Google při uchovávání vzpomínek ve své nespolehlivosti hravě překonal lidskou mysl

Glosa
Google při uchovávání vzpomínek ve své nespolehlivosti hravě překonal lidskou mysl
Fotografie: Nigel Tadyanehondo, unsplash.com

Zase máme za sebou další akci Googlu, kde se za každým rohem schovávala AI. Bude za nás řídit auta? Psát články? Hlídat naše zdraví? U všech těchto činností můžeme souhlasit, ale s výhradami. Google se svými algoritmy a umělou inteligencí mezitím obsadil prostor, který se naopak zdá být zcela soukromý – uchovávání vzpomínek.

Když před 8 roky startovala služba Fotky Google, jejím hlavním záměrem bylo pomoci uživatelům se zálohováním pořízených snímků. Možná si na to ještě pamatujete: dříve bylo nutné telefon připojovat pravidelně k počítači, fotky z něj stahovat a ty pak pro jistotu ještě zálohovat na další disk. Jen málokdo v tom byl důsledný, a tak obvykle ztráta nebo zničení telefonu nemrzela ani tak kvůli zastaralému hardwaru, ale kvůli vzpomínkám v něm uloženým.

Stejně jako je teď populární „AI“, frčel před dekádou „cloud“, a tak nám Google nabídl, že toto zálohování vyřeší za nás. Zároveň si tak řekl o notný kus našeho soukromí, se kterým dál čile pracoval. Nejspíše ho dokáže řádně využít a zpeněžit. Služba neskončila jako mnoho jiných pokusů od Googlu ve slepé uličce, ale naopak se zdárně rozvíjí, jak ukazuje řada článků v našem archivu. A tak se přesně naplnila slova jednoho z manažerů služby, který chtěl, aby to nebylo místo pro fotografie a videa, ale pro vzpomínky.

Fotky Google nemají být místem pro snímky a videa, ale pro uchovávání vzpomínek.

Ach ta paměť

Zdá se to býti jen drobný, sémantický rozdíl, ale následky jsou dalekosáhlé. I přestože následná manipulace s fotografiemi je stejně stará jako tento způsob zaznamenávání obrazu, stále máme potřebu věřit, že fotky jsou nějakým způsobem pravdivější než naše paměť.

O její nespolehlivosti, plasticitě a hlavně neúnavné potřebě malovat minulost „narůžovo“ už byly napsány stohy odborných publikací nebo uměleckých děl. Za všechny vzpomeňme například skvělé filmy Memento nebo Věčný svit neposkvrněné mysli. A právě proto podvědomě fotíme kde co: abychom se vyhnuli podobným problémům, a mohli tak kdykoli v budoucnosti naší paměti pomoci.

Tato jistota ale pomalu mizí. Když Google společně s Pixelem 6 představil funkci Magic Eraser pro mazání nežádoucích objektů z fotografií, všem spadla brada. Ale to byl jen začátek. Letos přišel Magic Editor, který dostává neustále nové funkce: dopočítávání chybějících částí fotky, posun objektů, změnu barev čehokoli a tak dále. Takové možnosti samozřejmě existovaly už dříve, jen na ně byl potřeba zkušený grafik se solidním softwarem. Nyní jsou přístupné na jedno tapnutí na malý dotykový displej a nejspíše nebude trvat dlouho, než je Google umožní používat zcela automaticky. A bude zajímavé pozorovat, jak se bude Google stavět k označování takto upravených snímků a k uchovávání originálů.

Vezměte si třeba takový výlet do Říma. Všude se prodíráte mraky turistů, je neuvěřitelné vedro, vše je extrémně drahé. Jakmile tyto negativní emoce opadnou, může vám v hlavě zůstat příjemný pocit. Ať už díky času strávenému s blízkými, nebo si prostě odmítnete přiznat svou hloupost, že jste za něco takového ještě zaplatili. A totéž teď udělají Fotky Google. Vymažou ze snímků zástupy turistů, pot z vašich tváří a povadlému obědovému salátu vrátí ty správné barvy. Dostanete tak stejně kvalitní fotografie, jako byly ty z katalogu, které vás na tento výlet nalákaly. Kruh se uzavřel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze