7 věcí, na které se těšit v roce 2015

47

Začátek nového roku vždy přináší optimismus, že se letos podaří splnit něco, na co marně delší dobu čekáme. Podíváme se tedy, co by to mohlo být v následujících 365 dnech a není toho věru málo. Kromě nových Windows a další generace Snapdragonu to bude například nový konektor USB, chytré hodinky od Applu anebo Android v autech a televizích.

CES 2015: Vánoce v lednu

Začátek ledna znamená pro Las Vegas, že se z města hazardu na chvíli stane centrem spotřebitelské elektroniky. Můžeme se tak těšit, že mnoho zásadních výrobců telefonů a tabletů něco představí, už nyní se například hodně čeká na smartphone od Kodaku. Tato fotografická firma se pokusí vstát z popela a nabídnout telefon, který by měl v oblasti fotografování zvládnout víc, než jsme si kdy dokázali představit.

CES je pro některé takový zážitek, jako pro dítě výlet na matějskou pouť.

Na místě bude mít redakce mobilenetu své zástupce, a tak se můžete těšit na nejžhavější novinky přímo z místa.

Windows 10: Bude to revoluce?

O Windows 10 se už nyní hodně mluví, a to je zatím k dispozici pouze testovací verze. Změn není málo: od nového jádra, přes pozitivně vnímané změny uživatelského prostředí až po hlasovou asistentku Cortanu.

Co však bude ještě zajímavější, než všechny tyto změny dohromady bude fakt, že se Microsoft jedním operačním systémem pokusí pokrýt vše od mobilů, přes tablety, konvertibily až po osobní počítače a herní systémy. Není to příliš ambiciózní plán? Pokud se to ale podaří a podaří se i nějak smysluplně propojit uživatelovu činnost na jednotlivých zařízeních, pak to bude opravdu něco.

Zatím je to jen další verze Windows, ale až bude venku varianta pro mobily, může to být zásadní milník.

Lidé, kteří se těší na Windows 10, by si měli prozatím v kalendáři zakroužkovat dvě data. 21. ledna bude odhalena další testovací verze, nové funkce a podrobnosti. Velký otazník stále visí nad zahájením prodeje (některé zdroje dokonce mluví o aktualizaci). Mohlo by to ale být 24. srpna, tedy přesně 20 let po spuštění Windows 95.

USB 3.1 a USB Type-C

Sice se všichni tváří, že všechno by se mělo dělat bezdrátově, ale mnohdy je jednodušší zařízení prostě propojit kabelem. Vylepšený standard USB 3.1 nabídne rychlost až 10 Gb/s a napájení zařízení se spotřebou až 100 W. Nejzajímavější je však podpora nového oboustranného konektoru Type-C, který kromě dat a elektřiny zvládne přenášet obraz.

USB Type-C
Konektor je oboustranný. Ušetří to spoustu nervů.

Apple Watch: přinesou nový směr?

Nemusí se vám líbit wearables, můžete být odpůrci značky Apple, ale přesto tak nějak ve skrytu duše čekáte, co přinesou Apple Watch. Tak nějak se očekává, že v cupertinských stěnách zůstalo ještě trochu tvůrčího ducha Steva Jobse. Apple Watch by měly přijít na jaře a rozhýbat trh s wearables. Hlavně se ale čeká na inovace ve vnitřním prostředí, které by mohly být kýženou inspirací, jak zpříjemnit interakci člověka a malého displeje. Podaří se to? To zůstává stále otázkou.

Apple Watch
Bude to revoluce nebo zklamání? Obojí je možné.

Android TV a Android Auto: roboti, kam se podíváš

Google sliboval mohutnou expanzi Androidu i do zařízení, která zatím nepovažujeme za počítače a která s příchodem operačního systému dostanou úplně nový rozměr. Android Wear pro chytré hodinky už je realitou, stále se však čeká na konkrétní obrysy Android Auto a Android TV. Nadcházející rok bude snad rokem jejich narození, stejně tak si tyto lukrativní oblasti nenechají ujít další významní hráči.

Android Auto.

RIP, roaming

Během roku 2015 by mělo vstoupit do praxe nařízení Evropského parlamentu, které bude mít za následek možnost volání ze státu Evropské unie za stejné ceny, jako v domovském státě uživatele. Stejné podmínky budou platit také pro využívání datového připojení v zahraničí. Fakticky tak jde o konec roamingu, respektive roamingových poplatků. Do hry ještě mohou zasáhnout obstrukce na národních úrovních, stejně tak operátoři se budou snažit zahojit jinde, ale i tak je to rozhodně dobrá zpráva. Ta horší je, že k realizaci dojde nejspíš až na konci roku.

Snapdragon 810: chytré mobily ještě chytřejší

Během roku 2015 se dočkáme nové generace čipsetů Snapdragon s označením 810. To s sebou přinese další nárůst výpočetní síly, který však nebude samoúčelný. Pracuje se také na způsobech, jak takovou sílu využít. Asi nikoho nepřekvapí, že 810 bude plně připravena na 4K video a bude jej umět streamovat oběma směry, zajímavější funkcí je ale simulace optického zoomu.

Qualcomm Snapdragon 810

Takový mobil bude mít na zádech hned dva fotoaparáty: normální a teleobjektiv. Výpočetní síla pak bude umožňovat v reálném čase kombinovat oba dva obrazy tak, jako byste používali optický zoom. Stejně slibně zní i možnost nahrávat audio jen ze směru, jakým se dívá kamera.

A na co se v roce 2015 těšíte vy?

Zdroje: mashable.com

Diskuze ke článku
hululu
Hmm že bych už svoji galaxy s2 vyměnil....? -_-
David Novotný
David Novotný
d
Petr
Já se těším nejvíc na nový Windows 10 pro mobilní telefony. Nevíte někdo kdy bude ke stažení pomocí programu PFD?
baterak
Konec neboli zbořeni roumingove hranice je skvela zprava.Zatim to řesim BIS u Blackberry kde mam neomezen datovy tarif vsude na svete bez dalsich poplatku či přiraźek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze