Řbitov gůglích projektů

Glosa
19
Řbitov gůglích projektů

Máme za sebou konferenci Google I/O a příval dalších služeb. Na pódiu vypadají vždy neuvěřitelně, jako by právě přicestovaly z budoucnosti anebo alespoň z nějakého vědeckofantastického filmu. Pak ale přichází střet s realitou, ve které už věci nebývají tak růžové. Google rozhodně není sentimentální a pokud se něčemu jenom trochu nedaří, neváhá zahrnout daný projekt dvěma metry hlíny.

Podívejte se na stránku Google Cemetery. Určitě si všichni pamatujeme na nějaký ten zrušený projekt a některé z nich jsme i oplakali, protože jsme je osobně používali. Třeba Google+ nejspíše nikomu moc chybět nebude, ale neustálé zavádění, přejmenovávání a rušení komunikátorů, které prakticky všechny dělají to samé...

Celkem se na hřbitově k dnešnímu dni nachází 150 pomníčků a další budou určitě přibývat. Kromě zmiňovaných služeb a softwaru obzvláště zabolí pohled na sekci věnovanou hardwaru. Google totiž umí vybičovat naši fantazii projekty, jako jsou jeho chytré brýle anebo modulární telefony, aby se pak ani neobtěžoval oznámit jejich konec.

Rozmazlené dítě

Z pohledu běžného uživatele v podstatě o nic nejde. Čím víc jste fanda do počítačů, tím snáze budete mezi jednotlivými službami migrovat, nebo si svoje data odnesete jinam. Horší by to bylo v případě, že byste se snažili provozovat stejnou službu nebo vyvíjet stejný hardware, jako to dělají v Googlu. Investoři by se v takovém případě nesháněli úplně snadno, anebo by vás Google převálcoval v případné patentové válce. Malý a motivovaný tým bojující o přežití by se dozajista dokázal vybičovat k lepším výkonům než moloch, kterému o nic nejde, protože jeho příjmy z reklamy by si mohly koupit nejednu zemi.

Jako metafora v tomto případě poslouží rozmazlené dítě z bohaté rodiny. Představme si, že se například nadchne pro karate. Nakoupí se mu tedy vybavení, zaplatí kurz, všichni jsou nadšení když předvádí první chvaty a hmaty. Jenomže cesta k vrcholu je dlouhá a složitá, a tak kimono brzy skončí zmuchlané v koutě a na kurz se nechodí. Mezi tím se začne jezdit na skateboardu, pak lézt na umělé stěně a tak dále, protože peníze na takové kratochvíle nemají prakticky šanci dojít.

Když se vrátíme ke Googlu, tak mnoho ze služeb pohřbil sám přesně takovým přístupem. Slibný začátek už většinou nepokračoval dál. Vezměme si třeba takový obyčejný kalendář. Pokud si do něj chcete napsat návštěvu zubaře, tak funguje, ale zkuste chtít třeba opakované úkoly, podúkoly nebo pokročilé sdílení v rámci pracovní skupiny – to budete muset ke konkurenci.

Googlu se samozřejmě nevyhýbají chyby, ale v jejich nápravě je nezvykle nekomunikativní a pomalý. Když vám někdy něco nefunguje, v podstatě to nemá smysl řešit. Vybraná aplikace třeba dostane několik aktualizací, které změní design a název, ale tatáž chyba je v ní pořád.

A pokud něco přežije i tak, pak to dozajista nerozdýchá různá jazyková a regionální omezení. Někdy mají smysl, ale mnohdy jsou naprosto umělá – třeba takový Android Auto nebo Google Pay na Wear OS si s trochou snahy rozchodíte i v Česku.

Chce to pevnou ruku

Když Google představuje svoje pracovní prostředí a firemní kulturu, pak to vypadá jako pohádka z budoucnosti. Zaměstnanci mají velkou volnost, můžou si například pracovat na vlastních projektech. Jenže výsledek podle toho také vypadá. Než se rozhodnete namítnout, že nám to může být jedno, protože za tyto služby nic neplatíme, zadržte. Google si totiž řekne o jednu z nejcennějších komodit – o naše soukromí.

Diskuze ke článku
Ijon
A vedle tohoto malého prostého náhrobku stojí obrovská hrobka s nápisem Microsoft. Co hrobka, přímo mauzoleum, ve které spí svým věčným spánkem Surface Phone.
Jurgen
Právě mě nejvíce chybí g+ takže to jsem skoro oplakal????, měl jsem tam komunitu s 600 lidmi věnujícím se telefonům Sony, a google mi ji prostě smazal, přitom by mi nepřišlo že by ji používalo nějak málo lidí každý den byl stream plný novinek a před ukončením síť docela oživla...google mohl aspoň síť zakonzervovat, nebo vydávat menší bezpečnostní aktualizace, jistě by to nestálo moc peněz.. škoda byla to moje oblíbená i kamarády a známými používaná sociální síť, u mě třeba mnohem více než fb
pet
extremne mne rozcilili zrusenim uspesne a dobre picasy a prestal jsem jim diky tomu verit. druha rana byl novy hrozny vzhled google kontakty ktere jsou od te doby silene pomale. jestli zrusi google kalendar nebo gmail tak s nimi koncim..
Karel Kahovec
Řbitov je napsáno moc krásně, hřbitov by asi vzbuzovalo příliš nevábné asociace?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze