Nový Apple MacBook Pro má dotykový Touch Bar a jen USB-C

37

Na konferenci „Hello Again“ Apple představil hned tři nové MacBooky Pro. Dva z nich disponují dotykovým displejem Touch Bar nad klávesnicí, ten třetí má nahradit MacBook Air. Nový MacBook Pro je lehčí, tenčí, výkonnější, má Force Touch trackpad, čtečku otisků prstů nebo čtveřici USB-C portů.

Notebooky Applu tento týden oslaví 25. narozeniny a firma chtěla toto jubileum oslavit ve velkém stylu. V rámci konference „Hello Again“ Apple představil hned tři nové MacBooky Pro. Dva 13palcové a jeden 15palcový. Nejlevnější 13palcový model má za cíl nalákat uživatele MacBooku Air na přechod k řadě Pro. Dražší modely pak přicházejí s dotykovým displejem umístěným nad klávesnicí. Začněme tedy těmi.

MacBoook Pro s Touch Barem

Apple MacBook Pro 13 (2016)

Dotykový panel u dražších MacBooků Pro nahradil tradiční funkční klávesy a poskytuje místo nich alternativní ovládací prvky relevantní vždy k tomu, co se na počítači právě děje. Na multidotykovém displeji může být zobrazeno prakticky cokoliv, od virtuálních funkčních kláves přes navigační prvky až po nápovědy slov při psaní. Spustíte Safari? Zobrazí se oblíbené záložky. Ve Final Cutu se zobrazí časová osa videoprojektu, ve FaceTimu zase ovládací prvky hovoru a když píšete e-mail, předpřipraví vám MacBook na Touch Baru některé nejčastěji používané adresy. K ovládacímu displeji navíc získají přístup i vývojáři aplikací třetích stran, takže potenciál využití je opravdu velký. Displej je navíc zakončen tlačítkem pro zapnutí počítače, do kterého je zabudován senzor otisků prstů Touch ID krytý safírovým sklíčkem. Ten slouží například k autorizaci plateb přes Apple Pay, ale také k přihlášení do systému jako takového či k bleskovému přepínání mezi uživateli.

Dotykový displej nad klávesnicí, který má Retina rozlišení a podporuje multitouch a kterému Apple věnoval skutečně mnoho pozornosti, ale rozhodně není jedinou novinkou letošních MacBooků Pro. Počítače mají úplně nové tělo, které je menší a lehčí než dříve. 13palcový model se dočkal ztenčení z původních 1,8 na 1,49 cm a hmotnost se snížila z 1,58 na 1,37 kg. Větší 15palcová varianta byla z 1,8 cm ztenčena na 1,55 cm a zaznamenala úbytek hmotnosti z 2,04 na 1,83 kg.

Apple MacBook Pro 13 (2016)

Nové MacBooky mají dvojnásobně velký trackpad s technologií Force Touch a novou klávesnici, kterou známe z MacBooku s Retina displejem. Vylepšení se dočkal displej, jehož rozlišení se sice nezměnilo, ale nový panel má být o 67 procent jasnější a o stejný podíl kontrastnější. Rozšířen byl také barevný gamut a nový displej tak zobrazí o čtvrtinu více barev.

Co se týče vnitřních komponentů, 13palcová varianta nabídne procesor Intel Core i5 či i7 šesté generace, což bohužel znamená starší generaci Sky Lake a nikoliv nejnovější Kaby Lake, kterou už konkurence postupně přináší. Dále zde nalezneme grafickou kartu Intel Iris Pro a 8 GB paměti RAM. Součástí počítače je i rychlé SSD s kapacitou až 2 TB. 15palcový MacBook Pro přichází se čtyřjádrovým Intel Core i7, grafikou ATI Radeon Pro, až 2TB SSD a 16 GB RAM. Výdrž baterie se má u obou modelů pohybovat okolo 10 hodin.

Oba MacBooky Pro nabídnou čtyři porty USB-C s podporou nabíjení a Thunderboltu 3. K dispozici je pak navzdory obavám také klasický 3,5mm audio jack, ale chybí slot na SD karty i jakékoli jiné porty. Uživatel tak bude nucen nakoupit si nové kabely či redukce.

Nové MacBooky Pro budou k dostání ve stříbrné a vesmírně šedé barvě. Objednat je lze okamžitě, ale k prvním zákazníkům se dostanou až za 2 až 3 týdny. Menší varianta začíná na ceně 55 990 korun. Za výkonnější 15palcový stroj pak dáte minimálně 73 990 korun. Pokud si ale svůj počítač patřičně vybavíte, lze se dostat i na částky vysoce přesahující 100 tisíc korun.

13palcový MacBook Pro, aneb náhrada za MacBook Air

Třetím MacBookem Pro, který Apple dnes představil, je 13palcový počítač bez displeje Touch Bar. Až na absenci tohoto nového ovládacího prvku je tento MacBook k nerozeznání od draží varianty a cílí především na dosavadní uživatele MacBooku Air. Po dnešní keynote je totiž patrné, že se tento dnes již legendární stroj, který definoval kategorii ultrabooků, přímého nástupce nedočká a Apple se snaží tlačit právě nový MacBook Pro.

MacBook Pro bez Touch Baru přichází se slabším procesorem Intel Core i5, 8 GB RAM, 256GB SSD, grafickou kartou Intel Iris a pouze dvěma USB-C porty. Má také o jeden mikrofon méně a horší grafickou kartu. K dostání bude stejně jako jeho dražší sourozenci ve stříbrné a vesmírně šedé barvě, přičemž jeho cena je stanovena na 45 990 korun. Objednat ho lze ihned a na rozdíl od MacBooků s Touch Barem, tento bude k zákazníkům doručován okamžitě.

Apple MacBook Pro 13 (2016)

Ačkoliv se tedy Apple snaží tento počítač prezentovat jako náhradu za stávající Air, příliš přesvědčivé to od něj není. Cena rozhodně neodpovídá „vstupnímu“ modelu a překážkou pro mnoho uživatelů mohou být i chybějící porty. MacBooku Pro je sice nutné přičíst k dobru Retina displej, velký trackpad s technologií Force Touch a vyšší výpočetní výkon. To z něj ale samo o sobě zařízení pro široké masy neudělá, čehož se nejspíš bojí i sám Apple. Zastarale vyhlížející MacBook Air ostatně i beze změn zůstal v nabídce. Jen menší 11palcovou variantu si zákazník po dnešku již nekoupí.

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Touch Bar, Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor49 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 55 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 15 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce34,9 × 24,1 × 15,5 mm, 1 830 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,4" (2 880 × 1 800 px)
ChipsetCPU: ?×2,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor76 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 73 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Bez Touch Baru

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2 GHz, GPU: Intel Iris Graphics 540
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor55 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostříjen 2016, 45 990 Kč
Diskuze ke článku
kiki
pokial moj notebook asus zenbook ux305 s hrubkou 12,3mm ma klasicke 3x USB 3.0 tak nechapem preco tam nemohli dat aspon jedno dva klasicke usb 3.0 , absencia citacky pamatovych kariet tiez velky fail , inac dizajn fajn a ten novy touch bar celkom pohoda, moze to mat dobre vyuzitie ,
Petr
Jediné co mě mrzí je aktivní chlazení - čekal jsem zvětšený 13-14" pasivní MacBook 12" obohacený o Touch ID bez toho displeje, místo té osekanější Pro verze.
Prostě po zkušenostech s řadou notebooku s klasickým ventilátorem již tuto koncepci nechci - velmi to snižuje reálnou životnost stroje - neustále měnit ventilátory za x tisíc a dávat notebook do servisu - dříve jsem si měnil sám ale dnes už je to specifické že to člověk sám doma neudělá a ty ventilátory sou za raketu.
Druhá věc je neustálé hučení - a slyšet je vždy, zvláště v noci.
QWERTZ
Notebooky hezké, ale to asi vše... Nějak nechápu. Dám 50k za notas, doma zapnu a nestrčím do něj ani flashku ci pamětovku??? Takže poběžím zpět dokoupit redukce a pak doufat že je někde nezapomenu.... Tomu říkám uživatelský přístup k jednoduchosti.
goofyo1
goofyo1
Naposledy upraveno: 28. 10. 2016 13:46
Když nad tím tak přemýšlím, vše skvělé, ale v téhle době nemám zájem omezit připojení jakéhokoliv zařízení s usb konektorem, či paměťovou kartu - pro fotografa neodmyslitelný konektor. Pokud se jim to nehodí do designu, nějak mi nedochází myšlenka Applu, s trčícími redukcemi snad budou vzhlednější? Pochopil jsem to u klasického MacBooku, ale u Pro verze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze