T-Mobile v Česku rozjíždí novou síť, přinese „internet věcí“

22

T-Mobile a Blue Cell Networks přináší do České republiky internet věcí, prozatím v rámci tříměsíčního pilotního projektu. Oč jde? O spojení čehokoli do virtuálního světa. Můžete snadno zjistit jakou máte doma teplotu, kdo otevřel naposledy dveře a jaké nejbližší parkovací místo je ve vašem okolí volné. Nic nového pod sluncem, pod záštitou T-Mobile to ovšem vypadá na novou virtuální budoucnost.

T-Mobile a Blue Cell Networks ve spolupráci se společností SIGFOX zahajují v České republice pilotní provoz bezdrátové sítě určené pro tzv. internet věcí. Testování bude probíhat na několika vysílačích operátora v Praze a na základě jeho výsledku se partneři rozhodnou, zda sítí SIGFOX postupně pokryjí celou Českou republiku. Na takové pokrytí celého našeho území by mělo vystačit zhruba 500 vysílacích stanic. Přístroje nebudou pro připojení do sítě potřebovat SIM kartu a předností je nenáročnost na data i baterii zařízení.

SIGFOX

„V internetu věcí vidíme budoucnost – prakticky jakékoliv zařízení nebo předmět bude moci vysílat informace přes internet, což povede k usnadnění a zefektivnění celé řady činností každodenního života,“ říká Milan Hába, ředitel pro inovace společnosti T-Mobile, a dodává: „Ve spolupráci s Blue Cell Networks proto přinášíme do České republiky SIGFOX jako jedno z celosvětově nejlepších a v zahraničí osvědčených řešení pro internet věcí.“ Chytré se tak stane téměř cokoli, co bude síť podporovat. Chcete vědět jaké nejbližší parkovací místo je ve vaší blízkosti volné? Není problém. Chytré se stanou také automobily, budovy samotné nebo kupříkladu celé komplexy. Možností je neomezené množství, komunikace bude zajištěna skrze malé zprávy o velikosti pár kilobitů.

Na rozdíl od systémů, které jsou stále ve fázi vývoje, úzkopásmové technologie SIGFOX pro připojování zařízení poskytují oboustrannou konektivitu s velmi dlouhým dosahem a hlavně vysokou výdrží a kapacitou. Síť doplňuje stávající širokopásmové mobilní systémy určené pro potřeby datově náročných chytrých telefonů a dalších mobilních přístrojů. SIGFOX se instaluje na standardní mobilní vysílače a umožňuje ekonomický a energeticky úsporný přenos malých datových objemů na dlouhé vzdálenosti. Tím odstraňuje bariéry pro širokou implementaci řešení internetu věcí a M2M a zásadně prodlužuje životnost baterie a připojených zařízení – nebavíme se tu o hodinách a o dnech, ale spíše o měsících a rocích.

T-Mobile
Jaká bude budoucnost internet věcí? T-Mobile má jasno...

T-Mobile a Blue Cell Networks v průběhu pilotního provozu vyzkouší technologické a praktické možnosti řešení SIGFOX, zejména kvalitu pokrytí základnových stanic a prostup signálu do budov. Testování bude probíhat s reálnými zařízeními v reálném prostředí (půjde například o sledování železničních vagónů, monitoring volných parkovacích míst a řadu dalších aplikací). Síť SIGFOX je již v provozu, nebo se staví ve více než dvanácti evropských zemích a velkých městech, nejedná se tedy pouze o projekt, který se snaží o prosazení.

Po zhodnocení výsledků pilotu se T-Mobile, Blue Cell Networks a SIGFOX rozhodnou, zda sítí pokryjí celé území ČR. První výsledky testování operátor a jeho partneři oznámí během letních prázdnin, kdy také předvedou jednotlivé aplikace naživo.

Diskuze ke článku
blue.sun
Všechno propojíme a všechno nás bude sledovat...
Otroci internetu. :-D
....
A to vis ze joo..nedelej picoviny a bude To to jedno, ze nekdo sbira data o tobe pripadne o tom co si udelal nebo chces udelat..v dnesni dobe kdy se kazdej druhej debilni arab rozhodne odpalit nevinny lidi ve jmenu Alaha si ani nic jinyho nez sledovani nezaslouzime..
....
Ja bohuzel mluvim z vkastni zkusenosti..jak s tim odpalenim s, tak se strelbou..takze vam zavidim vasi nevedomost a zijte si dal ve svem snu, ze vlastne ukladat o nekom data je vetsi zlo..a budu se opakovat..pokud nejsem zmrd a nedelam nic protizakonneho, tak je mi uplne jedno kdo a jaka data na me kdy vytahne..prestante hulit a delejte uz neco prospesnyho, treba....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze