Sony Ericsson Yari: Japonec s minimem inovací
recenze

Sony Ericsson Yari: Japonec s minimem inovací

3

Na příchod nových Sony Ericssonů se čekalo jako na slitování. Čekaly se výrazné inovace a svěží vítr do zažitých zvyklostí. Model U100, neboli Yari, byl prezentován jako herní mobil s nevídanými hrami, který mimo jiné nabídne kvalitní fotoaparát a pěkný design.

Hned ze začátku je však třeba říci, že ne vše se Sony Ericssonu povedlo. Již jen samotné zvolení nic neříkajícího japonského jména Yari osobně nepovažuji jako zrovna šťastné. Uživatelé jsou po léta navyklí na číselné označení a zejména když už začal být konečně pořádek v označení jednotlivých řad, přijde takováto změna. Nijak žhavé to není ani co se týče novinek, kterých Yari nabízí velmi poskrovnu a o nějakém čerstvém větru nemůže být v žádném případě řeč. Ve spojitosti s hrami se nabízí jasná domněnka, že telefon bude předurčen mladším uživatelům. V tomto případě pak zcela nelogicky opět chybí 3,5 mm jack konektor, který se Sony Ericsson jednoduše asi používat nenaučí. Nicméně netřeba se obávat, že by se celá dnešní recenze nesla jen v duchu kritiky. Yari přeci jen nepřichází s prázdnými kapsami a nějaké ty prodejní taháky nabídne.

Technické parametry - Sony Ericsson Yari

Rozměry 100 x 48 x 15,7 mm
Hmotnost 115 gramů
Konstrukce vysouvací
Sítě GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 UMTS/HSUPA 900/2100
Displej rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť 60 MB + paměťové karty microSD (1 GB karta v balení)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson A300)
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, letecký mód, poznámky, stopky, časovač
On-line funkce Access NetFront™ Web browser, záložky, Google™ search, E-mail
Multimédia hudební přehrávač (podpora AMR, AMR-WB, MIDI, MXMF, MP3, AAC, MP4/M4A/3GP/3GA(AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-WB), FM rádio s RDS, přehrávač videa, Java 2.0, Flash Lite 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 5 Mpx fotoaparát
automatické zaostřování, LED dioda
Datové funkce USB (microUSB), Bluetooth 2.0
GPRS / EDGE (multislot třída 32), 3G, HSDPA, A-GPS, DNLA
Baterie a výdrž Doba hovoru: až 10 hodin (GSM)
Pohotovostní režim: až 450 hodin (GSM)
Cena a dostupnost 5 790 Kč
4.čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Sony Ericsson Yari
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo headset
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem
  • 1GB paměťovou kartu
  • stojánek
  • USB čtečku paměťových karet microSD

Vzhled a konstrukce: do ruky vám padne

Čím novinka překvapí na první omak je konstrukce a použité materiály. Zadní strana je vyrobena z protiskluzového plastu. Telefon je navíc ideálně široký a naprosto perfektně padne do každé ruky. Jeho kompletní rozměry jsou 100 x 48x 16 milimetrů a hmotnost 115 gramů. Poměrně vysoká hmotnost je z části vykoupena použitím několika kovových částí. Ty zaručují příkladnou pevnost celého telefonu. Žasnout budete i nad skvěle zpracovaným výsuvným mechanismem. Horní díl se totiž vychyluje jen opravdu minimálně, což je u mobilního telefonu s cenou pod šest tisíc korun doslova nevídané.

Obvykle se v recenzích dozvídáte, že čelní straně dominuje displej. I u Yariho je sice displej dostatečně velký, nicméně pozornost na sebe strhává spíše obří hlavní ovladač. Je samozřejmě čtyřsměrný a uprostřed je také velký potvrzovací střed. Ostatní klávesy se zejména při zhasnutém podsvětlení hledají obtížně. Ovšem nemusíte se bát, na těle telefonu se nachází obvyklá skupina tlačítek. Bohužel musely ustoupit naplánovanému designu. Některá na tom vydělala, jiná právě naopak. Nad displejem se krom obvyklých prvků, loga výrobce, reproduktoru a kamerky, nachází ještě další dvojice tlačítek. Jedná se o dvě herní klávesy, které v několika hrách přijdou vhod.

Stroze, ale stále pěkně, působí i zadní strana. Nejvíce potěší matriál, ze kterého je zhotovena. Zatímco čelní strana je celá lesklá a vítá otisky prstů s otevřenou náručí, „záda“ telefonu jsou z matného, protiskluzového plastu. Díky této volbě Yari z žádné dlaně nevypadne. Šikovně je řešen i kryt baterie, který se z telefonu vyloupne. Díky tomu, že je přichycen pevně po celém obvodu, nepohne se ani o milimetr. Jak si můžete povšimnout z fotografií, na zadní kryt efektně navazuje dvojice reproduktorů. Zhruba uprostřed zadní strany se nachází decentní logo výrobce. Levý horní roh poskytuje útočiště LED diodě a čočce fotoaparátu. Ta je sice zapuštěna a nelze ji tudíž téměř poškrábat, jenže díky většímu zapuštění se velmi špatně čistí od prachu.

Velmi dobře na mě zapůsobily boky telefonu. Yari na nich kombinuje tři různé povrchy. Odspoda ze zadní strany přetrvává protiskluzový plast, na nějž navazuje bílý proužek. Vše zakončuje efektní chromová linka patřící k výsuvnému dílu telefonu. Kromě pravého boku jsou všechny strany od tlačítek oproštěny. Jen levá hrana zůstala tradičním domovem pro konektor Fast-port. Pravý bok ve své horní části skrývá slot pro paměťové karty. O něco níže ve střední části se poměrně neobvykle nachází dvojtlačítko k regulaci hlasitosti. Musím říci, že mohlo být umístěno výše, lépe by se nahmatalo při hovoru. Výčet zakončuje dvoupolohová spoušť fotoaparátu.

Baterie: 1000 mAh

Zřejmě proto, že je Yari prezentován jako herní mobil, dostal do vínku nadprůměrně silnou baterie Li-Pol s kapacitou rovných 1000 mAh. Hraní her je totiž velký žrout energie a naštěstí si toho výrobce byl vědom. Vyhráno však budou mít majitelé, kteří hraní java her nijak zvlášť neholdují. Yari jim totiž bez menších problémů vydrží 4-5 dní, a to je dnes lehce nadprůměrná hodnota. Výslednou výdrž můžete zlepšit snížením jasu displeje. O podsvětlení se dále stará i vestavěné čidlo. Baterii lze samozřejmě dobíjet i pomocí USB kabelu. Tuto možnost lze v systémovém menu vypnout.

Displej: zcela dostatečné hodnoty

Telefon je vybaven aktivním TFT displejem s rozlišením QVGA (240 x 320 px), schopností zobrazit až 262 tisíc barev a úhlopříčkou 2,4 palce. Oproti starším modelům mi přijde, že je o něco lépe čitelný. Také barvy se jeví jako sytější a černá je opět černější. Ani modelu Yari nechybí různá témata, pozadí, spořiče pozadí, možnost umístění aplikace na pozadí v pohotovostním režimu nebo nastavení velikosti hodin v pohotovostním režimu. S hodinami úsporného režimu se však již nesetkáme. Pokud je zhaslý displej, pak pro rychlé zjištění času stačí stisknout jedno z dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti. Následně se na displeji zobrazí aktuální čas, případně také indikace nových událostí či ikonka aktivovaného tichého režimu.

Klávesnice: kámen úrazu

Sony Ericsson Yari, jak jsem již psal výše, nabídne doslova obrovitou hlavní ovládací klávesu. Je kruhového tvaru a ani stisk středu nebude dělat problém lidem s velkými prsty. Stejně obří jsou i klávesy sluchátky, korekční tlačítko a klávesa vyvolávající menu činností. Kvůli nim to šeredně odskákala kontextová tlačítka. Jsou velmi úzká a netisknou se ideálně. To ovšem není vše. Většina z nás je zvyklá, že například po potvrzení volby sáhne lehce šikmo doprava na kontextovou klávesu. Pokud si přesně totéž zkusíte na Yarim, tvrdě narazíte. V onom místě je stále ještě ona obří klávesa s červeným sluchátkem. Dost často se tedy bude stávat, že místo o úroveň zpět, se vrátíte na úplný začátek. Rozvržení bloku ovládacích tlačítek je tak velmi nešťastné a nepraktické.

Nijak růžová situace nepanuje ani u alfanumerické části kláves. Ta je celá vyrobena z jednoho kusu a výrazněji odlišeny jsou jen jednotlivé sloupce. Jednotlivá tlačítka na sobě sice mají vyvýšenou tečku, nicméně to opravdu nelze považovat za dostatečné. Je to velká škoda, že výrobce celou klávesnici takto odepsal. Telefon je nepřímo předurčen mladé generaci a ta by pro smskování a hraní her kvalitní klávesnici jistě ocenila.

Prostředí: inovace u A200

Po představení Sony Ericsson Yari se bouřlivě diskutovalo o nové platformě A300. Nyní již víme, že tomu tak není a došlo jen k několika méně či více zásadním změnám v platformě A200. Zběhlý uživatel se tak bude rychle cítit jako doma. Po zapnutí vás přivítá tradičně strohá hlavní obrazovka. Opět tedy žádný pohotovostní režim. V telefonu se sice nachází aplikace, která na hlavní obrazovce promítá střídavě kalendář, úkoly, velké hodiny a náhled poslední fotografie, ovšem vše je jen na okrasu. Do kalendáře rychle vstoupit nelze, zobrazené úkoly rychle editovat také nejde. Mladší generace tak spíše ocení možnost, nechat si zobrazit na hlavní obrazovce seznam všech nainstalovaných her. Tato vymoženost opět probíhá spuštěním příslušné aplikace.

Malou změnou prošlo i hlavní menu. Konkrétněji řečeno - ikony prodělaly omlazovací kůru. I nadále jich je ale dvanáct a do hlavního menu se tentokrát dostaly i hry. Již v modelu W995 jsme se setkali s novou strukturou menu nastavení. Sbohem bylo dáno praktickým záložkám a ve stejném duchu pokračuje i Yari. Nakonec však změna, která by mně osobně dost vadila. Ze zcela nepochopitelných důvodů Sony Ericsson odstranil funkci pro uchovávání hesel.

Telefonování a telefonní seznam: nadále panující spokojenost

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení, podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson Yari nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty) a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G, budete si moci užít také videohovorů. Prostředí je jednoduché a intuitivní.

Zprávy: sdílená paměť, konverzace a Facebook

Paměť telefonu je připravena pokrýt teoreticky neomezené množství zpráv. Pro snazší psaní SMS je přichystán prediktivní slovník T9, který píše i bez české diakritiky. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson Yari začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Nečekanou změnou pro všechny smskaře je přesunutí mezery z klávesy s mřížkou na tlačítko nula. Samozřejmostí je u Sony Ericssonu Yari podpora zpráv MMS, a to v maximální velikosti 300 KB. Samotné čtení zpráv je opět možno řešit dvěma způsoby. Prvně klasicky jako dřív anebo pomocí tzv. konverzací. V této položce si vyberete daný kontakt a telefon vám dle času seřadí písemnou konverzaci právě s daným kontaktem. Osobně jsem si tuto funkci oblíbil a lze ji prakticky využít. Telefon dále nabízí i e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí absence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF. Dále je telefon propojen se sociální sítí Facebook. To už byly i starší modely, nicméně u Yariho se Facebook nacpal přímo do menu zpráv.

Zábava: pohybové hry

V této kategorie nemohu začít ničím jiným, než hrami. Sony Ericsson Yari je totiž prezentován jako herní mobilní telefon a proto mu nechybí ani speciální klávesy nad displejem. Mimo to však také přichází se zcela novými hrami. Ty naplno využívají schopnosti akcelerometru a přední kamerky. Nainstalované hry lze tak ovládat různým pohybováním telefonu. Jiné zase naopak pomocí kamerky. Pro tyto účely naleznete v základním balení stojánek, do kterého telefon umístíte a hrajete třeba tenis. Kamerka zaznamenává vaše pohyby rukou a přenáší je do samotné hry. Je to bezpochyby zajímavé, ovšem o nějaké větší využitelnosti pochybuji. U Yariho jsem také očekával nadprůměrný výsledek při měření herního výkonu. Řadí se sice k mírnému nadprůměru, ale nic oslnivého to rozhodně není.

Sony Ericsson Yari disponuje vnitřní pamětí 60 MB. Ta je dále rozšířitelná paměťovými kartami. Ale pozor, tentokrát už jen typem microSDHC. Švédsko-japonský výrobce definitivně opouští své karty Memory Stisk Micro. Mnoho uživatelů tak sice bude muset zahodit své staré karty, ale konečně dochází ke sjednocení typu paměťových karet. Malou útěchou může být 1GB karta dodávaná v základním balení. Veškerý multimediální obsah, jak v telefonu, tak i na paměťové kartě, nalezneme pěkně pohromadě v jednoduchém správci souborů. Přístup k multimediálnímu obsahu zajišťuje i aplikace Media. Zahrnuje obrázky, hudbu, video, hry a webové kanály RSS. Vypadá sice velmi efektně, nicméně ne vždy je tou nejrychlejší volbou, jak se k požadovanému soboru dostat. Díky vestavěnému akcelerometru lze v nastavení zapnout automatické překlápění obsahu displeje mezi režimy na šířku a na výšku.

Změn doznal i hudební přehrávač. Je možné nechat si zobrazit velký náhled obalu právě přehravaného alba či si zvolit jiný styl z velmi originální nabídky. Přítomny jsou i tradiční možnosti nastavení, včetně MegaBassu. Ten je ale téměř k ničemu, jelikož hloubky moc přebudí. Překvapila mě naprostá absence vlastního ekvalizéru. K dispozici je jen několik přednastavených módů. Co naopak velmi potěší je, jak neuvěřitelně hlasitě dokáže Yari hrát. Tak moc nekřičel snad ještě žádný Sony Ericsson. Obstojně hrají i dodávaná sluchátka. Bohužel jim ale chybí i na kabelu 3,5 mm Jack a vy nemáte možnost si připojit vlastní sluchátka.

GPS navigace: občas se může hodit

Příjemným překvapením je přítomnost aGPS navigace. Tu můžete využívat ve spojení s programy Wisepilot, Google Maps a Stopař. Poslední jmenovaný je už znám např. z modelu W995. Využijí ho především aktivně žijící lidé, kteří například pravidelně běhají. Bohužel všechny tři aplikace vyžadují připojení k internetu a tak, chcete-li je využívat, nevyhnete se objednání nějakého datového tarifu.

Fotoaparát: autofocus ano, kvalita průměrná

Vestavěný fotoaparát vás vyloženě nenadchne, ale rozhodně ani neurazí. Nabízí maximální možné rozlišení 5 megapixelů. Nechybí mu autofocus a očekávat můžete i silnou LED diodu. Snímky jsou za slunečného počasí poměrně kvalitní. Ovšem stačí jen, aby se obloha zatáhla a Yari začíná mít drobné problémy. Odskákala to zejména ostrost a při bližším zkoumání odhalíte i šum. Pohodlnému a kvalitnímu fotografování příliš nepřispívá ani spoušť. Netiskne se zrovna ideálně a občas si se snímanou scénou pohnete, čímž docílíte rozmazání. Fotoaparátu také chybí jakákoliv krytka. Čočka je sice zapuštěna pod okolní povrch a tudíž ji nehrozí poškrábání, na druhou stranu na ní ulpívá mnoho prachu, který se obtížně odstraňuje.

Nyní by měly zaznít fanfáry. Sony Ericsson Yari je prvním „hloupým“ modelem od švédsko- japonského, který umí natáčet videozáznamy ve VGA rozlišení. Konečně jsme se dočkali. Tradičně velmi kvalitní zvuková stránka je tak už doplněna i o slušný obraz.

Ukázkové video - 640x480

Organizační funkce: R.I.P. paměť kódů

Organizační funkce již léta vycházejí ze stejného základu. Spolehnout se můžete na pětici opakovaných budíků s širokými možnostmi nastavení. Samozřejmostí je kalendář se třemi typy náhledů, který však není nijak propojen s pohotovostní obrazovkou. Toto spojení dokáže suplovat pouze java aplikace. Z předchozích modelů zůstaly zachovány praktické poznámky, které lze připíchnout na hlavní obrazovku. Vhod určitě přijde i jednoduchá kalkulačka a převodník jednotek. Vzhledem k přítomnosti LED diody nepostrádá Yari ani svítilnu. Z naprosto nepochopitelných důvodů se z telefonu vytratila funkce k uchovávání hesel či PIN kódů. Co Sony Ericsson vedlo k tomuto kroku, je nám neznámé.

Datové funkce: slušné, ale bez Wi-Fi

Spojení se světem zvládá Yari poměrně obstojně. Čeští uživatelé ještě hojně využijí postarší technologie GPRS a EDGE. Yari je však připraven i na rychlejší data. Problém mu nedělá 3G či HSDPA. Bohužel HSDPA je omezeno jen na rychlost 3,6 Mb/s a HSUPA chybí úplně. I tak si myslím, že koncoví uživatelé budou spokojeni. Yari se nedočkal bezdrátového připojení prostřednictvím Wi-Fi. Pokud jej vyžadujete, sáhněte možná spíše po modelu W715, který se prodává za podobnou cenu. S počítačem lze telefon propojit dodávaným USB kabelem či prostřednictvím Bluetooth. Vestavěný internetový prohlížeč je dostatečně kvalitní a spolupracuje s pohybovým čidlem. Přesto však doporučuji doinstalovat Operu Mini.

Zhodnocení: cena zřejmě rozhodne

Nyní přichází čas vyřknout ortel. Sony Ericsson Yari je první vlaštovkou v nové kapitole. V kapitole, která by měla přinést Sony Ericssonu zašlou slávu. Přináší zajímavý design a důkladně zpracovanou konstrukci. Výbava sice ničím neuchvátí, ale rozhodně je dostačující. Odlišit se snaží novými hrami, které reagují na vaše pohyby. Je to sice zajímavý nápad, který se ale dle mého neuchytí. Zamrzí, že herní telefon nenabídne v základní nabídce více her, lepší HW výkon a v neposlední řadě i praktičtější klávesnici. Za fatální chybu také považuji absenci 3,5 mm Jack konektoru. Celkově mě tedy Yari nedokázal nijak zvlášť přesvědčit, proč jej doporučit ke koupi. Důvodem k úspěchu tak zůstala cena. Ta startuje na 5 790 Kč, což je méně, než se čekalo. Navíc lze předpokládat, že ještě o několik sto korun klesne. V takovém případě by si i Yari mohl najít své kupce.

sony-ericsson-yari
Klady
  • hry ovládané pohybem
  • stereo reproduktory
  • pevná konstrukce
  • bohaté základní balení
  • 5Mpx fotoaparát
Zápory
  • nepohodlná klávesnice
  • chybí 3,5 mm jack konektor
  • jen průměrný herní výkon
  • chybí paměť kódů
  • postrádá Wi-Fi a HSUPA
Diskuze ke článku
leo
kde je sakra recenze na nokii n86?!
SuperMan
Tak si ji napis sam, woe.
ladin
V nadpise Japonec a ve skutečnosti Číňan...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze