna a Belle. Ačkoliv se grafická podoba multitaskingu liší, funkčně je na všech modelech stejný a vyvoláte jej dlouhým podržením tlačítka menu.

Telefony se Symbianem podporují multitasking vždy

Poté se objeví nabídka všech běžících aplikací, mezi kterými můžete libovolně přepínat a také je ukončovat. Všechny aplikace, které vidíte, opravdu běží. Při větším počtu běžících aplikacích se zatěžuje procesor a má to negativní dopad na výdrž baterie. Systém nicméně nijak nezasáhne, ukončování je na vás. Až ve chvíli, kdy se přiblížíte ke kritickému zatížení a zaplníte aplikacemi paměť RAM, uzavře systém nejstarší aplikace nebo ty, které zabírají nejvíce místa a přitom už jste je nějakou dobu nepoužili. Mnohdy však systém zaspí a především na prvních dotykových Nokiích nebyla hláška o nedostatku paměti ničím výjimečným.

Grafické podoby multitaskingu u Symbianu

Výhoda Symbianu tedy je v možnosti spravovat si spuštěné aplikace dle svých potřeb. To platí u telefonu s dostatečně rychlým procesorem a velkou RAM. Systému nedochází dech, a co spustíte, to bude na pozadí běžet klidně několik dní. Nevýhodou je fakt, že pokud zapomenete vypnout náročnější aplikaci, může se vám stát, že za pár hodin najdete svůj telefon zcela vybitý.

Android a multitasking

Druhý na řadu přichází v současnosti nejpopulárnější operační systém. Jelikož jde o moderní systém, nabídne i moderní druh multitaskingu. O vaše aplikace se stará systém a dle aktuálních potřeb aplikace či procesy spravuje a ukončuje. Přidržením tlačítka s domečkem se vám ukáží naposledy používané aplikace (jejich počet a podoba zobrazení závisí na výrobci či použité ROM nebo launcheru). Jde pouze o historii spuštěných aplikací, nikoliv o přehled aktuálně běžících aplikací, jak si mnoho lidí mylně myslí.

Pokud byste však prahli po tom aplikace ukončovat, ta možnost tu je už od úplně první verze Androidu. Způsobů, jak se k ukončení aplikace dostat, je více. V čisté verzi Androidu se lze ke spuštěným aplikacím dostat přes nastavení. Od Androidu 4.0 se ukončování dočkáte přes nabídku spuštěných aplikací. Dalším řešením je stáhnout si nějaký správce aplikací anebo zvolit výrobce, který do svých telefonů správce aplikací přidává. Typickými výrobci jsou Samsung a HTC. Je ale nutné zmínit, že nelze zcela ukončit úplně každou aplikaci. V momentě, kdy máte od dané aplikace například widget na pohotovostním displeji, dojde k jejímu opětovnému spuštění. Stejně tak pokud daná aplikace zajišťuje například příjem zpráv, bude část dané aplikace, podproces, běžet na pozadí a hlídat ji.

Naposledy používané aplikace na Androidu

Otázkou zůstává, proč aplikace ukončovat? Android je dostatečně inteligentní a ve většině případů ukončí nepotřebné aplikace a tím uvolní místo pro nové, které právě používáte. Android totiž navíc rozlišuje aplikaci a samotný proces. Zároveň neplatí, že jeden proces je vždy jedna aplikace. V rámci jednoho procesu může běžet více aplikací a naopak, jedna aplikace může být rozdělena do více procesů. Android poté ukončuje jednotlivé procesy a ne aplikace. V praxi tak aplikace může fungovat jen na jednom společném procesu s další aplikací a tím se šetří RAM i baterie. To se hodí především u různých chatovacích programů, které nutně potřebují běžet z části aktivně na pozadí a informovat vás v momentě, kdy vám přijde zpráva. I takový program ovšem může být ukončen, pokud z něj odejdete a načtete si například mnoho webových stránek naráz. V ten moment totiž může dojít paměť RAM a systém se uchýlí k ukončení některých aplikací.

Multitasking na Androidu 4.0 a vyšším

Nemusíte se však obávat, že byste z ničeho nic přišli o rozdělanou práci. Android jednak dobře hospodaří a málokdy potřebujete v jednu chvíli deset a více aplikací.

Bada a multitasking

Operační systém od Samsungu se multitasking pořádně naučil až s příchodem verze 2.0. Do té doby totiž bylo možné přepínat jen mezi nativními aplikacemi. Nově si tak můžete minimalizovat jakoukoliv hru či aplikaci třetích stran. Systém je navržen tak, že více aplikací na pozadí by nemělo nijak drasticky zatěžovat baterii a opět je tu jistá kontrola samotným systémem.

Prioritu mají především hudební aplikace, které aktivně přehrávají zvuk. Stejně tak aplikace chatovacích prográmků. Jakmile však bude paměť RAM docházet, systém zasáhne a ukončí nepoužívané aplikace. Tentokrát nikoliv podle náročnosti, ale od nejstarších k nověji spuštěným aplikacím, dokud nezíská dostatečnou paměť. To je také zásadní rozdíl oproti Badě 1.x, která aplikace neukončovala, ale vyzvala uživatele k ukončení některých z nich.

Multitasking v Badě 2.0

BlackBerry a multitasking

Kanadský výrobce RIM ve svých telefonech BlackBerry také už odjakživa nabízí moderní multitasking. Pomocí speciálního tlačítka vyvoláte nabídku běžících aplikací. Dokonce je můžete i sami ukončit, nicméně to opět není nijak zvlášť potřeba. Systém totiž opět vše hlídá a aplikace spravuje tak, aby vás při práci nic nezdržovalo. V případě dlouhé nečinnosti v dané aplikaci ji tedy systém ukončí.

BlackBerry logo

iOS a multitasking

Vášnivé diskuze kolem multitaskingu vždy rozpoutává Apple se svým systémem iOS. V podstatě patří iOS mezi první systémy, ve kterých se uživatel nemusí o nic starat. V průběhu let procházel různými změnami a pro pořádek zmíním, že tyto informace se vztahují k nejnovější verzi iOS 5.

Multitasking v iPhonech, iPadech a iPodech funguje velmi dobře. Nabídku posledních aplikací vyvoláte dvojitým zmáčknutím tlačítka pod displejem. Objevit se může velmi dlouhý seznam aplikací, které jste za poslední hodiny či dny spustili. Ne všechny však aktivně běží. Na iOS je stav aplikace rozdělován do několika skupin. Aplikace totiž nelze rozlišovat na aktivní (běžící momentálně na popředí) a ukončené. Většina aplikací běží na pozadí jen několik málo vteřin a poté je iOS uspí, přičemž v takovém stavu aplikace nespotřebovává téměř žádné systémové prostředky a běží pouze nenáročný subproces mající na svědomí například notifikace nebo mající za úkol probudit aplikace ze spánku přesně v tom stavu, ve kterém jste ji opustili. Aplikace tak zdánlivě běží aktivně na pozadí, i když tomu tak není. Aplikace však dle své potřeby může požádat o prodloužení intervalu aktivního běhu až na 10 minut. Poté už ji ale iOS opravdu uspí, čímž aplikace přestane zatěžovat procesor a baterii.

Multitasking v iOS 5

To by ovšem nestačilo a iOS by tím pádem bylo dost limitujícím systémem. Naštěstí i na to v Applu mysleli. Všechny aplikace, které potřebují ke svému správnému fungování běžet na pozadí, tuto možnost od systému dostanou. Neběží však celé aplikace, ale jen některé procesy. Princip se tedy velmi shoduje s tím u Androidu. Aplikace se z větší části uspí a nechá běžet jen proces, který hlídá, zda se něco neděje. Typickým příkladem jsou různé kecálky nebo Skype, kdy potřebujete být informováni o nových zprávách. Mezi aplikace, které na pozadí mohou běžet stále, se řadí třeba navigace, jejíž hlasové povely uslyšíte i ve chvíli, kdy například budete číst nový e-mail. Stejně tak internetové rádio bude hrát i ve chvíli, kdy bude aplikace schována na pozadí. Vše navíc závisí na návrhu aplikace programátorem. Pokud aplikace režim spánku nebo výše uvedenou správu procesů nepodporuje (například byla napsána před tím, než byl v iOS podporován multitasking v této podobě), při minimalizaci se vždy ukončí (často problém například starších aplikací pro internetová rádia nebo her).

O vše je tedy postaráno a funkce ukončení aplikace uživatelem, kterou Apple v iOS přidal, je jen pro efekt. Stisknutím mínusu v náhledu multitaskingu vlastně pouze odstraníte aplikaci ze seznamu naposledy používaných, ale na stav aplikace to žádný vliv nemá. Ve výsledku tedy nemáte nad telefonem kontrolu. Ale je to vůbec potřeba, když to telefon zvládá velmi dobře sám?

Windows Phone a multitasking

Psát tento článek před rokem, mohl bych tento nový operační systém od Micrososftu zcela vynechat, protože si s multitaskingem uživatelského pohledu nerozuměl. Loňská aktualizace zvaná Mango však přinesla částečnou nápravu. Filozofie multitaskingu je podobná, jako u iOS. Telefony s tímto systémem se už dokáží mezi uspanými aplikacemi přepínat. K této možnosti se dostanete dlouhým přidržením šipky. Zobrazí se vám šestice náhledů naposledy spuštěných aplikací a v některých případech se v náhledu ukáží například dvě různá okna stejné aplikace, pokud to aplikace podporuje. Bohužel je zde jeden kámen úrazu. Více jak šest aplikací si telefon nepamatuje a sedmou aplikaci či krok bez milosti ukončí, byť jste ji používali třeba před minutou. Pokud tedy máte rozepsanou SMS, odejdete tlačítkem Windows nebo podržením šipky zpět a spustíte 6 jiných aplikací, k rozepsané SMS se nemůžete nijak vrátit a vše ztratíte. Naštěstí si většina z nás jistě vystačí s 6 aplikacemi. Na adresu tohoto omezení se však ozývají kritické hlasy a v dalších verzích Windows Phone by počet obrazovek přístupných skrze šipku zpět měl být vyšší.

Windows Phone 7 logo

Tento druh multitaskingu by rozhodně ale nebyl vhodný pro aplikace, které potřebují běžet na pozadí neustále. Na to Microsoft myslel a vybrané aplikace, kterým to povolí, dostanou výjimku. V nastavení pak můžete povolit, že třeba Počasí nebo „kecálek“ poběží stále na pozadí a vy o nic nepřijdete. Pokud z aplikace odejdete tak se, stejně jako například u iOS, uspí a běží pouze nutné podprocesy, zajišťující například příjem informací či udržující on-line připojení.

Podoba multitaskingu na Windows Phone 7.5 Mango

Na každý pád je operační systém Windows Phone prozatím nejméně vhodný pro ty, kteří od telefonu vyžadují velmi dobrý multitasking z pohledu maximální kontroly nad běžícími aplikacemi. Musíme ale přihlédnout k tomu, že je stále ve vývoji a také k tomu, že pravděpodobně s příští aktualizací by se měl multitasking opět vylepšit.

Hloupé telefony a multitasking

Multitasking není výsadou jen telefonů s otevřeným operačním systémem, o kterých píšeme výše. S jistým druhem multitaskingu se lze setkat i na telefonech s uzavřeným systémem. Nejdále došel v tomto směru Sony Ericsson se svými platformami A100 (K800i) a A200 (W995, Yari, Elm, Cedar, Zylo a další). Na těchto modelech můžete minimalizovat jakoukoliv aplikaci psanou v Javě. Počet není nijak omezen a osobně vyzkoušeno i 20 různých aplikací. V ten moment už ale telefon rozhodně není rychlý. Kromě Java aplikací ale může v pozadí běžet ještě maximálně SMS zpráva a několik dalších vybraných funkcí. Kalendář nebo seznam kontaktů do pozadí uložit nelze. Zmínit také musím, že Sony Ericssony W395, Spiro, TXT, txt pro, Mix Walkman a další podobné multitasking nepodporují, neboť jejich platformu zajišťuje Sagem.

Multitasking u Sony Ericssonů s platformou A100 a A200

Minimalizovat Java aplikace dokáží také některé dotykové Samsungy a telefony LG nebo Motorola. U nich jste ale velmi limitovaní dostupnou pamětí a často tak uvidíte hlášky o nedostatku volného místa pro spuštění další aplikace.

Další telefony bez otevřeného operačního systému si s multitaskingem neporadí. Zamrzet by to mohlo především u Nokií S40, které se to ani po letech nenaučily.

S multitaskingem je nám lépe

Před pár lety nepotřebná věc, která se vyskytovala jen v kapesních počítačích, dnes zcela běžná funkce o které takřka nevíme, ale zpříjemňuje nám život. Takový je vývoj multitaskingu. Dříve důležitá funkce, pomocí které jsme udržovali svůj telefon rychlý a vždy použitelný. Dnes funkce, která funguje bez nutnosti naší asistence a nutno říci, že funguje ve většině případů velmi dobře. Spustit si můžeme libovolný počet aplikací a zároveň se nemusíme bát, že bychom telefon nepříjemně zasekali nebo si nevypnutím aplikace vybili během chvilky baterii (až na výjimky).

Na druhou stranu by někomu mohlo vadit, že za něj telefon rozhoduje, co je nejlepší. Jenže pokud výhody současného multitaskingu převažují nad nevýhodami, máme chtít nějakou další změnu? Současný multitasking na mobilních telefonech se tedy do značné míry liší od toho, který vídáme na počítačích, nicméně pro potřeby telefonů, u kterých je kladen důraz na výdrž baterie, je nejideálnější.

Diskuze ke článku
Radim
Pěkný článek.
Michal S.
Taky chválím...
tom4as
zaujimave, len skoda, ze ste vynechali webos, ked uz ste spomenuli okrajovu badu.
JeyLee
Moc pěkný a pro mně užitečný článek!
V současné době vlastním postarší Nokii se Symbianem, jehož multitasking si nemůžu vynachválit. Avšak už delší dobu se koukám po něčem jiném, po nějakém chytřejším telefonu :-) a multitasking je jedna z věcí, která je pro mně docela důležitá, poněvadž chci mít kontrolu nad svým mobilem. Docela se mi zalíbil WP a tak bych se chtěla zeptat (omlouvám se, jestli jsem to z článku nepochopila), zda když spustím např. nějakou hru a budu jí chtít přepnout pouze do pozadí a po např. shlédnutí kalendáře se k té hře zase vrátit, jde to nějak podobně jako v případě Symbianu? A pak jednoduše, když tu hru budu chtít vypnout, tak jí prostě jen nějak/něčím vypnu? Tohle se mi právě hrozně líbí na MeeGo, ale to má zase svoje jiné mouchy :-(
Budu moc ráda, když mi to někdo krapet vysvětlí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze