Spolupráce Applu a Googlu kvůli trackerům ukazuje, že se jim problém vymkl z rukou

Glosa
6
Spolupráce Applu a Googlu kvůli trackerům ukazuje, že se jim problém vymkl z rukou
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz

Když takoví rivalové, jako je Apple a Google, navazují spojenectví, pak to může znamenat dvě věci. Buďto jde o pořádný balík peněz, který se chystají vytáhnout ze svých uživatelů, nebo problém, který jim přerostl přes hlavu. Stačí říct jedno magické slůvko – AirTag – a hned je jasné, že jde o to druhé.

Kdyby se někdy dělal nějaký žebříček míry kontroverze příslušenství k telefonům, pak by čestné druhé místo obsadily brýle Google Glass, které by o parník předhonil chytrý přívěsek AirTag. Ač nevelký rozměry, možnosti jeho použití, využití a zneužití jsou prakticky nekonečné. Od jeho příchodu už se blýskl v řadě rolí: pomáhal v boji proti zlodějům aut, ale stejně tak i jejich kradení. A po kvalitní novinářské investigaci tu máme i nezbytné zvířátko nakonec.

Ale žerty stranou, jako tenká červená niť se těmito příběhy vine slovíčko „zneužití“. Apple ve své naivitě předpokládal, že si každý poslušně připne jeden AirTag na klíče a druhý dá do tašky s počítačem. Jenže ono ne a od té doby je Apple o krok pozadu. Různá hardwarová řešení, jako je pípání, se dají snadno obejít, softwarová řešení fungují, pokud máte iPhone. Nebozí uživatelé Androidu zatím musejí sáhnout po aplikaci, což asi udělají jen ti, jejichž paranoia hraničí s lékařskou diagnózou. Aplikace Tracker Detect má zatím asi milion stažení, což je vedle 3 miliard telefonů s Androidem jako kapka v moři.

I proto se začaly objevovat zprávy, že by tato funkce mohla být rovnou součástí Google Play služeb. Jak bude vzájemná spolupráce vypadat, ukazuje dokument zveřejněný organizací Internet Engineering Task Force (ietf.org), předním sdružením pro vývoj standardů. Skupina vyzývá zúčastněné strany, aby se k němu v příštích třech měsících vyjádřily. Iniciativu již podpořily významné průmyslové subjekty, včetně společností Samsung, Tile, Eufy, Pebblebee a dalších.

Po uplynutí lhůty pro podávání připomínek se Apple a Google budou zabývat zpětnou vazbou a do konce roku 2023 zveřejní produkční implementaci specifikace pro nežádoucí sledovací upozornění. Společnosti pak tyto rámce implementují do systémů Android a iOS. V návrhu jsou popsána technická specifika, například protokoly bezdrátového připojení, které musí výrobci používat, a způsob implementace vysílacích částí v těchto zařízeních. Obsahuje také formulaci, která naznačuje, že společnosti Google a Apple by mohly zavést oficiální certifikace, které by pomohly určit produkty, jež dodržují nové standardy.

Vidíte tu eleganci takového řešení? Abyste si mohli být jistí, že vás nikdo nesleduje, budete muset mít chytrý telefon, který vás bude sledovat sám a přitom se postará, aby mu nikdo nelezl do zelí. Pokud si smartphone nechcete nebo nemůžete koupit, pak jste zřejmě občan druhé kategorie, který si ochranu nezaslouží. Zastání nehledejte – „nemáte na iPhone?“ je součástí oficiální vládní politiky.

Diskuze ke článku
Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
Hmm. Autor se v článku neobtěžuje vysvětlit ani problém, ani jeho technická řešení.
Václav Tvrdek
Václav Tvrdek
Tak přemýšlím jestli to má být článek který se snaží něco vysvětlit nebo měl autor potřebu se vypsat z frustrace jak jsou Apple a Google fujky společnosti a nikdo s tím nice nedělá a všichni všechny špehují... chjo.
Karrox wow
Karrox wow
Autorovi asi trošku jebe ne? Píše pro mobilnet, ale vlastně říká "smartphony jsou zlo které vás sleduje". Navíc článek vlastně neříká nic k tématice. A jako třešnička na dort to youtube video titulovaný svetrbába, který vůbec není v kontextu běžnýho občana nebo vládní politiky a je jenom tendenční... Přitom je tak jednoduchý zůstat apolitický s tím jak je web zaměřený. No nic, další web na seznam "odpadu který nebrat vážně".
Janek Fanek
Janek Fanek
Mnoho tech webů popisuje způsoby jak využití, tak i zneužití tohoto výrobku v mnoha různých situacích. Pravděpodobně však chybí jednotná metodika ochrany uživatelů před nežádoucím sledováním a proto pokus Apple & Google najít řešení. Tak jako v mnoha případech u jiných zařízení, nejdříve "hurá " a pak vystřízlivění a hledání nápravy vad. Nic to nemění na tom, že uživatel je sledován a řeči, že zařízení bude bezpečné jsou jen žvásty. Vždy se najde někdo, kdo věc zneužije a mohou to být státy, vlády, policie a jednotlivci nebo skupiny z kriminálních řad.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze