Google zabuduje hledání AirTagů přímo do Androidu

Google zabuduje hledání AirTagů přímo do Androidu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • AirTagy a další podobná zařízení se dají snadno zneužít pro nekalé účely
  • Apple proti tomu v iOS bojuje, u Androidu musíte být aktivní a stáhnout si aplikaci
  • Nově by hledání nežádoucích trackerů mohlo být součástí Služeb Google Play

O schopnostech AirTagů a na ně navazující sítě Find My od Applu píšeme poměrně často. Jde obvykle o napínavé příběhy spočívající v hledání odcizené věci, ale každá mince má dvě strany. Moderní techniku se naučili využívat zločinci a přívěsky také mohou hrát roli v případech domácího násilí. Apple se proti tomu snaží bojovat a do iOS přidává prvky, které vás na takový způsob sledování upozorní.

Pokud ale nemáte iPhone, je vaše situace o dost horší. Musíte nejdříve pojmout podezření a pak si do telefonu s Androidem nainstalovat aplikaci. Nutno podotknout, že drtivá většina lidí na něco takového ani nepomyslí. Proto se Google nejspíše chystá zahrnout podobnou funkci přímo do Androidu. Analýza zdrojového kódu Služeb Google Play na 9to5google.com ukazuje, že nepůjde jen o AirTagy, ale i další podobná zařízení. Nejnovější verze (22.12.13) přímo mluví o „Upozornění na neznámé zařízení“ a „Oznámení o detekci neznámé značky“ pro zařízení typu Bluetooth Low Energy (BLE).

Dané části kódu však nejsou funkční, není tak zodpovězeno mnoho zásadních otázek – například, zda bude funkce ve výchozím stavu zapnutá, nebo ji bude třeba nějak aktivovat. Integrace do Služeb Google Play však napovídá, že se funkce dostane i do telefonů, kam už jejich výrobci neposílají pravidelné aktualizace operačního systému.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze