Sony Ericsson W995: Walkman, který střílí ostrými
recenze

Sony Ericsson W995: Walkman, který střílí ostrými

9

Po dlouhých letech čekání se příznivci Sony Ericssonů konečně dočkali. Model W995 je prvním zástupcem řady Walkman, který nabídne na svém těle konektor 3,5 mm jack. Zaujme však i zbylou výbavou, ve které nechybějí rychlá data, obří displej, kvalitní fotoaparát či 8GB karta.

Mezi vyznavači hudby na každém kroku je už nějaký ten pátek známá řada mobilních telefonů Walkman. Své fanoušky si hudební Sony Ericssony získaly dobrou výbavou a kvalitním zvukovým podáním. V posledních dvou letech se však fanouškovská základna značně otřásala v základech.

Zatímco konkurence vybavila nejen své hudební modely konektorem 3,5 mm jack, švédsko-japonský výrobce tuto skutečnost naprosto ignoroval. Sílící kritika byla vyslyšena až v letošním roce, kdy byla světu představena Walkmaní vlajková loď s označením W995. Novinka nejen že dostala do vínku onen zmiňovaný 3,5 mm jack, ale do své výbavy zahrnula kromě operačního systému snad úplně všechno. Můžete tak být sebenáročnější, Sony Ericsson W995 vám jednoduše vyhoví. Zkrátka jedná se o opravdovou hudební vlajkovou loď, což potvrdí i naše recenze.

Sony Ericsson W995 můžete zakoupit ve značkovém internetovém obchodě Sony Ericsson

Technické parametry

Rozměry 97 x 49 x 15 mm
Hmotnost 113 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé, červené, stříbrné
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,6"
Paměť 118 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (až 16 GB, v balení 8 GB karta)
Otevřený operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, vyzváněcí profily, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, přehrávání YouTube videí, stereo reproduktory, 3,5 mm konektor Jack, synchronizační software MediaGo, Shake control, SensMe, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, Java 2.0, internetový prohlížeč NetFront, akcelerometr, krokoměr (Walk Mate)
Fotoaparát 8,1 Mpx (3264 x 2448 bodů), autofocus, LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, detekce tváře, geotagging
nahrávání videa (rozlišení ?)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Google Maps, Wayfinder Navigator
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, 3G, HSDPA a HSUPA (HSPA), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 900 mAh
Doba hovoru: až 9 hod (GSM), až 4 hod (3G)
pohotovostní režim: až 370 hod (GSM), až 360 hod (3G)
Cena a dostupnost 10 499 Kč
2. čtvrtletí 2009

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Sony Ericsson W995
  • uživatelskou příručku (CZ/SK)
  • baterii
  • nabíječku
  • stereo sluchtáka
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem
  • 8GB paměťovou kartu

Vzhled a konstrukce: robustní vysouvák

U nejvyššího modelu si každý výrobce dává velmi záležet na zpracování a designu. Sony Ericsson W995 se tak může pyšnit, že je z velké části vyrobený z kovu. Konstrukce je tak naprosto pevná a mile překvapí i výsuvný mechanismus. Pružina klade přiměřený odpor a horní díl se ani po vysunutí téměř neviklá. Telefon se svými rozměry 97 x 49 x 15 milimetrů působí trošku robustně, nicméně krásně padne do dlaně. Použité materiály a funkční výbava mají bezpochyby svůj velký podíl na výsledné hmotnosti 113 gramů. Čím si však Sony Ericsson vysloužil černý puntík, je kvalita písma na krytech. Na testovaném vzorku tak zcela chybělo logo nad displejem a na zadní části se začal ztrácet i počet megapixelů. To by se u telefonu za deset tisíc korun stávat rozhodně nemělo.

Přední strana mimo již zmíněného loga výrobce nabídne v podstatě dva dominantní prvky. Tím první a větším je displej, který zabral opravdu značnou část přední strany. I přesto pod ním zbylo dost místa na nezbytné logo řady Walkman a co víc, i pro rozměrné funkční klávesy. Zejména čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem poskytne dostatečné pohodlí i uživatelům s většími palci. Kontextové klávesy jsou sice menší, ale zase je kolem nich spousta místa a překlepy nehrozí. Tlačítka jsou efektně pochromována a oživují přední stranu. Výčet prvků mohu zakončit čidlem regulující podsvětlení a malou kamerkou pro videohovory.

Překvapivě pestře se jeví i zadní strana. Krom čočky fotoaparátu, LED diody a nezbytných log, která jsou rozeseta v podstatě po celé ploše, tu naleznete i jakési výklopné, kovové očko. Posléze zjistíte, že se jedná o velmi praktický stojánek. Po jeho vyklopení do správné polohy telefon postavíte na bok a pohodlně sledujete oblíbený film či seriál. Tentokrát zcela odpadají jakékoliv výtky k zadnímu krytu. Ten je totiž také kovový a navíc jištěný pojistkou. Na svém místě tak drží jako přibitý a troufnu si říci, že i navěky bude.

Zvýšenou pozornost si u nového Sony Ericssonu zaslouží boční hrany. Jsou až nevídaně posety různými tlačítky a dalšími prvky. Levá strana skrývá konektor Fast-port a tradiční tlačítko pro vstup do přehrávače Walkman. Doslova přeplněno je na opačné straně. Místo si zde uhájilo jak dvojtlačítko k regulaci hlasitosti i spoušť fotoaparátu, ale nově je zde i trojice kláves usnadňující ovládání hudebního přehrávače. Spodní hranu si pro sebe zabral jeden reproduktor. Ten druhý je logicky na hraně horní. Je však rozdělen již na začátku opěvovaným konektorem 3,5 mm jack.

Baterie a výdrž: mohlo to být lepší

Výsuvný Sony Ericsson W995 přináší Li-Pol baterii s kapacitou 930 mAh. Během testování s průměrnou denní zátěží, kdy jsme se párkrát připojili k internetu, poslouchali hudbu, uskutečnili několik hovorů a poslali pár textových zpráv, nám telefon vydržel na příjmu okolo 3 dnů. Výdrž nepatrně pomáhá zvýšit světelné čidlo, které se nachází nad displejem a jeho úkolem je regulovat podsvícení displeje v závislosti na okolním světle. Pokud však hodláte telefon využívat intenzivněji, například ve spojitosti s Wi-Fi, počítejte s opravdu markantním snížením pohotovosti. Mějte tak raději nabíječku po ruce každý den. Mimo ni je možné telefon dobíjet během připojení k PC přes USB kabel. Tuto možnost lze v systémovém menu vypnout.

Displej: povyrostl a je velký

Jako správná vlajková loď, musí i W995 starší modely, menší lodě, převyšovat i v parametrech displeje. Jakýmsi standardem se stala úhlopříčka 2,2 případně 2,4 palce. Novinka ovšem přidává ještě další dvě desetiny a věřte, že je to opravdu znát. Rozlišení však zůstalo stejné, tedy klasických 240x320 a bodů a proto je úhlopříčka 2,6“ dle mého jakýmsi nepsaným maximem pro toto rozlišení. Zachovány zůstaly i další parametry. Displej je tak i nadále aktivní a nabídne 262 144 barevných odstínů.

„Wé děvetsetdevadesátpětce“ nechybí různá témata, pozadí, spořiče pozadí, možnost umístění aplikace na pozadí v pohotovostním režimu nebo nastavení velikosti hodin v pohotovostním režimu. S hodinami úsporného režimu se však již nesetkáme. Pokud je zhaslý displej, pak pro rychlé zjištění času stačí stisknout jedno z dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti. Následně se na displeji zobrazí aktuální čas, případně také indikace nových událostí či ikonka aktivovaného tichého režimu.

Klávesnice: vylepšena na jedničku

Sony Ericsson W995 se ovládá čtyřsměrnou klávesou s potvrzovacím středem a dvojicí kontextových kláves. K dispozici jsou také tlačítka pro uskutečnění či ukončení hovoru, mazací klávesa „c“ a šikovné tlačítko multitasking pro vyvolání spuštěných aplikací, nových událostí, předvolených zkratek či přístupu na Internet. Jak jsem zmínil výše, většina kláves je dostatečně velká a pokud mají menší rozměry, je to kompenzováno štědrým místem okolo nich. U vysouvacích Sony Ericssonů byla vždy problém numerická klávesnice. Většinou byla složena z jednolitého bloku a odlišnost jednotlivých tlačítek byla velmi obtížná. Této mizérii utnul tipec právě model W995. Nabízí naprosto klasické klávesy jednotného tvaru s mírnými a hmatem patrnými rozestupy.

Prostředí telefonu: osvědčená platforma A200

Po spuštění telefonu delším přidržení klávesy pro ukončení hovoru nás přivítá volba mezi normálním režimem a režimem letadlo, při kterém je vypnutá telefonní část, což se hodí nejen v letadle, ale také například ve škole, nemocnici či kostele. Samotné prostředí telefonu je na chlup stejné se všemi dnešními Sony Ericssony bez otevřeného operačního systému. Na obrazovce pohotovostního režimu nechybí v horní liště indikace síly signálu, aktuální linka, stav baterie a další možné ikonky spuštěných aplikací, aktivace tichého režimu, nových události atd. Ve spodní části pak najdeme čas a datum. Zamrzí pouze absence aktivního pohotovostního režimu, který by dovolil umístit na základní obrazovku také například seznam úkolů, poznámek, kalendář apod. Pravda, na pozadí pohotovostního režimu lze umístit aplikaci, ale to jako aktivní pohotovostní režim brát vzhledem ke konkurenci nemůžeme.

Hlavní menu taktéž nijak nemění svou strukturu. Zobrazit si jej můžete pomocí klasické mřížky, jedné velké ikony či rotujícího kolečka. Samozřejmostí je i několik flash struktur menu, vždy k danému tématu. Odezva telefonu je na skvělé úrovni. Ostatně na to jsme zvyklí již ze starších modelů, nicméně W995 ještě o kousíček zrychlila. Malá změna, která stojí za zmínku, se odehrála v menu nastavení. Tolik oblíbené záložky zmizely a vše již obstarává prostý seznam. O žádnou položku uživatel sice nepřijde, nicméně dřívější způsob byl přehlednější.

Telefonování a telefonní seznam: beze změn

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů, zároveň až 7000 čísel. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny apod. Telefonní seznam nabízí způsob řazení, podle jména nebo podle příjmení. Záznamy si můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson W995 nabízí vytváření skupin kontaktů, vyzváněcí profily, rychlé vytáčení (na numerické klávesnici si přiřadíte k jednotlivým tlačítkům dané kontakty) a přiřazení hlasového příkazu ke kontaktu. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí 3G, budete si moci užít také videohovorů. Prostředí je jednoduché a intuitivní.

Zprávy: sdílená paměť a Konverzace

Paměť telefonu je připravena pokrýt teoreticky neomezené množství zpráv. Pro snazší psaní SMS je přichystán prediktivní slovník T9, který píše i bez české diakritiky. Délku výsledné zprávy nezkracuje. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson W995 začne při psaní SMS zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku. Samozřejmostí je u Sony Ericssonu W995 podpora zpráv MMS, a to v maximální velikosti 300 KB. Samotné čtení zpráv je opět možno řešit dvěma způsoby. Prvně klasicky jako dřív anebo pomocí tzv. konverzací. V této položce si vyberete daný kontakt a telefon vám dle času seřadí písemnou konverzaci právě s daným kontaktem. Osobně jsem si tuto funkci oblíbil a lze ji prakticky využít. Telefon dále nabízí i e-mailového klienta (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí absence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Zábava: na vysoké úrovni

Sony Ericsson W995 disponuje vnitřní pamětí bezmála 120 MB, kterou můžeme rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2) teoreticky až o 16 GB. V balení výrobce dodává 8 GB kartu. To je myslím dostatečná kapacita pro většinu uživatelů. Veškerý multimediální obsah, jak v telefonu, tak i na paměťové kartě, nalezneme pěkně pohromadě v jednoduchém správci souborů. Přístup k multimediálnímu obsahu zajišťuje i aplikace Media. Zahrnuje obrázky, hudbu, video, hry a webové kanály RSS. Vypadá sice velmi efektně, nicméně ne vždy je tou nejrychlejší volbou, jak se k požadovanému soboru dostat. Díky vestavěnému akcelerometru lze v nastavení zapnout automatické překlápění obsahu displeje mezi režimy na šířku a na výšku.

Výrobce vybavil Sony Ericsson W995 velmi kvalitním hudebním přehrávačem, který se podobá verzi 3.0 známé z telefonů řady Walkman. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí rozšířené stereo, obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání, vyhledávání postupným zadáváním znaků, minimalizace na pozadí a lze také vytvářet playlisty. Nechybí ani ručně nastavitelný ekvalizér či dvojice funkcí Sense Me a Shake Control. Co však potěší nejvíc, je již několikrát zmíněný konektor 3,5 mm jack. Řada Walkman je tak konečně plnohodnotná. Nic vám ale nebrání poslouchat i přes konektor Fast-port. Test neukázal rozlišné a zvukové kvality a oba konektory podávají nadprůměrný výkon. Stejně dobře dopadl test stereo reproduktorů. Jen by mohly hrát trochu hlasitěji. Naopak je třeba vyzdvihnout, že ani na maximální úroveň hlasitosti nedochází jako u starších modelů ke zkreslení zvuku.

Hledáte-li herní telefon bez operačního systému je jedním z hlavních adeptů právě Sony Ericsson W995. Podporuje Javu a to včetně technologie Mascot Micro 3D. Díky pohodlné klávesnici a velkému displeji je hraní skvělým zážitkem. Výkonnostní test provedený programem FPS Bench ukázal hodnotu 510. Což je velmi slušný výsledek, řadící se k mírnému nadprůměru.

GPS navigace: 3 měsíce zdarma s navigací Wayfinder 7

Nejvyšší model řady Walkman nemůže postrádat ani plnohodnotnou navigaci GPS. Model W995 tudíž disponuje potřebným čipem a k navigování nabízí aplikaci Wayfinder 7, která je ovšem zdarma jen na tři dny. Poté je nutností si zakoupit licenci. Pokud se vám platit nechce, můžete vzít zavděk i bezplatnou aplikací Google Maps. Pro zrychlení určení vaší aktuální polohy se vyplatí povolit funkci asistované GPS, neboli A-GPS, která si stáhne polohy jednotlivých satelitů z internetu.

Bohužel jak Google Maps tak Wayfinder 7 potřebují ke svému chodu neustálý přístup k internetu, protože si mapové podklady stahují dle aktuální potřeby. Navigovat bez datového tarifu by se tak mohlo řádně prodražit. Zajímavá je i funkce Stopař, která nabízí všemožné možnosti zaznamenávání vašeho pohybu a následného vyhodnocování.

Fotoaparát: čekalo se více

Vestavěný fotoaparát mě jedním slovem zklamal. Honosí se vysokým rozlišením 8,1 megapixelů, ale výsledné fotografie rozhodně nijak zvlášť kvalitní nejsou. K dispozici je automatické ostření i přisvětlení pro focení v šeru. Nechybí ani řada nastavení, na které jsme již zvyklí. Výsledné snímky jsou místy neostré a složitější detaily z podobných barevných odstínů se slévají. Očekávání rozhodně nebylo naplněno. Zamrzí také absence jakékoliv krytky. Čočka je naprosto nechráněna a vydána na pospas.

Situaci nezachrání ani možnost záznamu videa. Opět se maximální rozlišení zastavilo na hodnotě 320x240 bodů. Konkurence je již dávno mnohem dál. Zde Sony Ericsson zaspal a náprava přichází až s modely pro rok 2010.

Ukázkové video - MP4, 320x240

Organizační funkce: s pěti budíky do boje

Organizační funkce již léta vycházejí ze stejného základu. Spolehnout se můžete na pětici opakovaných budíků s širokými možnostmi nastavení. Samozřejmostí je kalendář se třemi typy náhledů, který však není nijak propojen s pohotovostní obrazovkou. Toto spojení dokáže suplovat pouze java aplikace. Z předchozích modelů zůstaly zachovány praktické poznámky, které lze připíchnout na hlavní obrazovku. Vhod určitě přijde i jednoduchá kalkulačka a převodník jednotek. Já osobně jsem si velmi oblíbil i paměť kódů. Vzhledem k přítomnosti LED diody, nepostrádá model W995 ani svítilnu.

Datové funkce: vše bez kompromisů

V této kategorie je to naprosto bez diskuzí. Sony Ericsson W995 je kvadrální GSM telefon a podporuje i sítě třetí generace. K internetu se tak připojíte kdekoliv a vždy to nejvyšší možnou rychlostí. V našich končinách se nadále ještě hojně uplatní dosluhující dvojice GPRS/EDGE. Budete-li mít štěstí. užijete si rychlá data pomoc technologií HSDPA a HSUPA. Moderní multimediální mobil si nemůže dovolit postrádat Wi-Fi, které novému Sony Ericssonu samozřejmě nechybí. Spojení s okolními zařízeními je možné také pomocí USB datového kabelu či bezdrátově přes Bluetooth. Vestavěný internetový prohlížeč je dostatečně kvalitní a spolupracuje s pohybovým čidlem. Přesto však doporučuji doinstalovat Operu Mini.

Zhodnocení: perfektně vybavený, ale drahý

Sony Ericsson W995 je po všech stránkách skvěle vybavený mobilní telefon. Snad jen chybějící operační systém by mohl zamrzet. Ve všem ostatním vám ale vyhoví. Oceníte velký displej, pohodlné funkční i alfanumerické klávesy a příkladné konstrukční zpracování. Nechybí GPS, rychlá data včetně Wi-Fi, relativně obstojný fotoaparát a bohaté základní balení. Bohužel je tu ještě jeden háček a tím je cena, za kterou se Sony Ericsson W995 prodává. Ta téměř atakuje hranici 10 000Kč. Někdo by mohl říci, platí se za funkční vybavení. Ovšem nižší model W715 nabídne podobnou výbavu za bezmála poloviční cenu. Pokud se spokojíte s horším fotoaparátem a oželíte absenci konektoru 3,5 mm jack, měli byste pouvažovat i právě nad modelem W715.

sony-ericsson-w995
Klady
  • velký displej a pohodlná klávesnice
  • vestavěná GPS
  • kovové kryty, podpora HSDPA a Wi-Fi
  • 8GB karta v balení
  • 3,5 mm jack konektor
Zápory
  • horší fotoaparát a chybějící krytka čočky
  • nízké rozlišení videozáznamů
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Števo
cafko .. ja len že mate FAKE mobil .. tento SE ma 8.1 Mpx fotak a ne 9.1 ako to mate v obrazkoch na zadnom krite :D
Lt.Smash
FAKE to neni, kdybys cetl recenzi tak se dozvis ze napisy na krytech nejsou dostatecne odolne a odlupuji se
Martin J.
Díky moc za recenzi, dost mě pomohla při rozhodování zda koupit, nebo ne. A samozřejmě že pomohla ke koupi :-)
jana
zapomeli jste tu napsat ze u tohoto mobilu je MS410

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze