Nejlepší smartphone do 15 000 Kč

1
Nejlepší smartphone do 15 000 Kč
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony vyšší střední třídy
  • Očekávat můžete dobře zpracované telefony s kvalitními displeji i vysokým výkonem
  • Můžete se dočkat i zvýšené odolnosti
  • Rozmanitý výběr zahrnuje modely od značek Google, Motorola, Nothing, Samsung a Xiaomi


V našem posledním výběru jsme se věnovali nejlepším telefonům do 10 tisíc korun, avšak je možné, že vám jejich výbava přišla přeci jen ještě nedostačující. V takovém případě by vás mohl oslovit dnešní výběr, kdy se zaměříme na nejlepší mobily na českém trhu do 15 tisíc korun. Můžete očekávat nejen kvalitní AMOLED displeje a výkonné procesory, ale i vesměs sestavu špičkových fotoaparátů, zvýšenou odolnost a mnohdy i bezdrátové nabíjení.

Vybíráme nejlepší telefon do 15 000 Kč!

Limit do 15 000 Kč

Google Pixel 8a


Dnešní výběr zahajujeme absolutní novinkou v podobě Pixelu 8a, který byl představen před začátkem května. Jde o telefon, který osloví uživatele, jež hledají kompaktní zařízení. Má totiž na dnešní poměry menší 6,1" OLED displej, který se však řadí mezi špičku jemností, obnovovací frekvencí i čitelností. Obdobně bychom mohli okomentovat také procesor Tensor G3, který ve vyšší střední třídě patří mezi nejlepší. 8GB RAM zní dostatečně, stejně tak 256GB úložiště.

Konstrukčně je na tom Pixel 8a skvěle, má hliníkové tělo, robustní zpracování a dostalo se i na zvýšenou odolnost proti vodě a prachu IP67. Líbí se nám i haptická odezva displeje a nutno podotknout, že patří mezi absolutně nejspolehlivější mezi konkurenty. U nového Pixelu 8a se můžete spolehnout na aktuální Android 14 a 7 let aktualizací. Systém tak budete mít aktuální i v roce 2031.

Silnou stránkou mobilu jsou také fotoaparáty, kdy hlavní i ultraširokoúhlý objektiv produkují kvalitní snímky ve dne i v noci. Jistě oceníte i 4K video s 60 snímky za vteřinu. Dobře si poměrně malý Pixel 8a vede i v oblasti výdrže, což už ale nejde říci o nabíjení, které je se svými 18 W spíše pomalé. Malou náplastí budiž podpora bezdrátového nabíjení. Celkově se však Pixel 8a řadí mezi nejlépe vybavené modely do 15 tisíc korun.

Motorola Edge 50 Fusion


Zájemce o větší telefon by mohla oslovit další letošní novinka v podobě Motoroly Edge 50 Fusion, jejíž displej narostl na 6,67", nadále jde o AMOLED s jemným rozlišením a dostatečně vysokým jasem. Zpracování je bytelné, i když je rám plastový. Motorola dokonce nasadila odolnost IP68, která značí, že telefonu nevadí prach ani voda.

Výkon je spíše průměrný vzhledem k nasazení procesoru Snapdragon 7s Gen 2, avšak pokud nechcete hrát nejnáročnější hry, neměl by vás nijak limitovat. Naopak oceníte například 512GB interní paměť a 12GB RAM. Nechybí nejnovější systém Android 14 a výrobce přislíbil 3 velké aktualizace a 4 roky bezpečnostních záplat, což je slušná nabídka.

Fotografická výbava stojí na hlavním snímači s 50 megapixely a optickou stabilizací obrazu. Nechybí ani solidní ultraširokoúhlý objektiv s 13 megapixely. Solidní výdrž zajišťuje baterie s kapacitou 5 000 mAh. Navíc je podporováno velmi rychlé 68W nabíjení. Polovinu baterky dobijete již za pouhých 15 minut. Kaňkou na kráse je však absence bezdrátového nabíjení. Omluvit to může cena pod hranicí 12 tisíc korun.

Nothing Phone (2)


Nothing Phone (2) se snaží být originální, částečně průhledným vzhledem skutečně zaujme. Potěší prémiové materiály a kvalitní zpracování. Odolnost IP54 je však spíše zklamáním.

Chuť si lze spravit nejen diodami, které jsou na celé zadní straně, ale i povedeným OLED displejem s 6,7". Radost ve tváři vám možná vykouzlí i Snapdragon 8 Gen1+, který je stále bývalým top modelem Qualcommu. 12GB operační paměť nebude připadat malá zřejmě nikomu a 256GB úložiště je pěkným standardem. V tuto chvíli je v telefonu nejnovější Android 14 a ještě jej čekají dvě velké aktualizace + v součtu tři roky bezpečnostních záplat, které chodí každý druhý měsíc.

Záda telefonu jsou domovem dvou 50megapixelových snímačů, které výkony obstojí takřka ve všech podmínkách. Baterie s kapacitou 4 700 mAh sice vypadá slaběji, ale opak je pravdou. Dvoudenní výdrž je téměř samozřejmostí. Nabíjení je umožněn 45 W a zabere přibližně 55 minut. Za 14,5 tisíc korun tak získáte velmi dobře vybavený a vzhledem originální mobil.

Samsung Galaxy S23 FE


Jak možná tušíte, Galaxy S23 FE je tzv. fanouškovskou edicí vlajkových modelů, u které se výrobce snaží nabídnout zajímavou výbavu za přiměřenou cenu. To se zpočátku u Galaxy S23 FE příliš nedařilo, ale rychlý pád ceny zajistil, že je z něj konečně zajímavá koupě. Spolehnout se můžete na kvalitní materiály, dobré zpracování a zvýšenou odolnost proti vodě a prachu IP68. Poměrně masivní rám a ostré přechody mezi ním a displejem jsou však důvodem, proč se telefon méně pohodlně drží v menších rukách.

AMOLED displej je u Samsungu osvědčenou jistotou a zárukou kvality, dojem však lehce kazí zbytečně velké rámečky. Rekordy ve výkonu Galaxy S23 FE sice netrhá, ale Exynos 2200 stačí i náročnějším uživatelům a netrpí přehříváním. 8 GB operační paměti je dostatečných, naopak varianta se 128 GB úložného prostoru, která se jediná vměstná pod hranici 15 tisíc korun, příliš nepotěší. Zejména při sdělení, že s paměťovkami si mobil neporadí. V telefonu je nyní Android 14 a obdrží ještě tři velké aktualizace a zhruba čtyři roky bude dostávat nové bezpečnostní záplaty.

Trumfem Samsungu jsou fotoaparáty. Najdeme na zádech hned tři a kromě klasiky v podobě hlavního a ultraširokoúhlého objektivu je zde i teleobjektiv, který konkurence bohužel zpravidla nemívá. Pokud tedy využijete bezztrátové přiblížení obrazu, neměl by vám Galaxy S23 FE zmizet z užšího výběru. A to i přesto, že spíše průměrná výdrž je podtržena pomalejším nabíjením. Jihokorejský výlet však zakončeme pozitivně podporou bezdrátového nabíjení.

Xiaomi 13T


Náročné by mohlo zaujmout Xiaomi 13T. Lesklé tělo je dobře zpracováno, ale přitahuje opravdu extrémně otisky prstů. Nemusíte se obávat vody či prašného prostředí, neboť je plněn stupeň krytí IP68. Téměř 6,7" AMOLED displej se chlubí jemným rozlišením a 144Hz obnovovací frekvencí. Dostatek výkonu i pro náročné hry přináší Dimensity 8200 Ultra a napomáhá mu 12GB operační paměť. Kvitujeme 256GB úložiště, neboť paměťové karty do telefonu už nedáte.

V telefonu se nyní nachází Android 14 a nadstavba HyperOS, avšak do budoucna očekávejte ještě tři velké aktualizace a 4 roky bezpečnostních záplat. Optimalizace je povedená, my se tak můžeme přesunout k fotoaparátům. Tak trochu po vzoru Samsungu jsou zde tři objektivy a mezi nimi nechybí ani teleobjektiv s dvojnásobným bezztrátovým zoomem. Hlavní 50megapixelový snímač však mírně pokulhává nočními fotkami.

U nedostatků můžeme ještě chvilku setrvat, protože telefon nemá bezdrátové nabíjení. Snaží se to avšak urovnat 67W drátovým nabíjením, kterým telefon dobijete za 42 minut, což je skvělé. Výdrž se pak pohybuje kolem 1,5 dne, samozřejmě v závislosti na používání. Cena Xiaomi 13T se dostala již pod 13 tisíc korun, čímž se drobné nedostatky dají omluvit.


Diskuze ke článku
Zdeněk Rada
Zdeněk Rada
Xiaomi 13T, co se týče foťáku, vůbec nedoporučuji, velké zklamání 😕

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze