Q1 2011: prodáno 101 milionů smartphonů, Android jasně vede

1

S přehledem finančních výsledků jednotlivých výrobců se v poslední době roztrhl pytel. V dnešním článku se můžete podívat na objem prodaných zařízení za první kvartál letošního roku a výsledky jsou ohromující. V porovnání s prvním kvartálem loňského roku jde o 83 % nárůst.

Není žádným tajemstvím, že chytrá zařízení se v posledních letech těší mimořádné oblibě. Mohou za to i samotní výrobci, kteří "chrlí" jedno chytré zařízení za druhým. Další kapitolou je i samotná dostupnost. Zatímco dříve tato zařízení svou cenou nebyla dostupná každému uživateli, v dnešní době už lze zakoupit zařízení s otevřeným operačním systémem doslova za hubičku.

Google Android

Analytici ze společnosti Canalys provedl výzkum a došli k výsledkům, že pouze v prvním kvartále letošního roku se prodalo na 101 milionů chytrých zařízení. Když se zpětně podíváme na stejné období loňského roku, dojdeme k číslu 55,2 milionů prodaných zařízení. Jedná se tak o obrovský rozdíl. O tom, že jsou stále více populární komunikátory s Androidem svědčí i 35,7 milionů prodaných zařízení, která nalezly své zákazníky.

HTC Incredible S
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze HTC Incredible S: recenze neuvěřitelného Androidu?

Sony Ericsson Xperia arc
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Sony Ericsson Xperia arc: fešák s výkonem

Symbian^3

Ani Symbian, který v posledních měsících zažívá doslova zemětřesení a jeho osud je nejistý, v delším časovém horizontu nemusí zoufat. Přesto už nesedí na trůnu nejprodávanějších operačních systému. Bylo prodáno 24,2 milionů zařízení. V porovnání s předešlým rokem se jedná o značný pokles a úpadek. V roce 2009 totiž bylo prodáno 101 milionů zařízení s tímto systémem.

Nokia N8
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Nokia N8: zahoďte netbooky! (recenze)

Windows Phone 7

Jak je na tom Windows Phone 7? Bledě. Přesná čísla nejsou známa, ale ruský odborník a bloger Eldar Murtazin se nechal slyšet že od doby (podzim loňského roku), kdy se začaly prodávat první zařízení s tímto systémem až do současné doby, bylo prodáno pouze 674 000 zařízení. Zda je údaj pravdivý nelze posoudit, ale pokud by byly výsledky uspokojivé nebo velmi dobré, jistě by si to Microsoft nenechal pro sebe.

HTC HD7
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze HTC HD7 – Vlajková loď s novými okny

Bada

Operační systém Bada je teprve v rukavičkách. V následujícím měsíci červnu oslaví Bada své první narozeniny v ostrém provozu. Jako první zařízení, které se může pochlubit Badou, je špičkově vybavený Samsung S8500 Wave. Na nováčka si Bada nevede špatně. Inženýři Samsungu si mohou gratulovat k počtu 3,5 milionů prodaných zařízení. Microsoft se svým Windows Phone 7 tak může tiše závidět.

Samsung S8500 Wave
TIP: Přečtěte si recenzi Recenze Samsung S8500 Wave: Bada v rouše beránčím

Zdroje: intomobile.com

Diskuze ke článku
cisla
Nemate tam chybu v cislach Symbianu? Vsade totiz uvadzate cisla za Q1, ale myslim ze pri Symbiane v roku 2009 mate chybu. 101 mil. za Q1 v 2009 je kravina (aj ked doslova to tak nepisete). Jedna sa zrejme o celorocny vysledok, co sa ale potom neda porovnavat. V takom pripade pri predaji za Q1 2011 sa jedna len o velmi mierny pokles, a nie o znacny. Nehovoriac o tom ze sa jedna o prvy kvartal, co je pri vacsine produktov tak trochu hluche obdobie a tradicne slabsie nez Q2 a Q4. Ano, Nokia momentalne stagnuje. Ale vyrazne nestraca. SVoje stare poticie si stale drzi, ale nepodiela sa na raste segmentu. Robi sa okolo toho zbytocne vela kriku a novinary ktori prehnane a az trochu neobjektivne vychvaluju Android a naopak tvrdo kritizuju NOkiu za kazdy detail a nafukuju jej problemy, sa na upadku Nokie podielaju velmi vysokou mierou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze