Nokia C5: vkusná elegance s rozumem
recenze

Nokia C5: vkusná elegance s rozumem

95

Nová Nokia C5 otevírá novou řadu C, určenou pro běžné, spíše konzervativní použití. I když se jedná o první vlaštovku, nutno dodat, že povedenou. Její silnou stránkou je výborná klávesnice z hlediska ergonomie, datová výbava, GPS i velký balík kancelářských funkcí. Přečtěte si, čím vším ještě nová Nokia C5 zaujme.


Oficiální snímky Nokie C5

Novinka spadá do zbrusu nové řady C. Její ambice nedosahují špičkově vybavených telefonů, přesto ve své cenové kategorii dokáže udělat velký rozruch. Výrobce dokázal vyrobit po vzhledové stránce přitažlivý a vkusně vypadající telefon. V malé velikosti si našla své místo navíc i pohodlná klávesnice, což v dnešní době dotykových telefonů již zdaleka není samozřejmostí. Do útrob novinky výrobce zakomponoval velkou porci datových technologií, GPS modul a slušný zvukový výstup. Již v základu nalezneme obslužný software pro plnohodnotnou navigaci s hlasovou navigací zdarma a mapovými podklady na přiložené paměťové kartě. To vše uzavírá líbivá cena. Ocenění zaslouží také léty prověřený operační systém Symbian, který nevykazuje žádné bugy, nestabilní chování či zamrzání.

Technické parametry

Rozměry 112 x 46 x 12,3 mm
Hmotnost 89,3 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení stříbrná, bílá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej

aktivní, TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"

Paměť 50 MB vnitřní + paměťové karty microSD až 16 GB
Otevřený operační systém ano / Symbian S60 v9.3 3th Edition, Feature pack 2
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč t, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédia polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, podcasty přehrávač videa, JAVA 2.1, internetový prohlížeč
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), fullfocus, LED dioda, nahrávání videa (640 x 480 px, 15 snímků za vteřinu)
Datové funkce microUSB konektor, Bluetooth 2.0 (s profilem A2DP)
GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), 3G UMTS, HSDPA (rychlost až 10,2 Mb/s), HSUPA (rychlost až 2 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 1050 mAh
Doba hovoru: až 12 hod (GSM), až 5 hod (3G)
Pohotovostní režim: až 670 hodin (GSM), až 630 hodin (UMTS)
Cena a dostupnost 4 500 Kč
duben 2010

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia C5
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii BL-5CT
  • kompaktní nabíječku AC-8
  • stereo headset WH-102
  • USB kabel Nokia CA-101D
  • paměťovou kartu microSD Nokia MU-37 s kapacitou 2 GB

Video

Konstrukce, vzhled: vkusně a elegantně

Po stránce vzhledu vyrukovala Nokia s velice přitažlivou novinkou, která se designové podobá modelům řady E-series. C5 je klasického tvaru se zaoblenými liniemi, bez ostrých hran. Je lemována „vypůjčenou“ stříbrnou, bohužel plastovou, obrubou po vzoru Nokie N79. Tento prvek určitě přinese několik bodů k dobru a dodá tak pozitivnímu dojmu ze vzhledu novinky. Jak se ale časem ukazuje, přinese to i negativa v podobě povrzávání či mírnému pohybu do stran.

Tělo novinky je celoplastové, soudržnost narušuje pouze zadní kryt, který je svým provedením zhotoven z kovových materiálů. Chvályhodné je, že výrobce použil hodnotnější plast. Na vrzání či jiné konstrukční neduhy tak můžeme zapomenout. Barevná námi testovaná varianta se odráží v šedých, stříbrných odstínech. Přesto, že na někoho tento vzhled může působit fádním dojmem, opak je pravdou. Novinka je velice vkusná, oku lahodící, ale to je jen můj subjektivní dojem.

Už u předešlé novinky 6700 slide jsem zmínil, že výrobce jako by postihla krize v úspoře kláves na bočních stranách. Tato novinka už ale konečně disponuje dvojklávesou pro korekci hlasitosti, ale o své místo zase přišla spoušť fotoaparátu, která je nyní suplována středovou klávesou.

Horní bok je, co do standardů konektorů, ideálem. Mám namysli skutečnost, že všechny důležité konektory jsou zastoupeny a z této novinky by si měl vzít příklad každý telefon. Radost mám jednak z přítomnosti microUSB konektoru, který umí nabíjet a slouží zároven pro přenos dat s PC a vedle něj je dále 3,5 mm sluchátkový Jack i klasický nabíjecí konektor po vzoru Nokií.

Na přední straně nalezneme zastoupení kláves, které je typické pro symbianové telefony, čili korekční klávesu, tlačítko pro vstup do menu, hlavní čtyřsměrnou klávesu s potvrzovacím středem, i duo tlačítek pro příjem a ukončení hovoru. Třetina telefonu je pak věnována numerické klávesnici.

Baterie a výdrž: dvoudenní hostina

Výdrž novinky nezklame, ani neurazí. I tak nabídne „bojovný“ výkon. Při intenzivním využívání se můžeme s klidem spolehnout na výdrž, která lehce přesahuje dva dny, a to v režimu 3G. Při přepnutí do sítě 2G a zvolnění tempa využívání telefonu, nás novinka může odměnit výdrží i kolem šesti dnů. O uvedenou výdrž se stará vestavěný akumulátor typu Li-ion 1050 mAh.

Klávesnice: komfort prezidentského apartmá

Patří mezi největší klenoty této novinky. V úvodu padlo slovo, že klávesnice si pro sebe zabrala 1/3 místa z celé přední části telefonu. I když numerická klávesnice nemá rozestupy, na její praktičnosti to neubírá. Jednotlivé klávesy jsou vyvýšené, navíc s dostatkem prostoru pro jakkoliv velké prsty. Samotná odezva na stisk je navíc také výborná. V dnešní době trendů telefonů s miniaturními klávesnicemi nebo rovnou dotykovými displeji je toto příjemná změna.

Displej: preferujeme malé rozměry

Menším zklamáním u této novinky je displej, zvláště pak pokud jednou z hlavních funkcí tohoto telefonu je navigování. Zákazník se musí smířit pouze s úhlopříčkou 2,2 palce, přičemž displej dokáže zobrazit až 16 milionů barev. Kontrast i zobrazení barev jsou však na výborné úrovni. Horší je to již opět s jeho čitelností, která na slunečním světle klesá takřka k nule. Čitelnosti dále ubírá fakt, že není zastoupeno čidlo regulující intenzitu jasu displeje podle okolního osvětlení.

Prostředí telefonu: elegance v symbianu

Prostředí i celková rychlost novinky je identická s nedávno recenzovanou Nokií 6700 slide. I v útrobách této novinky nalezneme procesor ARM11 o frekvenci 600 MHz. RAM paměť nabídne kapacitu 128 MB. Díky bohatě dimenzovanému hardwaru se nemusíme obávat nedostatečného výkonu při mnoha spuštěných aplikacích. I zde výrobce použil osvědčený operační systém Symbian 9.3 s Feature Packem 2. Za tento krok si výrobce zaslouží pochvalu. Samotné využití GPS modulu získává díky možnosti doinstalování nepřeberného množství aplikací nový rozměr. Přesto ve srovnání s předešlou Nokií jsou patrné změny v oblasti aplikací. Novinka je více orientována na plánovací a kancelářské funkce.


Pohotovostní obrazovka a hlavní menu

Použitému operačnímu systému nelze vytknout větší nedostatky. S klasickou klávesnicí a nedotykovým displejem funguje Symbian skvěle a ve snadnosti ovládání těžko hledá konkurenci. Bylo by na ale čase, aby i u tohoto systému došlo k větším inovacím a celkovému omlazení. Systém je již několik let zaběhlý a bez výrazných novinek. To ale někomu můžu jen vyhovovat.


Multitasking a uživatelské prostředí

Zvuk: výborný standard, jen špatně slyším

Novinka ukrývá na zadní straně reproduktory, pyšnící se přívlastkem stereo. Ano jedná se o dva malé reproduktory, které i přes svoji velikost podávají chvalitebný výkon s čistým projevem a až uši trhající hlasitostí. Slušný zvuk se line i ze sluchátek, které můžeme zapojit do sluchátkového 3,5 mm jacku. Nicméně doporučuji vlastní sluchátka, neboť standardně dodávaná sluchátka jsou vhodná svoji kvalitou pro poslech maximálně FM rádia.

Fotoaparát: chci se prezentovat na monitoru

Fotoaparátu nebyla věnována přílišná pozornost, vestavěný snímač totiž nabídne maximální rozlišení 3 megapixely a autofocus bychom hledali marně. Menší náplastí je alespoň vylepšení v podobě tzv. fullfocusu, což v praxi znamená ostřejší snímky, teoreticky je ale jedinou inovací pouze vyšší hodnota clony. Přesto jsou pořízené snímky vzdálenějších objektů na kvalitativně dobré úrovni. K dispozici jsou rozmanité možnosti nastavení, přes scény, velikost rozměru snímku, po vyvážení bílé a mnohé jiné.


Hlavní obrazovka fotoaparátu, panorama režim, scény

K pořizování nočních snímků je připraven diodový blesk. Po vzoru N86-ky se zde setkáváme s panoramatickým režimem, který pracuje spolehlivě. Pořizované videonahrávky mohou být v maximálním rozlišení VGA 640 x 480 pixelů, při 15 snímcích za vteřinu.

Multimédia a zábava: konečně i s 3,5 mm jackem

Spíše než k multimédiím je novinka nakloněna organizačním funkcím. I přesto disponuje množstvím zábavných funkcí. V prvé řadě potěší každého posluchače hudby - pro poslech hudby má výborné předpoklady. Nechybí obligátní hudební přehrávač, který je standardně dobře vybavený a pak sluchátkový 3,5 mm jack. Je pouze na nás, jaká sluchátka připojíme.


Prostředí hudebního přehrávače, ekvelizér Dále si můžeme potrénovat prsty na jedné z předinstalovaných her, například Brain Challenge, která potrápí naše mozkové kapacity. Někdo třeba v sobě objeví nového Einsteina. Nové hry lze samozřejmě snadno přidat, a to jak ve formátu JAVA, tak Symbian.


Prohlížeč obrázků a videií, java hra Brain Challenge

Telefonní seznam a telefonování.: kapacitně a synchronizovaně

Dovolím si zde poukázat na citaci z recenze o Nokii 6700 slide, jejichž funkce v telefonním seznamu jsou naprosto identické. Operační systém Symbian přináší velký benefit v podobě neomezené paměti pro telefonní kontakty. S novinkou se dovoláme i ve státech za „velkou louží“, zastoupeny jsou totiž sítě druhé i třetí generace, včetně čtvrté frekvence. Pro případ obav před ztrátou kontaktů můžeme využít přímé zálohy na paměťovou kartu. Obnova z paměťové karty je pak velmi snadná a rychlá.


Telefonnní seznam a jeho prostředí

Zprávy: moderní standard

Textové i multimediální zprávy jsou sjednocené ve společném editoru. Z oblastí zpráv především vypíchnu výborné zpracovaného emailového klienta, který automaticky uživatele krok po kroku nasměruje nastavením přímo do schránky. Nové e-maily jsou automaticky stahovány, mezi rozšířenější možnosti nastavení patří volba vzhledu, různé typy synchronizací a další. Při psaní nové textové zprávy můžeme aktivovat prediktivní slovník T9, přičežem lze zvolit, zda při psaní používat i diakritiku či ne. Paměť pro příchozí zprávy je provázána se sdílenou pamětí.


Hlavní menu zpráv, nastavení zpráv, přijaté zprávy

Organizační funkce a GPS: jedna s hvězdičkou

Organizační funkce mají v Symbianu výborný základ již mnoho let. Ani tato novinka nebude vybočovat ze zaběhnutých pravidel. Organizační funkce mají svůj prezidentský palác pod kolonkou kancelář, která ukrývá mnoho překvapení. Například ne vždy přítomný prohlížeč dokumentů Quickoffice, spolu s ním i prohlížeč PDF dokumentů Adobe PDF. Také pro komprimování souborů můžeme využít program Zip. Jako běžný standart už vyznívá přítomnost kalendáře, poznámek i úkolů. Soubory v telefonu můžeme nahrávat či sdílet na internetu, prostřednictvím synchronizační služby Files on Ovi. Novinka nalezne uplatnění i za přepážkou nejednoho pultu v obchodě, a to díky přítomnosti převodníků měn a jednotek nebo kalkulačky.


Nabídka kancelářských funkcí, kalendář a Quicktime prohlížeč dokumentů

Opěvovanou funkcí této novinky je její schopnost navigování. V útrobách nalezneme GPS modul s asistovanou navigací, čili asistencí operátora, která je bohužel zpoplatňována. Funkci obslužného softwaru obstarávají Ovi mapy verze 3.03 s hlasovou navigací zdarma, jak pro pěší navigování tak i automobilové navigování. Na již výrobcem dodávané paměťové kartě o kapacitě 2 GB nalezneme mapové podklady České republiky. Mapy celého světa pak lze stáhnout zdarma z internetu přímo do telefonu nebo z počítače Fixace satelitů s vypnutou asistencí trvá v řádu několika málo minut.


Hlavní nabídka aplikace Ovi mapy a nabídka ukazující aktuální souřadnice a polohu

Datové funkce: k dokonalosti schází jen Wi-Fi

Datové funkce jsou až na pár chybějících „článků“ kostrou této novinky. Málokdo by asi čekal v podobné cenové relaci přítomnost technologií HSDPA o rychlosti 10,2 Mb/s a technologie pro rychlý upload dat HSUPA o rychlosti 2 Mb/s.

Vestavěný internetový prohlížeč jako by samozřejmě z oka vypadl prohlížeči Nokie 6700 slide. Zvládne práci s flash animacemi, oříškem pro něj nejsou ani YouTube videa. Na své si přijdou i uživatelé prahnoucí po sociálních a komunitních serverech, v telefonu už jsou předinstalovány odkazy na sítě Facebook, Hi5, MySpace a Friendster. Bohužel se však jedná pouze o odkazy na internetové stránky. Plnohodnotné klienty nečekejte. Po vzoru ostatních Nokií se o slovo hlásí i RSS čtečka. K tomu aby se novinka stala králem datových funkcí chybí už jen podpora bezdrátových sítí Wi-Fi.


Odkazy na komunitní servery a sociální sítě

Zhodnocení: premiéra v nové řadě za 1-

Novinka si odbyla svoji premiéru na výsost dobře. Co do soupečů nemá kolem sebe mnoho konkurentů, protože v dané cenové kategorii vybočuje hned v několika směrech. Můžeme jmenovat líbivý vzhled, funkční vybavenost v čele s datovými technologiemi i GPS modulem. Škoda, že výrobce nenahradil například plastový stříbrný lem hodnotnějšími materiály z kovu. Zamrzí rovněž absence Wi-Fi. Slova chvály lze směřovat i ke kompletní nabídce kancelářských funkcí, které zahrnují i programy pro práci s dokumenty. V dané ceně, za kterou se novinka prodává, se vyplatí uvažovat o jejím pořízení.

Nokii C5 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia
nokia-c5
Klady
  • povedený vzhled
  • přítomnost technologií HSDPA a HSUPA
  • 3,5 mm hudební konektor jack
  • rychlé reakce
  • perfektní klávesnice
Zápory
  • displej je na slunci špatně čitelný
  • stříbrný lem je pouze plastový a ne příliš pevný
  • fotoaparát postrádá autofocus
  • rozporuplná kvalita zvuku ze sluchátka
Diskuze ke článku
kotelnik
Podle me ma jednu dosti velkou vadu:nema smajliky a nejdou nebo jsem zatim nenasel program kterym by tam sli dat:-(..co nadelam...v dnesni dobe kdy maji smajly nejlevnejsi mobily a lidi se tim vyjadruji dost je to minus pro nokii...
jiri
Chtel bych vedet kde maji tu volbu pouzivat predikci nebo ne v sms:-(normalne to bud zkracuje nebo se musi vypnout a vse tukat rucne:-(..ten tel vubec ma dost nedodelavek ikdyz je moc pohodlny s plno funkcemi...
Pavel
C5 jsem si koupil ze zcela jiného důvodu ale mohu potvrdit katastrofálně špatnou čitelnost displeje na přímém světle, respektive na slunci - když jsem chtěl venku zadat číslo a zavolat, musel jsem se zděšením najít nějaký stín abych něco na displeji viděl. Asi jedinou výhodou telefonu je vestavěná GPS, která pracuje svižně a může nahradit klasickou GPS do auta, jinak žádnou přidanou hodnotu telefon nemá - míněno pro běžné pracovní účely. Protože jsem ovlivněn vlastnictvím Nokia 6303 (kovové tělo), působí na mě plastové provedení dražšího telefonu C5 negativně, lacině - ale jde jen o zvyk.
Prdelka
Lze používat GPS navigaci aniž by byla z poplatňována operátorem za stažená data? Díky za odpověď. A ještě bych se chtěl zeptat - stále mně bliká v pravo nahoře na displeji obálka (dle návodu mám plnou paměť v přijatých zprávách) - všechny zprávy mám smazané a bliká stále (blikala už při prvním zapnutí přístroje. Je to sice "blbost", ale otravuje mě to... Nevíte někdo co s tím? Mám reklamovat telefon? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze