Nokia E5: recenze pracovitého zákeřníka
recenze

Nokia E5: recenze pracovitého zákeřníka

27

Finská Nokia má mezi business telefony s plnohodnotnou klávesnicí už letitou tradici a v současné době má na trhu hned několik modelů. Nejnovějším zástupcem je dnes testovaná E5, která vychází z nejvyššího modelu E72 a na první pohled jen snížila cenu. Osloví vás?


Nokia E5 - oficiální fotografie

Pro začátek jen připomenu, že Nokia E72 je pracovním telefonem té nejvyšší třídy a ve výbavě ji takřka nic neschází. O to víc zaujme nová "E-pětka", která samozřejmě prošla jistými kompromisy, cenou. Za necelých pět tisíc tak pořídíte vybavený telefon, kterému nechybí plnohodnotná klávesnice, plná datová výbava či obstojný fotoaparát. Pokud tedy právě váháte, jaký pracovní telefon vybrat a rádi byste i nějakou tu korunu ušetřili, bude nová Nokia E5 možná právě vaším favoritem.

Technické parametry - Nokia E5

Rozměry 115 x 58.9 x 12.8
Hmotnost 126 gramů
Konstrukce klasická / QWERTY klávesnice
Barevné provedení černé (Carbon Black), bílé (Chalk White), modré (Sky Blue), Bronzové (Copper Brown), stříbrné (Silver Grey)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 1900 / 2100 MHz nebo 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (320 x 240 px), 256 tisíc barev barev, úhlopříčka 2,4“
Paměť 250 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 32 GB, v balení 2GB karta)
Procesor 600 MHz
Otevřený operační systém ano, Symbian 9.3 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkce e-mailový klient Nokia messaging se sociálními funkcemi a chatem, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, slovník, Quickoffice 5.3 (Quickword, Quickpoint, Quicksheet), prohlížeč PDF, ZIP Manager, správce souborů, Nokia vyhledávač, hlasové vytáčení, VoIP, šifrování paměti i karty, dálkové zamknutí telefonu přes SMS
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, Visual Radio, přehrávač videa RealPlayer (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0, internetový prohlížeč Nokia, Flash Lite 3.0, 3,5 mm Jack konektor, video streaming, GPS navigace (A-GPS), Nokia Mapy 3.0 s doživotní navigací zdarma po celém světě
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), LED dioda, digitální zoom, scény, vyvážené bílé
nahrávání VGA videa s rychlostí 15 snímků/s, QVGA (320 x 240 px) 15 snímkú/s
Datové funkce USB 2.0 (microUSB, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP, AVCRP)
GPRS (multislot třídy 32), EDGE (multislot třídy 32), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 10,2 Mb/s), HSUPA (až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-ion 1200 mAh
Doba hovoru: až 18,5 hodin (GSM), 5,5 hodin (3G)
pohotovostní režim: až 29 dní
Cena a dostupnost kolem 5 800 Kč s DPH
srpen-září 2010

Design a konstrukce: preciznost vyšší třídy

Design Nokie E5 není tak honosný jako u kolegyně E72, nicméně i přesto si uchovává jistou dávku elegance a rozhodně nebudí dojem levného telefonu. Jako hlavní materiály zvolila Nokia plast a kov. To vyústilo ve velmi solidní konstrukci. Vše drží pevně na svém místě a nic nevrže. Rozměry telefonu jsou 115 x 58,9 x 12,8 milimetrů a hmotnost dosahuje ještě celkem příjemných 126 gramů. I když díky klávesnici musel telefon narůst do šířky, stále se pohodlně nosí v kapse u kalhot. Zejména díky malé tloušťce a nízké hmotnosti.

Přední stranu si téměř spravedlivě rozdělil horizontálně orientovaný displej a klávesnice. Pod klávesnicí ještě zbylo místo pro jakousi nenápadnou "bradu", do které Nokia zabudovala jen mikrofon. Nad displejem nemůže chybět logo Nokie a malinký nápis, díky kterému hned každý zjistí, jaký model od Nokie máte. Zcela nahoře se ještě tísní reproduktor a vedle něj kamerka pro videohovory. Zadní strana je neméně hezky zpracovaná. Zaujme především stříbrná plocha krytu baterie, který je navíc celý kovový. Má to však i své nevýhody. Někomu by mohla vadit studená zadní strana či hladký povrch, díky kterému hrozí nechtěné vyklouznutí telefon z ruky. Dále na zadní straně zaujme maximalisticky vyhlížející čočka fotoaparátu, která je opravdu nezvykle velká. Vedle ní se nacházejí ještě tři průduchy hlasitého reproduktoru.

Na bocích telefonu se nachází jen kolébkové tlačítko regulující hlasitost, sídlící na pravém boku. Bohužel jeho stisk není příliš jistý. Žádná jiná tlačítka přítomna nejsou. Přesto na každé straně objevíte dvě zdánlivá tlačítka. Jde však jen o pojistku zadního krytu. Pro jeho sejmutí musíte tato dvě „tlačítka“ naráz stisknout. Veškeré konektory se tentokrát nastěhovaly na horní hranu. Je zde klasická sestava. 2 mm nabíjecí konektor, 3,5 mm jack konektor a pod krytkou se skrývá microUSB.

Baterie a výdrž: mírné šetření

Nokia mírně šetřila na baterii a E5 dostala akumulátor s kapacitou 1200 mAh. To je o tři sta mAh méně, než má E72. Zásadně nižší však výdrž není. Při průměrném využívání telefonu v sítích třetí generace se výdrž pohybuje na 4 až 5 dnech. Pokud potřebujete být neustále on-line, počítejte s výdrží zhruba o dva dny nižší. Nabíjet lze Nokii jak klasicky, tak i pomocí datového kabelu. Zejména za tu druhou možnost Nokii chválím, neboť na ni často zapomíná.

Zvuk: druhořadá věc

U manažerského telefonu Nokia trošku odflákla hudební výbavu. Nikdo samozřejmě nečekal stereo reproduktory a i přítomný mono repráček dostačuje. Nicméně přibalená sluchátka hrají opravdu otřesně a degradují hudbu všech žánrů. Naštěstí si snadno připojíte svá vlastní.

Klávesnice: zvykne si každý

Dostávám se možná k nejvíce sledované části celé recenze – ke klávesnici. Chvilku vás ale nechám napínat a začnu funkčním blokem kláves. Ten se dočkal velkorysého prostoru a všechna tlačítka, vyjma dvou, jsou perfektně ovladatelná i velkými prsty. Dvě černé ovce jsou tlačítko s domečkem a obálkou. Jsou totiž tak trošku vměstnána mezi ostatní. Naštěstí si lze zvyknout.

QWERTZ klávesnice využívá maximálně nabízeného prostoru. Každé tlačítko je navíc ideálně vyvýšeno, což usnadňuje orientaci. Pochválit musím také zdvih a kladený odpor při stisku. Po malé chvilce jsem na klávesnici psal takřka bez překlepů, Potěší i přítomnost českých znaků, byť jsou rozmístěny po různých tlačítkách a k jejich napsání je vždy nutné stisknout i tlačítko se šikmou šipkou.

Displej a uživatelské prostředí: nic nového pod sluncem

Žádné novinky se nekonají u displeje. Opět je použit osvědčený 2,4 palcový aktivní displej s rozlišením 320 x 240 bodů, který zobrazí paletu 262 144 barev. Není to sice 16 milionů, ale lidské oko to stejně už nepozná. Velmi dobré jsou i pozorovací úhly a vy se tak nemusíte bát, že při naklonění telefonu bude displej měnit barvy. Nokia do modelu E5 nepřidala čidlo regulující poosvětlení. Odpovědnost tedy leží na vás. Pokud nastavíte nejvyšší intenzitu, bude displej slušně čitelný i na přímém slunci.

Nic nečekaného se neodehrává ani v prostředí. Znovu jde o Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2. Pokaždé však potěší procesor s taktem 600 MHz, díky kterému se telefon snad nikdy nezadýchá a nenechá vás na holičkách. Paměť RAM dosahuje hodnoty 256 MB. Pohotovostní obrazovka může mít spoustu podob. Od prázdné, přes jednoduchou, kde nejvíce místa zabere panel s kontakty, až po ryze pracovní, kdy máte přehled o událostech z kalendáře, e-mailové schránky a nechybí ani informace o dostupnosti bezdrátové sítě Wi-Fi.

Několik podob může mít i hlavní menu. Dle mého ale zůstanete u klasického maticového zobrazení 3x4. Designovou změnou neprošly ani jednotlivé ikonky. Zde však platí, nač měnit něco, co je dobré.

Fotoaparát: na autofocus už nezbylo

Vestavěný fotoaparát nabízí velmi slušné rozlišení 5 megapixelů. Dokonce mu nechybí ani vysoce svítivá LED dioda. Nicméně už oproti Nokii E72 postrádá automatické ostření. Zcela můžete zapomenout na focení textu či jakéhokoliv předmětu zblízka. Za dobrého světla podává fotoaparát slušné výsledky a pro účely momentek určitě dostačuje. Snímky jsou po celé ploše celkem ostré a i barevné podání je v únosné normě. Umožněn je i záznam videa, a to ve VGA rozlišení při 15 snímcích za vteřinu.

Ukázkové snímky:

Multimédia: chvilka klidu po práci

Spíše než k multimédiím je novinka nakloněna organizačním funkcím. I přesto disponuje množstvím zábavných funkcí. V prvé řadě potěší každého posluchače hudby - pro poslech hudby má výborné předpoklady. Nechybí obligátní hudební přehrávač, který je standardně dobře vybavený a pak sluchátkový 3,5 mm jack. Je pouze na nás, jaká sluchátka připojíme. V telefonu bohužel nenalezneme ani jednu hru. Díky přítomnosti Symbianu a podpoře Javy však není problém doinstalovat spousty zajímavých her pro ukrácení dlouhých chvil.

Telefonní seznam: klasický Symbian

Dovolím si zde poukázat na citaci z recenze o Nokii 6700 slide, jejichž funkce v telefonním seznamu jsou naprosto identické. Operační systém Symbian přináší velký benefit v podobě neomezené paměti pro telefonní kontakty. S novinkou se dovoláme i ve státech za „velkou louží“, zastoupeny jsou totiž sítě druhé i třetí generace, včetně čtvrté frekvence. Pro případ obav před ztrátou kontaktů můžeme využít přímé zálohy na paměťovou kartu. Obnova z paměťové karty je pak velmi snadná a rychlá.

Zprávy: s klávesnicí jedna radost

Psaní nejen zpráv, ale jakýchkoliv textů je s Nokií E5 učiněná radost.Díky klávesnici, na které nechybí české znaky vykouzlíte v okamžiku všechny potřebné zápisy. Samozřejmostí je podpora dlouhých i multimediálních zpráv. Kvalitně je zpracován i e-mailový prohlížeč, kde ve většině případů stačí znát jen přihlašovací údaje. Stahování můžete navolit ve vámi vybraném intervalu a o nic se již nestarat. Stažení proběhne na pozadí a na případné přílohy se podíváte taktéž. V rámci moderní vlny se i do manažerských telefonů dostaly klienti pro Facebook, Twitter, MySpace a Youtube. Bohužel například klient pro v České republice rozšířený Facebook nefungoval zrovna korektně a výpis statusů mi nikdy neukázal.

Organizační a navigační funkce: Mapy i Office

Pracovní telefon musí perfektně zvládat organizaci vašeho času. Opřít se u i E5 můžete o kvalitní kalendář, který díky dostatečně velkému displeji zobrazí i aktuální poznámky k danému dnu hned vedle kalendáře, Dále nechybí opakované budíky, kalkulačka či převodník jednotek. K dispozici je, jak se v řadě E očekává, i plná verze aplikace QuickOffice. Není problém tedy vytvářet či editovat aplikace z wordu, excelu či powerpointu. Problém pro novou Nokii nepředstavují ani soubory PDF či archívy ZIP. Soubory v telefonu můžeme nahrávat či sdílet na internetu, prostřednictvím synchronizační služby Files on Ovi.

Potěšeni budete i z navigačních schopností telefonu. Už samozřejmostí jsou mapové podkaldy zadarmo na doživotí. Podklady Nokia uložila na paměťovou kartu. Vy se tak už o nic nemusíte starat. Osobně mě mile překvapila rychlost nalezení satelitů. V otevřených prostorách to telefonu trvalo vždy do tří vteřin.

Datové funkce: připravena na vše

Nokii E5 opravdu nic nezaskočí a za každých okolností s ní data potečou, jak jen to půjde. V sítíích GSM se budete muset vystačit s GPRS a EDGE. Obojí je ve třídě 32. Pakliže se dostanete do dosahu sítí 3G nastoupí technologie HSDPA a HSUPA s maximální rychlostí 10,2 Mbit/s směrem k vám a 2 Mbit/s směrem od vás. Bezdrátovou komunikaci zajistí Bluetooth a chybět nemůže ani Wi-Fi. Vestavěný prohlížeč je stejný jako v jiných telefonech se Symbianem, které jsou aktuálně v prodeji. Co se týče kvality nemohu mu nic vytknout, ale díky faktu, že stránky nijak nekomprimuje, trvá načítání o něco déle. Pro rychlejší prohlížení internetu proto doporučuji spíše Operu Mini.

Zhodnocení: pracuje za málo

Nokia E5 je všestranný pracovní nástroj, který vás nikdy nenechá v bryndě. Zvládne rychlé datové přenosy, perfektně zorganizuje čas, pořídí i nějaké ty fotky a nezklame ani na poli zábavy. K dobru musím připočíst i velmi zdařilou klávesnici s českými znaky, na které se píše opravdu dobře. Někomu může přijít vhod i navigace, za kterou si netřeba nijak připlácet. Na závěr se tedy nabízí otázka, zda se vůbec vyplatí si připlácet několik tisíc za Nokii E72, která nabídne jen o něco silnější baterii a automatické ostření. Určitou roli může hrát i luxusnější design u E72. I tak má ale Nokia v nabídce dva takřka totožné telefony, které se liší jen cenou.

Nokia E5 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-e5
Klady
  • kvalitní QWERTZ klávesnice
  • úplná datová výbava
  • precizní zpracování
  • příznivá cena
  • GPS navigace
Zápory
  • chybí autofocus
  • menší displej
  • nepohdolné vkládání SIM karty
Diskuze ke článku
Josef
Dobry den.Prosim nevi někdo jestli při psani a čteni zprav ma Nokia E5 větši pismena neš Nokia E63.Umi už čist zpravy v češtině.Děkuji
Veronika
To ste jako fááákt napsali recenzi den po testévání? =)))))))) Nekeeeeeee
Martin Pultzner
Nebojte, Nokii E5 máme již od 27.srpna, kdy nám dorazila do redakce. Ostatně, psali jsme to také na Facebooku. Pokud na něm nejste, tak nás najdete zde http://www.facebook.com/mobilenet.cz
dave
nemá mít E5ka 256MB RAM?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze