Obří pokuta pro Google? Údajně zneužívá svého postavení, tvrdí EK

17

Těžkou hlavu budou možná mít přední zástupci Googlu. Jeho silně dominantní postavení se totiž nelíbí Evropské komisi, podle jejíhož vyšetřování ho Google zneužívá. Pokud by se vše potvrdilo, může Googlu hrozit pokuta až ve výši několika miliard eur.

Google logo 2015

Sedmileté prošetřování praktik Googlu v jeho vyhledávání v rámci Evropské unie přináší dle Evropské komise znepokojující výsledky. Společnost údajně zásadně zneužívá svého dominantního postavení na trhu, za což může dostat vysokou pokutu. S informací přišel britský server Telegraph. Hlavním problémem, který Evropská komise zaznamenala, je upřednostňování výsledků ke službám Googlu oproti konkurenci. Jde například o nákupní služby Googlu, které dostávají ve vyhledávání přednost před konkurencí. Navzdory několika upozorněním, které Google v posledních šesti letech obdržel, údajně nedošlo k vůbec žádné změně.

TIP! Google utržil z reklamy 18 miliard dolarů, experimenty prodělávají

Evropská komise

Výše pokuty se má údajně pohybovat kolem 3 miliard, čímž by se s přehledem stala nejvyšší pokutou za zneužívání dominantního postavení na trhu. Doposud obdržela nejvyšší pokutu společnost Intel, a to 1,2 miliardy eur v roce 2009. Teoreticky může být pokuta ještě vyšší, neboť její strop činí 10 % celkových ročních tržeb dané společnosti, což by v případě Googlu bylo 6,6 miliard eur. Aby toho nebylo málo, Evropská komise Google od minulého měsíce podezřívá, že zneužívá své dominantní postavení s operačním systémem Android. I v tomto případě, o kterém jsme vás již informovali, hrozí americké společnosti značná pokuta.

Zdroje: telegraph.co

Diskuze ke článku
Areon
Neměly by být tyto věci v kompetenci soudů? Jak je možné, že EK jakožto politický nadnárodní orgán dává pokuty? :D Je vůbec možné se proti tomuto odvolat ? :-) Takto by se dala zničit nebo finančně dojit jakákoli pro komisi nepohodlná firma bez soudů, bez odvolání, příšerný moloch.
EU is DEAD
Já mám tyhle kecy stejně rád, kde kdo se o google otírá a hází na něj špínu, ale nepřežil by bez něj a jeho služeb ani den. Pokrytci co se jen snaží nahrabat a touto fašistickou cestou dát lidem najevo, že oni jsou víc než bůh. Google je na podobné vyčůránky zvyklý, na jeho úspěchu se chce přiživit kde kdo. Kdopak asi požene tu svoloč z EU k odpovědnosti za své činy??? Chce se mi z nich zvracet.
Michal
Když je někdo v něčem nejlepší, je potřeba mu zatnout tipec. Jen jestli spíš nrpotřebujou prachy pro přivandrovalce.
Jenula
Jako uživatel mobilu a tabletu s androidem nemám pocit, že by mi Google nějak přehnaně vnucoval svoje služby. Co od něj nechci používat, to v nastavení zakážu. Ať se jde celá EK bodnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze