Stydí se Google za Android?

Glosa
17
Stydí se Google za Android?

Google a Android. Neodmyslitelná dvojice, která už více než dekádu spoluurčuje vývoj mobilního světa. Jenže v poslední době se objevují nenápadné příznaky, že se rodičům jejich dítko zas až tak úplně nezamlouvá.

Nemluvíme spolu

Google pravidelně zveřejňoval podrobné statistiky týkající se operačního systému Android. Byly určené hlavně pro vývojáře, kteří si tak mohli udělat představu, do jakých verzí svých produktů mají investovat nejvíce energie, či jaké je obvyklé rozlišení cílové obrazovky. Jenže se tohoto přehledu brzy chopili novináři, pro které byla každá nová statistika vítanou záminkou, jak si rýpnout do fragmentace Androidu nebo pomalého nasazování nových verzí.

Fragmentace Android

Teď mají novináři i vývojáři smůlu. Zmíněná stránka už půl roku nevykazuje žádnou aktivitu. Může se samozřejmě jednat o opomenutí, kdy společnost například opustil zodpovědný pracovník a jeho agendu nikdo nepřebral. Anebo jen Google nechce nabíjet kanón, který je namířený proti němu a který se za ty roky rozrostl do obřích rozměrů.

Už nechci tvoje jméno

Takzvaný „rebranding“ je obvyklou kratochvílí znuděných marketingových oddělení napříč všemi sektory podnikání. Změna obchodního jména celé firmy nebo jeho produktu také umožňuje snáze zanechat daleko za sebou případnou negativní publicitu. Nelze si nevšimnout, jak z produktů internetového giganta pomalu mizí odkazy na Android.

Android Wear se změnil na Wear OS, Android Pay zase na Google Pay. Samozřejmě se nabízí i logické vysvětlení: hodinky mají nově pracovat bez ohledu na připojený telefon a s Googlem zaplatíte i jinde než z telefonu. Zároveň ale není rozumné dávat do jednoho názvu „peníze“ a název operačního systému, který je zatíženou dlouhou řadou bezpečnostních skandálů.

Sprosté slovo od „A“

Když byste měli čas a podívali se na loňské představování telefonů Pixel, mohli byste si povšimnout jedné zajímavé věci – prakticky zde nezazní slovíčko Android. Konkurenční Chrome OS zde dostane mnohem více prostoru a když chce někdo říci, že podporuje i aplikace pro Android, raději použije šroubovanou definici „aplikace z Google Play“.

Něco takového už není náhoda a tým scénáristů se hodně nadřel, aby představil telefon, ale zároveň nezmínil název jeho operačního systému. To je jako by se v Microsoftu nesmělo říkat Windows...

Už mám náhradu a ne jednu

V Googlu určitě myslí dopředu a připravují se na dobu, kdy tu s námi Android už nebude. Kromě zmiňovaného Chrome OS je tu také záhadná Fuchsia, která by jednoho dne mohla nahradit oba dva systémy. Bude si pak dlouho a složitě budovat pozici až do chvíle, kdy ji Google z rozmaru hodí přes palubu, jako to udělal už desítkám svých projektů. A tak pořád dokola.

Diskuze ke článku
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Ofečko, ty budeš pěkný hovado
Karel Kahovec
Java nad linuxovým jádrem předznamenala tento mobilní systém jednoznačně jako šmejd, pro jehož provoz je zapotřebí výkonný procesor a hromada paměti. Pak se člověk nemůže divit, že mobilním Windows stačila paměti a výkonu polovina na znatelně svižnější provoz. Jako obvykle zvítězilo to nejhorší, to už se stalo mockrát a nejen u mobilních OS - protože by za to nikdo nezaplatl, dal to Google zadarmo. A to rozhodlo, bohužel.
Offečka Jablečna
Tak za takovou sračku by se styděla i polodementní opice...
JoeBlack
Stydí se Google za Android?
Je to obráceně.
Android se stydí za Google, co za prasárny dělá na mobilním trhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze