Huawei má plán B. Opustí Android?

26
Huawei má plán B. Opustí Android?
  • Richard Yu v rozhovoru pro německý deník Die Welt uvedl, že Huawei preferuje i do budoucna spolupracovat s americkými společnostmi
  • V případě, že by nebyla spolupráce s Googlem či Microsoftem dále umožněna, má Huawei připraven vlastní operační systém
  • Jak víme z minulosti, prosadit vlastní OS na trhu smartphonů není jednoduché

Není tomu tak dávno, co byl Huawei veřejně pranýřován ve světě i v České republice za údajné bezpečnostní nedostatky, které mimo jiné vyústily v zákaz prodeje výrobků a poskytování služeb čínského výrobce v USA.

Zda Huawei představuje větší bezpečnostní riziko než jiní výrobci smartphonů, a jestli se jednalo či nejednalo o součást ekonomické války mezi Čínou a USA, je věcí názoru, pravdou však zůstává, že doposud nebyly předneseny prokazatelné důkazy, které by tvrzení americké vlády potvrzovaly. Výsledkem celé kauzy je kromě také rozhodnutí Huawei připravit si pomyslný plán B pro další podobné situace, které by mohly nastat v budoucnu.

Skládací Huawei je tu! Mate X má jen 11 mm

V nedávném rozhovoru s Richardem Yu pro německý deník Die Welt jsme se mohli dozvědět spoustu zajímavých informací, mezi nimiž zaznělo také ujištění o tom, že Huawei preferuje i do budoucna spolupracovat s americkými společnostmi, jako je Google, Microsoft či Qualcomm.

Pokud by však nastala situace, kdy by tato spolupráce již neměla být umožněna, nebo by byla příliš problematická, má Huawei skryté eso v rukávu, kterým je vlastní operační systém. O něm bohužel Richard Yu více neprozradil. Příklady z minulosti však ukazují, že prosadit vlastní operační systém na trhu smartphonů je extrémně obtížné a není tomu ani tak dávno, co jsme se definitivně rozloučili s mobilními Windows a ještě před nimi potkal stejný osud OS Bada od Samsungu.

Existuje tedy vůbec mobilní výrobce masově prodávaných smartphonů na platformě Android, který by dokázal prosadit svůj vlastní operační systém? A pokud ano, mohl by se jim stát Huawei? Dejte nám vědět do komentářů, co si myslíte.

Diskuze ke článku
Mike
Bola by to chyba a dopadil by ako Lumie a Windows mobile.
Ale zaroven by mi Huawei vobec nechybal. Zbohooom.
Xzeit
To se snad nestane. Android je skvělý OS. Pevně věřím, že se ,,spory,, mezi Huawei a těmi ostatními urovnají, tedy hlavně ze strany těch ostatních. Házet špínu na úspěšnou firmu, která se tlačí na pozici světové jedničky, je docela nefér...
Xx
Nejspíš to bude OS založený na Androidu, ale s vlastními službami jako obchod, push notifikace, email a spousta dalších věcí, které jsou závislé na serverech Googlu. Android jako takový je Open Source a zde nehrozí nějaké problémy ve spolupráci.
Blue Sun
Blue Sun
Další systém bez aplikací, na který se všichni vykašlou. A vzhledem k tomu, že Huawei je momentálně v nelibosti, pak na rozdíl od ostatních systémů ani neprojeví zájem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze