První dojmy z bezdrátových sluchátek Apple AirPods

44

O prvních bezdrátových sluchátkách od Applu se v poslední době hodně mluví. Zapřičiněno to není ani tak vysokou cenou, ale designem a jistými kompromisy, které spousta lidí nemůže přenést přes srdce. Kritici AirPods vyčítají jejich tvar a obavy před nechtěnou ztrátou, ale i nemožnost regulace hlasitosti přímo na sluchátku. My AirPods začínáme testovat a přinášíme vám naše první dojmy.

Apple AirPods

Když Apple společně s iPhony 7 na zářijové keynote představil nová bezdrátové sluchátka AirPods, většina veřejnosti z nich byla nadšená z důvodu unikátního designu, díky kterému jsou AirPods opravdu bezdrátová. Kabel totiž nespojuje sluchátka ani mezi sebou. Do prodeje se sluchátka měla dostat koncem října, avšak kvůli výrobním problémům se jejich prodej pozdržel a dlouho to vypadalo, že je Apple v letošním roce nestihne uvést na trh. Nestalo se tak, AirPods se začala prodávat 13. prosince a tento týden je obdrželi první zákazníci.

Apple AirPods

AirPods vám dorazí v malé bílé krabičce, která je typická pro Apple produkty. Kromě sluchátek, která jsou uložena v magickém pouzdru, vajíčku, říkejte tomu jak chcete, v balení naleznete stručný návod k použití a lightning kabel. Kabelem totiž dobíjíte bílé pouzdro a pouzdro pak dobíjí samotná sluchátka.

Apple AirPods

Po konstrukční stránce jakoby sluchátka vypadla z oka starším Earpods, které většina lidí zná, neboť je Apple přikládá do základního balení už od iPhonu 5. EarPods a nyní AirPods jsou typově pecková sluchátka, Apple se před lety vychloubal, jak zkoušel Earpods na desetitisícovém vzorku lidí a vyvíjel správný tvar sluchátek, aby se stala univerzální pro každé ucho. Přesto nemusí Earpods sedět každému. Já měl to štěstí, že mi sluchátka v uších sedí dobře a nemám s nimi problém ani při pohybu. Jestliže ale patříte do druhého tábora a z nějakého důvodu vám drátové EarPods v uších nesedí, nákup AirPods si dobře rozmyslete, s největší pravděpodobností vám totiž sedět nebudou. Tvarově jsou sluchátka totožná a liší se pouze v „tyčince“ která ze sluchátek visí. EarPods v ní mají vedený kabel, AirPods ukrytou baterii.

Apple AirPods

AirPods jsou hlavně o použité technologii, která z nich dělá chytrá sluchátka. Obsahují totiž Applem vyvinutý W1 čip, který se stará o snadné párování. Stačí otevřít krabičku u iPhonu, ze kterého chcete poslouchat a okamžitě na něm vyskočí nabídka „Připojit“ a je hotovo. Žádné složité párování skrze Bluetooth, přestože přes něj Airpods komunikují. Dalším kouzlem je, že jakmile je poprvé spojíte s iPhonem, informace se rozešle na všechna vaše zařízení spojená s iCloud účtem. Poté se přiblížíte k iPadu nebo MacBooku a ihned můžete poslouchat. S nejablečnými zařízeními budou Airpods také fungovat, ale magické párování nezažijete.

Apple AirPods

AirPods jsou však opatřena i několika akcelerometry a optickými čidly, takže rozpoznají, kdy je máte v uších a kdy leží na stole. V praxi to funguje tak, že jakmile si jedno sluchátko vyndáte, hudba přestane hrát, jakmile si ho opět nasadíte, hudba se spustí. Další funkcí je dvojí poklepání na sluchátko. To spouští hlasovou asistentku Siri, která vám může upravit hlasitost, přeskočit na další skladbu a další. Případně lze pomocí dvojitého poklepání přerušit nebo obnovit přehrávání. AirPods můžete používat i jako handsfree díky mikrofonu v každém sluchátku. První testovací hovor dopadl nad mé očekávání i s jedním sluchátkem jsem protistranu slyšel zřetelně, ona mě také.

Apple AirPods

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, a to zvukové stránce. Po prvních posleších hrají AirPods lépe než klasické EarPods, ovšem nečekejte dramatický rozdíl. Už EarPods měla basovější podtext a zanedbávala středy, u AirPods je ještě větší důraz na basy, ale středy hrají lépe. Na předčasné závěry je však po pár hodinách, kdy hudbu poslouchám jen skrze AirPods ještě brzy. Co člověk zaznamená ihned, je větší hlasitost AirPods. Pro spoustu lidí je však palčivé téma nemožnost změnit hlasitost na sluchátkách, což je velmi nepraktické. Je to holý fakt a pokud budete chtít snížit nebo zvýšit hlasitost ve sluchátkách, vždy se musíte obrátit na zdroj, ze kterého posloucháte. Na Apple Watch můžete upravovat hlasitost pomocí digitální korunky.

Apple AirPods
Nepřehlédněte: Recenze Apple iPhone 7 Plus – Chtěl by vládnout

Ještě k výdrži sluchátek. Apple udává až 5 hodin nepřetržitého poslouchání hudby a 2 hodiny pokud budete se sluchátky telefonovat. To jsou výrazně horší hodnoty, než jaké slibují konkurenční Bluetooth špuntová sluchátka. Ta často poskytují hodnoty i více než 10 hodin. Je nutno ale vzít v potaz design a velikost baterie, kterou do malého těla bylo možno zakomponovat. Například konkurenční BeoPlay H5 vydrží podobně. O úrovni stavu baterie se dozvíte na iPhonu v ovládacím centru či z widgetu v iOS. Kontrolovat stav však můžete i na Apple Watch nebo v Macu.

Apple AirPods

Díky nabíjecímu pouzdru však máte k dispozici až 24 hodin poslechu. Výhodou je, že pokud do krabičky sluchátka uložíte, tak za 15 minut budou připravená vás obšťastňovat hudební produkcí až 3 hodiny. V nabíjecím pouzdru sluchátka drží pevně a dá trochu práce je z pouzdra vyjmout, zvlášť pokud máte mokré ruce. Nabíjecí pouzdro se pak dobíjí dodávaným lightning kabelem. Airpods si můžete objednat přes online Apple Store s aktuálním termínem dodání 6 týdnů za cenu 4 990 Kč. Pokud cenu porovnáme s nejvyššími modely špuntových bezdrátových sluchátek od Sony, Samsungu nebo Bang & Olufsen, zjistíme, že je cena vcelku odpovídající a konkurence je převážně i dražší.

Apple AirPods

Jestli je cena opodstatněná, necháme na vás, nicméně zde platí, že AirPods jsou výdobytkem nové technologie Applu, díky které jsou unikátní v automatickém párování s iPhonem, poznají kdy je zrovna máte v uších a automaticky vám pustí hudbu. Jakmile doposloucháte, schováte je do praktické krabičky, kde na vás počkají a jakmile je z ní vyjmete, budete mít jistotu, že budou vždy nabité a připravené k poslechu.

Apple AirPods

Sluchátka Apple AirPods dále testujeme a můžete se nás tak ptát na to, co vás zajímá.

Diskuze ke článku
Petr Petr
Petr Petr
Můžete prosím natočit video či napsat podrobnější článek o AirPods a telefonovani? Jde prichozi hovor prijmout tim, ze misto iPhonu prijmu hovor v AirPods az si jedno dam do ucha? Kdyz ho mam v uchu, prichozi zvoneni a recene oznameni hovoru kdo vola mi jde primo do usi? Jde s AirPods volat i bez nutnosti sahat na iPhone? Je kvalita hovoru ve sluchatku lepsi nez kvalita hovoru s iPhone? Ad.pripadne zajimavosti o AirPods a provazanosti s volanim ci iPhonem/iPadem/Macem/watch/TV... predem dekuji !!!
Dušan
Vánoční mobilecast nic?
Pt cruiser
Zajímalo by mě jak to je vyřešeno, při běhu, jak drží na uších, a zda-li se dají nějak najít třeba když se k nim přiblížím je slyšet nějaký zvuk?
brutusacek
kamarad je ma a kdyz jsme je porovnavali zvukove s mymi peckami (Sony MDR EX750), ktere staly i s dopravou z francie necelych 3,5k tak bych airpody rozhodne nechtel

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze