Kanadská policie varuje před AirTagy. Pomáhají zlodějům aut

3
Kanadská policie varuje před AirTagy. Pomáhají zlodějům aut
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Zloději si vytipují auto v centru a umístí do něj přívěsek
  • Vysledují tak domácí adresu vozu, kde mají v noci více klidu na krádež
  • Pojistka proti sledování od Applu nemusí vždy fungovat

Apple půdně koncipoval svůj přívěsek AirTag jako pomocníka, který vám pomůže najít založené klíče nebo ohlídá tašku na drahý notebook. Firma opakovaně zdůrazňuje, že se nejedná o nástroj pro špehování lidí nebo boj se zločinem, ale nesčetné příběhy z reálného života hovoří o opaku. Možná si vzpomenete, jak se AirTag podílel na hledání ukradené koloběžky a dokonce i odcizeného vozidla.

Netrvalo dlouho a schopností příslušenství od Applu začala využívat i odvrácená strana, tedy zločinci. Nejedná se nejspíš o nějaký izolovaný případ, protože před tím varuje i York Regional Police v Kanadě. Té se od září 2021 podařilo zachytit 5 takových případů, ale podle všeho jde jen o špičku ledovce.

A o co konkrétně jde? Zloději si tipují drahá auta během dne v centrech měst nebo u nákupních středisek. Pokud se jim nějaký model líbí, připevní na něj AirTag, aby tak zjistili adresu majitele. Pokud auto parkuje před domem, mají přes noc více času a klidu na jeho odcizení. Jako nejčastější místa pro umístění AirTagů jsou zmiňovány záhyby tažného zařízení nebo víčko od nádrže.

Apple sice upravil firmware přívěsku tak, aby zabránil špehování, ovšem ne vždy to funguje – mnoho lidí nemá telefon od Applu anebo upozorňující notifikaci nepochopí a ignorují ji. Policie proto radí podobné zprávy nepodceňovat a také lépe zabezpečit vozidla, i když s nimi parkujete ve zdánlivě klidné čtvrti.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
:D apple a jejich bezpečnost na úrovni tamagoči :D
Pan Nikdo
Pan Nikdo
Může mi někdo vysvětlit, jak ukradnou auto někomu, kdo nemá iPhone? :D
Není lepší řešení GPS tracker? :D

Co článek o ohryzku to článek úplně o ho.ničem.
Cílovka je zřejmá, tupé stádo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze