Adaptér Trust USB-C
recenze

Adaptér Trust USB-C

pro širší možnosti propojení
7

Konektor USB-C (USB 3.1 Type-C) se pomalu rozšiřuje jak mezi smartphony, tak také mezi tablety a notebooky, přičemž ten největší boom odstartoval MacBook od Applu. Nyní již existuje mnoho výrobců, kteří nabízí adaptéry a huby s tímto moderním konektorem. Jedním z nich je Trust. Dnes se zaměříme na ty nejzajímavější doplňky z jeho nabídky.

USB-C je nový typ konektoru, který kromě vyšších přenosových rychlostí nabízí možnost zapojení z obou stran (podobně jako u konektoru Lightning), je tedy reverzibilní. Hlavní výhoda však tkví v jeho univerzálnosti: jeden konektor může podporovat protokoly DisplayPort, VGA, HDMI, Ethernet a navíc lze přes něj elektroniku i nabíjet. Výhody jsou tedy jasné, se vším novým bohužel přichází také problémy s kompatibilitou. Periférií s klasickým USB-A je mnoho, s USB-C podstatně méně. Nový univerzální konektor je ve svých počátcích, a tak se musíme stále velmi často spolehnout na různé redukce, případně komplexnější huby, které zastřešují vícero konektorů.

TRUST USB-C

Například u takového MacBooku je dokoupení vhodného hubu prakticky nutností, pokud chcete notebook nabíjet a zároveň mít připojenou jakoukoli z periferií. Vzhledem k přítomnosti pouze jednoho USB-C konektoru jsou možnosti značně omezené. Výrobců, kteří se soustředí na takové příslušenství, začíná přibývat. Dnes se zaměříme na pár zajímavých kousků společnosti Trust.

USB Type-C 4 Ports USB3.0 Hub

Asi nejzajímavějším kusem příslušenství, který jsme měli od společnosti Trust k dispozici, je speciální USB-C hub, který nabídne dvojici USB-A portů (USB-A 3.1) a dva USB-C porty. Pokud tedy máte klasické periferie se starším typem konektorů, není problém je využívat i s novým zařízením. Zbylé dva USB-C konektory lze využít například pro připojení smartphonu či tabletu, na trhu se však objevuje už i příslušenství v podobě obojetných flash disků (z jedné strany s USB-A a ze strany druhé USB-C), není tedy problém připojit ani takové příslušenství a využít tak více potenciálu moderního konektoru.

Trust

Pokud hub zapojíte místo do MacBooku do smartphonu, stane se opět multifunkčním. Skrze hub lze připojit například powerbanku, která se dobíjí z baterie hostitelského smartphonu (opačně to lze udělat jen bez hubu), díky přítomnosti USB-A vstupů lze využít hub i pro OTG. Pokud tedy ke smartphonu přes USB-C připojíte hub, do kterého připojíte například klasickou flashku, soubory se ukáží během okamžiku i na smartphonu. Vše ale závisí na podpoře USB OTG hostitelského zařízení. Dodáme, že hub je napájen z hostitelského zařízení (ze sběrnice), není tedy potřeba ho nikam dále zapojovat, případně instalovat doprovodný software.

TRUST

Smutnout zprávou je, že ačkoliv jde nabíjet hostitelským zařízením jiné zařízení, hostitelské zařízení samotné nabíjet přes hub nelze. O chybu však nejde, Trust na to upozorňuje i na krabici.

Doplníme, že tělo hubu je zpracováno kompletně z plastu, pochválit můžeme alespoň bytelný kabel, který z těla hubu vede. Na těle hubu dále nalezneme poměrně velký LED panel, jehož svit indikuje správnou funkčnost a propojení s hostitelským zařízením. Hub lze sehnat za cenu zhruba 1 300 korun.

USB Type-C Cardreader

Dalším šikovným pomocníkem je čtečka paměťových karet, která se rovněž připojuje skrze konektor USB-C. Trust neponechal nic náhodě a díky čtyřem separátním slotům podporuje bez nutnosti redukcí většinu druhů dnes prodávaných karet, konkrétně microSD/microSDHC/microSDXC, SD/SDHC/SDXC/MMC, MS-Duo, MS/MS-PRO a M2. Čtečka opět funguje na principu Plug & Play, stačí ji tedy připojit, vložit paměťovou kartu a je hotovo. Funkčnost jsme zkoušeli jak s MacBookem 12, tak také s Xiaomi Mi 5, kde čtečka funguje na bázi USB OTG.

TRUST
USB Type-C Cardreader

V obou případech fungovalo spojení bezchybně. Funkčnost kritizovat nebudeme, v podstatě není co vytknout, nepřesvědčila nás však kvalita konstrukčního zpracování. Samotné tělo je vyvedeno z plastu, avšak kabel je velmi tenký a do USB-C portu hostitelského zařízení se nacvakává tak, aby držel na svém místě. Nejsme si jisti, co by se stalo, kdyby se nedopatřením za kabel trhlo. V takovém případě hrozí dost reálný problém znehodnocení produktu. Cena se pohybuje od 320 do 500 korun.

USB Type-C to VGA Adapter

Pokud potřebujete přenést obraz na televizi, projektor nebo monitor, může se hodit VGA adaptér. Vzhledem k univerzálnosti USB-C konektoru není ani VGA redukce problém. VGA adaptér funguje dle předpokladů a co deklaruje, to zvládá. Maximální dostupné rozlišení je 1 920 × 1 200 px, kompatibilitu jsme zkoušeli s MacBookem 12, pro který je VGA Adapter v podstatě dělaný. Na problémy byste však neměli narazit ani u dalších produktů s USB-C, například s novými notebooky od Asusu a nebo HP. Podmínkou je však podpora protokolu DisplayPort.

TRUST
USB Type-C to VGA Converter

Adaptér přijde vhod například při prezentacích, kdy jde obraz z notebooku jak zrcadlit, tak rozdělit. Cena adaptéru se pohybuje od 700 do 1 000 korun.

Charge & Sync Cable

Posledním testovaným doplňkem je synchronizační a nabíjecí kabel s označením Trust Charge & Sync USB-C Cable. Ten poslouží především pro připojení smartphonů s konektorem USB-C (testovali jsme jej na Xiaomi Mi 5) ke starším zařízením s USB-A. Kabel nabíjí a bez problému i synchronizuje. Vyzkoušeli jsme ho i jako nabíjecí kabel k MacBooku 12, i zde vše fungovalo bez problému a nabíjet jsme mohli i adaptérem, který je určený pro smartphony.

TRUST
Trust Charge & Sync Cable

Samozřejmě tento postup nedoporučujeme, nabíjení by mělo probíhat pomocí dodávaného 29W adaptéru do sítě. Další možností je připojení kabelu k powerbance, která nabíjí pomocí USB-A konektoru. I v takovém případě lze MacBook 12 bez problému dobíjet. Jeden metr však nemusí stačit každému a ideální by byla alespoň 1,5metrová délka. Trust si za synchronizační a nabíjecí kabel řekne zhruba 400 korun.

Ceny

Výrobky značky Trust lze bez problému zakoupit u velkých prodejců elektroniky, ceny se v některých obchodech poměrně výrazně liší.

Obvyklá cena
USB Type-C 4 Ports USB3.0 Hub 1 299 Kč
USB Type-C Cardreader 319 Kč
USB Type-C to VGA Adapter 929 Kč
Charge & Sync Cable 419 Kč

Závěrečné hodnocení: cena versus očekávání

Doplňky značky Trust nezklamaly, ale ani nijak zvlášť nenadchly. Provedení je pouze průměrné a stejně tak i funkčnost. Na druhou stranu, za nabízené peníze nabídnou adaptéry Trust vše, co deklarují. Potěší také rozšířená tříletá záruka. Doplníme, že kromě dnes testovaných kousků nabízí Trust i konvertor na HDMI, USB-C myš i jednoduchý adaptér z USB-C na USB-A 3.1.

Klady
  • přijatelná cena
  • dostupnost
  • tříletá záruka
  • rozměry adaptérů
Zápory
  • použití pouze plastových materiálů
  • hub neumožňuje nabíjení hostitelského zařízení
  • hub by mohl nabídnout vícero konektorů
  • nedůvěryhodný kabel u čtečky paměťových karet
Diskuze ke článku
Coohy
U toho nabíjení nevidím problém, že nelze nabít hostitelské zařízení tak prostě stačí prohodit power banku s hostitelským zařízením a je to :)
Pietor
Idealni hub: pripojeni na USB C --> Ethernet, VGA, HDMi, 2x USB 3.0, 2x USB C
Patrik
Nedělá se už nějaká normální přechodka, která by toto vše vyřešila? pořád bych si musel koupit takhle vlekou krabici?
Jirka
To už není v dnešní době vůbec problém, mám na klíčích přechodku na 6 konektorů. Dá se přes něj nabíjet i přenášet data. za necelé 4 stovky nemusím pořád něco hledat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze