Nokia 500
recenze

Nokia 500

Pestrobarevná Anička
83

Nokia zkouší posílit svoji pozici mezi telefony do 5 tisíc korun. Přispěchala s modelem 500, který vyniká 1 GHz procesorem a zaujme výměnnými kryty. Na druhou stranu ale sází ještě na starší Symbian Anna a radost neudělá ani hrůzostrašným záznamem videa.

Nokia 500 - oficiální fotografie

Spojení Nokia a Symbian patřilo, patří a ještě chvíli bude patřit neodmyslitelně k sobě. Zejména v České republice se Symbian těší značné oblibě. Není proto divu, že mezi telefony nižší střední třídy, jinými slovy do pěti tisíc korun, je hlavním tahounem Nokia. Dnes testovaná Nokia 500 by měla nahradit doprodávající se a úspěšný model C5-03. O nahrazení opravdu není pochyb, neboť se nový model prodává jen o několik set korun dráž, čímž vlastně starší kousek okamžitě vytlačí z trhu. Čím může novinka zaujmout? Oproti C5-03 je to především nový Symbian s aktualizací Anna, kapacitní displej a rychlejší 1 GHz procesor. Dokáže „pětistovka“ překonat prodejní úspěchy Nokie C5-03?

Nokia 500 – videopohled

Technické parametry Nokia 500

Kompletní specifikace
Konstrukce111,3 × 53,8 × 14,1 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz, GPU: ne
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, ?

V základním balení najdete dva náhradní kryty

Design a konstrukce: každý den jiný kryt

Výše sice píši, že Nokia 500 je jakýmsi nástupcem modelu C5-03, ale pokud bychom hleděli jen na design, vybaví se nám zcela jiný model. Nokia 500 svými ostrými hranami připomíná starší Nokii 5250. Jde tedy o kvádřík s ostrými rohy, ale kulatými zády a mírně prohnutým tělem. Bez nějakých průtahů musím říci, že krásně padne do ruky. Je příjemnou změnou držet v ruce vcelku úzký telefon. Však rozměry se drží ve velmi pěkném standardu. Výška činí 111,3 milimetrů, šířka 53,8 milimetrů a tloušťka se zastavila na 14 milimetrech. Po uchopení do ruky ani nebudete věřit, že držíte chytrý telefon. Hmotnost je totiž jen 93 gramů, čímž se Nokia řadí k nejlehčím telefonu s otevřeným operačním systémem.

Běžná dotyková Nokia - to je model 500

Nízká hmotnost je ale samozřejmě vykoupena materiály. Plast však můžeme vzhledem k ceně odpustit. Naopak oceníte bytelnou konstrukci. Nikde nic nevrže a to ani při silnějším promačkání. Tato informace překvapí o to více, že telefon nabízí výměnný zadní kryt. Už v základním balení naleznete dva náhradní – modrý a červený. Během chvilky si tak můžete změnit celý telefon. Výměnný je sice jen zadní kryt, ale jeho brada zasahuje až po tlačítka pod displejem. Od Nokie jde o dobrý tah, který jistě naláká nemalé množství zákazníků. Navíc je díky barevným krytům telefon hezčí. Černý kryt totiž vypadá extrémně obyčejně.

Výměnný kryt změní barvu celých zad a také přední části pod tlačítky

Přední straně dominuje dotykový displej, který je u Nokií klasicky delší a úzký, než je tomu u jiných značek. Trochu zamrzí, že je kolem displeje mnoho nevyužitého místa. Zhruba centimetr pod displejem se nachází známá trojice kláves. Zelené sluchátko, vstup do menu a červené sluchátko jsou tentokrát spojeny do jednolitého bloku. Podobný způsob jsme viděli například u Nokie X6. Tehdy jsme jej nechválili a neuděláme to ani dnes. Zejména často používané středové tlačítko se netiskne nijak pohodlně. Klávesy jsou jinak podsvětleny a středové tlačítko funguje jako informační dioda, která vás svým blikáním upozorní na zmeškaný hovor či textovou zprávu.

Od výrobce obdržíte tři různě barevné kryty

Boky telefonu proletíme poměrně rychle. Levé a spodní strana je totiž zcela holá. Na té pravé se dle očekávání nachází kolébková klávesa regulující hlasitost a tlačítko odemykající telefon. Tentokrát tedy Nokia opět upustila od tradičního posuvníku. Veškeré konektory pak hledejte na horní straně. Zleva je to hudební 3,5 mm jack, microUSB a 2 mm nabíjecí konektor. Samotný starý nabíjecí konektor by ještě tak nevadil, přeci jen spousta uživatelů má stále starší nabíječky, ale fakt, že Nokia přibalila starou nabíječku, považuji za velmi nešťastné. Tímto přístupem své zákazníky k přechodu na microUSB nabíječky donutí jen těžko.

Všechny konektory se nacházejí na horní hraně

Zadní strana ničím nepřekvapí. Uprostřed se blyští logo Nokie, a pokud se šikovně zadíváte k dolní hraně zadního krytu, spatříte i název svého telefonu. Na opačném konci se nachází čočka fotoaparátu a průduch hlasitého reproduktoru.

Baterie a výdrž: vystačí si s málem

Nokia se zrovna nepředala, když vybírala akumulátoru pro model 500. Kapacita činí nijak oslnivých 1100 mAh. Jenže jak víme, Symbian je poměrně střídmý jedlík a dokáže s energií dobře hospodařit. Při běžném používání, kdy vyřídíte pár krátkých hovorů, pošlete několik SMS a párkrát za den mrknete do své mailové schránky či na sociální síť, se výdrž vyšplhá až ke třem dnům. Samozřejmě jakmile například zapnete všechny widgety do online režimu, klesá výdrž celkem dramaticky. Přesto je celkem problém Nokii při běžném využívání vybít za 24 hodin. Takřka vždy tak můžete počítat, že dva dny nebudete muset hledat přísun energie.

Výměna krytu je otázka několika vteřin

Nabíjení je možné jak skrz starý 2 mm konektor, tak pomocí microUSB konektoru.

Zvuk: Nokia umí

Tradiční silná disciplína Nokie. Je úplně jedno, zda vlastníte finský stroj za dva tisíce nebo za 10 tisíc. Pokaždé se dočkáte kvalitního zvukového výstupu a výjimkou není ani nová Nokia 500. Hlasitý reproduktor hraje dostatečně hlasitě a reprodukovaná hudba je navíc i dobře poslouchatelná. Překvapí poměrně slušné hloubky. Podobný zážitek očekávejte i ze sluchátek. Tedy za předpokladu, že si připojíte svá vlastní. Ta dodávaná opravdu za mnoho nestojí.

Displej: tmavé TFT

Na displeji se evidentně šetřilo, ale vzhledem k ceně je to pochopitelné. Oproti modelu C5-03 však displej představuje v jedné věci zásadní vylepšení, i když v ostatních parametrech je podobný. Nově totiž po vzoru moderní doby disponuje kapacitní dotykovou technologií, díky které stačí jemný dotek bříška prstu. Už žádné tlačení na displej a neprovedené volby. Na druhou stranu musí dámy zapomenout na ovládání pomocí nehtů.

Tlačítka pod displejem se příliš nepovedla

Zobrazovací technologie je standardní TFT. To by samo o sobě nevadilo. Horší je situace okolo jasu. Ten samozřejmě jde nastavit, ale i při nejvyšší hodnotě zůstává displej dost tmavý a jeho čitelnost není dobrá. Na sluníčko si pak připravte druhou ruku, abyste mohli clonit sluníčku. Na druhou stranu je ale displej slušně velký a na ploše 3,2 palce nabídne jemné rozlišení 360 x 640 pixelů. Takovou jemnost u konkurentů rozhodně nenajdete.

Uživatelské prostředí: my radši Belle

Asi největší novinkou Nokie 500 a zároveň prodejním tahákem je procesor. Dostal totiž takt rovný 1 GHz. Jenže k čemu je silný procesor, když jej Nokia nepodpoří ostatními hardwarovými parametry. Chybějící 3D akcelerátor a pouze 256 MB paměti RAM mluví za vše. Ve výsledku je Nokia 500 pomalejší, než loňské modely N8 nebo C7. Na spoustu potvrzení si nějakou tu vteřinu počkáte a několikrát jsem byl poctěn hláškou „nedostatek volné paměti“. Velmi nepříjemné také je, že Symbian ve chvílích nedostatku paměti náhodně ukončí nějaké aplikace. Klidně i ty, které zrovna používáte. Aby toho nebylo málo, dvakrát během 10 dnů telefon zcela zmrzl. Podotýkám, že při zcela běžných činnostech, kdy jsem například z otevřeného prohlížeče chtěl skočit do map. Vždy bylo nutné vyjmout baterii.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Zlepšení, doufejme, přinese brzký update na Symbian Belle. Ano, Nokia 500 ještě stále běží na verzi Anna. Opravdu mi ale uniká, proč výrobce do svých modelů 700 a 701 dokázal dát Belle a do levnějšího 500 nikoli. Nemyslím si, že by použitím starší verze nějak výrazněji šetřil náklady. V každém případě je v Nokii tedy Smybian Anna, se všemi svými klady i zápory. Ten ještě stále velmi připomíná původní Symbian 3 a například musíte stále počítat s pouze třemi pohotovostními obrazovkami nebo striktně danými rozměry widgetů. Nijak obměněna nebyla ani nabídka widgetů. Jejich nabídku vyvoláte kontextovou klávesou nebo dlouhým přidržením prstu na displeji. Mezi jednotlivými pohotovostními obrazovkami pak přecházíte tahem prstu nebo stiskem klávesy s tečkami, která se nachází mezi dvojicí kontextových kláves.

Málem bych zapomněl, jak se vlastně telefon odemyká. Máte dvě možnosti. První je stisk bočního tlačítka a následný dotek displeje. Druhou je stisk středové klávesy pod displejem a opět potvrzení na displeji.

Úprava widgetů a multi-tasking

Beze změny zůstal horní informační panel i spodní kontextové popisky jsou ještě poplatné době před mnoha lety. Někomu ale třeba bude vyhovovat tento styl, kde je menu tvořeno maticí 12 ikon a zbylé funkce se nacházejí hlouběji. Pro zastánce opravdové klasiky je možné menu zobrazit formou seznamu. Meze se nekladou personalizaci a vše si můžete přeskládat dle vlastních potřeb.

Hlavní menu

Zastavím se ještě u interní paměti. Ta je u levného modelu nezvykle velká. Uznejte sami, že v ceně do pěti tisíc korun se s 2 GB často nesetkáváme.

Fotoaparát: jak jinak než bez ostření

Integrovaný fotoaparát disponuje slušným rozlišením 5 megapixelů. Ovšem tradičně postrádá automatické ostření a tentokrát chybí i LED dioda. Jaký je výsledek? Za dobrých světelných podmínek pořídí Nokia 500 velmi slušné snímky. Nechybí ostrost a dobře vykreslené i detaily. Rozhodně se nemusíte bát ani nějaké nepříjemné komprese. Velikost jedné fotografie exteriéru se pohybuje zhruba od 2 do 3,5 MB. Zapomenout ovšem musíte na fotografování blízkých předmětů nebo noční focení.

Ukázkové fotografie


Fotoaparát pořizuje slušné snímky, problémem je šero a makro

Naprostou katastrofu představuje záznam videa. Tak nějak jsme si zvykli, že Nokie s novým Symbianem dokáží nahrát video v HD rozlišení. S tím se tentokrát rozlučte. Svůj návrat slaví VGA rozlišení. To by samo o sobě ještě nebylo tak strašné. Ten pravý horor přichází s plynulostí 15 snímků za vteřinu! Takto špatné video jsme u dotykových Nokií už dlouho neviděli.

Multimédia: chybí výkon

Multimediální funkce jsou samozřejmě zastoupeny ve všech možných kategoriích. Začněme třeba hudebním přehrávačem, který ale nedoznal žádných změn. Nabídne náhledy alb s možností jejich plynulého procházení s animacemi ve stylu iTunes. Hudba je řazena buď do celkového seznamu skladeb do seznamu skladeb podle žánrů či podle interpretů a jejich alb. Nabídka ekvalizéru je opět strohá, čekají nás standardní profily jako klasika, jazz, pop, rock nebo zvýrazněné profily. Tvorba vlastního profilu není možná. Hudební výstup do sluchátek je velmi slušný, nikoliv ale skvělý. Osobně mám ten dojem, že zvukový čip je stejný jako u jiných zařízení celé řady s novým Symbianem.

Hudební přehrávač

Dále nechybí zdařilý prohlížeč obrázků i s programem pro následnou editaci vašich snímků či videí. Přítomen i je video přehrávač, který sice podporuje kodeky Divx a Xvid, nicméně klasické seriály si nepustíte. Proč? Telefon je „neutáhne“. Video v běžném televizním rozlišení se na Nokii 500 seká. Kde jen jsou ty výhody 1 GHz procesoru, když chybí grafický akcelerátor… Stejně tak nám nefungovaly přiložené titulky ve formátu SRT.

Pokud si s telefonem rádi hrajete, Nokia 500 vám příliš vstříc nevyjde. Osobně mi přišlo, že z nás vývojáři dělají blbce. V menu se totiž krásně vyjímá ikonka Hry. Jaké je ale překvapení, když v ní nic nenajdete. Pokud prahnete po nějakých hrách, budete muset navštívit Nokia obchod a něco si stáhnout. Naštěstí se najde dost titulů zcela zdarma.

Telefonní funkce

Telefonní funkce jsou u Symbianu Anna ve znamení inteligentního vyhledávání kontaktů. Konečně odzvonilo vyhledávání znaků pomocí velkých písmen. Nyní lze každý kontakt vyhledávat vypisováním jednotlivých znaků za pomoci softwarové klávesnice. Prostředí jako takové ale už nabídne stejné funkce a strukturu. Každý kontakt může obsahovat bohatou nabídku různých položek, údajů, adres, narozenin i poznámku. Své prsty má v telefonním seznamu zastoupení sociálních sítí, kdy se u každého kontaktu může zobrazovat nejnovější status na Facebooku. Každý kontakt ale musíme nejdříve manuálně propojit s kontaktem v sociální síti. Automatické párování dorazí později. Kapacita telefonního seznamu je takřka neomezená, limitována pouze volnou interní kapacitou zařízení. Kvalita hlasového hovoru ze sluchátka je více než dobrá, v běžných podmínkách je hlasitost dostačující. V rušných podmínkách ovšem může nastat problém.

Zprávy a sociální sítě: umíme to i hůře

Umíme to i hůře – zřejmě to si řekli v Nokii. Jinak si jen těžce vysvětluji změnu stylů klávesnic. Dříve byla na výšku dostupná pouze alfanumerická klávesnice, která ale byla pohodlná. Pakliže jste chtěli QWERTZ, bylo nutné přetočit telefon na šířku. Symbian Anna přinesl QWERTZ klávesnici i do režimu na výšku. Osobně mi to ale přijde jako hodně nepovedený vtip, neboť i s mými menšími prsty dělám nespočet překlepů. Na šířku je QWERTZ klávesnice použitelnější. Nijak dobrá není ani alfanumerická klávesnice v režimu na výšku. Pokud tedy chceme schopnosti psaní textů shrnout, lze na Nokii 500 relativně pohodlně psát v režimu na šířku a cokoliv jiného chce cvik.

Různé typy klávesnic

Dále se zastavím u samotného psaní na alfanumerické klávesnici. Při aktivované vibrační odezvě kláves se mi často stávalo, že při rychlejším tempu jako by zařízení nestíhalo a jednotlivé odezvy kláves zaostávaly za mým tempem. Jinak ale telefon stíhá bez problému a je stejně nejlepší si vibrační odezvu vypnout. Editor zpráv je již tradičně společným místem pro tvorbu textových i multimediálních zpráv. Do textové zprávy lze vložit grafické emotikony. Rychlejší psaní umožní prediktivní slovník T9. Lze aktivovat i vypnout diakritiku.

E-mailový klient v současné nové verzi Symbianu ve mně vyvolával všelijaké pocity, jen ne ty dobré. Způsobilo to jednak jeho samotné prostředí a pak celková pomalost načítání zpráv a pohyb mezi jednotlivými zprávami, který byl pomalý a trhaný. Vylepšený e-mailový klient Symbianu Anna dává staré verzi šach mat. Design je příjemnější, nové zprávy jsou výraznější, přečtené zprávy jsou „zašedlé“. Adresát má větší písmo, obsah zprávy či předmět drobnější písmo. Pohyb v celém prostředí je nesčetněkrát rychlejší. Ani přílohy či HTML zprávy s obrázky a přílohami nestávkují, jejich načtení lze přirovnat k mávnutí proutku.

Do zpráv snadno vložíte smajlíky

Při zadávání nových schránek nejsme nikterak výrazně limitování, můžeme vytvořit až devět schránek. V nabídce je mnoho poskytovatelů s automatickým nastavením včetně google, seznamu nebo yahoo. Podporovány jsou protokoly smtp, pop3 a imap4. Proces přihlášení k e-mailovému účtu je rychlý. Defakco stačí pouze přihlášení za pomocí uživatelského jména a hesla. Jednotlivé e-mailové schránky můžeme poté umístit formou widgetu na pohotovostní obrazovku. E-mailová schránka se může aktualizovat v námi předefinovaných časech. Nechybí možnost přiřadit zprávám příznak a pracování s IMAP složkami. Samozřejmostí je přijímání i posílání příloh. Bohužel zamrzí, že na nové e-maily telefon upozorní pouze zvukem a poté zobrazením položky ve widgetu. V oznamovací oblasti ani jinak se o novém e-mailu nedozvíte a je nutné stále kontrolovat widget e-mailu, zda náhodou něco nedorazilo.

Zklamáním je opět klient pro sociální sítě. Zde si Nokia nedá říci. V roce 2011 už dlouho se načítající klient s pomalým vykreslováním a pohybem v konkurenci neobstojí. Potěší sice relativně velkými možnostmi, integrací Facebooku i Twitteru, praktickým widgetem na ploše, možností uploadovat fotografie, polohu a podobně, ale na každou operaci je potřeba čekat opravdu dlouho a například prohlížení alb fotografií na Facebooku je úkol bez přehánění na několik minut. K dispozici nejsou ani upozornění na nové události, zprávy a statusy na ploše. Potěší integrace s kontakty, ve kterých se zobrazuje nejnovější status ze sociálních sítí. Bohužel je ale nutno kontakty z telefonního seznamu a sociálních sítí ručně spárovat, automaticky to možné není. Co se týče Facebooku a Twitteru, doporučujeme stáhnout alternativy z Nokia obchodu.

Organizační funkce, GPS

Organizační funkce prošly také změnou k lepšímu. Zejména kalendář prošel malou omlazovací kúrou. U měsíčního a týdenního zobrazení si můžeme gestem pinch-to-zoom zobrazit náhledy událostí, nebo naopak zobrazit pouze velké zobrazení bez detailů. Náhledy událostí jsou prakticky zobrazovány v dolní části obrazovky a automaticky rolují při jejich větším počtu. Při zadávání nové události/položky vstoupíme do nového světa, čeká nás jiná struktura.

U levné Nokie 500 zapomeňte na práci s dokumenty. Chybí totiž jak známý program QuickOffice, tak i Adobe Reader. Vše si budete muset stáhnout a doinstalovat sami. Zavděk musíte vzít alespoň kalkulačk a slovník.

Nokia obchod v nové podobě Symbianu Belle

GPS moduly pracují v drtivé většině u zařízení Nokie bez problémů. Ani v tomto případě „pětistovka“ nevybočuje z pravidla. GPS modul je velmi citlivý a rychlost fixace satelitů je otázkou jednotek až desítek sekund. Signál je stabilní a nepadá. Jako mapové podklady slouží Nokia mapy, které jsou zcela zdarma, a to i včetně hlasové navigace. Nechybí zobrazování dopravní situace nebo aktuální počasí. V režimu map lze volit z pěší nebo automobilové navigace. Mapové podklady mohou být zobrazování v režimu 2D nebo v 3D režimu.

Datové funkce: pořád málo

Moderní telefony i v nižších kategoriích sloužívají k prohlížení internetu. Vestavěný prohlížeč v Nokii 500 zvládá například práci s více okny, ačkoli maximem jsou tři, poradí si i s Flash Lite 4.0. Vhod přijde i adresní řádek v horní části. Při čtení stránky se navíc schová a zbude tak více místa na samotný obsah. To u úzkého displeje opravdu oceníte. Jenže celkově prohlížeč výrazně zaostává například za konkurencí na Androidu. Prohlížeč je jednoduše pomalejší, než by bylo zdrávo a odezvy jsou někdy nepříjemně dlouhé.

Internetový prohlížeč

Zajímavou funkcí, která se do Nokií se Symbianem Anna dostala, je Intranet. Nabízí možnost připojení k jakékoliv uzavřené či soukromé síti. Datové technologie jsou zastoupeny v širokém spektru. Očekávat můžeme tradiční GPRS/EDGE třídy 33, HSDPA 14,41 Mbps nebo HSUPA 5,76 Mbps. Opomenuty nejsou ani bezdrátové sítě Wi-fi b/g/n nebo bezdrátová technologie Bluetooth 2.1.

Závěrečné zhodnocení: ještě že je tak levná

Nokia zřejmě moc dobře ví, jaký telefon pustila do prodeje. Jinak si rychlé zlevnění nedokáži vysvětlit. Při zahájení prodeje se Nokia 500 prodávala nad hranicí pět tisíc korun. Dnes ji pořídíte o celou tisícikorunu levněji. Nový model sice láká třeba na 1 GHz procesor, výměnné kryty nebo novější Symbian, nicméně i běžný uživatel brzy zjistí, že se u Nokie 500 šetřilo, kde se dalo. Především absence 3D akcelerace má za následek, že výrobce takřka pohřbil výhody procesoru. Celé prostředí je pomalejší a loňské Nokie s novým Symbianem jsou rychlejší. Opomenout nelze ani malou operační paměť a občasné zamrznutí.

Pokud bych měl něco pochválit, bude to výdrž, rozlišení displeje a třeba výměnné kryty. Hodit se může i celková bytelnost telefonu, byť displej není chráněn tvrzeným sklem. Konkurence je pro Nokii poměrně velká. Zahrnout do ní můžeme například LG Optimus One, Samsung Galaxy Gio nebo Sony Ericsson Xperia mini. Zejména poslední jmenovaný konkurent bude Nokii 500 dělat největší problémy, neboť útočí ještě nižší cenou. Pokud stále váháte, mohu vám prozradit, že již brzy chystáme speciální duel, právě mezi Nokií 500 a Sony Ericssonem Xperia mini.

Největší konkurenti - LG Optimus One, Samsung Galaxy Gio a Sony Ericsson Xperia mini

Nokia 500 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-500
Klady
  • GPS s mapovými podklady zdarma
  • dobrá výdrž
  • slušný fotoaparát
  • jemný displej
  • výměnné kryty
  • bytelná konstrukce
Zápory
  • poměrně tmavý displej
  • velmi špatné video
  • starší Symbian Anna
  • občas "zamrzá"
  • malá paměť RAM
  • slabý výkon
Diskuze ke článku
Chatrle
Vzhledem k ceně celkem dobrý telefon. A taky nemá tu splácaninu Androida, hurá !
Radek
Nevím jestli cena je adekvátní,telefon toho opravdu moc neumí.Jen pro příklad, já jsem kupoval ofico distribuci pro čr Wave2 za 4850kč a musím říci v porovnání s touto Nokia 500 je Nokia předražená.Jsem starej Symbiaňák ale to co Nokia vyráběla a za jaké peníze prodávala to se nedalo akceptovat mimo N8 to je dobrý telefon.
Jura
Pane redaktore. Nevím proč píšete např. o hrůzostrašném záznamu videa. Tento telefon není nástupcem modelu N8 a ani nehodlá konkurovat iPhonu 4S. Měl by jste to brát v potaz a ne bezhlavě kritizovat. Nemůžete přece po telefonu za 4 000 Kč chtít vyrovnané výkony s telefony dvojnásobnou cenou.
hujer
příště si lépe ověřte informace než začnete psát bludy-gpu má, ale jen 2D, na grafické akceleraci je ostatně nový symbian postaven

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze