Nokia 701
recenze

Nokia 701

Kráska a Belle
31

První finský počin s operačním systémem Symbian Belle. Ale je to opravdu novinka? Vždyť vypadá úplně stejně jako Nokia C7. Model 701 je designově shodný a inovace hledejte uvnitř. Dokáže navázat na úspěchy loňského modelu a vyplatí se přejít z C7 na 701?

Nokia 701 - oficiální fotografie

Nokii se konečně podařilo zkrátit dobu mezi představením telefonu a jeho uvedením do prodeje. Důkazem budiž třeba Nokia 701, která se začala prodávat zhruba měsíc po představení. Jednou věcí je 701 zvláštní. Vypadá totiž úplně stejně jako loňský model C7. Nejde jen o podobnost, ale o naprostou designovou shodu. Co Nokii k tomuto kroku vedlo, přesně nevíme. C7 byla a bezesporu stále je velmi populární a půjde tak zřejmě o hlavní opodstatnění recyklace loňského designu. Jestli si vzpomínáte, loni jsme C7 designem přirovnávali k veleúspěšné Nokii E66.

Klasická modrá krabice

Inovace se odehrály pod kapotou. Nokia neponechala nic náhodě a vylepšila, co se jen dalo. Kupodivu to ale mnohdy uživatel skoro nepozná. Což například na mnohem rychlejším procesoru zarazí. Nevýraznou změnou prošel displej, naopak bez povšimnutí zůstal kritizovaný fotoaparát. Největší lákadlo tak představuje nový operační systém Symbian Belle. I tento klad má své ale. Belle totiž brzy dostane i „Cé-sedmička“ a bude opět o rozdíl méně. Říkáte si, čím tedy může Nokia 701 zaujmout? My také…

Technické parametry Nokia 701

Kompletní specifikace
Konstrukce117,2 × 56,8 × 11 mm, 131 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 360 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1,3 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8,19 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémNokia (Symbian) Belle FP2
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 8 500 Kč

Nokia 701 – videopohled

Design a konstrukce: osvědčená klasika nezklame

V poslední době si často stěžujeme na nudné designy nových telefonů. Výrobci si s designem moc hlavy nelámou a často jen chrlí nové a nové modely, které se od stájových kolegů takřka neliší. Podobně bychom měli zkritizovat také Nokii, ale nestane se. Ano, design jsme tu už viděli, nicméně stále se líbí a v záplavě širokých černých pádel s Androidem působí jako vítaná změna.

Designem se Nokia 701 od C7 opravdu nijak neliší

Jen pro připomenutí si nastíníme základy designu. Vše se točí kolem zaoblených hran. Ostrou část byste na těle Nokie 701 hledali opravdu marně. Pokud prahnete po rozměrech, vězte, že je najdete v přiložené tabulce. Zároveň najdete pod tímto odstavcem také srovnávací tabulku Nokií C7 a 701. Rozměrově se oba modely liší v řádech desetin milimetru. Rozdíl jednoho gramu na hmotnosti je taktéž zanedbatelný.

Nokia 701 nebo jen tmavá C7? :)
Nokia 701 Nokia C7
rozměry 117,2 x 56,8 x 11 mm 117,3 x 56,8 x 10,5 mm
hmotnost 131 gramů 130 gramů
typ displeje IPS TFT AMOLED
akutální OS Symbian Belle Symbian Anna
baterie Li-Ion 1300 mAh Li-Ion 1200 mAh
procesor 1 GHz 680 MHz
RAM 512 MB 256 MB
fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx
záznam videa 720p 30 snímků/s 720p 25 snímků/s
HSDPA 14,4 mbps 10,2 mbps
cena (cca) 9000 Kč 7500 Kč


Porovnání: Nokia 701 a Nokia C7

Beze změny zůstaly použité materiály. Dominantním prvkem je kov, ze kterého je celý rám i větší část zadního krytu. Díky tomu působí Nokia 701 velmi bytelně a při uchopení máte pocit, že držíte pořádný kus železa. Daní je pak hmotnost, která už všem nemusí vyhovovat. Co však zamrzí, je použití plastu ve spodní části přední strany. Na pohled sice vše vypadá v pořádku, ale při promačkání uslyšíte nepříjemné zvuky. To bych u v podstatě stylového telefonu za devět tisíc opravdu nečekal.

Boky telefonu jsou posety konektory a tlačítky

Přední straně dominuje velký displej, pod kterým se nachází pás s klávesami, který společně s plastovou „bradou“ vytváří sympatický úsměv. V pásu naleznete zelené a červené sluchátko a uprostřed tenkou středovou klávesu. Ta by rozhodně mohlo být o něco širší. Hned by se lépe tiskla. Všechna tři tlačítka jsou podsvětlena, středové navíc dokáže blikat a upozorňovat tak na zmeškané hovory či SMS zprávy. O příchozím e-mailu se ovšem nedozvíte.

Bohatě obsypány jsou boky přístroje. Na spodní hraně objevíte zdířku pro poutko. Na levém boku se pak nachází jakýsi tenký konektor. Mnozí z vás už jistě mají zlé tušení, které nyní bohužel potvrdím. Jde o 2 mm konektor nabíječky. Horní strana pak pod krytkou skrývá microUSB konektor, uprostřed 3,5 mm jack konektor a nechybí ani vypínací tlačítko. To je lehce zapuštěné, což ničemu nevadí, neboť jej není nutné nijak často používat. Pravý bok pak ukrývá další porci tlačítek. Mezi dvěma klávesami, které regulují hlasitost, se nachází ještě jedno, majitelům Nokií E66 a C7 známé tlačítko. Po jeho delším podržení se aktivuje hlasové ovládání telefonu. O něco níže se nachází již tradiční posuvník odemykací či zamykací displej. Drží na svém místě dobře a jeho ovládání také nečiní žádné problémy. Úplně dole se pak krčí jednopolohová spoušť fotoaparátu.

Nokia 701 sází především na kovové materiály

Zadní strana je tvořena kovový krytem baterie, který na svém místě drží jako přibitý, a dvěma plastovými díly. Horní plastový díl a kovový kryt na sebe navazují skrze mírně vystouplou část s fotoaparátem. Ten je obklopen dvojicí LED diod a také dvojicí průduchů. Reproduktor se ale skrývá jen pod jedním a druhý průduch jen budí dojem zdánlivé přítomnosti druhého repráčku. V kovovém krytu je nenápadně zasazeno logo výrobce a označení modelu.

Baterie a výdrž: 100 mAh k dobru

Nokia pro model 701 použila Li-Ion akumulátor s kapacitou 1300 mAh, což je o rovných 100 mAh více, než v případě Nokie C7. Stále však nejde o nijak dech beroucí hodnotu. Na druhou stranu už i C7 ukázala, že čísla nejsou vše. Stejně překvapila i 701. Při používání v síti 3G, nastavení maximálního jasu, s online widgety, kde probíhaly aktualizace facebooku a e-mailu, jsme se dostali bez větších problémů na celé dva dny. Výdrž by klesala za předpokladu, že byste například několik hodin prohlíželi internet nebo využívali funkci Wi-Fi hotspot (nutno stáhnout aplikaci). Výdrž je tak o řád lepší, než u konkurence s Androidem.

Kryt baterie na svém místě pevně drží

Naopak při střídmějším používání vám Nokia 701 vydrží i tři dny bez nabíječky a to lze dnes považovat za velmi dobrou hodnotu. Ve výsledku je výdrž velmi podobná té u C7.

Nabíjet lze přes 2 mm konektor a naštěstí také pomocí microUSB konektoru. Nabíjení je indikováno rozsvícenou diodou vedle microUSB konektoru. Jakmile zhasne, je Nokia nabitá. Zamrzí, že výrobce přibalil starou nabíječku. Nemám až tak nic proti přítomnosti 2 mm konektoru na těle, mnoho lidí má staré nabíječky doma, nicméně v základním balení by už opravdu měla být jen USB nabíječka.

Zvuk: já kříčím

Ačkoli nabídne Nokia 701 jen jeden reproduktor, nijak to hlasité reprodukci nevadí. Obavy, zda telefon uslyšíte, můžete pustit z hlavy. Novinka hravě překřičí veškerý hluk. Horší je to už se samotnou kvalitou reprodukce. Hodláte-li pouštět své oblíbené skladby skrz hlasitý reproduktor, čekejte sice náznak basů, nicméně spíše se vše slévá do monotónního až plechového zvuku.

Mnohem lepší situace panuje po zapojení sluchátek. Rozumějte po zapojení vlastních sluchátek. Nokia totiž stále nepochopila, že by k drahým telefonům mohla přibalit nějaká použitelná sluchátka a ta současná jsou jedním slovem otřesná. 701 jde ve šlépějích svých předchůdkyň a zvuk z vašich kvalitních vlastních sluchátek je po všech stránkách kvalitní. Rozhodně patří k tomu lepšímu, co lze dnes z mobilních telefonů slyšet.

Displej: sbohem AMOLEDe

Nokia C7 se pyšnila slušným AMOLED displejem. Ten však své obsazení letos neuhájil a v modelu 701 tak očekávejte IPS TFT displej, který Nokia prezentuje jako nejjasnější na světě. Po testování se zdá, že nešlo jen o prázdná slova. Na ostrém sluníčku je displej stále perfektně čitelný, o čemž si mohou nechat zdát všechny Super LCD či Super AMOLEDy. Snad jediným konkurentem může být LG Optimus Black se svým NOVA displejem.

Všechny hrany jsou zakulaceny

Nevýhodou IPS TFT displeje jsou méně výrazné barvy. Tohoto faktu si ovšem všimnete jen v případě, že si vedle Nokie vezmete do ruky nějaký telefon se Super AMOLED displejem. Jinak vám barvy přijdou dostatečně syté a kvalitní. Přispívá k tomu i použití technologie ClearBlack. Bohužel její efekt není ve spojení s IPS TFT displejem tak výrazný, jako u Nokií s AMOLED displejem. Mírnou nevýhodou 701čky oproti C7čce je nemožnost nechat si stále zobrazovat hodiny a datum na zhasnutém displeji. Kvůli odlišné technologii displeje by bylo potřeba podsvítit celý displej, což by se na výdrži dramaticky projevilo.

Samotné parametry displeje pak už kopírují Nokii C7. Na ploše 3,5 palců operuje známé rozlišení 640 x 360 pixelů. Nejde o žádnou extra jemnost, ale obraz je stále dostatečně jemný, abyste okem nějaký rastr nepostřehli. Displej je samozřejmě kapacitní a na dotyk reaguje výborně.

Uživatelské prostředí a ovládání: bylo jednou jedno Belle

Pro mnohé nejviditelnější změnou je přítomnost operačního systému Symbian Belle, který zásadně mění strukturu tohoto, v Evropě i v České republice stále nejoblíbenějšího systému. Pokud bylo Nokii vyčítáno, že nedokáže držet krok, tak s aktualizací Belle ukázala, že může být konkurenceschopná. V novém operačním systému narazíte hned na několik, mnohdy zásadních, změn.

První se týká pohotovostních obrazovek. Nově jich je možné mít až šest, ale používat můžete třeba jen dvě. Záleží na vás. Procházení obrazovek je konečně krásně plynulé. Změnou prošly widgety, které už nemusejí mít podobu nudle. Nyní se více přibližují těm na Androidu. Bohužel je vidět, že je vše v počátcích. Widgetů je málo, použitelných ještě méně. Příliš nepomůže ani Ovi obchod, na kterém také moc widgetů nenajdete. Pokud jste například z Androidu zvyklí, že jeden widget má hned několik alternativ, zažijete u Symbianu menší šok. V drtivé většině případů totiž alternativa neexistuje.

Pohotovostní obrazovky s widgety a notifikační lišta

Další změnu zaznamenáte v horní části obrazovky. Typická sestava informačních a indikačních prvků se doslova otřásla v základech. Nyní ze všeho zbyl jen úzký proužek, který jakoby z oka vypadl třeba Androidu. Co víc, on to není proužek, ale výsuvná lišta! Abych byl konkrétní, notifikační lišta. Inspirace Androidem je naprosto jasná a Nokia to jistě ví. Nemůžeme ji to ale zazlívat. Jde o oblíbený prvek, který uživatelé chtějí. V informační liště u Nokie naleznete rychlé spuštění třeba Wi-Fi či GPS. Stejně tak se zde sdružují důležité informace. Příchozí zpráva je vám ale přeci jen ukázána přímo, tak jak tomu bylo i u dřívějších Symbianů.

Změna se odehrála také na opačné straně displeje. Velkým kontextovým popiskům v zápatí, které dotykový Symbian zdědil po nedotykovém, už v Belle definitivně odzvonilo. Nově jsou nahrazeny moderními ikonkami. Vlevo je ikonka pro vstup do menu, uprostřed telefonek a vpravo tlačítko vyvolávající nabídku nastavení. V něm naleznete samozřejmě přidání widgetu, správu obrazovek nebo tapet. Specialitou Symbianu je možnost mít na každé obrazovce jiný obrázek. Celé menu lze vyvolat i delším podržením prstu na prázdném místě obrazovky.

Nová podoba hlavního menu

Na první pohled změnou prošlo také hlavní menu. Už žádných 12 ikonek, které skrývají další. Nově je vše ve stylu nových operačních systémů a každý program má svou ikonu v menu. To je tedy pěkně dlouhé a vertikálně orientované. Horizontální orientace nijak nedosáhnete. Nokia vám však dala volnou ruku v uspořádání. Během chvilky tak můžete ikonky přeskládat, seřadit, nebo zasložkovat. V podstatě tak můžete mít i na Belle menu v podobě starších Symbianů.

Na závěr tohoto odstavce ještě zbývá dodat, že systému nečiní žádný problém pracovat „na šířku“. Platí to jak pro pohotovostní obrazovky, tak pro celé menu. Přetáčení je ale možné jen na jednu stranu.

Symbian Belle vs. Anna – co je nového

Výkon: nenápadný 1 GHz

Zásadní inovací oproti starším modelům je výkonnější procesor. Nově zde máme jednojádrový 1 GHz procesor. Dvojnásobný nárůst zaznamenala operační paměť RAM a k dispozici je celkem 512 MB. Po naběhnutí systému zbývá uživateli většinou okolo 290 MB RAM. Vylepšena byla také grafická akcelerace. Všechny novinky se pozitivně podepsaly na běhu systému. Vše je nyní už bez diskuze plynulé a pěkně animované. Žádné trhanice.

Bohužel se občas stane, že se telefon zapřemýšlí a dvakrát během testu nám zcela vytuhnul. Nebýt naší trpělivosti, asi by pomohl jen reset, nicméně se 701 zhruba po 10 minutách umoudřila a znovu začala pracovat. Žádná sláva to není ani při hraní her. Například předinstalovaný Asphalt 6 Adrenaline se jednoduše seká a rozdíl ve výkonech mezi například Nokií C7 a 701 je najednou pryč.

Telefonní seznam: klasika ve stylu Belle

Seznam kontaktů si ponechal svou vysokou úroveň, jen vše podřídil systému Symbian Belle. Díky změně kontextových tlačítek máte rychlý přístup k hledání a tvorbě nového kontaktu. Při vytváření kontaktu můžete přidávat nespočet dalších detailů. Pokud byste si ke každému člověku vyplnili naprosto vše, znáte s trochou nadsázky i jeho velikost bot. Novinkou pak je propojení se sociálními sítěmi. To se vztahuje výhradně na Facebook a Twitter. Ve většině případů funguje spojení korektně. Jen je přístup přímo do daného profilu zbytečně dlouhý. Nutné je nejprve vybrat sociální síť a poté ještě požadovanou akci. Taktéž se nesynchronizují profilové fotky z facebooku do vašeho telefonního seznamu. Ke každému kontaktu lze dále přiřadit obrázek a vlastní melodii. Samotné telefonování probíhá bez problémů. Zvuk je kvalitní a zde myslím nebude nikdo nic vytýkat.

Redesignem prošla i obrazovka pro vytáčení čísla, kdy se některé volby opět přestěhovali do nového zápatí s ikonkami. Vše je tak přehlednější a zároveň rychlejší. Menší novinku zpozorujete snad jen při vstupu do seznamu kontaktů. Přibyla totiž třetí záložka, která přidává aplikaci Microsoft Communicator. Tuto funkci jsme však už viděli i v některých dřívějších modelech se Symbianem Anna.

Zprávy

Drobné změny se udály také v oblasti zpráv. Nově se po kliknutí na položku v menu dostanete hned na seznam doručených zpráv a ikonkou ve spodním panelu můžete rovnou psát zprávu. Žádné zdlouhavé proklikávání se ani čekání na otevření podsložek. Vše je rychlé a okamžité. Do ostatních složek se dostanete přes menu možností a všechny možnosti zůstaly jinak zachovány, jen jsou schovány hlouběji.

QWERTY klávesnice na výšku příliš použitelná není

Při psaní máte k dispozici samozřejmě QWERTY klávesnici, a to i v režimu na výšku. Její využití mi však zůstává utajena. Písmenka jsou malá a trefit se do nich je takřka nadlidský úkol. Nijak ideální není ani QWERTY klávesnice v horizontálním módu. Tlačítka jsou opět zbytečně malá a navíc je uspořádání lehce rozhozené. Často se vám tak stane, že daný znak hledáte jinde, než ve skutečnosti je. Jako nejideálnější volba se jeví alfanumerická klávesnice na výšku. Psaní je díky vibrační odezvě (lze volit intenzitu i zcela vypnout) přesné a rychlé. Není problém si zapnout i slovník T9.

E-mailový prohlížeč je ve svém základu stále stejný, jen dokáže lépe zvýraznit nepřečtené zprávy, což uměla i Symbian Anna. Současně můžete spravovat libovolné množství účtů. U každého lze nastavit interval aktualizace a nechybí kvalitní a snadné zobrazení HTML e-mailů a podpora příloh. Vhod přijde i nový widget umístitelný na pohotovostní obrazovku. Bohužel stále jste jen velmi mizerně informováni o nově příchozím e-mailu. Pokud zrovna neslyšíte zvuk, musíte jít přímo do aplikace nebo sledovat widget. Jinak se o nově příchozí poště nedozvíte.

Asi nejvíce zamrzí zpracování sociálních sítí, které nedoznaly zásadních změn od počátku Symbianu^3. Stále jde o externí aplikaci, která je v angličtině, je pomalá a špatně ovladatelná. Ještě že si můžeme z obchodu stáhnout mnohem kvalitnější alternativy.

Aplikace sdružující sociální sítě by zasloužila modernizaci

Organizace času a GPS

Organizační funkce byly vždy velice dobře zpracovány a chyby či nedostatky bychom hledali jen stěží. V telefonu se nachází již tradičně velice dobře zpracovaný kalendář s několika typy zobrazení a sdílenou pamětí. Můžete si nadefinovat mnoho kalendářů, které lze následně barevně odlišit. Zamrzí, že Symbian u kontaktů ani kalendáře neumí synchronizaci například s Googlem. Aplikace v Ovi obchodě však i toto umožňují, i když za poplatek. Dále zde najdeme centrum všeho kancelářského dění, kde se dále nalézají aplikace například pro čtení PDF dokumentů a práci s komprimovanými soubory díky aplikaci Zip. Dokumenty ve formátu doc a jiných přivítá s vřelou náručí aplikace QuickOffice v plné verzi s možností úprav. Stálou základnu pak tvoří funkce jako poznámky a slovník, kde je ale nutné doinstalovat český jazyk, i správce souborů s kalkulačkou, která nabízí pouze základní funkce. Vhod může někomu přijít i diktafon.

Z organizačních funkcí nebudete postrádat nic podstatného

Nokia 701 je jako stvořená pro navigaci. Základem jsou populární Nokia Mapy s 3D náhledy s doživotní licencí. V základu sice mapy nahrány nejsou, ale zadarmo si je stáhnete. Fixace satelitů je velmi rychlá a do zhruba 30 vteřin Nokia zjistí vaši velmi přesnou polohu.

Propracované 3D mapy a Ovi Obchod

Fotoaparát: stále ještě bez ostření

Integrovaný fotoaparát taktéž prošel kopírkou z modelu C7. Opět tu tak máme 8 megapixelový snímač s dvojicí LED diod a full focusem. Co to znamená? Můžete fotit vše, co je minimálně 50 cm od objektivu. Bližší objekty jsou neostré. Na focení textů a makro fotografií je tak Nokia 701 nevhodná.

Celkově je fotoaparát poměrně kvalitní. Fotíte-li osoby, krajinu, či cokoliv z větší vzdálenosti, oceníte věrné barevné podání a slušnou ostrost. Zklamání přichází jen při fotografování blízkých objektů.

V systému Belle doznala změn i aplikace fotoaparátu. Nyní máte ihned po ruce rychlé nastavení expozice nebo blesku. Hlubší nastavení už vypadá velmi podobně a naštěstí se žádná důležitá funkce neztratila. Nechybí vyvážení bílé, hloubka ostrosti, nastavení citlivosti ISO, barevný nádech snímků či detekce obličeje. Zvolit si můžete také rozlišení. Zajímavě vypadá především snímání ve formátu 16:9. Toho si můžete užívat pokud si vystačíte s celkovým rozlišením 6 megapixelů.

Ukázkové fotografie

Fotografie lze pořizovat i ve formátu 16:9 a rozlišení 6 megapixelů


Klasické snímky vypadají dobře

Problém nastává ve tmě a zejména při makru

Spokojeni budete se záznamem videa. Maximální rozlišení činí 1280 x 720 pixelů při 30 snímkách za vteřinu. Video vypadá opravdu pěkně a použitelně. K dokonalosti chybí už jen kontinuální ostření.

Testovací video 1: exteriér 720p (38,90 MB, mp4)

Multimédia: mějte vlastní rádio

Multimediální funkce splňuje novinka bez jakéhokoliv kompromisu. Jmenovat mohu například vestavěný videopřehrávač, který si konečně poradí bez jakýchkoliv peripetií s přehráváním videií ve formátu avi, včetně kontejneru DivX. Osobně jsem vyzkoušel přehrání několika videí, dokonce i v rozlišení 1280 x 780 a obraz byl plynulý bez jakéhokoliv trhavého pohybu. Problémem konečně nečiní ani titulky, což ostatně bylo napraveno už v aktualizaci Symbian Anna.

Hudební přehrávač a FM vysílač

Chybět nemůže ani hudební přehrávač, který mnoha změn nedoznal. Ostatně nebylo ani zapotřebí. Opět je přítomno efektivní coverflow všech vašich alb. Bohužel efekt to má samozřejmě jen v případě, že máte u všech alb obrázky. Díky přepracované spodní liště máte při samotném přehrávání k dispozici rychlé volby, jako hrát opakovaně nebo náhodné přehrávání. Přehrávač standardně přehrává formáty mp3, aac a jiné. Bezztrátový formát flac bohužel není podporován.

Galerie obrázků a video přehrávač

Z jiného hudebního soudku můžeme jmenovat přítomnost FM rádia s RDS, nebo velmi užitečnou funkci FM vysílače, který se hodí nejenom v autě. V základu naleznete také dvojici her využívajících technologii NFC. Jde o Asphalt 6 Adrenaline a Angry Birds Magic, kde pomocí NFC odemykáte nová kola. Zatímco „naštvané ptáky“ si užijete, sekající se závodní hru Asphalt 6 zřejmě nikoliv.

Internetové a datové funkce: ještě rychlejší

V rámci modernizace se Nokia zaměřila i na datové funkce a zrychlila. To se dotklo i prastaré dvojice GPRS a EDGE, které nově pracují ve třídě 33. Rychlejší HSDPA (nově až 14,4 mbps) a HSUPA (nově 5,76 mbps). Bezdrátové připojení skrz Wi-Fi podporuje standardy b/g/n. Beze změny bylo ponecháno Bluetooth třetí generace. Když už jsme u bezdrátových funkcí, nakousnu také NFC čip, který 701 obsahuje. Pomocí něho můžete telefon spárovat s jinými zařízeními nebo jej využít k posílání souborů. Čip NFC v Nokii 701 ovšem nepodporuje možnost platby.

Inovovaný internetový prohlížeč

Inovace se konečně dočkal také internetový prohlížeč rozumějící si s Flash Lite 4.0 a HTML 5. Nově je například adresní řádek v horní části displeje, kde se sice tluče s notifikační lištou, ale je to lepší než dříve. Pohodlněji se lze také vracet o krok vzad či vpřed. Prohlížeč je také slušně rychlý. Přesto se ale neubráním dojmu, že prohlížeč na Androidích telefonech je stále minimálně o třídu výše. Pohodlnost prohlížení na Nokii stále degraduje také malý displej a všudypřítomné lišty. Ve výsledku je obsah stránky vidět jen na velmi malém prostoru. Pokulhává také grafika stránek, kde je očividné přizpůsobení displeji mobilního telefonu.

Na závěr zbývá dodat, že i Nokia 701 si rozumí s funkcí USB host. Bohužel jsme se ani tentokrát nedočkali potřebné redukce a chcete-li si zapojit například klávesnici, myš či flash disk, budete si příslušenství muset dokoupit.

Závěrečné zhodnocení: zlevnit!

Na začátku dnešního článku, jsem položil otázku, zda má smysl přecházet z Nokie C7 na novější 701. Nevím, jaký obraz jste si po přečtení recenzi udělali vy, nicméně za sebe žádný zásadní důvod ke změně rozhodně nevidím. Nokia 701 nepřináší nic, co by současným uživatelům Nokie C7 mohlo chybět. Ano, je tu sice přítomnost Symbianu Belle, který zachraňuje co se dá a v podstatě se postaral o znovuzrození Symbianu, jenže ten dostane Nokia C7 za pár týdnů také.

Nokia 701 je ve své podstatě kvalitní telefon. Předností je slušná konstrukce, stále neokoukaný design, na slunci čitelný displej i velmi dobrá výbava. Všechno je to krásné a 701 by se mohla stát dost možná i prodejním hitem. Bohužel si ji finský výrobce cení až moc. V současnosti se totiž prodává za zhruba devět tisíc korun a v této cenové hladině je konkurence už příliš silná. Nokia 701 v podstatě nemá už co nabídnout, kromě již zmíněného designu. Zároveň se však už citelně projevují její slabiny, mezi které patří absence automatického ostření, hrubší displej nebo stále ještě nedotažený internetový prohlížeč.

Na samotný závěr přichází řada na konkurenty. V dané ceně se nabízí například stylový Sony Ericsson Xperia ray, který nabízí Android a výbavu velmi podobnou Nokii 701. Útočí však mnohem nižší cenou. Ještě levnější je pak Sony Ericsson Xperia neo, který výbavou Nokii 701 taktéž převýší. Opomenout nemohu ani vydařený LG Optimus Black, který konkuruje především displejem a útočí nižší cenou.

Největší konkurenti: Sony Ericsson Xperia ray a neo, LG Optimus Black

Pokud ale hledáte nový mobil a například Android vám až tak úplně nesedl, můžete si Nokii 701 zařadit do svého hledáčku. Bezpochyby se jedná o kvalitní telefon. Bát se již nemusíte ani Symbianu, který prošel za poslední měsíce radikálními změnami a stává se z něj konkurence schopný systém.

Nokia 701 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-701
Klady
  • plná datová výbava
  • kvalitní audio výstup
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • 1 GHz procesor a 512 MB RAM
  • Symbian Belle
  • kvalitní konstrukce
  • líbivý design
  • displej čitelný na slunci
Zápory
  • vysoká cena
  • fotoaparátu chybí autofocus
  • Zadní reproduktor má "plechový" přednes zvuku
  • omezená nabídka widgetů
  • Špatně optimalizovaná aplikace Facebook a Twitter
  • Spodní plastová brada povrzává
Diskuze ke článku
xzeit
Mám Nokii N8 a AMOLED displejem a na čitelnost na slunci jsem si nikdy neztěžoval. Důležitá je úprava ochranného skla...jak si poradí s odlesky okolí. LCD už v novém mobilu nechci...jeho vlastnosti jsou horší. AMOLED je hlavně super v tom, že dokáže rozsvítit jednotlivé body, což má mnoho využití. Krom toho nižsí spotřeba a vyšší odolnost, porozovací úhly apod. LCD nikdy víc. Nějaké fotky rozdílu displejů na slunci by nebyly??
matusco
Autorovi dakujem za kvalitnu recenziu. Mam len jednu pripomienku:

"...Mnozí z vás už jistě mají zlé tušení, které nyní bohužel potvrdím..."

Preco sa takmer kazdy recenzent obuva do NOKIE pre konektor naviac? Jeho pritomnost totiz nema snad ziadne negativum, iba pozitiva.
V sukromnom ci sluzobnom aute mam uz roky (kedze stale pouzivam NOKIU) nabijacku s 2mm konektorom. To iste plati pre kolegov v praci, doma ci pri navsteve rodicov ci svokrovcov. Viac raz sa mi stalo, ze ked som siel ku zakaznikovi a mobil sa mi vybil - nebol problem zohnat nabijacku...

Jasne, mikroUSB je dobra cesta. Ale ak by som kupil novu NOKIU len s tymto typom napajania, tak minimalne musim dovybavit sukromne aj sluzobne auto nabijackou, tahat zo sebou novu nabijacku na cestach sluzobnych ci sukromnych a tesit sa na chvilu, ked to budes rozsirenejsie rozhranie.

V sucasnosti, takmer hocikde zozenim miniUSB kablik (takmer kazdy ma digifotaparat), ja osobne stale pouzivam NOKIU E51, ktora ma tiez miniUSB...
Llec
přidám k solidní recenzi pár postřehů:

-kromě již uživateli zmiňované výhody výběru nabíjet telefon přes 2 konektory, nesedí hlavně chování telefonu při testování - přemýšlení a zatuhnutí telefonu opravdu není normální co bylo uvedeno (tady to spíše vypadá že na pozadí byl spuštěný smart-installer) hlavně při instalaci dochází k zpomalení

- hra Asphalt 6 Adrenaline jede plynule, vyzkoušeno už několikrát..

- systémové efekty - některé efekty jsou sice plynulé, ale odezva mohla být o dost lepší, při vypnutí efektů je telefon o dost svižnější..



mmrakk
Zajímala by mne ta baterie. Je opravdu 1300mAh? Označená je stejně jako ta v C7 tedy BL-5K a ta je 1200mAh. Přebrali jste jen údaj od Nokie nebo jste ji třeba i změřili? Dostupné info se na internetu rozchází a to i mezi Nokia stránkami, tak by mne opravdu zajímalo, jak to je...?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze