Microsoft HoloLens: když se spojí reálný svět s virtuálním

22

Minority Report – v tomto filmu se pracovalo s nápadem hologramů a rozšířené reality. Microsoft se nebojí experimentovat a hologramy posunuje o krok dál. Na dnešní Windows 10 konferenci totiž představil svojí vizi práce s 3D prvky v reálném prostředí, což umožní speciální brýle Microsoft HoloLens, kterými Microsoft doslova ohromil.

Microsoft HoloLens
Brýle/headset Microsoft HoloLens

Velmi nečekaně se na konferenci Windows 10 dostalo také na předmět jiného charakteru, než je samotný operační systém. Velmi nadčasově vypadá projekt HoloLens, který využívá virtuální reality pro „práci s 3D prvky ve 3D prostředí.“ Doposud jste při práci s 3D prvky pracovali na displejích notebooků a různých dalších monitorech, případně jste si nasadili brýle pro virtuální realitu, které obraz promítaly na vnitřní displeje. Microsoft ale headsetem HoloLens dává vývojářům a designerům velmi silný nástroj, díky kterému můžou pracovat na 3D projektech přímo v reálném prostředí. Brýle totiž promítají 3D modely přímo do reálného světa tak, jako by byly reálně všude kolem vás.

TIP: Windows 10 budou zdarma pro uživatele Windows 7, 8 a 8.1

Samotný headset HoloLens připomíná Oculus Rift, ale jde ještě o krok dál. V přístroji je zabudovaný kompletní počítač s CPU, GPU a také samostatným holografickým procesorem a nepotřebuje žádný připojený přístroj, ani telefon nebo počítač. Výrazným rozdílem je pak možnost skrze HoloLens vidět okolní reálný svět, mají totiž průhledná skla, do kterých je zakomponován displej, který promítá 3D věci do reálného světa. Na ukázce jsme mohli zhlédnout použití v běžném životě, kdy se vám například na lednici zobrazují poznámky od členů rodiny nebo si můžete na bílou stěnu nechat „promítat“ film.

Virtuální Minecraft přímo před vámi na konferenčním stolku? Není problém
Využití ale najde i v profesionálních designerských studiích, kde můžou HoloLens využít k promítání změn na 3D modelu přímo v reálném prostoru nebo si můžete sami postavit vlastní 3D model za použití hlasových povelů a vašeho prstu. Na živém demu například jedna z členek týmu HoloLens postavila 3D model smyšlené gyrokoptéry během několika málo minut. Microsoft také ukázal holografický Skype nebo Minecraft. Jednoduše si hru promítnete třeba na konferenční stolek. Microsoft poskytl brýle také NASA, která jejich prostřednictvím poslala své zaměstnance na Mars, kde ve virtuálním prostředí řešila situace kolem vozítka Curiosity.

TIP: Podívejte se, jak bude vypadat internetový prohlížeč Spartan

HoloLens nabídne jiný pohled na svět, a to doslova

Jako myšlenka se to zdá až surreální, ale Microsoft nás ujišťuje, že headset HoloLens je vyvíjen jako přísně tajný projekt již několik let a jsme tak v již pokročilé fázi vývoje. Samotní vývojáři z HoloLens týmu říkají, že je to ten nejzajímavější a nejvyzývavější projekt, na kterém kdy pracovali. Samotný headset sice vypadá celkem neforemně a nebude prozatím rozhodně určen pro dlouhodobé nošení, ale Microsoft vidí v hologramech budoucnost Windows a očividně na ně hodně sází.

Jde o dost možná jeden z nejambicióznějších projektů současnosti a jsme opravdu zvědavi, kam až se tento projekt podaří Microsoftu dotáhnout. Novináři, kteří si mohli HoloLens na místě vyzkoušet, jsou z 3D modelů nadšeni a hodnocení jsou velmi kladná. Microsoft zatím nesdělil cenu ani dostupnost brýlí, chce je ale prodávat i běžným koncovým uživatelům.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Milan
Klobuk dole, vyborna praca.. Ak takto pojde microsoft dalej tak zareze mnoho inych vyrobcov, tiez jeden system na vsetkom bude zabijak konkurencie.
TJ
Nie som fanúšik minecraftu, ale s týmto by som to rád skúsil.
Jab
Asi to bude stát velké kvantum peněz. Ale ty možnosti do budoucna jsou tedy neuvěřitelné. Každopádně tleskám. Od soukromé firmy je tohle velké posunutí technologie. Hergot, do toho bych snad šel hned ze začátku, pokud by ta cena začínala max do třiceti tisíc.
an
Ach jo, stejně stále je potřeba mít na očích další odlišující se hardware, co udělat třeba normální hologramovou krabičku a promítat do prostoru a mít maximálně obyčejný brýle s poupraveným sklíčkem, který dokáže pro obyčejný oko virtuální realitu zobrazit. (nemyslím google glass)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze