Nedočkavě vyhlížíte nové Xperie? Sony je představí 17. května

3× aktualizováno
Nedočkavě vyhlížíte nové Xperie? Sony je představí 17. května
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Xperia 1 VI by měla nabídnout 2K+ displej a 48Mpx hlavní fotoaparát
  • Vrcholem bude 16GB RAM

Aktualizováno 18. 4. 2024 15:00

Netrvalo to dlouho a výrobce již oficiálně potvrdil nadcházející květnovou akci, která se bude věnovat mobilním telefonům Xperia. Minimálně jedné novinky se tak skutečně dočkáme 17. května 2024.

Aktualizováno 18. 4. 2024 10:00

Příchod novinek od Sony začíná mít reálnější obrysy. Uživatel zackbuks na sociální síti weibo.com zveřejnil údajnou pozvánku na připravovanou akci, během které by se měla představit minimálně jedna novinka řady Xperia. Velmi pravděpodobně půjde o vlajkový model Xperia 1 VI, případně ještě další modely. Vše má proběhnout v pátek 17. května 2024.

Sony Xperia

Aktualizováno 11. 4. 2024

Ač jsme vás nedávno informovali o tom, že se mluví i o konci značky Sony mezi výrobci mobilních telefonů, začínají se stále více objevovat spekulace o připravovaných telefonech. Naposledy phonearena.com upozornila na to, že výrobce pouzder odhalil Xperii 1 VI, jež si můžete prohlédnout na obrázku níže.


Xperia 1 VI by měla podle dřívějších úniků nabídnout 2K+ displej s poměrem stran 19,5:9, stejně tak 48Mpx hlavní fotoaparát doplněný o ultraširokoúhlý snímač a teleobjektiv.

Původní zpráva z 12. 3. 2024

Sony je v případě mobilních telefonů v posledních několika letech spíše okrajovým výrobcem, jehož portfolio se smrsklo na vesměs tři modelové řady, které se jednou za rok obnoví. V letošním roce bychom se dle sumahodigest.com měli dočkat modelů Xperia 1 VI, Xperia 5 VI a Xperia 10 VI.

V tuto chvíli došlo k úniku spekulací týkajících se operačních pamětí. Vlajkový model Xperia 1 VI by měl mít v základu 12 GB, ale dojde i na vrcholnou verzi s 16GB RAM. Samozřejmě prozatím je předčasné odhadovat, jaká verze se objeví na českém trhu. Xperia 5 VI platila mnohdy za téměř vlajkový model, avšak od toho se postupně vzdaluje. Dokládat to má i pouze 8GB operační paměť, která už u mobilů takřka vyšší třídy přestává být dostatečná.

Nakonec nám zbývá Xperia 10 VI, která má zaujmout ve střední třídě. Jejím základem má být 6GB operační paměť, ale Sony údajně počítá i s 8GB variantou. To pak nepřímo dokazuje, jak je 8GB RAM u výše zmíněné Xperia 5 VI nedostatečná, když ji dokáže nabídnout i cenově výrazně dostupnější model.

V tuto chvíli není vůbec jasné, kdy bychom se novinek od Sony mohli dočkat. Ani zda dorazí všechny tři dohromady, či jako obvykle spíše odděleně. Předpokládalo se totiž, že by Sony mohlo plány či rovnou novinky představit na veletrhu MWC 2024, nicméně se v Barceloně vůbec neukázalo.

Diskuze ke článku
Mirec5050
Mirec5050
takže vie to len málo výrobcov,ale android to nie je :-))) hlavne kľud brácho.iphone lepšie hospodári s RAMkou nie preto že to vie,ale že je to násobne jednoduchší systém...aj môj rapid jazdí za 5 litrov oproti ferari,ktoré žerie 20...ale nie preto že je super odladený,ale preto že má menší motor!!!
Janek Fanek
Janek Fanek
Operační paměť není jen o tom, jak je velká, ale hlavně jak výrobci a aplikace dokážou tuto paměť efektivně využít. Dobře to umí jen málo výrobců a aplikací, a systém Android to určitě není.
Mara Studna
Mara Studna
Se sočasnou vlajkou I V jsem velmi spokojen,nicméně očekávám vylepšení fotoaparátu,i zde se dá zapracovat na kvalitě.Většinou používám manuální nastavení BASIC,ale automat někdy zazmatkuje a v určitém prostředí dle situace zbytečně podsaturuje focené prostředí,např:tráva proti slunci,ale to je jen občas.
Luboš Mutňanský
Luboš Mutňanský
Jablíčkáři neplačte! Není pochyb, že Apple má dobře vyladěné prostředí. Hardwarově jsou to ubohé, předražené sr@čky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze