Android 7.1 v Pixelu: ve znamení změn

25

Pro Google a potažmo samotný Android je letošní rok plný změn. Nejenže jsme se dočkali konce řady Nexus a uvedení zcela nové linie telefonů Pixel, ale zároveň s nimi přichází také opět aktualizovaný Android 7.1 Nougat. Změn v systému je spousta, ale poprvé můžeme vidět odklon od doposud proklamované čistoty ke speciálnímu uživatelskému zážitku, který poskytnou pouze nové Pixely.

O Androidu 7 Nougat a novinkách v něm jsme psali průběžně celý rok, takže už pravděpodobně každý, kdo sleduje dění kolem zeleného robůtka ví, co očekávat. Pokud chcete zevrubnější prohlídku všech vlastností systému samotného včetně videa, podívejte se i na náš článek, kde si Nougat pořádně představujeme. Nyní se totiž budeme soustředit zejména na prvky systému, které najdeme exkluzivně pouze v Pixelech a nutno říct, že oproti řadě Nexus je změn až překvapivě dost.

Google Pixel a Pixel XL

Pixel launcher: pěkně uhlazeně

Předně je tu samozřejmě nový Pixel launcher, o kterém jsme již dlouho dobu věděli. Máme tu nové ikony, softwarová tlačítka se bíle vybarvila, pryč je ikonka pro šuplíček všech aplikací a také klasická lišta s vyhledávačem. Osobně mi změna na kulaté ikonky nijak nevadí a naopak se mi po pár dnech používání Pixelu XL celkem zalíbily. Nyní však už k těm zajímavějším změnám.

Místo klepnutí na ikonku se nyní dostanete ke všem aplikacím jednoduchým vytažením dolního pásu pěti aplikací, který je zvýrazněn lehce průsvitným bílým pozadím a šipečkou vzhůru. Po provedení tohoto gesta se už otevře kompletní seznam aplikací, který je nyní roztažený přes celou obrazovku, a Google tak zahodil design podobný kartám ve stylu Google Now. Zůstala nám tu však vcelku užitečná horní nabídka naposledy instalovaných či často používaných pěti aplikací. Widget s lištou vyhledávače se rovněž změnil. Nyní máme v horní části obrazovky nalevo malé ikonky pro vyhledávání ručním psaním či hlasem, pokud nemáte zrovna volné ruce. Naproti tomuto vyhledávači sídlí ukazatel s datem. Tyto dva prvky nemůžete žádným způsobem smazat či přehodit na jiné místo. Jsou napevno součástí launcheru ve stejném stylu jako již zmiňovaný šuplíček aplikací.

To by mohl Google do budoucna rozhodně změnit, jelikož lišta ukazuje pouze datum a nemůžete si ji žádným způsobem změnit třeba na čas a pokud na datum klepnete, nic se nestane. Proč? Proč se neotevře například kalendář, když už klepnu na datum? Je možná hezké vidět datum, ale když zabírá tolik místa, nemohu ho dát pryč či jinam a navíc je naprosto nefunkční, pozbývá jeho přítomnost trochu smyslu. A podobných vrtošivých neduhů je tu více.

Swipe zleva vás dostane již tradičně do Google Now, v tom není žádná změna. Ani samotný vzhled karet či prostředí Now nebyl nijak změněn. Co je ovšem novinkou, a to velmi užitečnou, jsou nové zkratky aplikací. Stačí krátce podržet prst na ikonce některé z aplikací a vyskočí vám malé okno s pár možnostmi, která daná aplikace nabízí. Stačí tedy například podržet prst na ikonce fotoaparátu a vyskočí vám nabídka pro rychlé vyfocení selfie nebo natočení videa.

Někteří z vás mohou tuto funkci poznat, jelikož něco podobného nabízí nějaký ten rok Action Launcher a koneckonců i společnosti Apple či Huawei použily stejnou myšlenku pro využití svých displejů citlivých na tlak. I tak fungují tyto zkratky opravdu výborně a jsou velmi užitečné, a to i bez zbytečné speciální technologie displeje. Navíc Google nabádá ostatní vývojáře, aby rovněž využili této funkce ve svých aplikacích, takže bude zajímavé sledovat, čeho se ještě dočkáme, až se do díla pustí ostatní.

Poslední změnu v launcheru prošly nabídky pro úpravu ploch. Stačí klasicky podržet prst na domovské obrazovce a už se vám zobrazí nabídka a ikony jako doposud. Tapety však nově nabízejí mnohem větší škálu typů obrázku a pokud jste připojeni k internetu, rozšíří se nabídka mnohem více. Zároveň se zde tapety celkem často mění či doplňují nové. Volba widgetů zůstává nachlup stejná a žádných novinek jsme se nedočkali. V nastavení jsou potom schovány jen tři možnosti. Vypnout návrhy aplikací v seznamu, o kterých jsme již dříve mluvili, vypnout swipnutí zleva pro zobrazení Google Now a jako poslední můžete naopak zapnout přetáčení domovské obrazovky na šířku.

Android 7.1: v útrobách systému

To bychom měli samotný launcher a nyní se už vrhněme trochu hlouběji do systému. Mimo změn nabídky rychlých nastavení v notifikační liště, které jsou krásně animované (a kde je mimochodem nově užitečný noční režim pro příjemné čtení displeje ve tmě) či nových na informace bohatších notifikací, z kterých lze konečně přímo odpovídat na zprávy, se nám změnilo také nastavení. To je nyní o něco přehlednější a pod ikonkami máme základní informace o nastavení pro danou kategorii. U využití dat máme tedy napsáno, kolik dat jsme již spotřebovali, u obrazovky je napsáno, zda máme zapnutý adaptivní jas a podobně.

Navíc se nově dostanete swipem zleva do rychlého menu, které je tímto gestem k dispozici ve všech podsložkách nastavení a urychluje značně práci i zlepšuje orientaci. Zajímavá je rovněž položka Pohyby, kde se nacházejí různá chytrá gesta, kterými lze ovládat systém. Právě zde zapnete třeba gesto pro stažení notifikační lišty pomocí čtečky nebo funkci dvojitého poklepaní pro probuzení ambientního módu, který se vrací z předchozích Nexus zařízení.

Co je však dle mého názoru naprosto zbytečné, je zcela separátní nová část nastavení s podporou. Zde máte pouze kontakt na Google podporu, která je samozřejmě v tuzemsku neexistující a potom pouze dvě tlačítka pro zobrazení různých tipů a nápověd pro používání, které vás hodí jen do prohlížeče na webové stránky Googlu. Proč dostaly dva webová odkazy a telefonní číslo vlastní naprosto oddělenou část nastavení nechápu. Obzvláště, když Google předtím nikdy takto zbytečně nechtěl dělit nastavení na dvě části. Opět další nesmyslný návrh, který se nějakým způsobem dostal do finální verze systému.

Upravil se také multitasking, kterému se jednotlivé karty aplikací razantně nafoukly a pokud proscrollujete až na úplný konec, najdete i tlačítko pro uzavření všech aplikací najednou. Důvod, proč Google stále nechává tak užitečnou věc skrytou až úplně vzadu a ne hned vepředu při spuštění multitaskingu, je stále záhadou. Na druhou stranu nechybí návykové dvojité poklepání na tlačítko multitaskingu pro rychlé přecházení mezi dvěma naposledy používanými aplikacemi. A pokud tlačítko naopak dlouze podržíte, můžete si zvolit jakékoli dvě aplikace a používat je najednou vedle sebe ve splitscreenu. Poměr rozdělení lze mít přesně na půl nebo může být jedna aplikace větší než druhá. Libovolně si však velikosti upravovat nelze. Kromě těchto změn a novinek už toho však jinak moc není. Ovládání hlasitosti se dělí na vyzvánění, média a budík a zamykací obrazovka zůstala beze změn.

Trochu bych si však postěžoval na dva problémy, které mi používání telefonu značně znepříjemňují. Možná nesouvisejí přímo se systém jako spíš se samotným telefonem, ale raději je zmíním. Předně má tento Pixel XL občas problémy s Wi-Fi a pravidelně mu vypadává signál. Po chvilce jej sice opět najde, ale neustálé připojování a hledání si vybírá svou daň na baterii. Zajímavé je, že s naprosto stejným problémem jsem se setkal už dříve u Nexusu 5X s Androidem 7. Kolega však u svého Nexusu 5X na žádné problémy nenarazil, takže je možné, že si Nougat zkrátka jen nerozumí s mou domácí Wi-Fi.

Druhou věcí, která je velmi nepříjemná, je stále překvapivě čtečka otisků prstů. Ta je sice celkem rychlá, ale o její spolehlivosti by se mohly vést debaty. Občas telefon otisk nerozpozná, což se stát může, za to můžeme vinit čistě čtečku a ne systém. Když mi však telefon zkrátka odmítá i zavibrovat, že otisk nerozpoznal a rovnou čtečka nefunguje a musím telefon nejprve probudit tlačítkem, aby se chytla, tak už může být problém jinde.

Jako malou perličku zmíním také, že se nám změnil tradiční „easter egg“ při několikanásobném poklepání na logo Nougatu v nastavení. Místo imitace Flappy Bird se nyní zobrazí pouze ikonka kočičky a nic víc. Abyste zjistili, o co jde, musíte zamířit do úprav rychlých nastavení v liště a přidat si k přepínačům položku „empty dish“. Na tu stačí potom klepnout a vybrat, jaké jídlo si dáte na talíř. Ikonka se změní a vy potom můžete dělat, co jen chcete. Po nějaké době se vám v notifikační liště může objevit notifikace s obrázkem kočičky, na tu klepnete, ukáže se vám její číslo a zařadí se vám do seznamu vámi „chycených“ kočiček. Ano, Google si vyrobil prakticky ultra zjednodušenou verzi Pokémonů. Zbytečné, ale jako zajímavost určitě pobaví.

Aplikace: nic nového

Na závěr si řekněme také něco málo o předinstalovaných aplikacích. Těch je tu poskrovnu a všechny jsou samozřejmě zcela běžnými aplikacemi od Googlu, které najdeme i v obchodě Google Play nebo je máte předinstalovány i vy v telefonech jiných výrobců. Jsou tu všechny kancelářské aplikace, Kalendář (jehož ikonka konečně zobrazuje aktuální datum), Hodiny, Mapy, Hudba, Fotky, Gmail a pro poznámky slouží Keep.

Telefon ani Messenger pro SMS jsou beze změn a do základního balíčku nám doputovaly pouze novinky Daydrem pro virtuální realitu či dvojice Allo a Duo. Aktualizací neprošla výrazně bohužel ani aplikace fotoaparátu. Stále tu máme jednoduché ovládání s pár ikonkami pro změnu základních prvku, jako je blesk či časovač a stále marně hledáme pořádné manuální ovládání. Alespoň, že po klepnutí pro zaostření se však ukáže nenápadný slider s manuální přizpůsobením expozice.

Závěr: výborné základy

První dny s Pixelem XL a Androidem 7.1 si opravdu užívám. Upravený interface se mi velice libí a zejména lepší práce s aplikacemi a bohatší notifikace jsou věci, které mi už na ostatních telefonech bez Nougatu budou trochu chybět. Nový launcher je pěkný, ale má své mouchy a nelogické přešlapy, které snad Google v budoucích aktualizacích doladí. Celkově je však práce se systémem a jeho ovládání radost. Pixel XL je bez debat to nejplynulejší a nejrychlejší zařízení, které jsme měl tu čest letos vyzkoušet. Prostředí se necuká, nezpomaluje a nesetkal jsem se ani s žádným zamrznutím. Aplikace se otevírají bleskově a rozdělení obrazovky funguje náramně, avšak příjemnému používání pár chybek brání.

Možná jste si také všimli, že nepadlo ani jedno slovo o Google Asistentu, s kterým jsou Pixely hluboce provázány. Faktem je, že ten opět v češtině nefunguje a na pořádnou konverzaci musíte tak stále zneužívat jen ostatní lidské bytosti. Rozhodně však v nadcházejících dnech ještě Asistent vyzkoušíme v angličtině a dojmy z něj vám přineseme v naší plné recenzi. Do té doby se můžete těšit také na první dojmy z obou Pixelů a rozhodně se podívejte i na náš nedávný test fotoaparátu těchto nových kousků.

Za zapůjčení mobilního telefonu Google Pixel XL děkujeme společnosti CELKOM Praha, provozovateli e-shopu www.shopblackberry.cz

Technické parametry Google Pixel XL

Kompletní specifikace
Konstrukce154,7 × 75,7 × 8,6 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,34 GHz + 2×2,19 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 24 490 Kč
Diskuze ke článku
Otik
Trapna cena.
kleinak
Trapná cena, to se říct nedá, to je slabé slovo.
Za rok to bude na polovině a potom to bude to pravé ořechové. Jinak sebevědomí Google nechybí, to se musí nechat.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Vďakabohu za lacné ceny iphonu :)
kubs
pri začatí hovoru sa automaticky zapne režim nerušiť..neviem či to tak má byť alebo je to chyba v aplikácii Telefón

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze