Trend je nastolen, USB-C ovládne budoucnost

21

Ještě se o něm sice nemluví ve velkém, na Computexu ale bylo vidět, že jeho nástup v roce 2015 nebude možné zastavit a do značné míry už je jasné, že vyhrál. A my jakožto uživatelé s ním. Řeč je o USB-C, novém konektoru, který znamená sjednocení napříč telefony, tablety, konvertibly, notebooky i další elektronikou. A snad se přidá i Apple s iPhonem a iPady.

USB-C pravidelně na mobilenet.cz chválíme jako důležitou inovaci, která se tváří nenápadně, ale mnoha uživatelům ulehčí život. Konečně jeden nabíjecí kabel pro všechnu elektroniku, flashka, kterou zapojíte bez adaptérů i do mobilu či tabletu, nebo jednotný video výstup. Konečně konektor, kde nezáleží na orientaci, a který je zároveň malinký a dovolí tak výrobu ještě menšího příslušenství.

USB-C

Zatím se ale překvapivě výrobci do implementace nijak nehrnuli. Jedním z úplně prvních byla finská Nokia se svým tabletem N1, posléze se, velmi překvapivě, přidal i Apple se svým MacBookem, u kterého je ale USB-C velmi neprakticky jediným konektorem. Počátkem roku jsme se dočkali od Sandisku představení první USB-C flashky, ale poté už o nadějném konektoru moc slyšet nebylo. Až doteď.

Příval USB-C přichází

Na Computexu se naplno ukázalo, že USB-C bude trendem roku 2015. Domácí Asus představil celou řadu výrobků, které tento konektor mají, ať už je to nový tablet ZenPad S 8.0, vylepšený konvertibl T100 HAnebo krásný Zen All-in-one počítač. Při jejich návrhu navíc, na rozdíl od Applu, Asus přemýšlel a USB-C u větších zařízení nenahrazuje žádný z doposud používaných konektorů. V případě konvertiblu tak doplňuje současné microUSB a microHDMI, u počítače najdeme samozřejmě plejádu dalších konektorů včetně klasických USB a HDMI. Je totiž jasné, že než se konektor a příslušenství k němu dostatečně rozšíří, může to trvat i několik let.

Novinky s USB-C z Computexu. Třeba SSD disk s kapacitou až 1,9 TB

Pokud si ale koupíte USB-C zařízení, můžete se stát průkopníky i v oblasti příslušenství. Na Computexu prakticky všichni hlavní výrobci paměťových médií a příslušenství ukázali své USB-C prvotiny. Většinou za sklem, patřičně nasvícené, jako by to byl klenot, ale byly tam. První flashky od Sandisku vstupují na trh, stejný výrobce ukázal nově i USB-C SSD disk s kapacitou až 1,9 TB (!). Díky jednotnému konektoru ho jednou připojíte bez redukce i do mobilu. Přidává se i Kingston a brzy budou následovat ostatní. Lepší situace je v případě různých adaptérů, které nabízí celá řada i bezejmenných výrobců.

Novinky Asusu s USB-C

Že s USB-C počítají i další výrobci, dokázal i Microsoft na své tiskové konferenci. Ukázal na ní nový konvertibl od Toshiby se 4K displejem, špičkovou výbavou a právě USB-C. Na trh se dostane na podzim, společně s novou generací Core i procesorů. V tomto období lze pak očekávat největší ofenzivu nových produktů s USB-C a před Vánoci už by si měl moci zákazník slušně vybrat.

Nový notebook Toshiba s USB-C

Zapojíme USB-C i do nakousnutého jablka

Je rovněž jasné, že se USB-C nedostane jen do tabletů a počítačů. Například nové telefony Lumia od Microsoftu, které jsou plánovány na září, by už USB-C měly používat. Otazník ale visí nad Applem. Ano, představil sice MacBook, který USB-C má. Nahradí ale tímto konektorem svůj dosavadní Lightning u iPhonů a iPadů? Pokud ano, znamenalo by to pro celou řadu lidí komplikaci v podobě nutnosti nakoupit si nové příslušenství, nebo minimálně adaptéry. A přiznejme si, trh s příslušenstvím kolem iPhonů a iPadů je obrovský. Na druhou stranu by to právě pro výrobce příslušenství znamenalo zajímavou obchodní příležitost. Nejen, že by museli zákazníci Applu nakupovat nové produkty, ale stejným konektorem by nyní výrobci obsloužili i obrovskou masu majitelů jiných zařízení.

Apple MacBook

Už teď je jasné, že USB-C vyhrálo a že bude konektorem budoucnosti. A pokud se bez výjimek připojí také Apple, bude to dvojnásobná výhra pro všechny strany. Uživatelé Applů už konečně nebudou muset shánět „tu nabíječku na iPhone“ a majitelé konkurenčních platforem si budou moci koupit příslušenství, které předtím výrobci vyráběli jen pro iPhone. Nezbývá tedy než doufat, že se k Asusu ve velkém připojí i další výrobci a zahájí malou elektronickou revoluci.

USB-C
Diskuze ke článku
Pietor
Je to sice krásná představa, že by se do toho Apple zapojil, ale nepočítám s tím vůbec...
Apple chce mít vše pod kontrolou.. Jeho lightning konektor je dle mého názoru lepší a navíc ho má pod svou kontrolou... Mají tam čip a toho se nebudou chtít vzdávat... Budou mít kabel usb C --> Lightning...
TO by se muselo v Applu jo něco stát aby to tak nebylo....

Jinak doufám, že každý kdo představí nový telefon bude mít tento konektor... Ne jenom TOP modely... VŠICHNI... tohle není privilegium!
pet
osobne mi na tabletu jedno usb-c staci kdyz k tomu bude v cene redukce na hdmi, usb a usb-c na napajeni..
xyz
Jestli se to letos rozsiri tak to je celkem trapas pro Samsung ze na S6 nedal novy konektor. A stejne tak HTC a LG. Pocitam ze kdejaky cinan bude mit USB-C a S6 ktera ma byt top model s nejnovejsima vychytavkama ne :-D
asdf
Já si myslí, že je to jenom záminka, aby jsme si museli koupit nové zařízení. Dříve když představili první USB, tak se taky říkalo jak to bude na všem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze