Sailfish OS má novou verzi a dostává se na další zařízení

4
Sailfish OS má novou verzi a dostává se na další zařízení
  • Jolla představila Sailfish 3 OS, který nabízí plnou podporu regionálním a vládním mobilním ekosystémům
  • Sailfis OS bude od léta k dispozici pro Sony Xperia XA2
  • Ohlášena byla podpora Gemini PDA, tabletů a hloupých telefonů

Finská společnost Jolla představila na právě probíhajícím veletrhu MWC 2018 novou verzi svého operačního systému Sailfish OS, jehož základní myšlenkou je ovládání pomocí různých gest. Operační systém Salfish OS, který má podobně jako Android linuxový základ, je pohrobkem operačního systému Meego, společného dítka Nokie a Intelu, který ani nedostal pořádnou šanci ukázat světu, co v něm je.

To Sailfish OS se daří o poznání lépe, byť v porovnání s Androidem nebo iOS hraje marginální roli, a nyní jsme se tak dočkali již verze s pořadovým číslem tři. Jolla prezentuje Sailfish OS jako jediný alternativní operační systém na světě a cílí s ním na země a oblasti, které se snaží potlačit vliv západu ztělesněného v podobě Androidu a iOS. To je případ například ruských vládních úřadů, kde je Android na černé listině.

„Sailfish OS se vyvinul z operačního systému původně určeného pouze pro zařízení Jolla do podoby, kdy podporuje různé významné projekty mobilních ekosystémů a velké množství mobilních zařízení. Jsme velmi hrdí na to, že jsme se posunuli v našem vývoji OS do třetí generace a věříme, že poskytne skvělý upgrade všem našim komunitním B2G a B2B zákazníkům,“ uvedl Sami Pienimäki, CEO společnosti Jolla.

Sailfish 3 nejen, že poskytuje plnou podporu regionálním infrastrukturám, ale bude mít navíc podle vyjádření firmy rozšířené bezpečnostní funkce a posunuje úroveň nezávislosti na novou úroveň. Má tak představovat robustní volbu pro různá firemní řešení. Vydání nové verze Sailfish OS se očekává v průběhu třetího čtvrtletí.

Smartphony, tablety i hloupé telefony

Spolu s novou verzí Sailfish 3 ohlásila Jolla i rozšíření operačního systému na další zařízení. V současnosti je tak Sailfish OS oficiálně podporován na více než tuctu mobilních zařízení a na další se dostává díky fanouškovské Sailfish komunitě. Na loňském MWC oznámila Jolla partnerství se Sony, kdy byl v rámci Sony Open Device Programu oficiálně vydán Sailfish OS pro Sony Xperii X. Tato spolupráce pokračuje i letos. Prostřednictvím Sailfish X programu si budou moci firmy zakoupit oficiální licence a nainstalovat Sailfish OS na Sony Xperii XA2. Software bude k dispozici v létě 2018.

Sony Xperia XA2

Rozměry142 × 70 × 9,7 mm, 171 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh

Další novinou ohlášenou na MWC 2018 je spolupráce s britskou společností Planet Computers, která stojí za zajímavým zařízením Gemini PDA. Toto PDA pro 21. století, které se ukázalo v lednu na CES 2018, nabízí stejně jako jeho předchůdci plně funkční hardwarovou klávesnici. Gemini PDA úspěšně prošlo financováním na Indiegogo, kde vybralo 1,3 milionů dolarů, a nyní se dostává k prvním zákazníkům. Jeho autoři původně slibovali dual boot mezi Androidem a Linuxem. Na MWC 2018 se k nim jako alternativa dostává i Sailfish OS.

Planet Computers Gemini – CES 2018

Třetím novým přístrojem se Sailfish OS, který má premiéru na MWC 2018, je nový tablet ruské značky INOI. Tablet, který bude k dispozici ve dvou velikostech: 8palcový INOI T8 a 10palcový INOI T10, je primárně zacílen na ruské firemní zákazníky.

S novou verzí se Sailfish OS dostává i do zcela nového segmentu tzv. hloupých telefonů (feature phone), které se vyznačují nízkou cenou, slabým hardwarem a minimem funkcí. Ty se tak mohou díky Sailfish OS svými funkcemi přiblížit smartphonům, aniž by bylo nutné výrazněji posílit hardware, což by zvýšilo jejich cenu. „To, co odlišuje Sailfish OS od svých konkurentů v segmentu feature phone, je schopnost fungovat na málo výkonném hardwaru a díky našemu jedinečnému řešení i umožnit i tak chod vybraných aplikací pro Android. Sailfish OS navíc podporuje VoLTE, což je stále důležitější pro novou éru tohoto segmentu,“ dodal Pienimäki.

Zdroj: TZ Jolla

Diskuze ke článku
Naecken
Díky za článek, bude ještě video ze stánku?

Ještě bych doplnil - update na verzi 3 se týká všech telefonů, včetně původní Jolly z roku 2013 :)
Vláďa
Je to všechno moc hezký,ale prvotní Jolla mi fungovala 2 roky.Oprava 200 euro.Tak jsem se na to vybod.Jinak systém je super.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze