Nokia E52: pracovní luxus třídy E
recenze

Nokia E52: pracovní luxus třídy E

67

Pracovně vytížení lidé, neustále volající, vyřizující desítky e-mailů denně, potřebují vybavený mobilní telefon, který je zároveň bude i důstojně reprezentovat. Proto v jejich rukách často objevujeme Nokie řady E. Dnes testovaný model potěší malou tloušťkou, obrovskou výdrží a výbavou, která nezná kompromisy.

Již dle samotného označení je vám zřejmě patrné, že Nokia E52 je přímým nástupcem oblíbeného modelu E51. Finského výrobce je nutno pochválit hned na začátku. Je vidět, že na své řadě E si dává velmi záležet a rozhodně ji nevyčlenil pro nemastné a neslané modely, které jen kopírují, co tu už jednou k vidění bylo. Tím naznačuji, že novinka více než důstojným způsobem nahrazuje dosluhující E51 a vylepšuje vše, co se jen dá. Až na pár drobností byly vyslyšeny veškeré výzvy ze stran uživatelů a „E-padesát dvojka“ má k ideálnímu pracovnímu mobilu hodně blízko. O čemž se ostatně přesvědčíte i v naší recenzi, kde jsme Nokii E52 řádně proklepli.

Nokii E52 můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Nokia


Nokia E52 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 116 x 49 x 9.9 mm
Hmotnost 98 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení stříbrná, hnědá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4"
Procesor ARM 11, 600 MHz
Paměť 60 MB + paměťové karty microSD (až 16 GB, karta 1 GB v balení
Otevřený operační systém Symbian 9.3 S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, prohlížeč Office a PDF dokumentů, čtečka ZIP souborů, čtečka RSS kanálů, VoIP, IM klient MSN a Yahoo
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0, Flash Lite 3.0, podpora N-Gage her, internetový prohlížeč, UPnP
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), až 8x digitální zoom
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 15 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Nokia Mapy 3.0
Datové funkce HS-USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), 3G, HSDPA (rychlost až 10,2 Mb/s), HSUPA (rychlost až 2 Mb/s), Wi-Fi (WLAN 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-pol 1500 mAh
Doba hovoru: až 8 hod (GSM), až 6 hod (3G)
Pohotovostní režim: až 672 hodin (GSM), až 432 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 6900 Kč
2. pololetí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia E52
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo sluchtáka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem
  • 1GB paměťovou kartu

Design a konstrukce: elegantní a tenká

Významnou chvíli se pro každého nového majitele Nokie E52 stane vybalování. Krabice sice vůbec ničím neuchvátí, ale ty pravé mobilní hody se konají po otevření. Doslova na vás dýchne onen luxus, kterým model E52 oplývá. Na moment se možná budete jen kochat tou krásou, ovšem neznám nikoho kdo by se dokázal jen dívat. Po prvním dotyku, prvním uchopení si vás Nokia získá. Kovový zadní kryt příjemně chladí a co teprve ta tloušťka? Nokii si v dlani mnohokrát otočíte, než se alespoň na poprvé dostatečně nevynadíváte. Kdo někdy držel v ruce Nokii E51 ví, že i ona patřila se svými 12 mm mezi velmi tenké telefony. Nicméně následnice zašla ještě dále a zhubla další dva milimetry. Na druhou stranu narostla o 3 milimetry do šířky, nicméně to je daň za velký displej a pohodlnou klávesnici. Gratulaci nový model zasluhuje i za celkovou hmotnost, která se dokonce dostala pod hranici sta gramů.

Pro náš test jsme měli zapůjčenou stříbrnou variantu Nokie E52. Kromě ní seženete ještě také variantu zlatou. Přední strana nabízí hned několik zajímavých prvků. Už z dálky zaujme rozměrný displej zabírající polovinu přední strany. Tu druhou jsi ukousla klávesnice, která sedne každému bez výjimky. Elegantně výrobce zpracoval kontextové klávesy a tlačítka se sluchátky. Nachází se o trochu níže a klasické popisky byly nahrazeny jakýmisi rytinami přímo v klávesách. Jsou totiž vyrobené z hliníku. Naopak o něco výše se nacházející a z jiného materiálu vyrobené jsou dvě dvojtlačítka. To levé skrývá známý domeček a přímý vstup do kalendáře. Zprávy a korekční tlačítko naopak naleznete na straně opačné. Co však potěší, že si původní nastavení kláves můžete libovolně změnit. Pozornosti neunikne ani čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem, která je po svém obvodu decentně vroubkována a palec ruky vám z ní nikdy omylem nesklouzne. Zbývající plocha okolo displeje je lesklá a poslouží jako provizorní zrcátko. Obvod celé přední části ještě ozvláštňuje elegantní chromové lemování.

Zadní strana je oproti té přední o poznání chudší, rozhodně však ne nezajímavá. Je rozdělena na tři části. Tou je největší a zároveň prostřední je kovový kryt baterie. Jak jsem se již zmínil výše, působí velmi pěkně a navíc bytelně. Najdete na něm vystouplé logo Nokie a řady E. V horní části se téměř tísní vestavěný fotoaparát, jemuž dělá společnost LED dioda a reproduktor. Levá strana je tentokrát zproštěna tlačítek a naleznete na ní jen konektor microUSB. Tady je třeba podotknout, že slouží zároveň i pro nabíjení. V balení proto naleznete novou USB nabíječku, ale pro jistotu i redukci na starší konektory na nabíjení. Dle mého praktické řešení, díky kterému ubyl jeden konektor na těle telefonu. Ten druhý (3,5 mm jack) se spolu s vypínacím a zapínacím tlačítkem nachází v horní straně. Zbylá skupinka kláves se tradičně nachází na pravém boku. Je zde spoušť fotoaparátu i dvojice kláves regulující hlasitost. Tato trojice si však k sobě pro tentokrát přibrala nového kamaráda. Právě mezi klávesami pro regulaci hlasitosti se našlo místo pro tlačítko sloužící pro rychlý vstup ke zprávám. Běžný uživatel by tuto pomůcku nejspíš mnohokrát nevyužil, ovšem cílová skupina, pro kterou je Nokia E52 zaměřena, nepochybně ano.

Baterie a výdrž: připravena na dlouhé přesčasy

Jestli Nokia E52 v něčem opravdu vyčnívá tak je to kapacita baterie. Ta se vyšplhala na rovných 1500 mAh. Dle papírových hodnot by tak měla na přijmu vydržet celé čtyři týdny. Samozřejmě že v reálu je taková hodnota naprosto nedosažitelná. Nicméně obrovská kapacita Li-Ion baterie je v praxi doopravdy znát. I při silnějším pracovním vytížení budete nabíječku vyhledávat maximálně dvakrát do týdne. Při volnějším používání se bez problému dostane na více než týdenní výdrž.

Klávesnice: víc než jen velká tlačítka

O tom, že si klávesnice u modelu E52 ukousla maximální možný prostor pod displejem, jsem už psal v jednom z předchozích odstavců. Své proporce pak následně dokázala využít na jedničku s hvězdičkou. Alfanumerické klávesy totiž nejsou velké, jsou přímo obrovské a problémy tak nebudou mít ani velké mužské prsty. Mají ideální odpor a hodí se tak i pro psaní delších textů. Na úkor číslicových kláves to trochu odnesly klávesy ve funkčním bloku. Nicméně nejedná se o žádnou tragédii, zejména proto, že hlavní ovládací prvek v podobě čtyřsměrné klávesy s potvrzovacím středem se opět povedl skvěle.

Displej: konečně velký

Velikost displeje byla často vytýkána předchozímu modelu. Výtky si finský výrobce vzal k srdci a v nástupci sjednal více než dostatečnou nápravu. Z hodnoty 2“ u modelu E51 narostl displej na velikost 2,4“. Skok je to opravdu znatelný a díky velkému displeji se stává všechna práce mnohem pohodlnější. Font písma již není tak titěrný a samozřejmě i práce s multimédii je komfortnější. Ostatní hodnoty už ale zůstaly zachovány. Počítejte tak s QVGA rozlišením, TFT technologií i paletou 16 miliónů barev. O intenzitu podsvětlení se samozřejmě stará integrované čidlo.

Hlavní menu, ovládání, GPS: Symbian 9.x nezklame

Pokud jste se za poslední dva roky setkali s nějakou novou "chytrou" Nokií, budete se i v modelu E52 cítit jako ryba ve vodě. Nachází se v něm operační systém Symbian S60 ve verzi 9.3. To vše samozřejmě doplňuje Feature Pack 2. Velkou, a mezi uživateli jistě vítanou novinkou, je nový procesor o taktu 600 Mhz. Telefon je tak ve všech ohledech mnohem rychlejší než starší symbianové modely. Pohotovostní obrazovku si můžete přizpůsobit vašim požadavkům. Volnost nabízí zejména aktivní pohotovostní režim, který vám bude každodenním pomocníkem. Hlavní menu je opět klasické a při základním zobrazení uvidíte matici 12 ikon. Nastavit si můžete i méně obvyklá uspořádání, ovšem po chvilce se zřejmě vrátíte zpět k časem prověřené matici. Počet i uspořádání jednotlivých ikon můžete měnit a není problém mít přímo v hlavním menu vstup do nějaké důležité aplikace.

Další změnou oproti staršímu modelu je integrovaný čip GPS pro navigování. Podporováno je samozřejmě i A-GPS. Od Nokie dostanete nejnovější verzi této aplikace s časově omezenou licencí pro hlasovou navigaci. K dispozici jsou podrobné mapy, klasické, satelitní, či 3D zobrazení a ke spokojenému používání přispěje kromě české lokalizace navigace i intuitivní ovládání. GPS funguje velmi spolehlivě a aktuální polohu zjistíte během několik vteřin. Jen první hledání trvá o něco málo déle.

Fotoaparát: slabina telefonu

Velmi rozporuplné pocity mám z přítomnosti vestavěného fotoaparátu. Model E51 byl vyráběn ve dvou verzích. Jedna fotoaparát nabídla, druhá nikoliv. Podobný tah jsem od Nokie očekával i v případě nástupkyně. Bohužel se tak nestalo. V prodeji je pouze jedna verze, která sice disponuje fotoaparátem, leč nepříliš valné kvality. Papírové hodnoty se pyšní maximálním rozlišením 3 megapixely. Jenže se zapomnělo na automatické ostření. Alespoň, že LED dioda se své místo vedle čočky uhájila. Výsledné fotografie vypadají skvěle na displeji mobilního telefonu. Po transportu do počítače však na povrch vystoupí závažné nedostatky. I za dobrých světelných podmínek trpí snímky šumem a ani ostrost není zdaleka ideální. Nokia E52 má také problém s počítáním expozice a výjimkou tak není množství přepalů. Mile mě však Nokia překvapila při fotografování textu. I přes absenci autofocusu je fotka celkem čitelná.

S Nokiíí E52 můžete kromě fotografií pořizovat i kvalitní videozáznamy, které se nebudete stydět přehrát na televizi či stolním PC. Maximální rozlišení je totiž 640x480, tedy VGA. Bohužel, i když je při natáčení přítomna možnost zoomu, raději ho nevyužívejte. Telefon se při každém přiblížení na půl sekundy zasekne a výsledné video pak nevypadá moc pěkně. Ostatně o tom se můžete přesvědčit ze zde přiložených ukázek.


Ukázkové fotografie Ukázkové VIDEO - 640x480

Zábava: nechybí ani platforma N-gage 2.0

Čím dál více se zdá, že se Nokia nehodlá smířit s faktem, že její herní platforma N-Gage 2.0 nesklízí takové úspěchy, jaké se předpokládalo. Proto vkládá oficiální podporu téměř do všech nových symbianových telefonů, které přichází na trh. Podpory her nové generace se tak dočkala i striktně manažerská Nokia E52. Bohužel v základu se žádné N-Gage 2.0 hry nedočkáte. O další zábavu se postará starý známý hudební přehrávač, který kromě mnoha možností třídění, nabídne i rozsáhlé nastavení. Ekvalizér, zvláštní zvýraznění basů i vyvážení sterea. Přehrávač videa obstará další starý známý - Real Player. Není však problém si doinstalovat nějaký vlastní a lepší přehrávač. Své oblíbené písničky můžete ukládat do vnitřní paměti, která ovšem činí pouze 60MB. Investice do paměťové karty tak bude nutná. Nezmění to zřejmě ani fakt, že od výrobce jednu kartu dostanete, protože ta má kapacitu pouhý 1GB. Žádné novinky nečekejte ani u FM rádia. Nabídne funkci RDS a několik stanic si můžete uložit do paměti.

Telefonování a telefonní seznam: osvědčená klasika

Nová Nokia E52 je kvadrálním GSM telefonem, který si rozumí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí třetí generace na frekvencích 900, 1900 a 2100 MHz. Telefonní seznam zůstává v symbianových Nokiích v podstatě stále stejný. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Vyhledávání probíhá podle více písmen a je díky rychlému procesoru pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Rozpoznání hlasu je také více než spolehlivé. Nokia E52 dále nabízí upravitelné vyzváněcí profily, mezi kterými nechybí ani offline režim, který se hodí zejména v letadle. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu podržením klávesy s hvězdičkou.

Zprávy: řada E nezklame

Zprávy můžete vytvářet trojího druhu: klasickou textovku, zvukovou zprávu či e-mail. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části vidíte vámi vybrané příjemce, nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Velikost písma se dá měnit ve třech krocích. Užitečnou pomůckou může pro někoho být možnost hlasového přečtení SMS zprávy.

V nastavení nechybí možnost vypnutí či zapnutí doručenky, povolení příjmu CB zpráv a v neposlední řadě výběr vlastní melodie, která vám nově příchozí zprávu ohlásí. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyka a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace. Problém nepředstavují ani přílohy, které lze na vyžádání stáhnout. Pohodlně si je v telefonu otevřete. Nechybí totiž praktické aplikace QucikOffice, Adobe Reader a mobilní variace programu pro rozbalování ZIP souborů. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem.

Organizační funkce: vylepšený kalendář a plná verze aplikace QuickOffice

Organizační funkce měly symbianové Nokie skvěle zpracovány již od pradávna. Černou ovci nebude představovat ani model E52. Kalendář nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Díky velkému displeji zvolila Nokia trochu jiné zobrazení kalendáře, než u jiných symbianových Nokiíí s menším displejem. Úspornější font dovoluje zobrazení aktuálních úkolů přímo pod kalendářem.. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Ve výbavě lze nalézt také kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne. Dále v nabídce organizačních funkcí naleznete praktický světový čas, diktafon omezený dostupnou pamětí a jednoduchou kalkulačku. Pro Nokii E52 není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi Quickoffice. Tento praktický program dostanete navíc s doživotní plnou licencí. Dokumenty tak můžete kromě prohlížení také editovat a sami vytvářet. Jak už jsem se zmínil v minulém odstavci, při práci vás nezaskočí ani zabalené soubory s koncovkou ZIP.

Datové funkce: Vše, nač si jen vzpomenete

Hledáte-li perfektní nástroj pro mobilní internet, s novou Nokia rozhodně chybu neuděláte. Podporuje totiž naprosto všechny dostupné technologie. Počínaje postarší, ale v našich končinách hojně využívající dvojicí GPRS/EDGE, přes 3G až po HSDPA a HSUPA. Vše samozřejmě v nejvyšších rychlostech. Data k vám tak mohou svištět až rychlostí 10,2Mb/s a od vás 2Mb/s. Manažerský telefon nejvyšší třídy taktéž nemůže postrádat, dnes již samozřejmou funkci, kterou je bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi. V telefonu dále nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a v základním balení dostanete i USB kabel.

Zhodnocení: Skvělá manažerka, která je důstojnou nástupkyní

Manažerská řada E byla od samotného zrodu vždy nabita skvělými modely, které přinášely maximální funkční výbavu zaměřenou na pracovní vytížení potenciálních zákazníků. To vše bylo zabaleno v kompaktním těle, které se vyvarovalo módních výstřelků, ale v každém případě perfektně reprezentovalo. Výjimkou nebyly ani hodnotné materiály a příkladné dílenské zpracování. Tomu vždy bylo, je a já pevně věřím, že i nadále bude. Potvrzuje to totiž i dnes testovaná Nokia E52. Od svých předchůdkyň si bere to nejlepší a přidává nové praktické funkce, které manažeři dozajista ocení. Za cenu necelých 7 tisíc korun tak obdržíte skvěle vybavený a reprezentativní mobilní telefon.

nokia-e52
Klady
  • příkladné konstrukční zpracování
  • velmi dlouhá výdrž
  • pohodlná klávesnice a velký displej
  • 600 MHz procesor, plná verze QuickOffice
Zápory
  • horší fotoaparát
  • 1GB paměťová karta v balení
Diskuze ke článku
Jouza
Škoda, že recenzent nezmínil ty neskutečné problémy se signálem, které u této Nokie (a nejen u této, ale i E71 a E75) jsou. Opravdu se s tím moc volat nedá. Jak to chytnete do ruky, spadne tomu signál.
Jana
Neškodilo by při psaní recenze projít fóra a zjistit si jak je na tom telefon v reálu. Velké problémy s firmwarem, nestabilita a časté smrti telefonu jsou velice časté. Dále vyklající se spodní rámeček atd ... !
pepe
Je to docela dobrej šrotiček už sem ji měl doma 14dni a letěla do servisu: stale restarty, vypinani, nestabilni pomalu chyta GPS a dalši jiny věci..Osobně nedopručuju až tak za pul roku než to vychytaji..!!!!!!!
Michal Pavlíček
Problémy se signálem jsem u sebe konkrétn nezaznamenal, ale bude to tím, že test probíhal ve velkém městě s kvalitním pokrytím. Nestabilitu jsem nezazanemanl ani jednou. Instaloval jsem do této Nokie spousty různých apliakcí (Java, Symbian) a telefon šlapal jako hodinky. Pochválit musím i GPS. Zkustě ji srovnat např. s modely 6720 Classic či 6730 Classic. Není to sice přímo rychlík, nicméně poslouží dobře.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze