Oblíbená klávesnice z mobilních Windows se přesouvá na tablety

Oblíbená klávesnice z mobilních Windows se přesouvá na tablety
  • Ve Windows Phone 8.1 se poprvé objevila možnost psát na klávesnici pomocí gest
  • Uživatel tak nemusí slova vyťukávat na dotykové klávesnici, ale gestem spojí řadu písmen, ze kterých pak vznikne požadované slovo
  • Tato funkce však na ostatních zařízeních s Windows a podporou dotykového ovládání doposud chyběla. To by se ale mělo brzy změnit

S příchodem aktualizace na Windows Phone 8.1 přibyla i nová funkce WordFlow. Psaní gesty na klávesnici, které se později přesunulo i do novějších Windows 10 Mobile. Doposud si ji mohli užívat pouze majitelé telefonů s mobilním systémem od Microsoftu.

Windows 10 Mobile WordFlow

V testovacím sestavení Windows 10 (Build 16 212) se objevily náznaky, že Microsoft plánuje rozšířit psaní gesty i na virtuální klávesnice v počítačích a tabletech. Pokud vlastníte počítač s dotykovým displejem či tablet s desktopovými Windows, budete na něj moci psát podobně jako na telefonu.

To by mělo být umožněno díky přizpůsobivé verzi Windows Shell, která má na starost práci s vizuálním prostředím systému, jako je například navigační panel, plocha nebo nabídka start. Doposud byla pro každou verzi Windows rozdílná i verze Windows Shell, takže v mobilním systému byly k dispozici některé funkce, které v desktopovém chyběly. Microsoft ale pracuje na adaptivním Shellu, kterému říká Composable Shell nebo také CShell. Ten by se měl přizpůsobovat zařízeni, na kterém bude nasazen, ať se jedná o telefon, tablet, počítač, Xbox nebo HoloLens. Výsledkem tak bude i rozšíření některých specifických funkcí na další zařízení.

Zdroje: mspoweruser.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze