Smrt v přímém přenosu: 5 fází umírání mobilních Windows

Glosa
93
Smrt v přímém přenosu: 5 fází umírání mobilních Windows

Popírání, hněv, smlouvání, deprese, smíření. Těchto pět frází je reakcí na nemoc, smrt nebo jinou život ohrožující situaci, jak u jedince, tak u jeho blízkých. A při ohlédnutí se nazpět vidíme, že tím vším si prošla i mobilní Windows, respektive jejich uživatelé.

Smrt není jednorázový okamžik, ale proces. Ani u lidského jedince se odborníci neshodují, kdy přesně začíná. Je to až v okamžiku zástavy srdce? Anebo ve chvíli, kdy se dítě kompletně promění na dospělou bytost? Anebo dokonce první rozdělení oplodněného vajíčka předznamenává osud, ke kterému se daný jedinec dříve či později dopracuje?

Při ohlédnutí zpátky je těžké odhadnout, který neuvážený čin spustil lavinu, která nás dostala až tam, kde jsme teď – k oznámení ukončení vývoje.

Popírání: Windows 10 Mobile budou ten nejlepší systém na světě

Windows Mobile si žily svůj vlastní život coby systém spíše pro kapesní počítače. Nejdříve Symbian a pak iOS ale ukázaly, že lidé chtějí spíše jednoduše ovladatelné telefony, na což Microsoft zareagoval příchodem Windows Phone. Co systému chybělo na funkcích, to doháněl na rychlosti a svižnosti. Jeho postupný vývoj pak přidával na funkcích a ubíral na rychlosti, jak tomu obvykle bývá.

Všechno měla zachránit verze s označením Windows 10 Mobile, která stejně jako počítačové „Desítky“ měla podle marketingu znamenat naprostou revoluci v používání výpočetní techniky. Sliby byly velkolepé, ale ne všechny se podařilo naplnit.

Windows 10 Mobile Continuum

Prodeje Lumií tak zažily pár hezkých čtvrtletí a pak setrvalý sestup. Přesto ještě loni na jaře Microsoft sliboval nová zařízení a dlouhou podporu.

Hněv: Proč nedostanu aktualizaci?

Jedním ze slabších okamžiků celé platformy byla komunikace ohledně nasazování aktualizací. Někteří hořkou pilulku spolkli už při přechodu z WP7 a WP8, další čekala na mnohé, kteří vyhlíželi Windows 10 Mobile. Nešťastné bylo rozhodnutí začít aktualizaci u slabších modelů, rozhodně nepomohlo ani neustálé odkládání. Podobný přístup se navíc neustále opakoval. Taková nejistota příliš nepodpoří další výrobce hardwaru, to zase odradí tvůrce aplikací a negativní spirála se může začít pomalu roztáčet.

Smlouvání: Aplikací bude tolik, že je neunesete

Jak jsme nadnesli, vedle hardwaru je dostatek nebo nedostatek aplikací prubířským kamenem každé platformy. A zatímco stolní Windows mají v tomto ohledu svoji existenci jistou, ta mobilní právě naopak. Plusové body Microsoftu patří rozhodně za to, že alespoň přemýšlel, jak to změnit. Jeho „Bridge“ projekty na jednoduchý převod aplikací z Androidu, iOS a dokonce i Win32 rozhodně zněly zajímavě, škoda jen, že se je nepodařilo dotáhnout do konce.

Dalším zázrakem, který měl Microsoftu pomoci v boji, byl bájný Surface Phone. Spekulace o něm se vynořovaly s pravidelností zjevování kruhů v obilí. Vždy měl mít špičkovou výbavu nebo neobvyklé funkční řešení. Nakonec se ale ukázalo, že to všechno byly jen pěkně tučné novinářské kachny.

Deprese: Třeba je ten Android opravdu lepší

Depresivní epizody u lidí mají tu nepříjemnou vlastnost, že je doprovázejí sebevražedné pokusy. A přesně tak vypadaly z pohledu fanoušků i postupy Microsoftu na poli produkce aplikací. Skype pro Android je víceméně povinnost, kterou Microsoftu nemůže mít nikdo za zlé. Když přišel na telefony s Androidem i kancelářský balík Office, tak nejeden fanoušek zvedl obočí, zvláště když čekal nějakou důležitou aktualizaci nebo aplikaci, která na jeho mobilní Windows ne a ne přijít.

To všechno, ani nedávné uvedení Edge a Arrow Launcheru pro Android, si však nezadá s rituální sebevraždou, kdy se v obchodě Google Play objevila aplikace, která ve Windows patří k těm nejpoužívanějším a nejikoničtějším – Solitare.

Smíření: Je šance na reinkarnaci?

Jak všichni dobře víme z amerických lékařských seriálů, pokud klinická smrt pokračuje i přes probíhající resuscitaci, nevyhnutelně přichází okamžik, kdy se vedoucí lékař zadívá na hodiny a oznámí čas smrti. Tím člověkem byl v tomto případě Bill Gates, který se bez uzardění přiznal, že používá telefon s Androidem. I když na vedení společnosti nemá prakticky žádný vliv, pro mnoho lidí je to stále „pan Windows“, jehož slova mají váhu. Následné potvrzení z úst viceprezidenta Microsoftu už mělo jen formální charakter, stejně jako vyplnění úmrtního listu.

Co bude tedy dál? Plnohodnotná Windows na mobilech asi jen tak neuvidíme. Důležité je však slůvko zatím. Kdo ví, třeba jak porostou výkony mobilních zařízení, nakonec by přece jenom nějaký šikula v nějaké čínské garáži mohl vyrobit telefon s Windows 10.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Windows 10M sice nyni odepsal i samotny Microsoft, ale tenhle clanek jsou neskutecne blitky. Nic horsiho jsem zatim na celem mobilnim netu nevidel...
Jakub
Tohle je pokus zas vyvolání bouřlivé debaty? :D Jinak o pohřbení Mobile se mluvilo už od (ne)vydávání testovacích RS3, že se přeskočí až na "plnohodnotné" Windows 10. Kterou měla podporovat až SD835... což se do konce roku tedy i vyplní... Jen to nebude mobil ale notebook, tablet nebo kdo ví co. Nechal bych plynout čas, pořídil jsem android. Ale pokut to bude fungovat, tak se prostě dočkáme toho, že se z notebooku může odtrhávat mobil. Ta myšlenka HP byla dobrá, ale předběhla dobu, když to nebyl plnohodnotný win. Ať je android sebelepší o používání dvou rozdílných systémů moc nestojím. Někdo tu psal o nenažranosti win na paměť... Uplně mi vyrazilo dech, že z 3,7GB je zabraných 2,8GB už od spuštění na LG G6. Jinak ho mám krátce a už se stihl kousnout a trhají se místy animace, ne že ne. A doteď jsem nepřišel na to, jak mám zakázat určitým aplikacím běh na pozadí.
anawarr
Kolovrátek: "Nokia, tvrdila, že ví nejlépe, co chce zákazník." "Microsoft, tvrdí, že ví nejlépe, co chce zákazník". Já věřím, že až přijde plnohodnotná verze Androidu pro notebooky, že konečně pošlu Windows, kam si za ty roky povyšování zaslouží.
troll
Článek jak z Blesku, nebo jak se ty noviny jmenují.

Četl to někdo od začátku až dokonce???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze