Kontroverze kolem AirTagů nekončí. Prodávají se upravené verze pro špehování

1
Kontroverze kolem AirTagů nekončí. Prodávají se upravené verze pro špehování
Fotografie: Apple
  • Na eBay se objevila speciální edice AirTagů pro ochranu majetku
  • Mají vypnutý reproduktor nebo odstrojenou elektroniku
  • Obojího se dá zneužít i při něčím sledování

Ani samotný Apple nejspíše netušil, kolik rozruchu vyvolá zdánlivě nevinný přívěsek AirTag, který měl původně sloužit k hledání ztracených předmětů. Lidská vynalézavost společně s hustotou sítě Find My, ve které spolupracují už skoro dvě miliardy zařízení, dala vzniknout mnoha zajímavým situacím. AirTag například dokáže najít ukradené auto, stejně efektivně ale pomáhá zločincům.

Apple neustále tvrdí, že jde pouze o pomocníka pro hledání ztracených věcí, nikoli těch ukradených a už vůbec neslouží ke sledování lidí. I z toho důvodu přijímá průběžně nejrůznější opatření proti špehování. Jako poslední je to například schopnost hledat AirTagy i prostřednictvím Androidu. Pokud ale aktivně a tak trochu paranoidně nehledáte „nepřátelský přívěsek“, pak je poslední linií obrany pípání kousku, který se vzdálil od svého původního majitele.


Jak ale podotýká Eva Galperinová, ředitelka kyberbezpečnosti ve Eletronic Frontier Foundation, každé zařízení, které dokáže vypátrat zloděje, je také skvělým nástrojem pro špehování a stalking. Reaguje tak na diskuzi ohledně nabídky jednoho prodejce na portálu eBay, který nabízel AirTagy speciálně upravené na „ochranu majetku“. Jejich modifikace spočívala ve vyřazení reproduktoru, aby se pípající AirTag neprozradil. Ještě více znepokojující pak byla nabídka kompletně odstrojeného AirTagu – pouze nezbytnou elektroniku je ještě snadnější ukrýt například v peněžence nebo na jiném místě.

AirTag
Apple měl dobrý důvod, proč jsou jeho přívěsky opatřeny zvukovým výstupem.

Asi není potřeba zdůrazňovat, že takové vlastnosti lze velice snadno zneužít. Není divu, že záhy po zveřejnění celá stránka z prodejního serveru zmizela. Rozhodně však není poslední, podobné zásahy údajně zvládne kdokoli jen trochu zručný. Je tak vysoce pravděpodobné, že se okolo AirTagu můžeme těšit na pořádnou dávku kontroverzí.