Nejlepší smartphone do 10 000 Kč

2
Nejlepší smartphone do 10 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony poctivé střední třídy
  • Očekávat můžete dobře zpracované telefony s kvalitními displeji i vysokým výkonem
  • Můžete se dočkat i zvýšené odolnosti
  • Rozmanitý výběr zahrnuje modely od značek Motorola, OnePlus, Samsung, Vivo a Xiaomi


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší telefon do 10 000 Kč!

Na co si dát pozor?

Každá cenová třída má své úskalí, ve střední třídě jde především o to nepropadnout různým marketingovým kampaním, které se vám snaží vnutit „ten nejlepší telefon za tu nejlepší cenu“. V segmentu telefonů s cenou od 7 500 Kč do 10 000 Kč už můžete s klidným srdcem vybírat z běžné české distribuce. Naleznete zde již skutečně zajímavé a dobře vybavené kousky, které nemusí jít nutně cestou kompromisu.

Nedoporučujeme se tak rozhlížet po pochybných zahraničních stránkách a tatáž slova platí i pro bazary. V dnes nastavené cenové hladině byste sice mohli nalézt například výběhové vlajkové modely, ale případné opravy by se mohly prodražit. Mějte na paměti, že například u více než rok starého telefonu hrozí, že nebude mít baterii v dobrém stavu.

U telefonů s cenou blížící se 10 tisícům Kč už můžete být vcelku nároční. Rozhodně můžete počítat s kvalitním displejem často typu AMOLED, výkonným hardwarem či velkou pamětí disponující minimálně 128 GB. Naprostou samozřejmostí musí být co nejnovější operační systém, v této kategorii určitě vyžadujte Android 13. I pod hranicí 10 tisíc korun již naleznete sestavu vícero fotoaparátů, zpravidla počítejte s ultraširokoúhlým objektivem. Občas již lze narazit i na zvýšenou odolnost, což se hodí.

Limit do 10 000 Kč

Motorola Edge 40


Pod hranici 10 tisíc korun stačila klesnou opravdu skvěle vybavená Motorola Edge 40, kterou dnešní výběr odstartujeme. S trochou nadsázky by bylo možné říci, že zařízení má takřka parametry vlajkové lodi. Uznejte sami, připraven je mírně zakřivený 6,55" POLED displej se 144Hz obnovovací frekvencí, který má přímo v sobě čtečku otisků prstů. Spolehnout se můžete na velmi dobře hrající stereo reproduktory a vysoký výkon pramenící z procesoru Dimensity 8020 a 8GB RAM. Chybí sice slot pro paměťovky, ale 256 GB úložiště bude stačit všem, co říkáte?

Nezmínili jsme, že Motorolu nerozhází voda ani prach, neboť je odolná dle IP68. Baterie je sice menší, má kapacitu 4 400 mAh, avšak je podporováno 68W nabíjení a celý telefon nabijete za 40 minut. Alternativou je bezdrátové nabíjení.

Nadšeni budete i z fotoaparátů, kde se hlavní 50megapixelový snímač chlubí nejen optickou stabilizací, ale také skvělou clonou f/1.4. Dále je ve výbavě 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením, díky čemuž s ním pořídíte i makro fotografie. Naopak teleobjektiv chybí, avšak v této cenové hladině nejde o výrazný nedostatek. Pokud už bychom Motorole Edge 40 měli něco vytknout, je to pouze jediný slot pro nano SIM kartu.

OnePlus Nord 3


Nepatrně nad hranicí 10 tisíc korun je letošní novinka OnePlus Nord 3. Má například 6,74" AMOLED displej se 120Hz obnovovací frekvencí a výkonný procesor Dimensity 9000. Základ představuje 8GB RAM a 128GB úložiště, avšak pokud si připlatíte pár stokorun, můžete si obě paměti vynásobit dvěma, což je jistě zajímavé. Oproti konkurenci může Nord 3 zaujmout třeba hardwarovým přepínačem zvukových profilů na boku.

Zadní strana je domovem hned tří fotoaparátů, avšak nás zajímá především hlavní 50Mpx snímač Sony IMX890, kterému nechybí optická stabilizace obrazu. Výhodou je rovněž možnost nahrávat videa ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Zbývající fotoaparáty již tak oslnivé nejsou, jde o 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 2megapixelový makro snímač. V tenkém těle je baterie se standardní kapacitou 5 000 mAh, která slibuje solidní výdrž na nabití. Doplnění energie bude otázkou zhruba půl hodiny díky podpoře 80W drátového nabíjení. Na bezdrátové nabíjení se ale bohužel nedostalo.

Doposud nezazněla zmínka o zvýšené odolnosti a nic se na tom nezmění. OnePlus ji ignoruje a pro Nord 3 to znamená zásadní nevýhodu.

Samsung Galaxy A54


Pod 10 tisíc korun už stačil zlevnit i Samsung Galaxy A54. Poměrně fádní design a větší rámečky kolem displeje se sice již moc nenosí, na druhou stranu se můžete spolehnout na kvalitní 6,4" AMOLED displej se 120 Hz, dostatečně výkonný procesor s 8GB RAM a 128GB úložiště. U Samsungu se za výhodu považuje i aktuálnost prostředí a 5letá softwarová podpora.

Velmi se letos povedl hlavní 64megapoixelový fotoaparát s optickou stabilizací a nechybí ani 12megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, rovněž nadprůměrných kvalit. Teleobjektiv byste hledali marně, ale vcelku solidní 5megapixelový makro snímač vám Samsung nabídnout může.

Baterie má tradiční kapacitu 5 000 mAh, avšak maximálně 25W nabíjení oproti konkurenci vážně neobstojí a počítejte s tím, že celý telefon budete nabíjet zhruba hodinu a půl. Jde však vesměs o jediný výraznější nedostatek telefonu se zvýšenou odolností IP67.

Vivo V29


Pakliže hledáte originální kousek po vzhledové stránce, zbystřete. Vivo V29 láká tenkou konstrukcí, příjemným povrchem a kvalitním AMOLED displejem, který s 6,78" osloví i ty, kteří hledají velký mobil. Možná jste si všimli zajímavého kruhu na zadní straně, jde o funkci Aura Light. Světelný kruh plný LED, které umí svítit v různé teplotě, slouží ke kvalitnímu pořizování portrétních režimů.

Vše probíhá za asistence hlavního fotoaparátů s 50 megapixely a optickou stabilizací obrazu. Zbývající sestava je již jen průměrná, jde o 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 2megapixelový makro snímač. Za zmínku stojí i čelní kamerka s 50 megapixely a možností záznamu 4K videa nebo zvýšená odolnost IP68.

V další výbavě vás možná osloví podpora eSIM, která je spíše ojedinělou záležitostí ve střední třídě. Baterie s kapacitou 4 600 mAh příliš nenadchne a bohužel se to podepsalo na slabší výdrži. Možná vás přesvědčí 80W nabíjení, jenže celý telefon dobijete až za 50 minut, což je sice dobrý čas, ale s ohledem na výkon spíše jen průměrný.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+


Dnešní výběr zakončíme velmi zajímavým Xiaomi Redmi Note 12 Pro+. Letošní novinka láká 6,67" AMOLED displejem s jemným rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Výkonu se obávat nemusíte, bude ho díky procesoru Dimensity 1080 od MediaTeku dostatek. 8GB RAM je plně dostatečná, naopak 256GB úložiště nadprůměrné, zejména přihlédneme-li k ceně, která klesla pod 9 tisíc korun.

Lákadlem je baterie s kapacitou 5 000 mAh a podporou 120W drátového nabíjení. Celý telefon totiž dobijete za méně než 20 minut, což je regulérně nejrychlejší čas ve střední třídě. Oslňující čísla najdeme i u fotoaparátů. Hlavní snímač s optickou stabilizací totiž disponuje 200 megapixely. Zbylá sestava už však tak honosně nepůsobí. Je zde 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a makro snímač se 2 megapixely.

Negativem telefonu je zejména slabá zvýšená odolnost, chybějící slot pro paměťové karty nebo občas ne zcela ideálně fungující automatická regulace jasu.