Huawei Mate S nám díky Force Touch zvážil vodu (IFA 2015)

12

Jednou z inovativních funkcí, kterou přináší nový telefon Huawei Mate S je technologie Force Touch, tedy citlivost displeje na sílu dotyku. Je to vůbec první telefon na světě, který něco takového umí. Huawei aplikace a funkce pro tuto technologii teprve vyvíjí a ladí, už nyní jsme ale ty první mohli vyzkoušet.

Huawei Mate S

Force Touch bude k dispozici pouze u nejvyšší verze telefonu s názvem Luxury edition, který disponuje 128GB vnitřní pamětí. U levnějších verzí včetně té, která nyní vstoupí na trh za 17 500 Kč, Force Touch chybí.

Huawei Mate S Force Touch – první pohled z IFA 2015

A jak Force Touch funguje? Kromě samotného dotyku pozná displej i jeho intenzitu, potažmo tlak, který na displej vyvíjíte. Funguje to zcela stejně, jako u Apple Watch nebo některých nových MacBooků. Luxury edition ještě nezná datum uvedení na trh ani svou cenu, Huawei totiž teprve funkce využívající Force Touch vyvíjí a ladí. My jsme mohli vyzkoušet první dvě.

Při prohlížení fotek stačí na displej přitlačit, zobrazí se lupa, která ukazuje přiblížený výřez místa, kterého se dotýkáte prstem. Čím více tlačíte, tím většího přiblížení docílíte. Funguje to intuitivně, spolehlivě a je to šikovné využití Force Touch.

Huawei Mate S

Druhá funkce je spíše zábavná. Displej telefonu se promění na váhu a řekne vám hmotnost předmětu na něj položeného. Má to ale několik omezení. Předmět musí mít hmotnost mezi 100 až 400 gramy a musí se vejít do středu displeje. My jsme váhu vyzkoušeli s plastovou lahví s vodou o objemu půl litrů, která byla poloprázdná a telefon hmotnost odhadl celkem správně a ukázal 220 gramů.

Zatím jde spíše pouze o demonstraci toho, co vše bude v budoucnu možné, už nyní lze ale vytušit, že Force Touch bude jedním z trendů nových telefonů v příštím roce. A Huawei ukázal směr.

Technické parametry Huawei Mate S

Kompletní specifikace
Konstrukce149,8 × 75,3 × 7,2 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 935, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
DostupnostQ4 2015, 17 590 Kč
Diskuze ke článku
Johny
opravdu bude nekdo chtit delat ze svych 17.500 korun vahu ?
Jirka
Tak schválně kdy vyjde první článek "Kauza overweightgate" :-D
Lukáš
Rozhodně je to hezčí telefon než bude ohavný iphone 6S a časem bude využitelnost force touch také vyšší než u iOS. Takhle se bere vítr z plachet, když se měsíc po vydání iphonu už ví co bude pomalu obsahovat další. Stejně ty telefony iphonům ujíždí daleko znatelněji, když kouknu na Xperii Premium a iphone, tak jablko si koupí opravdu jen blázen.
Honza
Technologii ForceTouch máme, ale k čemu. Takže počkáme, s čím přijde Apple.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze