Samsung Galaxy Note 7
recenze

Samsung Galaxy Note 7

Velkolepý návrat

Velká recenze Samsungu Galaxy Note 7 je tu. Vrcholný smartphone se opět pouští do boje s tou nejlepší konkurencí, chlubit se může 5,7palcovým Quad HD displejem, výkonným osmijádrovým procesorem Exynos, špičkovým 12Mpx fotoaparátem a kupříkladu také skenerem oční duhovky. Dokázal si však jeden z nejdražších smartphonů na trhu získat naše doporučení?

Samsung po roční odmlce v podobě lokálně nedostupného modelu Note 5 vyslyšel nářky tuzemských uživatelů a Note 7 bude distribuovat i do našich končin. My samozřejmě máme velkou radost, už od první generace patří řada Galaxy Note od Samsungu k tomu nejlepšímu, co lze v dané době na celosvětovém trhu zakoupit. Ani novinka s pořadovým číslem 7 se nebude chtít nechat zahanbit, a tak vyrukovala s maximální funkční výbavou, která nenaznačuje žádné kompromisy.

Samsung Galaxy Note 7

Výborný displej, výkonný procesor, nadprůměrný fotoaparát a množství senzorů dělá z Galaxy Note 7 opravdového všeuměla. „Porodním“ bolestem se však Samsung nevyhnul. Narážíme pochopitelně na kauzu explodujících akumulátorů, které má na svědomí sama bateriová divize společnosti Samsung. Nehledě na problémy je však rozhodně na co se těšit. V dnešní podrobné recenzi vám odhalíme všechny ctnosti, ale i nedokonalosti.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 7

Kompletní specifikace
Konstrukce153,5 × 73,9 × 7,9 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:41 hodin
Dostupnost, 23 790 Kč

Samsung Galaxy Note 7 – videopohled

Obsah základního balení: bohatší než byste čekali

Uvnitř balení nalezneme hned na vrchu samotný Samsung Galaxy Note 7 v plastové vaničce. Pod ním si své místo našla dokumentace, tedy rychlé příručky a záruční list. Naleznete zde také sponu pro vyjmutí slotu pro karty, použít však můžete jakýkoliv tenký a špičatý nástroj, například připínací špendlík.

Samsung Galaxy Note 7

Hlouběji v krabičce se dostáváme k zajímavější části příslušenství, a sice k adaptéru s podporou Fast Charging, synchronizačnímu USB–USB-C kabelu a také špuntovým sluchátkám, která známe již z modelu Galaxy S7 (edge). Sluchátka jsou zahalena ještě v ochranné plastové krabičce, kterou lze využít jako přepravní. Samsung si však do balení přichystal ještě pár drobností. Tou první je USB OTG redukce, která poslouží jak pro připojení flash disku rovnou k telefonu, tak také při počáteční synchronizaci, respektive přechodu z vašeho původního smartphonu. Nechybí ani náhradní hroty pro pero se sponou pro jejich vyjmutí a redukce z USB-C na microUSB.

Výčet obsahu balení

  • Samsung Galaxy Note 7
  • synchronizační a napájecí kabel USB–USB-C
  • adaptér do elektrické sítě s podporou Fast Charging
  • peckový stereofonní headset s ovládacím panelem
  • stylus S Pen v barvě zařízení
  • náhradní hroty pro pero S Pen
  • spona pro vyjmutí hrotu z S Pen
  • spona pro vyjmutí SIM a paměťové karty
  • USB OTG adaptér s USB-C koncovkou
  • redukce z USB-C na microUSB
  • základní dokumentace (manuál), záruční list

Srovnání

Samsung Galaxy Note 7 Samsung Galaxy Note 5 Samsung Galaxy S7 edge Samsung Galaxy S6 edge+
Rozměry 153,5 × 73,9 × 7,9 mm 153,2 × 76,1 × 7,6 mm 150,9 × 72,6 × 7,7 mm 154,4 × 75,8 × 6,9 mm
Hmotnost 169 gramů 171 gramů 157 gramů 153 gramů
Úhlopříčka displeje 5,7" 5,7" 5,5" 5,7"
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 515 PPI 515 PPI 534 PPI 515 PPI
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Procesor Samsung Exynos 8 Octa 8890 Samsung Exynos 7 Octa Samsung Exynos 8 Octa 8890 Samsung Exynos 7 Octa
Paměť RAM 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interní paměť 64 GB 32/64 GB 32/64 GB 32/64 GB
Paměťové karty ano ne ano ne
Operační systém Android 6 Marshmallow Android 6 Marshmallow Android 6 Marshmallow Android 6 Marshmallow
Kapacita baterie 3 500 mAh 3 000 mAh 3 600 mAh 3 000 mAh
Vyměnitelná baterie ne ne ne ne
Bezdrátové nabíjení ano ano ano ano
Čtečka otisků prstů ano ano ano ano
Senzor tepové frekvence ano ano ano ano
Skener duhovky ano ne ne ne
Primární fotoaparát 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 16 Mpx (4 608 × 3 456 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 16 Mpx (4 608 × 3 456 px)
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
Zvýšená odolnost ano, IP68 ne ano, IP68 ne
Konektor USB-C microUSB microUSB microUSB
Samsung e-shop 23 799 Kč neprodává se 22 599 Kč/32 GB 15 990 Kč/32 GB
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Design a konstrukce: oblý a hodnotně působící obr

U vlajkových lodí známých výrobců nestačí pouze maximální funkční výbava, důležitou roli hraje také design a kvalita konstrukčního zpracování. A za Galaxy Note 7 se rozhodně stydět nemusíte. Smartphone tvoří dvě skleněné plochy, které spojuje hliníkový rámeček. Obě skleněné části se směrem k bokům zakřivují pod stejným úlem, i díky tomu padne Note 7 perfektně do rukou. Zadní skleněná část se pak pyšní efektními odlesky, což už však známe z modelové řady Galaxy S.

Samsung Galaxy Note 7

Displejovou část kryje odolné sklo Gorilla Glass 5 – Note 7 se stal prvním smartphonem, který toto sklo pro ochranu využívá. Nově by se displej neměl poškodit ani při pádu z výšky ramen, vůči vlasovým škrábancům však sklo odolné není, což jsme si sami ověřili. Nově displej přichází s oboustranným zakřivením, které si Note 7 propůjčil z modelové řady Galaxy S edge, čímž se stává prvním Notem s oboustranně zakřiveným displejem. Zakřivené není natolik výrazné jako v případě Galaxy S7 edge, přesto jej rozhodně nepřehlédnete.

Displej lze samozřejmě ovládat také perem S Pen, které tvoří nedílnou součást modelové řady Note. Štěrbinou v levém dolním rohu telefonu můžete pero uchytit dovnitř. Nabídne jedno hardwarové tlačítko, které vyvolává bezdotykové příkazy.

Samsung Galaxy Note 7

Pod displejem nalezneme standardní sestavu tří tlačítek. Uprostřed se nachází hardwarové tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku, ve kterém je navíc ukryta čtečka otisků prstů. Po levé straně nalezneme kontextové tlačítko, po pravé straně pak šipku zpět. Tato dvě tlačítka jsou již kapacitní, podsvětlená a jejich stisk může doprovázet vibrační odezva. Mnohem zajímavější pohled tentokrát nabízí část nad displejem. Zde se kromě typického telefonního sluchátka, sekundární kamery a výrazné notifikační LED diody nachází také skener oční duhovky, který slouží pro autorizaci. Senzor disponuje laserem, který snímá vaší duhovku a postará se o odemknutí telefonu, případně zpřístupnění speciální složky.

Samsung Galaxy Note 7

Na levém boku zařízení nalezneme oddělená tlačítka pro regulaci hlasitosti, pravý bok nabídne pohled na tlačítko zámku obrazovky. Trojice tlačítek se chlubí příkladnou zpětnou vazbou a snadno se nahmatává. Na vrchní straně se ukrývá slot pro paměťovou kartu microSD a kartu nanoSIM. Ve spodní části pak nalezneme klasickou sestavu v podobě 3,5milimetrového jacku, nabíjecího a datového konektoru, kterým je nově moderní USB-C, a nechybí ani průchod reproduktoru.

Samsung Galaxy Note 7

Plynule se přesuneme na zadní část telefonu, které vévodí čočka 12Mpx fotoaparátu. Tomu sekunduje dvojtónová přisvětlovací LED dioda a senzor tepové frekvence, který netřeba představovat. Čočka fotoaparátu z těla vystupuje stejně nepatrně jako v případě modelů Galaxy S7/S7 edge, proti poškrábání navíc sklo chrání nad povrch vystupující kovová obruč.

Stejně jako v případě nových modelů řady Galaxy S, i Note 7 je vyzbrojen voděodolnou a prachuvzdornou konstrukcí dle certifikace IP68. Samsung tedy zaručuje úplnou odolnost vůči vniknutí prachu a dalších nečistot a 30minutovou voděodolnost do hloubky jednoho a půl metru.

Samsung Galaxy Note 7

Rozměry telefonu činí 153,5 × 73,9 × 7,9. Note tedy není žádná žiletka, přesto bouli v kapse neudělá, stejně tak hmotnost 169 gramů je vzhledem k velkému displeji odpovídající. Novinka u nás lze zakoupit ve třech barevných variantách, konkrétně v černé, stříbrné a velmi zajímavé modro-zlaté. Na našem trhu bude chybět pouze zlatá barevná varianta, časem se však možná setkáme i s ní.

Líbilo se nám:

  • špičkové konstrukční zpracování
  • sklo vytváří nevšední odlesky
  • neznatelný přechod zaobleného skla směrem k obvodovému rámu
  • velice příjemná hmotnost v ruce i v kapse
  • nikde nic neskřípe ani nevrže, a to i při použití větší síly
  • odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68

Nelíbilo se nám:

  • snadno se umaže
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Displej: dotaženo k dokonalosti

Vzpomenete si, od jaké verze disponuje Galaxy Note 5,7palcovou úhlopříčkou? Vrátit bychom se museli k modelu Galaxy Note 3, který byl představen v roce 2013. Samsung se této úhlopříčky drží, čili i novinka disponuje stejnými rozměry a dokonce i technologií. Jedná se tedy o Super AMOLED displej s velmi výraznými barvami. Samozřejmostí je i Quad HD rozlišení, tedy 2 560 × 1 440 pixelů. Výsledná jemnost 515 pixelů na palec je až zbytečná, milovníci virtuální reality na druhou stranu toto rozlišení vnímají téměř jako nezbytný základ.

Samsung Galaxy Note 7

Druhá otázka může být trochu složitější. Vzpomenete si na první telefon od Samsungu, který nabídl zakřivený displej? Nebyl to model Galaxy S6 edge, ale zástupce řady Note, konkrétně Samsung Galaxy Note Edge, u kterého Samsung poprvé začal experimentovat s využitelností zakřiveného displeje. Tehdy se však jednalo pouze o jednostranné a mnohem viditelnější zakřivení.

V tomto ohledu se tedy Note 7 stává druhým smartphonem řady Galaxy Note, který rovněž disponuje zakřiveným displejem. Je však prvním modelem z řady Note, který nabízí oboustranné zakřivení. I zde se ovšem ledacos změnilo. Při pohledu na zakřivení Notu 7 si nelze nevšimnout, že zakřivení není tak markantní jako v případě Galaxy S6 edge a Galaxy S7 edge. Zakřivení je sice ostřejší a nepůsobí tak plynulým dojmem, na druhou stranu – svůj účel plní i tak.

Super AMOLED neztratil nic ze své pověsti – jedná se vyloženě o sytý zobrazovač, jehož výrazné barevné podání naštěstí lze v nastavení displeje „uměle“ oslabit, respektive vybrat si můžete mezi sytým nebo adaptivním zobrazením (zobrazení se mění v závislosti na tom, co na smartphonu aktuálně děláte). Co říci o displeji novinky jako o celku? Je bezesporu špičkový, jasný, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na světelné odlesky. Dále můžeme vyloženě pochválit nastavení intenzity jasu. Ten lze regulovat natolik velkoryse, že ve tmě displej oči nijak nedráždí (minimální svítivost jsou necelé 2 nity) a ve dne se naopak umí lusknutím prstu změnit ve velice zářivý, kdy nečiní problém ani ostré sluníčko. Zamrzí tedy jen absence odemknutí displeje dvojitým poklepáním a zvýšená citlivost pro ovládání displeje v rukavicích. To konkurence již dávno zvládá.

Samsung Galaxy Note 7

Novinkou u řady Galaxy Note je také funkce Always On. Jedná se o to, že po zamknutí displeje se na něm úsporně zobrazí aktuální čas, datum, kapacita baterie a zmeškané události (například zmeškaný hovor, SMS nebo e-mailová pošta), případně náhled kalendáře nebo jedna z přednastavených fotografií. Ihned si tak můžete udělat obrázek o tom, jestli je nutné vůbec telefon odemykat. Této funkce nově využívají i aplikace třetích stran, nejste tedy omezeni jako dříve. Po zhasnutí displeje trvá zhruba jednu vteřinu, než se Always On aktivuje; v této době telefon jakoby „zamrzne“ a chvíli se stane neaktivním. Dalším benefitem funkce Always On je také možnost nastavit si jednoduchý barevný grafický motiv. Stále je ale nutné myslet na to, že technologie Super AMOLED umožňuje rozsvítit pouze používané pixely. Čím více zobrazených pixelů, tím logicky i vyšší spotřeba. Pokud si tedy na různé geometrické tvary nepotrpíte, doporučujeme nechat pozadí bez výplně. Pokud funkci Always On vypnete, může se hodit notifikační LED dioda, kterou Galaxy Note 7 disponuje také. Ta není konfigurovatelná – můžete pouze určit, jestli ji chcete vypnout, anebo naopak.

Možnosti nastavení displeje

Mezi další zajímavosti displeje patří možnost aktivace filtru modrého světla. Ten je pro oči šetrnější a funguje podobně jako na iPadu Pro. Ojedinělou vlastností je také možnost změnit defaultní rozlišení displeje. Pokud například některé aplikace nefungují na Quad HD displeji správně, v nastavení máte možnost přepnout rozlišení na Full HD (1 920 × 1 080 pixelů), případně na HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů).

Možnosti nastavení displeje

Uživateli není zapovězeno ani ovládání jednou rukou. První možností je nechat si zmenšit grafiku uživatelského rozhraní. Pro to stačí třikrát poklepat na domovské tlačítko a obraz se automaticky zmenší. Jedním stiskem si navíc můžete zvolit, jestli se displej přiblíží k pravému, nebo naopak k levému kraji obrazovky. To stejné lze zvolit i u číselníku a klávesnice, kdy se vše důležité přiklopí k vámi vybrané straně obrazovky. Pokud vám tato možnost nestačí, můžete aktivovat dvojité okno a ovládat tak dvě aplikace zároveň. Funkci MultiWindow vyvoláte dlouhým stiskem kontextového tlačítka. Následně si vyberete dvojici aplikací, které chcete souběžně používat. U aplikací máte možnost prohodit jejich strany, případně přetahovat informace z jednoho okna do druhého. Potěší také neomezená možnost úprav velikosti jednotlivých oken. Poslední zajímavostí je režim plovoucí aplikace, která umožní, aby se například aplikace Kalkulačka zobrazila přes editor textových zpráv. S tímto oknem následně můžete posouvat dle libosti. Stejně tak snadno můžete měnit velikost plovoucího okna.

S Pen: další možnosti využití

Stylus S Pen za dobu své existence ušel pořádný kus cesty. Na první pohled to sice není znatelné, vzhled víceméně neprodělal větší změny, Samsung však souběžně s novými generacemi ztenčuje hrot stylusu a lehce upravuje také samotnou tloušťku a design, a tak je pero ergonomičtější. Podobně se mění styl úchytu pera. Od původního zasunutí jsme se dostali až k zacvaknutí. Vytažení pera chvilku trvá, tento způsob uchycení je však jistější.

Zacvaknutí do těla využíval už Galaxy Note 5, který se na našem trhu bohužel nikdy oficiálně neprodával. Na rozdíl od něj se vám však již nestane, že by se stylus v těle smartphonu zachytil, pokud jej vložíte obráceně. Do základního balení přidal Samsung také speciální sponu pro vyjmutí hrotu a přidal rovněž 6 náhradních. Pokud si jej tedy omylem poškodíte, není nutné kupovat celé nové pero. Za to Samsung chválíme.

Samsung Galaxy Note 7

S Pen nově nabízí mnohem tenčí hrot, který rozezná několik tisíc úrovní přítlaku. Výsledek je takový, že na displej můžete kreslit opravdu tenké linie, větším přítlakem pak docílíte velmi tlustých čar. Výborná ergonomie stylusu napomáhá kvalitním výsledkům, poznámky tak konečně mohou vypadat velmi dobře. Okamžitě po vyjmutí stylusu (nebo stisknutí tlačítka na boku S Penu) se spustí bezdotykový příkaz. Ten vyvolá nabídku hned několika možností, nově můžete nechat zobrazit až 6 zástupců. Samozřejmostí je možnost vytvoření poznámky, inteligentní výběr pak umožní označit část obrazovky, kterou dále můžete upravovat jako obrázek. Funkce „Psaní po displeji“ umožní opatřit právě zobrazované prvky uživatelského rozhraní poznámkami či zvýrazněním.

Využití S Pen

Novinkou je lupa, která umožní zvětšení obsahu až o 300 %. Snadno také přeložíte neznámá cizí slova, nad danou frází stačí podržet stylus a okamžitě se zobrazí překlad. Poslední novinkou je funkce „Pohled“. Jakmile například otevřete aplikaci Keep a vyberete tuto možnost, aplikace se smrskne do ikonky a vy nadále můžete pracovat v dalších aplikacích. Na svém místě ikona drží do té doby, dokud ji „neodepnete“. Pokud nad ní najedete stylusem, aplikace se otevře. Tato funkce tedy částečně simuluje multitasking, je však mnohem přehlednější.

Inovací je také možnost vytvoření poznámky na Always On displeji. Stačí vysunout stylus při vypnuté obrazovce a následně se zobrazí černá plocha pro rychlé poznámky. Zde si sepíšete například nákupní seznam a bez nutnosti displej aktivovat si poznámku můžete později v klidu přečíst.

Využití S Pen

Samsung zapracoval také na zpětné vazbě. Pokud tedy například při psaní poznámky zvolíte jako nástroj tužku, zvukový efekt na pozadí simuluje zvuk dření tuhy o papír. Zvuková kulisa není úplně ideální (ne zcela koresponduje s tahy po displeji), i tak se však jedná o malou pomoc a dotvoření zážitku. Tlačítko na stylusu během chvilky aktivuje gumu, kterou lze napsaný text rychle smazat. Při používání pera jsou případné dotyky dlaní spolehlivě odrušeny.

Celkově se nám psaní se stylusem S Pen zalíbilo. Pro zadávání poznámek je Note 7 vybaven skvěle, včetně nepřeberného množství nástrojů a široké škály barev na virtuální paletě.

Zakřivení: pár funkcí navíc

Displej jako takový je samozřejmě perfektní. Další bonus představují funkce, které se k zakřivenému displeji vztahují. Note 7 sdílí všechny možnosti, které nabízely už modely Galaxy S6 edge/Galaxy S7 edge. Veškerou správu zakřiveného displeje nalezneme v menu nastavení pod položkou „Okraj Obrazovky“. Zde nalezneme možnost aktivovat tzv. Panely na okraji. Informace v textové podobě a také Osvětlení okraje. Všechny možnosti si vysvětlíme v následujících odstavcích.

Panely na okraji

Panely na okraji prošly s příchodem Androidu 6 Marshmallow nejvýraznější změnou. Tak zprvu, jejich velikost se oproti dřívějšku zdvojnásobila, a tak se na ně nově vejde dvakrát více informací. Přibylo také množství panelů, které si můžete nechat zobrazit. Mezi základ patří ten s nejčastěji používanými aplikacemi, kontakty, počasím a dále panel s akciemi a panel nástrojů, který zahrnuje například jednoduchý kompas, svítilnu nebo pravítko. Další lze stáhnout ze Samsung Apps, případně můžete nepotřebné v nastavení deaktivovat. Samozřejmostí je také možnost změny uspořádání panelů, aby se na prvním místě objevoval vždy ten nejdůležitější.

Informace v textové podobě

Další zajímavou funkcí je informační panel, kdy při uspaném zařízení stačí dvakrát přejet odshora dolů po zakřivení displeje. Automaticky se objeví lišta s počasím, časem, úrovní baterie a také s nastavením budíku. Můžete také pomocí scrollování přejet na další lištu, kde se zobrazí například zmeškané události, aktuální stav akcií nebo příspěvky na Twitteru.

Zakřivený displej najde své využití

Osvětlení okraje

V nastavení si můžete navolit pětici osob, u kterých budete informováni podbarvením displeje, pokud vás kontaktují a telefon bude položen na rovné podložce displejem dolů. Tuto funkci známe už ze Samsungu Galaxy S6 edge. Funkcí navíc je to, že osvětlení okraje funguje nejen u telefonických hovorů.

Večer lze využít také možnost nočních hodin. Ta může zastoupit funkci Always On, jejíž svit může být v noci nepříjemný. Noční hodiny se zobrazí ve stejném pruhu jako textové informace, k dispozici máte také náhled na zmeškané události a budík.

Líbilo se nám:

  • zakřivení přidává na exkluzivitě
  • výborné pozorovací úhly displeje
  • variabilita podsvícení displeje
  • syté barevné podání s možností uživatelských úprav
  • funkce Always On a filtr modrého světla
  • špičková jemnost displeje 515 PPI

Nelíbilo se nám:

  • funkce Always On občas trochu rozptyluje pozornost

Zvuková stránka: nadprůměrný výkon

Samsung u novinky zvolil vcelku vhodné umístění reproduktoru, nalezneme jej v pravém dolním rohu vedle prostoru pro vložení S Pen. Stále se jedná o jedináčka – na stereo si musíme nechat zajít chuť. To je ale asi jedna jediná nevýhoda, kterou můžeme zmínit. Zvuk nás totiž opravdu potěšil. Skvěle se poslouchá i při maximální hlasitosti a v žádném případě nepůsobí plechovým dojmem ani nerezonuje. Naopak je skvěle optimalizovaný a potěšit by měl i náročnější uživatele.

Samsung Galaxy Note 7

To samé musíme říci o kvalitě dodávaných sluchátek. Ta jsou velmi povedená a až na design, který měl jasnou předlohu v EarPods od Applu, jsou jednoduše perfektní. Nedochází k téměř žádnému zkreslení, zvuk hraje čistě a jasně a sluchátka navíc skvěle drží v uších, a to nejenom díky sofistikovanému tvaru, ale také díky dodávaným gumovým koncovkám. Samsung tedy dokázal, že i s jedním reproduktorem může konkurovat špičkám v oboru, i když HTC i Apple nabízejí ještě o trochu kvalitnější podání a také vyšší maximální hlasitost.

Líbilo se nám:

  • kvalitní výstup
  • nadprůměrná sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • absence stereo reproduktorů

Baterie a výdrž: jednodenní standard v zátěži

Kapacita baterie dosahuje 3 500 mAh, což je o 500 mAh více než v případě Galaxy Note 5, avšak o 100 mAh hodin méně než nabízí Galaxy Galaxy S7 edge. Pokud telefon odpojíte od nabíječky zhruba v 7 hodin ráno, můžete se spolehnout na to, že do večera vydrží. Více však od Notu nečekejte. Samsung Galaxy S7 edge lze s přihlédnutím oka považovat za jedno-a-půl-denní smartphone, u Notu 7 se můžete spolehnout na jeden celý den v maximálním zatížení.

Nutno podotknout, že v rámci našeho testování jsme novinku nijak nešetřili, takže se nejedná o klidové hodnoty. V takovém případě by se totiž výdrž dala prodloužit i na zmíněný den a půl. Na telefonu jsme každý den pořídili několik snímků, průběžně komunikovali skrze internetové messengery a samozřejmě uskutečnili i několik středně dlouhých hovorů. Aktualizace na pozadí nebyly potlačeny a čas od času jsme využili i GPS navigaci. Pokud by telefon sloužil jen jako pasivní zobrazovač notifikací, mohli bychom se dostat i na necelé dva dny výdrže.

Samsung Galaxy Note 7 Samsung Galaxy S7 edge Samsung Galaxy S6 edge+
Kapacita baterie 3 500 mAh 3 600 mAh 3 000 mAh
Nabití do 80 % kapacity 1:21 hodin 1:16 hodin 1:10 hodin
Nabití do 100 % kapacity 1:49 hodin 1:59 hodin 1:35 hodin
Stream 1080p videa 8:22 hodin 9:17 hodin 8:12 hodin
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Samsung samozřejmě neupustil ani od svých oblíbených režimů úspory baterie. Tím prvním je klasický úsporný režim, který omezí jas, frekvenci procesoru a vypne osvětlení a vibrace tlačítek. To vše se projeví na výdrži poměrně pozitivně a v případě krizových situací vydrží telefon v tomto stavu zhruba o 4 hodiny déle než běžně. Samsung však nezapomněl ani na svůj Ultra úsporný režim, který zahalí celé prostředí do černobílých odstínů a omezí většinu funkcí. V takovém případě lze teoreticky výdrž prodloužit až o jeden celý den. Dodáme, že Note 7 může sloužit i jako powerbanka.

Samsung Galaxy Note 7

Provedli jsme také náš klasický test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p. Telefon byl přihlášen do LTE sítě, připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk o poloviční hlasitosti veden do peckových sluchátek. Výsledná výdrž se dostala na 8 hodin a 22 minut. Samsung nám opět udělal radost integrovaným bezdrátovým dobíjením standardu Qi (tedy téhož jaký používají Lumie nebo Nexusy), ale zejména rychlostí nabíjení. Jak již víme, s telefonem dodává i rychlonabíjecí zdroj, který telefon dobije na 80 % za zhruba 64 minut. Úplně se Galaxy Note 7 dobije během 1 hodiny a 41 minut.

Zřejmě jste již zaznamenali problémy, které má Samsung s bateriemi. Vzhledem k vadným akumulátorům Samsung stahuje svoje modely a i díky tomu se prodej v České republice odkládá na neurčito. My pouze doplníme, že námi testovaný kus žádné problémy nevykazoval.

Líbilo se nám:

  • bezdrátové nabíjení a podpora rychlého nabíjení Quick Charge

Nelíbilo se nám:

  • hodila by se vyšší kapacita
  • riziko exploze u vadných kusů

Hardware: osmijádrový Exynos

Samsung Galaxy Note 7 nabídne stejně jako evropská verze Samsungu Galaxy S7 osmijádrový procesor Samsung Exynos 8 Octa 8890 s taktem 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz. Procesoru stejně jako u Galaxy S7 sekundují 4 GB operační paměti. Běžně je z paměti RAM dostupných zhruba 1,7 až 1,9 GB, což je hodnota dostatečná, přesto TouchWiz stále zůstává na paměť velmi náročnou nadstavbou. Pomalu se dostáváme také k interní paměti. Ta u základního modelu činí 64 GB (volných je zhruba 52 GB), avšak existovat bude také 128GB varianta. Ta se však na našem trhu jen tak neobjeví. Velkým plusem novinky je tak podpora paměťových karet microSD (microSDXC), a to až do velikosti 200 GB. Na paměťovou kartu lze přenášet kompletní aplikace, můžete na ni samozřejmě ukládat také fotografie a další multimediální obsah.

Výsledky benchmark testu

I další přednosti jsou shodné s modelem Galaxy S7. Těšit se tedy můžete na grafický akcelerátor ARM Mali-T880 MP12 a kapalinové chlazení. Chod zařízení je maximálně plynulý, a to i při hraní těch nejnáročnějších 3D herních titulů. Galaxy Note 7 potěšil také výsledky benchmark testů, kde zatím hledá konkurenci jen obtížně.

Líbilo se nám:

  • špičkový 8jádrový procesor Exynos 8890 vyrobený 14nm technologií
  • 4 GB DDR4 paměti RAM
  • přítomnost slotu pro paměťové karty

Nelíbilo se nám:

  • pro uživatele je dostupná pouze polovina paměti RAM

Uživatelské prostředí: TouchWiz v novém kabátku

Ze screenshotů si můžete udělat poměrně ucelený obrázek o tom, jak Samsung na prostředí zapracoval. Stále je protkáno nejrůznějšími animacemi, efekty a barvami, přesto s každou aktualizací dospívá. Poslední výtvor Samsungu lze označit jako velmi povedený. Ikony některých defaultních aplikací byly přepracovány a design byl umírněn, stejně jako piktogramy znázorňující danou aplikaci. Samsung se neustále snaží o zjednodušování, což se mu poměrně daří.

Uživatelské prostředí inovovaného TouchWizu

Výčet novinek ve zkratce

  • nová notifikační lišta
  • nový design menu
  • přepracované nastavení
  • inovovaný vzhled ikon
  • nové tapety a témata

Trochu rozpačití jsme pouze z přepracovaného nastavení. Designově se nám líbí, barvy jsou tlumenější a podnadpisy napovídají, co v dané záložce naleznete. Problémem je přeskupení většiny položek. Samsung se tímto krokem snažil docílit toho, aby každá důležitá funkce byla přístupná maximálně na 3 klepnutí, což se povedlo. Prvních pár hodin však budete tápat, zvláště pokud jste zvyklí na rozložení z předchozí verze TouchWizu. Celkově se však aktualizace povedla.

Líbilo se nám:

  • optimalizace grafické nadstavby i při zaplněném prostředí
  • možnost personalizace prostředí
  • množství speciálních režimů

Nelíbilo se nám:

  • náročnost TouchWizu na paměť

Fotoaparát: 12 Mpx zůstává

Samsung Galaxy Note 7 nabídne 12Mpx fotoaparát (poměr stran fotografií 4:3), konkrétně se jedná o 1/2,5" snímač od Sony disponující PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností f/1,7 a 1,4µm pixely. Čip navíc nabízí technologii Dual Pixel. To konkrétně znamená, že fotoaparát má dvě fotodiody místo jedné, díky čemuž rychleji a přesněji ostří. Samsung Galaxy Note 7 nabídne o 40 % větší pixely, než je na poměry smartphonů běžné (1,4 µm vs. 1 µm), takže čip pojme více světla. To znamená jediné – Samsung Galaxy Note 7 by měl tvořit snímky mnohem světlejší a kvalitnější i při zhoršených světelných podmínkách, tedy kupříkladu v zatemněných interiérech nebo také večer za umělého osvětlení, což jsou podmínky, které jsou stále největším strašákem čipů ve fotomobilech.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7 Samsung Galaxy S7
Primární fotoaparát 12 Mpx 12 Mpx
Optická stabilizace obrazu ano ano
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojtónová ano, dvojtónová
Sekundární kamera 5 Mpx 5 Mpx
Video až 4K rozlišení až 4K rozlišení
Technologie Dual Pixel ano ano
Poměr stran fotografií 4:3 4:3
Světelnost f/1,7 f/1,7
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Z dalších funkcí zmíníme přítomnost optické stabilizace obrazu a přisvětlovací dvoutónové LED diody. Ta je i přes své malé rozměry poměrně výkonná a bez problémů osvítí i menší místnost. Výhodou fotoaparátu je také větší zapuštění čočky do těla, stejně jako je tomu i u modelů Galaxy S7/S7 edge.

Selfie kamera

Přední fotoaparát je vyzbrojen dnes již klasickým 5Mpx rozlišením, a to v poměru stran 4:3 (dále 3,8 Mpx při 16:9 a 3,7 Mpx při formátu 1:1). Fotoaparátu samozřejmě nechybí možnost nahrávat videoklipy, a to až v QHD rozlišení (2 560 × 1 440 pixelů). Dále menu nabízí Full HD, 1:1, HD a základní VGA rozlišení. I u přední kamery můžete zapnout stabilizaci videa. Dalšími benefity přední kamery je možnost uložit obrázek jako je viditelný v náhledu, tedy bez zrcadlového překlápění.

Nechybí ani funkce „Fotografie v pohybu“, která zastupuje řešení Live Photos od Applu a je dostupná jak u primární, tak i u sekundární kamery. Při aktivaci tohoto režimu se zároveň se zachycením fotografie nahraje krátký videoklip, který ukáže, co se stalo před vyfotografováním objektu. Takový výsledný mix se do galerie uloží jako fotografie, která má v pravém horním rohu ikonu videa. Po jejím stisknutí se automaticky přehraje krátký videoklip který prozradí, co se dělo před zmáčknutím spouště. Nejde tedy o video jako takové, které by šlo sdílet mezi další zařízení – z natočeného obsahu lze pouze udělat otisk obrazovky (a zaznamenat si tak vybraný moment).

Prostředí? Inovace

Prostředí fotoaparátu Samsung inovoval, nově je přehlednější, avšak na některé změny je nutné si nejdříve zvyknout. Mezi různými režimy se nově přepíná skrze swipenutí po displeji, nachází se nalevo od hlavní obrazovky. Mezi přední a zadní kamerou se nově přepíná pomocí swipenutí vertikálně po displeji. Samotné skromné nastavení se dále ukrývá pod ikonou ozubeného kolečka, v tomto ohledu tedy zůstalo vše při starém. Prostředí působí svěžím dojmem, do začátku vám jistě přijde vhod i instruktážní průvodce.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparát v Samsungu Galaxy Note 7 je tedy po hardwarové stránce totožný s tím, co má i Galaxy S7/S7 edge. Rozdíly po stránce výsledků jsou minimální, Note 7 nabídne trochu lepší snímky za zhoršeného osvětlení, a to vzhledem k lepšímu dynamickému rozsahu. Samsung však na fotoaparátu zapracoval na úrovni softwaru, stejné výsledky tedy S7 může produkovat po některé z následujících aktualizací.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Líbilo se nám:

  • špičkové výsledky za ideálních světelných podmínek
  • perfektní makro snímky
  • technologie Phase Detection Auto Focus, Dual Pixel, světelnost f/1.7
  • 1,4µm pixely
  • optická stabilizace obrazu, fotografování do formátu RAW

Nelíbilo se nám:

  • večerní fotografie jsme očekávali detailnější

Videokamera: až 4K video

Co se týká natáčení videa, Samsung zvládne až 4K (3 840 × 2 160 pixelů, UHD) videozáznam při 30 snímcích za vteřinu. Natáčet však můžete i v QHD (2 560 × 1 440 pixelů), Full HD (1 920 × 1 080) při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu, v poměru stran 1:1 (1 440 × 1 440 pixelů), v HD (1 280 × 720 pixelů) a konečně také ve VGA rozlišení (640 × 480 pixelů). Z doplňkových možností se hodí zmínit také slow-motion (zpomalený) záznam v HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) při 60, 120 a nebo 240 snímcích za vteřinu (respektive při dvojnásobném, čtyřnásobném nebo osminásobném zpomalení).

Samsung Galaxy Note 7 – testovací video, 2160p, exteriér

Samsung Galaxy Note 7 – testovací video, 1080p, exteriér

Samsung Galaxy Note 7 – testovací video, 720p, 240 FPS, exteriér

Líbilo se nám:

  • záznam až v UHD rozlišení
  • zpomalený i časosběrný záznam

Senzory: čtečka otisků prstů a senzor tepové frekvence

Samsung Galaxy Note 7 nabídne téměř stejnou senzorovou výbavu jako Galaxy S7, tedy i on nabídne čtečku otisků prstů. Ta se nachází v domovském tlačítku a funguje spolehlivě, avšak ne tak rychle jako například čínská konkurence (Huawei, Xiaomi). To ovšem nijak zvlášť nevadí, neboť primární je úspěšnost rozpoznání, která činí zhruba 95%. Špatně se senzor vypořádává jen s mokrými či mastnými prsty, kdy se o identifikaci nemusíte ani pokoušet.

Samsung Galaxy Note 7

Senzor tepové frekvence je umístěn na zadní straně vedle čočky fotoaparátu. Senzoru stejně jako u Galaxy S7 opět chybí chromové orámování, tudíž najít ukazováčkem správnou polohu je v prvních pár dnech obtížnější. Zprvu je nutné měření opakovat hned několikrát, dokud si váš prst na polohu čtečky nezvykne. Následně již měření probíhá stejně rychle a přesně jako v případě Galaxy S6. Tepová frekvence se po úspěšném změření zanese do grafů ve známé aplikaci S Health, tedy stejně jako výsledky vašeho cvičení. Z nasbíraných dat pak vytvoří poměrně zajímavé statistiky.

Posledním důležitým senzorem je skener oční duhovky. Skener se skládá ze dvou hlavních částí: kamery, která slouží pouze pro skenování, a infračerveného světla, které přichází na řadu v případě horších světelných podmínek. Kombinace těchto dvou prvků pak zaručuje to, že rozpoznání bude fungovat jak v úplné tmě, tak také venku na světle. Do telefonu lze uložit pouze duhovku jednoho uživatele, což zajišťuje maximální bezpečnost. Odemknutí trvá zhruba 1 sekundu a v případě, že se naučíte telefon držet ve správné vzdálenosti, která je zapotřebí pro okamžité rozpoznání, je odemknutí duhovkou rychlejší než otiskem prstu. Ve většině případů se nestihne zobrazit ani okno s náhledem a už je obrazovka odemknutá.

Zabezpečená složka a motivy skeneru duhovky

Samsung dále umožní zabezpečit duhovkou také složku, do které můžete ukládat citlivý materiál, tedy fotografie, kontakty a tak dále. Aby odemykání skrze duhovku nebylo tak nudné, připravil si Samsung pár témat, která doprovodné okno autorizace zkrášlí. Jedná se o pohyblivé kruhy, futuristické brýle a pár vtipných obličejů. Účel této funkce je samozřejmě nulový, jde pouze o to uživateli zkrátit chvilku.

Gesta: tam a sem

V krátkosti zmíníme také gesta systému. První pomocník nese název „Přímé volání“, který vytočí právě prohlížený kontakt pouhým přiložením sluchátka k uchu. „Inteligentní upozornění“ pak oceníte v případech, kdy se po delší době vracíte k uspanému zařízení – jemnou vibrací při zvedání vás rovnou upozorní, jestli máte na displeji očekávat nějakou zmeškanou událost. Díky další vychytávce v nastavení pak lze vytvořit screenshot pouhým přejetím ruky z jedné strany displeje na druhou. Důležité je pouze po celou dobu udržet kontakt s displejem. Nově si také můžete vytvořit screenshot například celé webové stránky – stačí po vytvoření screenshotu klepnout na tlačítko „Více“ a postupně přidávat další a další screenshoty.

Multimediální funkce: chybí FM rádio

Novinka od Samsungu je pro konzumaci a vytváření multimediálního obsahu doslova jako stvořená. O kvalitách zvukové reprodukce jsme si již pověděli, hodí se tedy podívat na integrované přehrávače hudby. V tomto případě Samsung volí svůj vlastní přehrávač a také přehrávač Hudba Play. Oba fungují naprosto spolehlivě, po Hudbě Play sáhnou především ti, kteří ocení příkladnou synchronizaci s dalšími Android zařízeními. Klasický interní přehrávač klade velký důraz na obaly alb, které lze také nechat stáhnout z internetu. Zamrzí ovšem absence FM rádia, když konkurence ho nabízí. Integrovaný videopřehrávač, který tvoří součást galerie, si poradí s AVI i MKV, a to včetně kodeků DivX a Xvid. Trápit se nemusíte ani s rozlišením, neboť 1080p videa telefon samozřejmě zvládá přehrát s přehledem a problém není ani 4K rozlišení, což je vzhledem k umu záznamu v takto vysokém rozlišení pochopitelné. Narazíte až při snaze přehrát titulky, které nativní přehrávač neukáže. Tuto drobnost však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače, například špičkového VLC for Android.

Multimediální funkce

Novinkou je také režim Game Launcher, který automaticky uspořádá všechny vaše hry na jedno místo. Funkce Game Tools pak zase umožní zablokovat po dobu hraní her senzorové klávesy, stejně tak omezí i oznámení nových aktualizací a umožní jednoduše zaznamenat video obrazovky. Pro hráče tedy funkce jako stvořené.

Líbilo se nám:

  • Game Launcher
  • špičkový výkon pro náročné 3D hry

Nelíbilo se nám:

  • absence FM rádia

GPS: spolehlivá za všech okolností

Samsung Galaxy Note 7 exceluje také co se navigačních funkcí týče. K dispozici máte jak A-GPS, tak také čip GLONASS a elektromagnetický kompas, který usnadňuje orientaci v prostoru. Fixace probíhá okamžitě, a to i v případě, kdy nemáte přímý výhled na oblohu, typicky tedy v interiéru. K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, která ke svému fungování vyžaduje internetové připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, stejně tak existuje možnost off-line navigace v uložené oblasti. Částečně už tedy Google Mapy nahrazují tradiční navigační aplikace.

Mapy

Líbilo se nám:

  • rychlá fixace satelitů

Telefonní a organizační funkce, SMS: klasika

Rovněž telefonní a organizační funkce jsou shodné s modelem Galaxy S7, proto opět zmíníme jen to nejdůležitější. Všechny důležité telefonní funkce jsou logicky ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník s protokolem hovorů, oblíbené položky a konečně také kontakty. Zde se zobrazují jak ty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu, LinkedInu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „Více zdrojů“ daný zdroj vypnout. Zmíníme také kvalitu hovoru. Ta je výborná i ve velmi hlučném prostředí, a to i přesto, že hlasitost reproduktoru pro hovory nepatří mezi ty nejvyšší.

Telefonní funkce

Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě standardních funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí zde ani možnost přidávat různé nálepky nebo přílohy, čímž se zpráva automaticky převede do multimediální zprávy. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo také vizitka kontaktu ve formátu vCard. Pro e-mailovou komunikaci si Galaxy Note 7 připravil hned dvě aplikace, konkrétně E-mail a Gmail. I v tomto případě funguje vše bez problémů.

Zprávy a e-mail

Kancelářské funkce jsou v Galaxy Note 7 zastoupené i díky aplikacím od Microsoftu kompletně. Nechybí propracovaný S Plánovač, poznámky a diktafon s několika možnostmi záznamu (skupinová konverzace, nahrávání jednotlivce).

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • kvalita hovoru
  • základní editor SMS a MMS zpráv pracuje bezchybně
  • S Plánovač
  • kvalitní záznam diktafonu

Internet a konektivita: až na infraport kompletní

Kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne Note 7 také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE Cat 9 do rychlosti až 450 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Přítomnost NFC nepřekvapuje. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.2. Vzhledem k dodávanému příslušenství logicky nechybí ani podpora OTG, takže si bez problému připojíte USB flash disk, případně snadno synchronizujete vaše data. Pokud čekáte infračervený port, budete zklamaní.

Prohlížení internetových stránek přes Google Chrome a vlastní prohlížeč od Samsungu

Líbilo se nám:

  • LTE Cat 9
  • NFC, USB OTG

Nelíbilo se nám:

  • absence infračerveného portu

Závěrečné hodnocení: vládce galaxie s těžkými začátky

Samsung Galaxy Note 7 bychom za normálních okolností ohodnotili jako telefon absolutně bez kompromisů, kterému nechybí nic důležitého a jehož testování nás velmi bavilo. Druhou část našeho tvrzení zachováme, avšak prvotní problémy s vadnými bateriemi vrhají na novinku nepěkné světlo. Ve výsledku totiž nezáleží, že se vadné baterie nachází v mizivém procentu distribuovaných zařízení, zákazníci a případní zájemci budou tímto problémem dost možná ovlivněni i po vyřešení problémů. Jak se to nakonec promítne na prodejních číslech, ukáže až čas.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 můžeme pochválit za perfektní, oboustranně zakřivený displej, špičkový fotoaparát, výbornou videokameru, nadprůměrný výkon a samozřejmě také za konektivitu, ve které chybí snad jen infračervený port. Třešničkou na dortu je voděodolná konstrukce a přítomnost skeneru oční duhovky. Povedl se také design, který dokonale podtrhuje takto špičkově vybavený smartphone.

Naopak nás trochu zklamala kapacita baterie a celková výdrž. Samsung se to snažil odčinit alespoň podporou rychlého a bezdrátového nabíjení. Zpočátku jsme byli zklamaní také z přepracovaného nastavení pod taktovkou nadstavby TouchWiz, během testování jsme si však na nové záložky a „zpřeházené“ položky zvykli. Celkově hodnotíme Samsung Galaxy Note 7 velmi pozitivně, odpovídající je rovněž i počáteční cena atakující hranici 24 tisíc korun. O osudu však rozhodne míra porozumění ze strany zákazníků vůči aféře s vadnými bateriemi. Podíváme se samozřejmě také na konkurenci, která je v těchto cenových patrech poměrně výrazná.

Konkurence

Samsung Galaxy S6 edge+

Z vlastní stáje může novince zatopit Samsung Galaxy S6 edge+, který se pyšní velmi podobnou funkční výbavou. Zaujme 5,7palcový Quad HD displej, 16Mpx fotoaparát, čtečka otisků prstů, senzor tepové frekvence a výkonný procesor Exynos, kterému sekundují 4 GB operační paměti RAM. Chybí skener oční duhovky, voděodolnost a S Pen, ušetřit však můžete zhruba 7,5 tisíce korun. Galaxy S6 edge+ stojí 16 tisíc Kč, interní paměť má však poloviční.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 edge+ – Král bez S-Pen

Samsung Galaxy S6 edge+

Sony Xperia Z5 Premium

Vysoce pozitivně hodnotíte rovněž Sony Xperii Z5 Premium, která je k dostání za zhruba 18 tisíc korun. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový displej s rozlišením 3 840 × 2 160 pixelů, procesor Snapdragon, 3 GB operační paměti a 23Mpx fotoaparát. Nechybí ani odolnost vůči vodě dle certifikace IP68.

TIP: Recenze Sony Xperia Z5 Premium – Unikát, co není pro každého

Sony Xperia Z5 Premium

Apple iPhone 7 Plus

Pokud pár týdnů vydržíte, můžete si pořídit Apple iPhone 7 Plus, který bude v základní 32GB verzi dostupný za 24 990 Kč. Za tuto cenu dostanete 5,5palcový Full HD displej, výkonný procesor Apple A10, certifikaci IP67 a také výborný duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx. Potěší také několik nových barevných variant a spoustu dalších drobností.

TIP: Apple iPhone 7 (Plus) oficiálně: voděodolnost, stereo zvuk a nové barvy

Apple iPhone 7 Plus

Microsoft Lumia 950 XL

Alternativu s Windows 10 Mobile pak představuje Microsoft Lumia 950 XL, která se vyprodává za zhruba 12 tisíc korun. Za tuto cenu dostanete 5,7palcový Quad HD displej, výkonný procesor Snapdragon 810, skener duhovky a výborný fotoaparát. Zamrzí snad jen méně hodnotné zpracování a občasné problémy se záseky, vzhledem k poloviční ceně však lze přimhouřit oči.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 950 XL
samsung-galaxy-note-7
Klady
  • špičkové zpracování kovově-skleněného těla
  • odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68
  • kvalita zakřiveného Quad HD Super AMOLED displeje
  • technologie Always On
  • 4 GB paměti RAM, 64 GB interní paměti
  • navrácení slotu pro paměťové karty
  • výkonný osmijádrový procesor Exynos 8890
  • špičkový fotoaparát a videokamera
  • plynulý chod grafické nadstavby TouchWiz
  • čtečka otisků prstů a senzor tepové frekvence
  • skener oční sítnice
  • bezdrátové nabíjení dle standardu Qi
  • téměř kompletní konektivita
Zápory
  • absence infračerveného portu
  • absence FM rádia
  • „pouze“ lehce nadprůměrné večerní snímky
  • počáteční problémy s bateriemi
Diskuze ke článku
Tommy
Na to, ze nemam Samsung rad, musim rict, ze tomuto telefonu opravdu skoro nic nechybi, az na jednu dulezitou vec, proc sakra porad nema stereoreproduktory?? To uz bych v dnesni dobe zaradil mezi minusy, protoze to nabizi veskera konkurence a je to urcite mnohem vetsi pridana hodnota nez vas zmineny chybejici IRDA nebo FM radio, ktere nikdo nepouziva... Televizi ovladam pres aplikaci i bez irda. Jeste se mi stale nelibi ta jejich pestrobarevna nadstavba jak pro deti, to prostredi je proste nemoderni, divne, neuhlazene, ale to uz je individualni vec...
Petas
VELKOLEPY NAVRAT to je fakt. Mobil co vybuchuje to tu jeste u rady NOTE nebylo :-D
Chuan Perverez
Mě Samsung zklamal. Materiály které používá prakticky na všech modelech jsou pro normálního člověka naprosto nevhodné a člověk ani nemá možnost volby. Tím myslím to sklo. Pouze kovové telefony ( C5,C7) se k nám zkrátka vůbec nedováží. Nabídka je zkrátka ubohá. TW je humus co totálně zpomaluje telefon a to i po tom jejich odlehčení. Kdybych chtěl phablet, rozhodně bych sáhnul radši po Mate 8, popř. počkal na Mate 9. V nižší třídě (J) nabízet telefony bez čidla jasu jen s HD za cenu 6 - 7,5 tisíce je taky troufalost a ubohost Samsungu. Konkurence to umí líp. To ani nemluvím o velký poruchovosti.
Fry
Už som prišiel na to, čo tomu chýba a je to objektivita. Tá sa pomaly ale isto vytráca. Narážam hlavne na slová autora o odladenosti a plynulosti prostredia. Zalagované prechody, trhané animácie, nevyhodnotené dotyky, kde je potrebné opakovane na niečo klikať aj 2-3x aby dotyk registrovalo. To tam vidím ja. Je mi ľúto ale takto si odladený systém na telefóne za 850€ nepredstavujem. Je veľká škoda, že redakcia takéto správanie sa telefónu v tejto cenovej relácií vyhodnocuje ako bežnú vec ktorá k telefónu jednoducho patrí. :( Ako dosť závažný problém vidím aj vyhorenie batérie. Keby sa zničil len telefón tak budiš ale ak mi má zhorieť auto alebo dom/byt ďakujem ale až o takéto "bombové" zariadenie nemám záujem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze