Nový systém pro ověření USB-C kabelů by mohl uchránit vaše zařízení

6

Nástup nového oboustranného konektoru USB-C je jasně patrný, neboť nových zařízeních celkem svižně přibývá. S tím se na trhu objevují také různé kabely, z nichž některé mohou být i nebezpečné. Jejich používání by měl zamezit nový systém ověřování.

Pokud se podíváme na nové vlajkové modely na poli chytrých telefonů, zjistíme, že většině již přešla na nový konektor USB-C. V této souvislosti samozřejmě přibývá i příslušenství v podobě potřebných kabelů s USB-C. Jejich prozatím nekontrolovaný vývoj má však i svá úskalí. Při použití špatně sestaveného kabelu mohlo dojít i k nenávratnému poškození zařízení. Tomu chce zabránit nezávislá organizace USB Implementers Forum (USB-IF), která vyvinula speciální šifrovací software pro nová zařízení. Aktualizovaná zařízení by měla s nově připojeným kabelem nejprve komunikovat a až poté spolupracovat.

Nepřehlédněte: USB-C příslušenství od OnePlus může údajně poškodit telefon

USB Type-C

Nově vyvinutý software by tak dokázal odhalit neověřené příslušenství či vadný kabel. Pokud byste takový kabel připojili do svého chytrého telefonu či notebooku, objevila by se na displeji informace o možném nebezpečí a doporučení takový kabel vůbec nepoužívat. Díky tomu nedojde k přenášení žádné energie a dokonce ani dat, čímž své zařízení ochráníte. Zmíněný software by v sobě měl mít databázi všech kabelů, které prošly schválením skrze organizaci USB-IF.

Zdroje: engadget.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
Redmarx
Nebyla by spatna i nejaka uvaha autora textu na tema, jak to asi muze fungovat. Me to teda neni jasne ani trochu, pripojim k mobilu vadnej USB-C ten se urcite nebude ptat na to zda si muze psouknout a posle do zarizeni proudovou pecku a odpali ho driv nez se software vzpamatuje. Samozrejme, v pripade, ze by software mel podporu v hardwaru treba aspon na urovni ovladacu, tak je to hned jine tema a muzeme se bavit do jake miry ta ochrana bude spolehliva, ale v zasade by to bylo rozumne neco takoveho mit.
Matyas Bartak
A pak že je chyba že samsung nedal do s7 USB-C... :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze