Nejlepší smartphone do 10 000 Kč

1
Nejlepší smartphone do 10 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony poctivé střední třídy
  • Očekávat můžete dobře zpracované telefony s kvalitními displeji i vysokým výkonem
  • Můžete se dočkat i zvýšené odolnosti
  • Rozmanitý výběr zahrnuje modely od značek Google, Nothing, Motorola, OnePlus a Poco


Pokud vás z předchozích výběrů nejlepších smartphonů do 5 tisíc a 7,5 tisíc korun žádný kousek nezaujal, možná si vyberete právě dnes, neboť stoupáme s cenou nahoru. Zaměříme se na ty nejzajímavější mobily do 10 000 Kč. I v tomto výběru se můžete těšit na zajímavé smartphony s podporou sítí 5. generace, povětšinou AMOLED panely a také kvalitními fotoaparáty. V této třídě byste měli rozhodně vyžadovat i rychlejší nabíjení, protože i to odlišuje ty nejlevnější kousky od těch dražších. Trvat byste měli i na štědřejší paměti, kdy již není výjimkou, že se dočkáte i příjemných 256 GB.

Vybíráme nejlepší telefon do 10 000 Kč!

Limit do 10 000 Kč

Google Pixel 7a


Výběr nejlepších telefonů do 10 tisíc odstartujeme loňským Pixelem 7a od Googlu, který již stačil zlevnit a stal se skutečně zajímavou koupí i pro náročnější. Vzhled zalahodí spíše konzervativnějším očím, avšak kvalitní zpracování a zvýšenou odolnost proti vodě a prachu IP67 ocení jistě každý. Displej má sice poměrně viditelné rámečky, ale jinak jde o kvalitní OLED panel se sytými barvami. Co je důležité, je úhlopříčka 6,1", což značí, že Pixel 7a se řadí spíše k menším mobilům.

Výkonu má dost díky procesoru Tensor G2, avšak pokud jste vášniví hráči, asi se poohlédnete přeci jen jinde. Tím spíše, že vás bude limitovat 128GB interní paměť, která není rozšiřitelná. Naopak pokud se rádi spoléháte na mobil v oblasti fotografování, poslouží Pixel 7a velmi dobře. Hlavní 64megapixelový snímač s optickou stabilizací fotí kvalitně ve dne i v noci. Dobře si vede i 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Naopak zoomovací teleobjektiv ještě chybí.

Google má pod palcem rychlé aktualizace prostředí, nyní má telefon nejnovější Android 14 a podpora velkých updatů mu končí v roce 2026, bezpečnostní záplaty však bude získávat ještě o 2 roky déle. I přes baterii se skromnější kapacitou se nám líbí dobrá výdrž. Pomalejší nabíjení trvající skoro 2 hodiny dokáže kompenzovat možnost dobíjet energii i bezdrátově. Za necelých 10 tisíc korun tak Pixel 7a skutečně nabízí vyváženou výbavu bez výraznějších nedostatků.

Nothing Phone (2a)


Pokud jsme Pixel 7a přiřkli spíše konzervativnějším uživatelům, je druhý zástupce dnešního výběru určen přesně opačnému táboru. Nothing Phone (2a) zaujme netradičním poloprůhledným vzhledem či diodami na zadní straně, které dokáží při různých událostech poblikávat a třeba i upozornit na zmeškané události. Zpracování je solidní, nicméně plastová záda jsou náchylná ke škrábancům. Nepotěší ani pouze decentní zvýšená odolnost IP54.

Chuť si lze spravit u velkého AMOLED displeje, který potěší třeba vysokým jasem i kvalitní integrovanou čtečkou otisků prstů, která funguje rychle a spolehlivě. Nothing nasadil nejen výkonný, ale i úsporný procesor Dimensity 7200, vše dále podtrhuje velké 256GB úložiště. Výdrž baterie s kapacitou 5 000 mAh řadíme mezi nadprůměrnou, zpravidla se dostanete k nabíjení obden. Opětovné dobití pak zabere méně než hodinu, avšak s bezdrátovým dobíjením počítat nemůžete.

Fotovýbava je vcelku standardní v dané kategorii. Hlavní 50megapixleový fotoaparát s optickou stabilizací obrazu pracuje dobře ve dne i v noci a kvalitní výsledky produkuje i 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Líbila se nám také aplikace fotoaparátu, která je velmi příjemně přehledná. Na českém trhu pořídíte Nothing Phone (2a) za necelých 9 tisíc korun a jedná se bezesporu o velice zajímavou koupi.

Motorola Edge 40 Neo


Stylově smýšlející by mohla zaujmout Motorola Edge 40 Neo. Jde sice též již o loňský model, avšak mírně zakřivený vzhled vypadá elegantně. Navíc z něho těží i rozměry, kdy telefon není nijak přerostlý. Vše podtrhuje nejen zadní strana z veganské kůže, ale třeba i poctivá zvýšená odolnost proti vodě a prachu IP68. Telefon příjemně padne do ruky, a to navzdory poměrně velkému POLED displeji, který se může pochlubit příjemnou plynulostí pohybu díky 144Hz obnovovací frekvenci.

Motorola i dobře hraje, díky přítomnosti stereo reproduktorů. I v jejím případě můžeme vychválit výdrž šplhající ke dvěma dnům a dobití je otázkou zhruba 40 minut, což je skvělé. Ani zde však nepočítejte s podporou bezdrátového nabíjení. O výkon se stará povedený Dimensity 7030 a velkorysá 12GB RAM. Dost vašich dat se vejde do 256GB interní paměti, ale je nutno počítat, že s paměťovkami si Motorola nerozumí.

Sestava fotoaparátů je v této třídě vcelku klasická. Hlavní 50megapixelový snímač s optickou stabilizací doplňuje 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Fotografie nevypadají zcela špatně, ale zamrzel nás poměrně agresivní postprocessing, který některé fotky až uměle doostřuje a výsledek nepůsobí dobře. Samozřejmostí je nejnovější systém Android 14 a potěší i možnost využít desktopový režim Ready For po propojení s monitorem. Model Edge 40 Neo je za necelých 9 tisíc korun zajímavým řešením pro všechny, kteří hledí na styl, ale současně nechtějí mít ořezanou výbavu.

OnePlus Nord 3


Uživatelé hledající co nejvýkonnější telefon by si do hledáčku měli zařadit OnePlus Nord 3. Pod kapotou má totiž Dimensity 9000, přičemž ale zamrzí jen spíše průměrná 8GB RAM a základní 128GB úložiště, alespoň v ceně velmi decentně nad 10 tisící korunami. Kvalitní zpracování trošku kazí odolnost pouze IP54, do vody tak telefon bohužel nepatří. Chuť si můžete spravit displejem, kvalitní AMOLED panel se skvělou čitelností i 120Hz obnovovací frekvencí jednoduše zalahodí vašemu oku.

Spíše průměrně je telefon vybaven na fotografování. Hlavní 50megapixelový fotoaparát má optickou stabilizaci a snaží se o dobré snímky ve dne i v noci, na druhou stranu ultraširokoúhlý objektiv zklame nízkým 8megapixelovým rozlišením. V současné době má telefon nejnovější Android 14 a ještě dvě velké aktualizace by měl obdržet, což sice nijak neoslní, ale nejhorší to také není.

Kromě výkonu klade Nord 3 důraz i na dobrou výdrž s baterií o kapacitě 5 000 mAh a rychlé drátové nabíjení, kterým celý telefon nabijete za zhruba půl hodiny. Pakliže tedy chcete telefon s kvalitním displejem, rychlým nabíjením a maximálním výkonem, zaměřte se právě na Nord 3.

Poco X6 Pro


Dnešní výběr zakončíme nejmladším zástupcem, kterým je letošní Poco X6 Pro. Tento model je zaměřen na uživatele prahnoucí po výkonu na hraní her. Ostatně hned si to můžeme dokázat. Špičkový procesor Dimensity 8300 je doprovázen 12GB RAM a velkorysým 512GB úložištěm, kam se vejdou všechny aplikace a hry, které jen budete potřebovat. Samotný telefon je zpracován průměrně, avšak nejvíce vás budou iritovat záda, která jsou lesklá, přitahují otisky prstů a především prach, který třeba z prostoru kolem fotoaparátů nevyčistíte. Nedostalo se ani na pořádnou zvýšenou odolnost, což je škoda.

Velký AMOLED displej vás potěší nejen 120Hz obnovovací frekvencí, ale i vysokým jasem a z něj plynoucí výbornou čitelností venku. I Poco X6 Pro zaujme velice dobrou výdrží a svižným nabíjením, kdy zhruba za 45 minut dobijete celou baterii s kapacitou 5 000 mAh. Prostředí je postaveno na Androidu 14 a nové nadstavbě HyperOS, přičemž Poco přislíbilo tři velké aktualizace a čtyři roky bezpečnostních záplat, což je solidní. Dojem však kazí opravdu velké množství zbytečně nainstalovaných aplikací od výrobce a bohužel občas i reklamy.

Ačkoliv se mobily Poco zaměřují primárně na výkon, model X6 Pro má i solidní hlavní fotoaparát s 64 megapixely a optickou stabilizací. Takřka ve všech podmínkách pořídí solidní snímek. To už bohužel neplatí o dalších fotoaparátech, kdy ultraširokoúhlý objektiv brzdí nižší 8megapixelové rozlišení a makro objektiv má vyloženě nedostatečné 2 megapixely.