Huawei dostává odklad sankcí na 90 dnů

aktualizováno
Huawei dostává odklad sankcí na 90 dnů
  • Podezírání společnosti Huawei ze zneužívání uživatelských dat se dostalo do další fáze
  • USA zařadily čínskou společnost na černou listinu, což vylučuje spolupráci s americkými firmami
  • Zásadní dopad by to mohlo mít na spolupráci s Googlem
  • Sankce začnou platit od 19. srpna

Aktualizováno 21. 5. 2019

Vypadá to, že sága kolem problémů Huawei jen tak neskončí. Včerejšek přinesl tvrdou ránu v podobě pozastavení licence pro Android, respektive služby Googlu. Nic není ale tak horké, jak se to upeče, protože americké ministerstvo obchodu zmírnilo tento trest odkladem o 90 dní.

Huawei tak může pokračovat v certifikaci telefonů. Čerstvě jsou představené modely Honor 20 a Honor 20 Pro, takže by se jich jakékoli problémy neměly dotknout, stejně tak jako netrpělivě očekávaného Huawei Mate X.

Jak informuje reuters.com, sankce na americké součástky a operační systém by tak podle nového plánu měly vstoupit v platnost až 19. srpna, což také dává oběma stranám velký prostor na to, aby se konflikt pokusily urovnat, nebo našly nějaký rozumný kompromis.

Původní informace z 20. 5. 2019

Spor mezi USA a čínským výrobcem mobilních telefonů a síťové infrastruktury Huawei se táhne již poměrně dlouho. Ve zkratce lze říci, že vládě USA se nelíbí přílišné napojení Huawei na čínskou vládu a výrobce je podezírán z nekalých praktik při nakládání s uživatelskými daty. Poměrně nedávno se například objevily informace o tom, že Huawei hodlá vládu USA žalovat z důvodu zamezování prodejů a možnosti využívání produktů značky v některých federálních úřadech USA. Do zcela nové roviny se celý spor dostal v posledních dnech.

9to5google.com informoval, že americká vláda umístila Huawei na černou listinu výrobců, kteří nemohou bez předchozího souhlasu vlády využívat a nakupovat jakékoliv technologie od amerických společností. Tato zásadní změna se dle informací Reuters v podstatě okamžitě promítla do doposud probíhající spolupráce mezi Googlem a Huawei. Google dle dostupných informací v tuto chvíli minimálně pozastavil jakoukoliv spolupráci s Huawei. Co to znamená?

Huawei pravděpodobně aktuálně nemá přístup k jakýmkoliv aktualizacím operačního systému Android, a to včetně pravidelných bezpečnostních záplat. Využít může pouze samotný zdrojový kód operačního systému Android, který je volně přístupný pro každého. Možná ještě mnohem zásadnější dopad by celá situace mohla mít na budoucí telefony Huawei. Znemožněná spolupráce s Googlem totiž znamená, že by se v telefonech Huawei nesměl objevit žádný doplňkový software od Googlu. Uživatelé by museli zapomenout na Obchod Play, Gmail, Chrome nebo YouTube.

Na stávající zařízení to přímý dopad mít nebude, alespoň ne okamžitě. Nadále budou fungovat a budou mít přístup k aplikacím skrze Obchod Play. Na druhou stranu se nyní vznáší otazníky nad možnými budoucími aktualizacemi, například na Android Q. Po jejím příchodu by mohl nastat problém s přístupem telefonů Huawei k aplikacím a samotnému obchodu.

Pro Huawei je umístění na černou listinu velkou ránou. Prozatím nejsou známé podrobné informace, stejně tak se čínská společnost k nově vzniklé situaci ještě nevyjádřila. Jedním dechem je však nutné říci, že se Huawei na podobný scénář již nějaký čas připravuje. Například jeho poslední výrobky z řad wearables používají vlastní operační systém. V nedávném rozhovoru navíc Richard Yu, CEO společnosti Huawei, naznačil, že v případě velmi problematické či nemožné spolupráce s Googlem, má Huawei v rukávu tajný trumf. Tím nemá být nic jiného než vlastní operační systém. Nejbližší týdny napoví, zda se Huawei s vládou USA usmíří, nebo budeme svědky zrodu zcela nového operačního systému.

Vyjádření společností Huawei a Google

K celé situace se dnes v 13:00 hodin odpoledne vyjádřil Huawei. Jeho prohlášení uvádíme v kompletním znění bez úprav.

„Společnost Huawei významně přispěla k vývoji a růstu operačního systému Android ve světě. Jako jeden z klíčových globálních partnerů Androidu jsme úzce spolupracovali s jeho aplikační platformou s otevřeným zdrojem, abychom vyvinuli systém, ze kterého mají prospěch uživatelé i celé odvětví. Společnost Huawei bude i nadále celosvětově zajišťovat bezpečnostní aktualizace a poprodejní služby pro všechny smartphony značek Huawei a Honor, stejně tak pro tablety, které si zákazníci zakoupili nebo jsou aktuálně k dispozici skladem. Budeme i nadále vytvářet bezpečný a udržitelný softwarový ekosystém, abychom zajistili, že naši zákazníci po celém světě budou mít s našimi výrobky tu nejlepší zkušenost“.

Nastalou situaci komentoval také Google, který stávající majitele zařízení Huawei alespoň z části uklidnil. „Postupujeme v souladu s nařízením a přehodnocujeme jeho dopady. Google Play a bezpečnostní ochrana od Google Play Protect budou uživatelům našich služeb nadále fungovat na stávajících zařízeních Huawei“.

Diskuze ke článku
Michal
Na druhou stranu Čína přeci zakazuje Googlu působení v jejich zemi a to z toho důvodu, že je to zkurvená komunistická despocie bránící vlastním lidem, aby se dostali k informacím. No tak teď nebudou mít od Googlu vůbec nic a budou mít pokoj. Mě je nějakej Huawei uplně u prdele.
Areon
Američané jsou prostě vyděračští ču.ráci a největší senilní incest jim sedí v Bílém domě.
HeXXX
Úspěch se prostě nevyplácí.
Pavel
Agresivní komunistický režim který cenzuruje internet a zakazuje základní služby včetně těch od googlu, si asi nic jiného nezaslouží. Desítky let kopírují patenty a nehrají v obchodu fér, takže mi jich ani není nějak líto.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze