Nejlepší smartphone do 7 500 Kč

2
Nejlepší smartphone do 7 500 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony pro středně náročné
  • Do limitu 7,5 tisíc korun se vešla zajímavá sestava se slušnou výbavou
  • Standardem je líbivější design, výkonný procesor a benefitem je poté zvýšená odolnost


Vybíráme nejlepší telefon do 7 500 Kč!

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Na co si dát pozor?

Každá cenová třída má své úskalí, ve střední třídě jde především o to nepropadnout různým marketingovým kampaním, které se vám snaží vnutit „ten nejlepší telefon za tu nejlepší cenu“.

Ani v cenové třídě do 7 500 Kč není příliš mnoho kvalitních fotomobilů, přesto se můžete spolehnout na slušné snímače. V této třídě je vhodné požadovat Full HD+ displej či lepší, podporu 5G/LTE a ideálně také větší kapacitu baterie.

Nejlepší telefony do 7 500 Kč

Motorola Edge 30 Neo


Vyvážená a povedená, tak by se v krátkosti dala popsat Motorola Edge 30 Neo, která za cenu okolo 7 tisíc korun nabídne opravdu zajímavý mix funkcí. Tak zprvu 256GB úložiště a 8GB RAM.

Edge 30 Neo dále přináší 120Hz OLED displej s 6,28" a integrovanou čtečkou otisků prstů. Na zadní straně má 64Mpx fotoaparát s optickou stabilizací + 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, který tak pořídí i makro snímky. Potěší i kvalita 32Mpx selfie kamery.

Motorola u modelu Edge 30 Neo nasadila akumulátor s kapacitou 4 020 mAh s podporou 68W nabíjení TurboPower. S jeho pomocí se mobil nabije z 0 na 70 % za 18 minut. Vcelku výkonný čipset Snapdragon 695 podporuje 5G, dostalo se i na voděodolnost dle IP52 a podporu 5G. A bezdrátové nabíjení? Nechybí, avšak jen výkonem 5 W. Stereo reproduktory s certifikací Dolby Atmos jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Poco X5 Pro 5G


Poco X5 Pro 5G je dalším zajímavým zástupcem střední třídy, přičemž jeho cena se pohybuje na hranici 7 tisíc korun za paměťovou variantu 256 GB, k dispozici je i 8GB RAM. Paměť dělá společnost Snapdragonu 778G, který pochopitelně podporuje sítě 5. generace.

Uvnitř je baterie s kapacitou 5 000 mAh, výdrž se pohybuje kolem 1,5 dne při středně náročném používání. Kladně hodnotíme i 67W drátové nabíjení, pomocí kterého dočerpáte energii za 45 minut. Hlavní snímač má vysoké 108Mpx rozlišení, bohužel chybí optická stabilizace obrazu. Doplňuje jej 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv a výčet zakončuje 2Mpx makro objektiv, který si Poco klidně mohlo odpustit.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G


Poco se nelíbí? Pak je tu Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G, které rovněž podporuje sítě 5. generace, nabízí 256GB interní úložiště i 8GB RAM. Nechybí alespoň základní odolnost IP53, lepší než nic. A displej? Jedná se o 120Hz OLED panel s uhlopříčkou 6,67" a potěší i pěkně symetrické rámečky či zcela dostačující Full HD+ rozlišení.

Použitý procesor Dimensity 1080 není vůbec špatný a uživatel se rozhodně nemusí obávat záseků či pomalého provozu. Baterie s kapacitou 5 000 mAh podporuje rychlé 67W nabíjení, což je i ve dnešním výběru téměř standard, ale který rozhodně kvitujeme.

Hlavní fotoaparát má 50 Mpx a světelnost f/1.9, a to včetně optické stabilizace obrazu. Pochválit můžeme i 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, zbytečností je však 2Mpx senzor. Nepřekvapí ani 16Mpx selfie kamerka, která nabídne poměrně slušnou kvalitu kvalitu či možnost natáčet video maximálně ve 4K s 30 FPS.

Samsung Galaxy A34


Pokud chcete Samsung, nabízí se Galaxy A34, který při troše štěstí v rámci různých akcích pořídíte za 7 500 Kč. A co nabídne? Například Dimensity 1080, 8GB RAM a 128GB úložiště. Displej má 6,6" úhlopříčku, 120 Hz a je typu Super AMOLED. Displej se chlubí maximálním jasem až 1 000 nitů a podporuje Always-On.

Hlavní 48Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu doplňuje 8Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát, pro detaily využijte 5Mpx makro objektiv. A ani na selfies se nezapomnělo – přední 13Mpx fotoaparát přináší slušné výsledky.

Samsung využívá baterii s kapacitou 5 000 mAh, nabíjení je však pomalejší, konkrétně 25 W. Samsung si zaslouží pochvalu za zvýšenou odolnost dle IP67. Samsung sice nenabízí tak velkou paměť ani rychlé nabíjení, přesto jde o model, který byste v této cenové hranici neměli ignorovat.

Honor Magic5 Lite


Na závěr výběru jsme zařadili stále velmi zajímavý Honor Magic5 Lite, který pořídíte za 6,5 tisíc korun. Za tuto cenu získáte smartphone s procesorem Snapdragon 695, kterému sekunduje 8GB RAM a 256GB úložiště. Sestava je to určitě fajn, stejně jako displej s úhlopříčkou 6,7", Full HD+ rozlišením s technologií OLED, který využívá 120Hz obnovovací frekvenci. Maximální jas 800 nitů určitě neurazí.

Baterie má kapacitu 5 100 mAh, která vydrží i dva až tři dny střízlivého používání, opětovné nabití zabere díky 40W adaptéru něco málo přes hodinu. Jen pozor, adaptér není součástí balení. Hlavní fotoaparát na zadní straně přináší 64Mpx rozlišení a produkuje poměrně kvalitní snímky, oceňujeme dostatek detailů i správně fungující HDR, je však bez OIS. Ve výčtu dále nalezneme 5Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát a zbytečný 2Mpx makro snímač. 16Mpx selfie kamera nám však radost vrátila, výsledky jsou velmi slušné.

Čekáte na nějaké nedostatky? Jsou tu také, například chybí stereo reproduktory a nepotěší ani absence zvýšené odolnosti. V dnešním výběru se Honor řadí k levnějším kouskům, navíc v případě Magic5 Lite se trochu připlácí i za design.


Diskuze ke článku
David Kříž
David Kříž
Naposledy upraveno: 11. 11. 2023 10:03
V textu u Motoroly Edge 30 Neo se vam vytratila dvojka u uhlopricky - telefon je pomerne kompaktni a displej ma 6,28" nikoli 6,8". 😉

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze