Nejlepší kompaktní telefon

1
Nejlepší kompaktní telefon
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na kompaktní smartphony
  • Tentokrát jsme si nestanovali konkrétní cenový limit
  • Rozmanitý výběr zahrnuje značky Apple, Motorola, Samsung a Google


Hledáte smartphone, který se vejde i do kapsy a nebudete na něj potřebovat tašku? Pak jste na správném místě! V dnešním výběru se zaměříme na v dnešní době nejkompaktnější smartphony, které však nijak nezaostávají ani co se funkční výbavy týká. V dnešním výběru se nachází mnoho vlajkových lodí, ale i elegantních kousků pro dámy.

Vybíráme nejlepší kompaktní telefony!

Nejlepší kompaktní telefon

Apple iPhone 15 Pro


Apple již definitivně zanevřel na modelovou řadu mini, ale iPhone 15 Pro je stále na dnešní poměry velmi kompaktní, navíc nekompromisně vybavený. Mnohé může zaujmout už titanové šasi, které je lehčí, výrazněji klesla i hmotnost, což kompaktnímu telefonu jedině prospívá.

iPhone 15 Pro nabízí 6,1" obrazovkou, která je pro mnoho uživatelů ideálním kompromisem mezi velikostí a dostatečně velkou plochou. Jde o typ Super Retina XDR, tedy OLED panel se špičkovou jemností 460 PPI, maximálním jasem až 2 000 nitů a podporou 120Hz obnovovací frekvence. Díky technologii LTPO navíc mobil umí plynule měnit obnovovací frekvenci. iPhone 15 Pro pohání extrémně výkonný čipset Apple A17 Pro, jenž je osazen zcela novým GPU. Jedná se zároveň o první 3nm procesor, který obsahuje celkem 19 miliard tranzistorů. Lze mluvit o naprosto špičkovém výkonu, brzdit vás iPhone zkrátka nebude.

Velkou novinkou celé loňské řady je přechod na USB-C, což Apple musel učinit kvůli legislativě EU. Fotoaparáty patří k tomu vůbec nejlepšímu, hlavní snímač nabídne 48 Mpx, nechybí 12Mpx ultraširokoúhlý snímač a 12Mpx teleobjektiv, těšit se můžete i na detailní makro nebo filmový režim kamery, která zvládne záznam až ve 4K rozlišení. Fotografie jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, avšak u takového ultraširokoúhlého fotoaparátu má iPhone stále co zlepšovat.

Samsung Galaxy Z Flip5


Kompaktní skládačka od Samsungu doznala pár zajímavých vylepšení a své místo si v dnešním výběru určitě zaslouží. Zásadní inovací je pant, který nově v zavřeném stavu nevytváří mezeru mezi dvěma částmi véčka, zachována zůstala špičková odolnost vůči vodě dle IPX8. Bezpochyby nejzásadnější změnou je výrazně větší vnější zobrazovací panel s uhlopříčkou 3,4" Tento displej výrazně vylepšuje možnosti využití vnější obrazovky. K dispozici jsou různé widgety (podobně jako třeba na hodinkách Galaxy Watch), mezi nimiž najdeme kalendář, hodiny, poznámky a další, spustit však lze i další plnohodnotné aplikace. Vnitřní displej zůstal mezigeneračně víceméně beze změny, ovšem stále jde o špičkový Super AMOLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí.

O špičkový výkon skládačky od Samsungu se stará Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy. Baterie o kapacitě 3 700 mAh podporuje bezdrátového nabíjení či 25W drátové. Po softwarové stránce se mohou uživatelé tradičně těšit na 4 velké aktualizace OS a 5 let bezpečnostních záplat

Použité fotosenzory zůstaly parametrově identické s předchozí generací, jedná se tedy o dva 12Mpx snímače, primární s OIS a ostřením Dual Pixel PDAF + ultraširokoúhlý s rozsahem 123 stupňů a pevným ostřením, selfie kamera nabízí 10 Mpx, ovšem využívat ji budete primárně jen při videohovorech, jinak ji zastoupí vnější displej a primární snímače pod ním.

Motorola Razr 40 Ultra


Skládačka od Motoroly s luxusním designem a výkonnými vnitřnostmi, tak by se v krátkosti dal ohodnotit Razr 40 Ultra. Už na první pohled je jasné, že jeho hlavní dominantou je vnější displej. Ten má 3,6", jde o pOLED panel a působí skutečně úctyhodně, potěší i možnost spustit na něm prakticky libovolnou aplikaci bez ústupků. S novou technologií Flex View lze novinku rozevřít takřka jakkoliv. Vnitřní ohebný pOLED panel narostl na 6,9", má jemné Full HD+ rozlišení, poměr stran 22:9 a vysokou obnovovací frekvenci 165 Hz.

Razr 40 Ultra nabízí hlavní 12Mpx snímač s optickou stabilizací obrazu a světelností f/1.5. Sekunduje mu ultraširokoúhlý objektiv s 13 Mpx, který lze využít i pro makro fotografie. V ohebném zobrazovači však nechybí malý průstřel a v něm 32Mpx selfie kamerka. Výsledky jsou slušné, ale na takový iPhone a Pixely Motorola stále ztrácí.

O výkon se stará Snapdragon 8+ Gen1, který je dostatečně výkonný pro všechny náročné úlohy, v tomto ohledu vás Motorola rozhodně omezovat nebude. V útrobách mobilu je baterie s kapacitou 3 800 mAh, kterou lze opětovně dobíjet skrze USB-C výkonem až 33 W. Potěšující je podpora bezdrátového nabíjení, byť jen skromným výkonem 5 W.

Samsung Galaxy S23/Galaxy S24


Samsung v dnešním výběru rozhodně nesmí chybět, tentokrát jsme rozhodli zahrnout do výběru jak letošní novinku Galaxy S24, tak loňský Galaxy S23, pokud chcete trochu ušetřit a nevadí vám pár ústupků. Kupříkladu u displeje nabízí Galaxy S23 6,1" AMOLED panel s jasem 1 750 nitů, Galaxy S24 pak nabídne o desetinu palce větší úhlopříčku a jas až 2 600 nitů. Displeje jsou v obou případech špičkové.

Galaxy S24 letos pohání 4nm čipset Exynos 2400 for Galaxy, předchozí generace nabízí Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy. Procesory jsou špičkové a výkonu mají na rozdávání. Galaxy S24 je osazen mezigeneračně o 100 mAh větší baterií, díky čemuž se může pochlubit rovnou 4 000 mAh, výdrž je však téměř identická. Identická je i fotovýbava – nabídka se skládá z 50Mpx hlavního snímače, 10Mpx 3× teleobjektivu a 12Mpx ultraširokoúhlého objektivu, selfie kamera nabídne má 12Mpx rozlišení.

Stále se jedná o povedenou fotovýbavu, která u takto kompaktních smartphonů boduje především teleobjektivem. Bohužel, ultraširokoúhlému fotoaparátu stále chybí automatické ostření, v této cenové relaci bychom již očekávali, že půjde o standard. Ceny obou smartphonů se pochopitelně liší, Galaxy S23 stojí 19 tisíc korun v kombinaci 8+256 GB, Galaxy S24 pak 23,5 tisíc korun při stejné paměťové kombinaci. Navíc, pokud vám jde o vychytávky Galaxy AI, ty po aktualizaci zvládne i Galaxy S23.

Google Pixel 8


Pixel 8 lze při troše představivosti stále považovat za kompaktní kousek, nabídne 6,2" OLED Full HD+ displej se 120Hz snímkovací frekvencí a maximálním jasem až 2 000 nitů. Z dalších vlastností stojí za zmínku podpora HDR, ovšem Dolby Vision (stejně jako u Pixelu 8 Pro) chybí. Co nechybí, je režim Always-On. Displej lze stále považovat za špičkový, i když podobné kvality nabízí i levnější kousky.

Použitý procesor Google Tensor G3 je pak stejný, jako se nachází v Pixelu 8 Pro, základem je 128GB paměť, RAM má 8 GB. Výkon je skvělý a ač nedosahuje na ty nejlepší, lze bez problému říci, že i za 5 let bude mít Pixel 8 slušný výkon.

Akumulátor s kapacitou 4 575 mAh zajistí vydrž i jeden a půl dne. Nabíjení je spíše pomalejší, ovšem i 27 W zvládnete baterii nabít během hodiny a deseti minut, k dispozici je i 18W bezdrátová alternativa. Výrobce nezapomněl také na reverzní bezdrátové nabíjení, což se může občas hodit, například pro dobití sluchátek. Pixel 8 má oproti verzi Pro o teleobjektiv méně a také mu schází nová generace ultraširokoúhlého objektivu, přesto fotí špičkově. Hlavní snímač nabídne 50 Mpx, ultraširokoúhlý objektiv 12 Mpx, čelní kamera 10,5 Mpx. Podobně jako u Pixelu 8 Pro se tak můžete těšit na barevně velmi líbivé snímky.

Pixely 8 mají velmi dlouhou softwarovou podporu, a to až do roku 2030 s tím, že mají garantován vždy nejnovější operační systém a nejnovější bezpečnostní záplaty.