Koho dalšího ještě může Google vypnout?

Glosa
23
Koho dalšího ještě může Google vypnout?

Počátkem roku jsem řešil zajímavou intelektuální rozcvičku: známý chtěl používat mobil s Androidem, avšak trval na tom, že bez Google účtu. Až v takové situaci vám dojde, jak jsme na Googlu a jeho službách závislí. Něco podobného teď čeká mobily značky Huawei a možná nejenom je.

Známe to všichni. Vybalíte si nový a lesklý telefon z krabičky a první, co se stane, že po vás zelený robot začne vyžadovat přihlašovací údaje k vašemu účtu a k tomu třeba i číslo kreditní karty. Většina z nás údaje bezmyšlenkovitě zadá, ale napadlo vás někdy, co by se stalo, kdybyste odmítli?

Shodou okolností jsem si takovým mentálním cvičením prošel. Jako první narazíte při instalaci aplikací. Play Store odmítne fungovat, a tak musíte shánět „ápékáčka“ různě po internetu. I když existují ověřené zdroje, je jejich hledání, stahování a instalování neuvěřitelně otravné a dává vzpomenout na dobu před patnácti lety, kdy jsme takto zápasili s instalací na Symbianu. Naštěstí bylo aplikací jen pár, ale už teď mi není dobře z toho, že je bude potřeba aktualizovat.

Takže jsme si udělali z telefonu smartphone, ale ani pak není jeho používání úplně komfortní. Alternativní emailový klient se dal rozchodit snadno, na člověka při tom nastavování serverů a portů dýchne trochu nostalgie. Trochu horší je to při synchronizaci kontaktů, třeba jen jejich přenos mezi starým a novým telefonem vyžaduje další mentální úsilí. Spousta podobných věcí vám ani nedojde, protože je Google dělá automaticky za vás. A ponaučení?

Android je Google, Google je Android

Samotný Android je sice open source, ale bez služeb Googlu je to jenom takový hloupý telefon s dotykovým displejem. Spousta lidí si vytvoří e-mail třeba jenom kvůli zmiňované instalaci aplikací, ale internetový gigant je pak pohltí tím, že jim nabídne spoustu dalších služeb, za které si nechá platit „jen“ tím, že nahlédne do jejich soukromí.

V mnoha případech to dělá dobře, jindy prostě nemá soupeře a obvykle si zachovává vlídnou tvář, kdy vás nechá používat služby jeho konkurence. Není divu, že se s takovým protivníkem bojuje těžko.

Ale pokusy by tu byly. Třeba omílaný Huawei v předtuše něčeho špatného pracuje na Plánu B. Podobnou „zálohu na horší časy“ si připravuje i Samsung, který kromě operačního systému Tizen vytváří i vlastní ekosystém aplikací. Jak těžké je ale něco podobného uvést do dlouhodobého života ukazuje Microsoft a jeho neustálé snahy s mobilními Windows. Všechny další pokusy jako Linux v mobilu nebo Sailfish OS spadají spíše do kategorie kuriozit.

Kdo bude příště?

Google samozřejmě svoje uživatele potřebuje stejně jako potřebují oni jej. Ale poslední kauza ukazuje, že nebude kvůli ekonomickým, politickým nebo jiným zájmům dlouho přemýšlet a hodí i velkou skupinu přes palubu.

Osobně se mi třeba líbí představa nějakého „šíleného manažera“, který by v ukvapené reakci na pokutu od Evropské komise vypnul služby Googlu pro uživatele v Evropské unii. Třeba jen na pár dnů. To by pak byl určitě v silnější vyjednávací pozici.

Ale není třeba hned myslet na velké katastrofy, Google má tu možnost „vypnout“ každého svého uživatele. Proto není nikdy od věci udělat si malou mentální rozcvičku a zeptat se sám sebe: jak by vypadal můj život bez Googlu?

Diskuze ke článku
Pesedm
Aby jste se pošahanci v Google jednou nedivili... :)

Nás Google by tak nejvíce vábilo,
natírat celý svět na bílo.

Motýla i jeho larvu,
milujeme bílou barvu.

Google vy jste snad šílení,
okamžitě nechte bílení.

Kdo se někam neuchýlí,
za chviličku bude bílý.
Dodo
Google, google, googličku,
Posečkej jen chviličku,

Poslyš co ti Trumpík praví,
nic už ho nezastaví,

Táta Donald hodný je,
hlavně když nepije,

Vyběhl s ním rakeťák,
Vyběhne i rudý mrak,

Zabečíte amíci,
až čínanci zakřičí.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Z textu mám pocit, že k "odpojení" došlo z rozhodnutí Googlu. A přitom jsem si do teď myslel, že je to z nařízení vlády USA či tak něco.
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
APK z Google Play se dají jednoduše stáhnout tímto doplňkem: https://chrome.google.com/webstore/detail/apk-downloader/fgljidimohbcmjdabiecfeikkmpbjegm

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze