Co když bude Google zlý?

Glosa
22
Co když bude Google zlý?

Firemní etický kód může být pro někoho cár papíru, kde se společnost snaží prázdnými floskulemi vylepšit svůj mediální obraz. Pokud jde o někoho tak významného, jako je Google, respektive Alphabet, pak ale každá změna přináší důvod k zamyšlení.

„Don‘t be evil“ neboli „nepáchejte zlo“ byla jedna z otevíracích frází kodexu Google (Google Code of Conduct). Jednoduché, že? Namísto dlouhých a nesrozumitelných pasáží paragrafů nebo filozofických textů je něco takového jednoduché a po americku úderné. Spoléhat se na hodnotový systém jednotlivce může být sice ošemetné, ale zároveň to znamená velkou důvěru v každého člověka.

Samozřejmě se dá namítnout, že se jedná jen o prázdnou frázi, která nikoho k ničemu nezavazuje. O to zajímavější je, že letos na jaře tato formulace z kodexu vypadla, respektive byla nahrazena ještě prázdnějšími „Google‘s values“, hodnotami Googlu.

Mohlo by se zdát, že se jedná jen o bezvýznamnou změnu, kterou se určitá oddělení ve velkých firmách snaží obhájit svoji existenci. Což může být stále pravda, skutečný důvod je mnohem znepokojivější.

Úvodní větu totiž parafrázuje petice, kterou podepsaly asi čtyři tisícovky zaměstnanců Googlu. V ní požadují, aby se firma neúčastnila válečného byznysu. Konkrétně se jedná o projekt Maven, na kterém se společně s americkým ministerstvem obrany podílí asi stovka firem.

Ti se snaží vycvičit umělou inteligenci pro předvýběr snímků z bezpilotních letadel. Ta při hledání cíle nashromáždí obrovská množství dat, jejichž analýza stojí nemalé lidské zdroje a hlavně čas.

Pomoci softwaru tak lze specifikovat, co hledáte (osoby, budovy, dopravní prostředky) a pak už jen projít užší výběr vybraných snímků a zaútočit tak rychleji a efektivněji. Nikdo ale netvrdí, že přesněji a že při útocích bezpilotních letadel může dojít k vedlejším ztrátám, je nezpochybnitelné. Ne každému se tak líbí, že jeho kus kódu může přispět ke smrti nevinných lidí.

Pandořina skříňka

Jako by Google odstraněním jedné větičky otevřel stavidla a brány pekelné. Zatímco ve sporu s Evropskou komisí můžeme chápat argumenty obou dvou stran, poslední zprávy o spolupráci s čínskou vládou budí rozpaky.

Vyhledávání Google není v Číně už skoro deset let dostupné, protože nesplňuje tamní zákony. Podle zatím nepotvrzených informací by se to ale mohlo brzy změnit. Výsledky vyhledávání by tak mohly být upraveny „ze zákonných důvodů“. Tamní uživatelé by tak prostřednictvím Googlu nedohledali nejenom jakékoli pornografické materiály, ale také informaci o opozici, disidentech, svobodě slova, cenzuře a dokonce i umělecká díla, jejichž obsah vypráví o těchto věcech.

Důvod je jednoduchý. V Číně je 750 miliónů uživatelů internetu. 95 % z toho na něj přistupuje z mobilního telefonu, z nichž jsou tři čtvrtiny vybaveny Androidem. To je obrovský potenciální trh, pro který už se vyplatí trochu slevit z morálních hodnot.

Všichni jsme viděli Terminátora a věci, které Skynet provedl lidstvu. Někteří z nás četli i Krakatit varující před zneužitím vědy pro válečné účely. A připomínat román 1984 by bylo nošením sov do Atén. Je tak světový technologický gigant na rozcestí, nebo už na scestí?

Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Google snad někdy nebyl zlý? Ta fráze byla jen lákadlo na jednodušší lidi, Google ji porušoval od počátku existence. Záměrné škození ostatním bylo normální součástí firemní politiky. A na druhou stranu, kdyby tam ta fráze zůstala, změnilo by se něco? Stáhl by se snad Google z vojenského projektu, nebo by odstoupil od pokusů prosadit svůj vyhledávač v Číně? Vůbec ne.
A může se vlastně někdo divit? Google nemá na vybranou. Jeho hlavní ideoví konkurenti výrazně ekonomicky rostou, protože mají širší pole působnosti. Google, ať se snaží sebevíce, je pořád jen přerostlá reklamka. Potřebuje obsazovat další trhy, protože na těch stávajících už nemá prostor k růstu, už může jen ztrácet. Bing sice papírově není konkurencí, má celosvětově pár procent, ale vytrvale roste. Mnoha lidem už dává vhodnější výsledky, než reklamou prosycený Google. Navíc už v Číně je.
Nebo že se snaží o spolupráci na vojenské umělé inteligenci? Vzpomeňte si na film Minority Report, na rozpoznávání obličejů a nabízenou reklamu. Armáda jim takový vývoj zaplatí a s malou úpravou to pak Google může nasadit do ostrého provozu. Ti lidé, kteří proti tomu "protestují", jsou přitom pokrytci. Každý rok se díky vyhledávači Googlu či jeho jiným službám dostane spousta lidí k návodům, jak udělat něco trestného, jak ublížit sobě či jiným. To jim špatné nepřipadá? Princip je přitom úplně stejný.
Připadá mi směšné, když se autor odkazuje na román 1984 v souvislosti s Čínou. Měl by spíš analyzovat tutéž souvislost v Evropě, protože tady si z té knihy udělali politici ideovou inspiraci. Čína sice cenzuruje vyhledávání, ale Evropa pod zdáním "svobody" rovnou maže, trestá lidi, potírá jiný názor, a přesto o sobě tvrdí, jak je svobodná a demokratická?
Kdepak, autore, dnes máte za pět.
Pesedm
Nás Google by tak nejvíce vábilo,
natírat celý svět na bílo.
Motýla i jeho larvu,
milujeme bílou barvu.

Bílá, bílá, bílá, bílá,
komu by se nelíbila.
Bílá vrána, bílá noc,
bílé není nikdy moc.

Google vy jste snad šílení,
okamžitě nechte bílení.

Kdo se někam neuchýlí,
za chviličku bude bílý.
Dtyh
Já si dovolím jednu "vyšší dívčí ", a to, že dokud se každý SKUTEČNĚ nebude starat ryze sám o sebe, a vývoj v souladu s jakýmisi duchovními holistickými principy celistvosti, je jakákoliv morálka, a just vyžadovaná a očekávána, jen mlhou zastírající skutečný stav duše každého jednotlivce. Takže je to úplně fuk.
Janek
Autor vidí situaci dle svého přesvědčení bez ohledu na možnost, že ti jeho oblíbenci jsou stejně nebezpeční jako odpůrci. Nedělám si žádné iluze o světových mocnostech, snaha administrativy USA oslabit Rusko a tim ziskat výhodu proti Číně je zřejmá. A Evropa lokaj a poslušný slouha bez vlastního názoru, k čemu je to dobré? Zatím je odstrašení tak velké, že hrozba třetí světové války snad nehrozí, ale kdo ví. Nejhorší co může potkat rozumného člověka je, že se nechá zblbnout propagandou a je jedno z jaké strany. A jak do toho zapadá Google, to není jen hráč na obchodním poli ale i na politickém a pravděpodobně nevíme co všechno jeho hra znamená.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze