To nejzajímavější z roku 2016 podle redakce – část třetí

Rok 2016 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2016 zaujaly nejvíce. V dnešním třetím díle jsme vyzpovídali posledních šest členů redakce, kteří představili svůj výběr.

Také rok 2016 byl plný zajímavých novinek, zařízení a služeb, a tak neuškodí udělat si malou rekapitulaci, tentokrát výběr toho nejzajímavějšího podle redaktorů serveru mobilenet.cz. Redaktoři měli při svém výběru zcela volnou ruku, proto se v následujících kapitolách můžete těšit nejenom na nejzajímavější zařízení, ale také služby či další novinky, které nás v roce 2016 zaujaly nejvíce.

Nepřehlédněte:

To nejzajímavější podle Vojtěcha Dalekoreje

Rok 2016 byl pro mne rok jako každý jiný. Něco se povedlo lépe, něco se povedlo hůře. Přesto se ale objevilo několik zajímavých témat, která se mi usadila v paměti.

Ve světle posledních týdnů a měsíců to byl jednoznačné pláč internetu nad tím, kolik herců, zpěváků a dalších „osobností“ letos odešlo. Zkratka #RIP byla letos snad nejpoužívanějším hashtagem na celém Twitteru a konec roku to vytočil ad absurdum. Snad každý pípálek se snažil přispět svoji více či méně zajímavou kondolencí a pokud budou lidé umírat i v roce 2017, tak budou Twitter zdi tapetované pouze hashtagy #RIP #RIP #RIP #RIP…

Celkově byl však rok 2016 ve znamení velkých změn v oblasti sociálních sítí. Viditelná stagnace sítě Facebook donutila tohoto giganta k velkým změnám například v Messengeru, který se snaží více přiblížit neustále populárnějšímu Instagramu a Snapchatu. Sdílení zpráv a fotografií s 24hodinovou platností se stalo jednou z nejpoužívanějších funkcí a perfektně ilustruje dnešní uspěchanou dobu. Co se stalo před více než 24 hodinami už nemá smysl nikam posílat.

TIP: Novou službou Messenger Day chce Facebook konkurovat Snapchatu

Facebook Messenger

Nicméně odbočím trochu od internetu a sociálních sítí zpět k mobilním technologiím. Jako velkého fanouška BlackBerry mne letos samozřejmě potěšilo, že kanadský výrobce stále nezkrachoval, i když k tomu neměl daleko. John Chen, aktuální CEO BlackBerry, však evidentně ví co chce, z BlackBerry se stala především softwarová společnost a nové přístroje si bude nechávat vyrábět od externích partnerů. Těmito kroky se firma výrazně stabilizovala a je jasné, že tu s námi ještě nějaký ten pátek pobude.

Další událostí, která mi utkvěla v paměti, bylo obrovské fiasko společnosti LG a její letošní vlajkové lodi LG G5. Ačkoliv jsem si testování tohoto modelu opravdu užil a jedná se podle mne o velice povedené zařízení, tak zákazníci byli jiného názoru. LG doplatilo především na vysokou cenu a celkem nesmyslně provedený modulární systém. Ostatně modulárním smartphonům v uplynulém roce pravděpodobně odzvonilo, neboť dokonce i Google ukončil svůj Project Ara a Lenovo se svým pseudo-modulárním modelem Moto Z také velký úspěch nesklidilo.

TIP: Recenze LG G5 – Focení může být zábava

LG G5

A poslední téma – wearables. Trh nositelností se letos prudce propadl a ukazuje, že lidé si na nositelnou elektroniku pravděpodobně ještě nezvykli. Zajímavé je, že propad prodejů přišel pouze rok poté, co nastal jejich největší boom. Například u tabletů trval růst několik let, než se trh nasytil a prodeje začaly klesat. Éra wearables však byla mnohem kratší, následný pád výraznější a objevily se také první oběti. Společnost Pebble byla pionýrem v této oblasti a její prodej před několika týdny zarmoutil miliony fanoušků.

TIP: Project Ara opět na scéně: první modulární telefony již příští rok

Předchozí odstavce se nesly spíše v negativním tónu, a tak bych rád letošní resumé zakončil nějakou veselejší notou. Stali jsme se totiž svědky také mnoha pozitivnějších událostí. Lidé se například začali více zajímat o své soukromí a většina dnešních komunikačních nástrojů nabízí pokročilé E2E šifrování, dočkali jsme se obrovského vývoje v oblasti virtuální reality a zdá se, že skončila éra zvětšování smartphonů. To jsou dobré zprávy, ne? Tak ať jich v příštím roce přijde ještě nejméně kopa… nebo dvě kopy!

To nejzajímavější podle Ondřeje Pohla

Pokémon Go

Mohlo by se to zdát jenom jako další pobláznění a „nahypovaná“ hra, ve skutečnosti v sobě tento fenomén skrývá daleko větší potenciál tzv. rozšířené reality. Doufejme, že se ji podaří v budoucnu využít i jinak než k prostoduchým hříčkám.

TIP: Recenze Pokémon GO – V ten pravý okamžik

Pokémon GO

Spuštění Galilea

Vypadalo to jako další nekonečný příběh o tom, jak bude mít Evropa vlastní navigační systém. Ale ten se na sklonku roku začal plnit. Doufejme, že neusne na vavřínech a nespokojí se jen se suplováním funkcí GPS.

Multiwindow na Androidu 7.0

I když tato funkce byla slibována už pro šestku, dočkali jsme se až nyní a někteří na svém telefonu již mají Android 7.0 se schopností zobrazit vedle sebe dvě různé aplikace. Pro mobilní telefony to moc velký přínos nemá, ale tabletům s Androidem to určitě hodně pomůže, tedy pokud je chcete používat pro práci.

TIP: Android 7.0 Nougat: co v něm je a není?

Android 7.0 Nougat

x86 aplikace na ARMu

Microsoft toho nasliboval už docela hodně ohledně toho, jak chce propojit svět mobilních zařízení a desktopů, respektive notebooků. Jenže většina z nich skončila nepříliš povedeně ještě před tím, než se pořádně rozjela. Bude schopnost stolních Windows 10 běžet i na procesorech od Qualcommu tím pravým, co nás donutí vyhodit všechna zařízení kromě telefonu? Uvidíme.

To nejzajímavější podle Patrika Svatoše

Xiaomi Mi MIX

Telefon, který ukazuje, že to jde. Doba rámečků brzo pomine a Xiaomi Mi MIX ukázalo, že to bude nejspíše brzy. Uživatelé ocení poměrně kompaktní tělo, na kterém dostanou co možná největší displej. Minimálně uživatelům iPhonu se o tom může prozatím zdát. Ani výbavově Mi MIX nezklamal. Každopádně, zda se najdou uživatelé, který za něho dají takové peníze, je otázkou.

TIP: Recenze Xiaomi Mi MIX – Zažijte budoucnost ještě dnes

Xiaomi Mi MIX

MacBook Pro

Až když si člověk porovná, jak moc je nový MacBook Pro tenký, tak to musí obdivovat. Nemusíte být fanoušky Applu, ale tu hmotnost a tenkost musíte prostě ocenit. O portech či Touch Baru se toho napsalo hodně a minimálně pro mě jde momentálně o věci, které mi nedávají smysl. U konektorů jde o budoucnost, ale o Touch Bar se trochu obávám, avšak jak jsem již zmínil, nejvíce co mě na MacBooku zaujalo, je jeho tenkost. Klobouk dolů.

TIP: Nový Apple MacBook Pro má dotykový Touch Bar a jen USB-C

Apple MacBook Pro OLED panel

Samsung Galaxy Note 7

Telefon, který měl snad vše. I kdyby uměl udělat snídani, tak stejně bych raději požádal drahou polovičku a mezitím se kochal tímto nádherným strojem. Prakticky vše, co šlo, tak Note 7 měl. Vše je pak preferencí systému a zde by byl první problém, kvůli kterému by u mě Note narazil. Každopádně nemohu popřít, že se mi design Samsungu líbí. Koneckonců i kdyby na ty snídaně došlo, tak byste měli maximálně tak flambované banány. Však vy víte jak to celé dopadlo. Škoda.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

Xiaomi Mi Notebook Air

Líbí se vám MacBook, ale nechcete za něj dávat takové peníze nebo macOS není váš oblíbený systém? Osobně bych poté pokukoval po tomto stroji od Xiaomi. Inspirace je zde poměrně jasná, ale kde není. Děsím se, že se budou navzájem žalovat i automobilky, že auta mají stejné tvary. Zpět ale k Xiaomi. Spousta lidí jistě podobný druh stroje ocení. Pokud, stejně jako já, nemáte rádi dotykové displeje, konvertibly a podobně, pak Mi Notebook Air může být volba.

TIP: Recenze Xiaomi Mi Notebook Air 12,5" – Napoprvé a do černého

Xiaomi Mi Notebook Air

To nejzajímavější podle Michala Marka

Netflix konečně tu

Příchod Netflixu na český trh znamenal mimo jiné snadnou a legální cestu k seriálům, které v České republice byly již v danou chvíli velice populární. House od Cards, Narcos, Orange Is the New Black a mnoho dalších seriálů i filmů si mohou čeští uživatelé dopřát již od 200 korun měsíčně.

TIP: Netflix zavítal i do České republiky. Jaké jsou ceny a podmínky?

Netflix

Netflix nabízí perfektní iOS aplikace pro iPhone i iPad a solidní webové rozhraní. Vadou na kráse ovšem je, že obsah není lokalizován do češtiny a oficiálně nejsou k dispozici ani české titulky. Bez slušné znalosti angličtiny si tedy našinec hodiny a hodiny atraktivního obsahu Netflixu příliš neužije.

Stáhnout Netflix

Google Play App Store Microsoft Store

To nejzajímavější podle Pavla Škopka

Magický telefon od Honoru

Své třetí výročí oslavila značka Honor skutečně futuristickým telefonem, který ukazuje budoucnost mobilních telefonů. Honor Magic nabízí AMOLED displej s 2K rozlišením. Uvnitř pak naleznete procesor Huawei Kirin 950 a 4 GB RAM. Pro ukládání dat je k dispozici interní úložiště s kapacitou 64 GB, kterou však není možné rozšířit pomocí paměťové karty. Novinka pak běží na Androidu 7.0 s novým prostředím EMUI 5.0.

Honor Magic

Čím je však Honor Magic zajímavý, jsou některé v pravdě magické funkce. Počínaje ultrarychlým nabíjením Huawei Magic Power, kdy se akumulátor s kapacitou 2 900 mAh nabije na 90 procent už za 30 minut. Honor však i zapracoval na rozpoznávání obličeje a očí a na to navázal celou řadou zajímavých funkcí. Telefon se rozsvítí, když zaregistruje vaši tvář. Stejně tak pouze vám zobrazí náhled textu SMS a fotografii odesílatele, což chrání vaše soukromí. Praktické jsou i chytré notifikace, které se automaticky přizpůsobí situaci. Jinak se telefon ohlásí, pokud ho držíte v ruce a jinak, když je položený na stole. Telefon také mění orientaci displeje, ne podle natočení telefonu.

Tyto funkce bychom využili i v Evropě. Další magické chytré funkce jsou nicméně navázané pouze na čínský trh, kde suplují chybějící služby od Googlu především Google Now a jeho predikce. I tak je Honor Magic velice zajímavý telefon, který bychom ocenili i na českém trhu.

Konec Lumií a labutí píseň mobilních Windows

Microsoft letos definitivně uznal, že koupě Nokie a vlastní výroba smartphonů byla chyba. Přestože to ještě oficiálně nepřiznal, na konci loňského roku skončil s výrobou Lumií. Ty přitom i přes prudký pokles prodejů přitom tvoří většinu prodávaných smartphonů s Windows 10 Mobile. Dosavadní smartphony se i díky tomu vyprodávají za zlomek původních cen.

Nokia Lumia 830 a Lumia 735

Pro mobilní Windows se to zdá být labutí písní. Microsoft nicméně ubezpečuje, že s podporou a ani vývojem Windows 10 Mobile nekončí. Hodlá i nadále podporovat třetí výrobce při vývoji a výrobě smartphonů s Windows 10 Mobile. Již nyní je však jasné, že Windows 10 Mobile jsou prakticky bez šance nějakým způsobem narušit současný duopol Androidu a iOS.

LinkedIn zamířil pod křídla Microsoftu

V polovině června vyrazil Microsoft na nákupy a za 26,2 miliard dolarů koupil sociální síť LinkedIn. Ta je určena především pro profesionály ve svém oboru, kteří jejím prostřednictvím navazují pracovní kontakty, mohou diskutovat nebo hledat nové zaměstnání.

TIP: Microsoft kupuje sociální síť LinkedIn za 26 miliard dolarů

Microsoft a LinkedIn

Softwarový gigant nicméně uživatele ujistil, že pro ně se koupí nic nemění. Všechno má zůstat při starém a zachována zůstane i značka. Obchod je podle mě zajímavý nejen svou cenou, ale i tím, že pro Microsoft dává smysl. Microsoft si slibuje především propojení výhod sociální sítě LinkedIn a její komunity profesionálů s kancelářským balíkem Office 365, který je rovněž zaměřený na firemní sféru.

To nejzajímavější podle Lukáše Sála

Apple iPhone 7 Plus

Nový iPhone 7 Plus je pro mě tím nejlepším iPhonem, který jsem kdy měl. A to z několika prostých důvodů.

TIP: Recenze Apple iPhone 7 Plus – Chtěl by vládnout

Apple iPhone 7 Plus
  • 3D Touch a Taptic Engine: Už je to déle než rok, kdy Apple poprvé představil 3D Touch ve svých iPhonech 6s. Nové iPhony 7 přidávají haptickou odezvu do víceméně každé akce, kterou s telefonem provedete. Vy pak máte pocit, jako by si s vámi telefon povídal. Strašně návykové a platí zde, kdo nezkusí, nepochopí.
  • Home Button: Apple odstranil fyzické tlačítko z iPhonů, které k nim patřilo od nepaměti a nahradil ho senzorem. Nic světového, řeknete si. Ovšem nebyl by to Apple, kdyby nevymyslel své pojetí senzoru a tak jej doplnil o Taptic Engine, který se stará o iluzi zmáčknutí fyzického tlačítka. Váš prst tudíž nepozná zda jste zmáčkli senzor. Geniální.
  • Fotoaparát: Že Apple patří se svými iPhony na výsluní fotomobilů všichni vědí, že nový iPhone 7 Plus přinese duální fotoaparát se spekulovalo dlouho, ale přesto se nevědělo, k čemu by se měla dvojí optika používat. Využití máme hned dvojí, první je funkce optického zoomu, který vám dokáže přiblížit scénu 2×. Mnohem zajímavější možnosti vám pak dává Portrétní mód, který simuluje tzv. bokeh efekt, přičemž vámi fotografovaný objekt je ostrý a pozadí je rozmazané. Tato funkce je stále v betaverzi, ale praxe ukazuje, že za dobrého světla funguje portrétní mód dobře a podává výborné výsledky. A ano, je to určené na fotografování lidí, nikoliv objektů.

DJI Mavic

Patřím mezi milovníky dronů, prošlo mi jich rukami mnoho. Zkušenosti a praxe mě stále utvrzují, že komerční jedničkou na poli kvadrokoptér je DJI. S napětím jsem vyhlížel, jaké novinky si pro nás připraví. Myslím, že i laikům spadla brada nad novým dronem DJI Mavic.

DJI Mavic

Je výjimečný z několika pohledů. Jestliže o několik dní dříve představený dron od GoPro – Karma – měl být tím pravým kompaktním dronem, Mavic se mu hlasitě vysmál. Díky skládací konstrukci se dá považovat za opravdu miniaturního drona, který se vám vleze „do kapsy“. Přičemž nejste ochuzeni o kvalitní 4K kameru a optické senzory, které drony od DJI mívají. Zkrátka a dobře na jaro si kupuji tohoto létajícího drobečka.

Apple AirPods

Má vysněná sluchátka jsou konečně tady a já je mohu mít v uších i při psaní tohoto shrnutí za letošní rok. Škarohlídi se AirPods smějí za jejich vzhled a nízkou výdrž na baterii, jak je to v praxi a mé prvotní zkušenosti jsem popsal v tomto textu.

AirPods

Po více než dvou týdnech s těmito sluchátky si vždy vychutnávám moment, kdy je vytáhnu z krabičky a jsou vždy připravená hrát mojí oblíbenou hudbu, jakmile doposlouchám, schovám je zpátky do magického pouzdra, kde se sluchátka dobijí a počkají až je opět vytáhnu.

Diskuze ke článku
ANO
To je nejaka placena propaganda od xiaomi na ten notebook? V kazdem druhem clanku je o nem zminka ... vzdyt neni ABSOLUTNE nicim zajimavym .... jedine, cim by mohl prekvapit je cena, kterou skutecne prekvapuje, ale ze spektra, kde je zcela neprodejny kdyz cenou "konkuruje" surface 4 pro, ktery je ve vsech parametrech na hony vzdalen tomu cinskemu paskvilu. Ja furt nejak neverim, ze se nejedna o nejaky velmi opozdeny nebo velmi brzky april .... kdyby se reklo, ze to stoji 6 tisic, reknu wow ..... 8, super ..... 10 ehmmmm, to uz je na hrane ..... ale jako pres dvacet nebo dokonce pres 30 tisic? Mi fakt reknete, ze to nekdo mysli vazne:o))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze