Chytrý přívěsek AirTag se stal novým spojencem N.Y.P.D. v boji proti zločinu

1
Chytrý přívěsek AirTag se stal novým spojencem N.Y.P.D. v boji proti zločinu
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Policejní sbor New Yorku chce skrze AirTagy efektivněji vyhledávat odcizená vozidla
  • Jedním z důvodů k tomuto kroku jsou virální videa gangu s přezdívkou „Kia Boyz“

Chytré přívěsky AirTag byly v minulosti již nesčetněkrát využity pro chvalitebné, ale i vyloženě kriminální účely. Jejich důležitost si přitom uvědomují i zástupci policejního sboru New York City Police Department (zkráceně N.Y.P.D.), jehož vedení vyhlásilo rozhodnutí mezi obyvatele New Yorku expedovat 500 AirTagů zcela zdarma.


Velkou měrou se na tomto rozhodnutí podílela virální videa gangu s přezdívkou „Kia Boyz“, jehož členové objevili způsob, jak snadno nastartovat vozidla značky Kia a Hyundai bez nutnosti vlastnit jakýkoliv speciální nástroj. Jelikož od doby, co byla videa publikována na TikToku, výrazně vzrostlo množství odcizených vozidel (nejen v New Yorku, ale v celých USA a zřejmě i v zahraničí), rozhodlo se N.YP.D. zakročit tímto méně konvenčním způsobem.

Eric Adams, jenž je ve vedení N.Y.P.D., se pak jako technologický nadšenec, který prosadil robotického psa pomáhajícího strážníkům a také si nechal dle The Verge vyplatit první tři výplaty v kryptoměně, o tento krok výrazně zasadil. Konkrétně je toho názoru, že by si měli obyvatelé schovat AirTagy uvnitř vozidel, aby je mohly upozornit na polohu v případě, že budou jejich auta odcizena. „Antisledovací“ funkce chytrých přívěsků však může zloděje na jejich přítomnost upozornit, tudíž by měly být přívěsky modifikovány, aby se neprozradily pomocí zvukového upozornění, ovšem tato úprava už zřejmě bude v režii samotných uživatelů.

Důležité je rovněž zmínit, že N.Y.P.D. nemá mít přístup k lokaci AirTagů. V případě krádeže vozidla s AirTagem by však měli občané policii umožnit sledovat jejich polohu pro rychlejší vypátrání.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Další kontroverzní výrobek který lze použít různě, dva tech giganti Apple a Google hledají způsob jak zamezit nechtěnému sledování pomocí tohoto výrobku. Nicméně v současné době je každý lustrován ať chce nebo nechce, vždyť je to přece v zájmu pokroku...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze